AnasayfaBlogSosyal Medya mı? Toplumsal Medya mı?
Sosyal Medya

Sosyal Medya mı? Toplumsal Medya mı?

03 Temmuz 2019
Her birinin yüzeyinde beyaz yazılar bulunan bir grup canlı ve çeşitli küp resmedilmiştir. Ortada, en yakın küp parlak mavi renkte ve üzerinde 'hayal gücü' ve 'yaratıcılık' kelimeleri yazılı. Solda, sarı bir küpün üzerinde 'özgürlük' ve 'bağımsızlık' yazıyor. Sağda, yeşil bir küpün üzerinde 'hayaller' ve 'hedefler' yazılıdır. Yukarıda, kırmızı bir küpün üzerinde 'tutku' ve 'hırs' yazılıdır. Sol altta, yakın çekim bir görüntüde üzerinde 'kararlılık' ve 'güç' yazılı bir küp görülüyor. Sağda ise mavi bir küpün üzerinde 'cesaret' ve 'ilham' yazıyor. Tüm sahne iyimserlik ve pozitiflik duygusuyla doludur ve her bir küpün üzerindeki kelimeler hayal gücü ve yaratıcılığın değeri hakkında fikir vermektedir.
KonuSosyal Medya EtkisiÖrneğin Çıktıları
Toplumsal Olayların YankısıSosyal medya, toplumsal olayları hızla ve geniş kitlelere ulaştırma gücüne sahip.İstanbul'daki Gezi olayları, 'kırmızılı kadın' görüntüsü sosyal medyada geniş yankı buldu.
Haberlerin Gerçek Zamanlı YayınıGeleneksel haber alma yöntemlerinin yanı sıra, sosyal medya gerçek zamanlı bilgi paylaşımını mümkün kılar.Bireyler, sosyal medya üzerinden canlı yayınlar yaparak, hızlı ve doğrudan haber yayabiliyorlar.
Birlik ve Dayanışma OrtamıSosyal medya, toplumların bir araya gelebileceği bir platform sunar.Kayıp evcil hayvan bulma kampanyaları, halkın birlikte hareket etme kabiliyetini gösteriyor.
Uluslararası Haberlerin YayılımıÜzücü veya umut verici olaylar sınırlar ötesinde sosyal medya aracılığıyla duyurulabilir.Tunuslu genç seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin kendisini yakması, Arap Baharı'nın başlangıcını işaret etti.
Haksızlıkların Ortaya ÇıkarılmasıSosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar, adaletsizlikleri ve zulmü dünya çapında görünür kılar.Buazizi'nin eylemi sonucunda birçok Arap ülkesinde değişimler başladı ve haksızlıkların üzerine gidildi.
Reklam ve Eğlence İçerikleriSosyal medya, reklam ve eğlenceye yönelik içerikleri geniş kitlelere ulaştırır.Bireyler, sosyal medya üzerinde hoşlandıkları ürün ve hizmetlerle ilgili bilgi alabilir ve paylaşabilirler.
Sürekli Öğrenme ve Merak DuygusuSosyal medya, bireyleri sürekli öğrenme ve merak etme halinde tutar.Bilgi hızla yayılıyor ve tüketiliyor, bu da sürekli bir öğrenme ve merak durumu yaratıyor.
Hızlı Geri Dönüşler ve Problem ÇözmeSosyal medya, hızlı feedback sağlar ve problem çözme süreçlerini hızlandırır.Müşteri şikayet ve sorunları gibi durumlarda sosyal medya, hızlı yanıt ve çözüm sağlar.
Sosyal Medya OkuryazarlığıSosyal medyayı etkin kullanabilen bireyler, bilgiyi dikkatli ve eleştirel bir şekilde değerlendirme becerisine sahiptir.Bireyler, sosyal medyada karşılaştıkları bilgilere eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşmalı ve onları değerlendirmelidir.
Sosyal Medya vs Toplumsal MedyaSosyal medya sadece bireysel paylaşımlar için değil toplumsal olayların takibi ve yorumlanması için de kullanılabilir.Bireylerin sosyal medyadaki paylaşımları toplumun genel ruh hali ve görüşü hakkında açıklayıcı olabilir.

Sosyal medya platformlarında daldan dala atlarken hatta uçarken eğleniyor muyuz, öğreniyor muyuz yoksa eğitiyor muyuz? İlk bakışta haz veren bu gezintiden ne kadar ve ne şekilde etkileniyoruz?

Sosyal Medya Kavramı

Sosyal medya sadece organizasyonlar, işletmeler, ünlüler, reklamlar, ürün ve hizmet satışları gibi konularda değil toplumsal ve siyasi olayların gözlem ve yorumlanmasında da oldukça etkili bir mecra. Örneğin İstanbul'daki gezi olaylarında kırmızılı kadın figürü ile anılan görüntü sosyal medyada oldukça konuşulmuş ve büyük yankı uyandırmıştı. Kitleler belki de beklenenden daha hızlı reaksiyon vermiş ve harekete geçmişlerdi. İyi ya da kötü olmuştu demiyorum ama sosyal medyanın gücüne biraz dikkatinizi çekmek istiyorum.

Sosyal Medya Gücü

Sosyal medya gerçekten faydalı mı? Eskiden geleneksel yollarla haber alma sistemlerini (TV, radyo, gazete, ...gibi) kullanan bireyler artık canlı yayınlarla çok daha yalın bir şekilde haberleri başka bireylere gerçek zamanlı olarak ulaştırabiliyorlar. Hatta birbirini günlük hayatlarında tanımayan ve daha önce hiç görüşmemiş insanlar dahi aynı konu üzerinde konuşup yorum alışverişinde bulunabiliyorlar. 

Tabii bu da birlik olunması gereken toplumsal olaylarda olumlu etki yaratırken halkı gaza getiren aşırıcı eylemlere de davetiye çıkarabiliyor. Şimdilerde evinde beslediği kedisini veya köpeğini kaybeden birinin sosyal medya platformlarında eskiye kıyasla çok daha kolay bir şekilde ilan verebildiğini ve aradığı can yoldaşına tekrar kavuşma ihtimalinin ne kadar arttığını bir düşünün. 

Sosyal Medya Farkı

Bir başka toplumsal (belki de sosyal demek daha doğru) olay örneğini de yurt dışından hatırlayalım. Mühendislik mezunu olan Muhammed Buazizi işsizlik sebebiyle okuduğu mesleği icra edemediği için seyyar satıcılık yapıp sebze ve meyve satmaya başlayan bir gençti. 17 Aralık 2010'da Tunus’ta yaşayan bu genç seyyar satıcının kendisini yakması tüm dünyada süratle duyulmuş ve haber Arap Baharı adıyla tarihi olaylar arasında yer bulmuş hatta bir dönemin başlangıç noktası olarak kabul edilmişti. 

Sosyal medyanın yardımlaşma, reklam ve eğlence gibi içeriklerin yanı sıra bu kadar üzücü bir olayda da geniş kitlelere haber ulaştırma ve etkileyebilme yetisi beraberinde getirdiği sonuçlar açısından biraz olsun içleri rahatlatmıştı. 2010’da Tunus’ta yaşanan bu olay birçok Arap ülkesinde yaşanan haksızlıkları, zulmü ve adaletsizlikleri bir nebze de olsa ortadan kaldırmayı başarmıştı. Buazizi’nin giriştiği eylemle beraber Arap dünyası her nasılsa bir anda değişmeye başladı ve deyim yerindeyse taşlar yerinden oynadı. Öyle oynadı ki Tunus'ta bu olaydan sonra hükümet düştü.

Sosyal Medya Etkisi

Sosyal medya ve hayatımıza etkileri düşünülmeye değer bir konu. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Anlaşıldığı gibi sosyal medya ve sosyal paylaşımlar sadece bir anda olup biten, okunup izlenip geçilen ve üzerinde bir daha düşünülmeyen haberlerden, reklamlardan ve eğlendiren içeriklerden ibaret değil. Bazen çok derinlere dokunan, ince ince düşündüren ve paradigmatik hatta siyasi değişimlere sebep olacak boyutta içerikler, olaylar, haberler veya görseller de sosyal medyada yer bulabiliyor. Bunların çoğu toplumsal hayat üzerinde olumlu/olumsuz etkiler yaratabiliyorlar.

Sosyal medya her yerde ve sürekli dinamik. Bu nedenle hızlı geri dönüşler sağlanır. Problem çözme süreçleri daha çabuk olur. Bilginin bu denli hızlı yayılıp tüketildiği sosyal medya dünyası aslında bizlere insanların sürekli olarak öğrenme ve merak duyma halinde olduğunu göstermekte. İşte tam bu noktada bizlerin farkındalığı ve okuryazarlığı çok önemli. Sizce görüp duyduklarımız sadece sosyal medya mı, yoksa biraz da toplumsal medya mı? Hepimiz oturup bu konuda biraz düşünmeli ve bir karar vermeliyiz.

Toplumsal Olayların Yankısı, Sosyal medya, toplumsal olayları hızla ve geniş kitlelere ulaştırma gücüne sahip, İstanbul'daki Gezi olayları, 'kırmızılı kadın' görüntüsü sosyal medyada geniş yankı buldu, Haberlerin Gerçek Zamanlı Yayını, Geleneksel haber alma yöntemlerinin yanı sıra, sosyal medya gerçek zamanlı bilgi paylaşımını mümkün kılar, Bireyler, sosyal medya üzerinden canlı yayınlar yaparak, hızlı ve doğrudan haber yayabiliyorlar, Birlik ve Dayanışma Ortamı, Sosyal medya, toplumların bir araya gelebileceği bir platform sunar, Kayıp evcil hayvan bulma kampanyaları, halkın birlikte hareket etme kabiliyetini gösteriyor, Uluslararası Haberlerin Yayılımı, Üzücü veya umut verici olaylar sınırlar ötesinde sosyal medya aracılığıyla duyurulabilir, Tunuslu genç seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin kendisini yakması, Arap Baharı'nın başlangıcını işaret etti, Haksızlıkların Ortaya Çıkarılması, Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar, adaletsizlikleri ve zulmü dünya çapında görünür kılar, Buazizi'nin eylemi sonucunda birçok Arap ülkesinde değişimler başladı ve haksızlıkların üzerine gidildi, Reklam ve Eğlence İçerikleri, Sosyal medya, reklam ve eğlenceye yönelik içerikleri geniş kitlelere ulaştırır, Bireyler, sosyal medya üzerinde hoşlandıkları ürün ve hizmetlerle ilgili bilgi alabilir ve paylaşabilirler, Sürekli Öğrenme ve Merak Duygusu, Sosyal medya, bireyleri sürekli öğrenme ve merak etme halinde tutar, Bilgi hızla yayılıyor ve tüketiliyor, bu da sürekli bir öğrenme ve merak durumu yaratıyor, Hızlı Geri Dönüşler ve Problem Çözme, Sosyal medya, hızlı feedback sağlar ve problem çözme süreçlerini hızlandırır, Müşteri şikayet ve sorunları gibi durumlarda sosyal medya, hızlı yanıt ve çözüm sağlar, Sosyal Medya Okuryazarlığı, Sosyal medyayı etkin kullanabilen bireyler, bilgiyi dikkatli ve eleştirel bir şekilde değerlendirme becerisine sahiptir, Bireyler, sosyal medyada karşılaştıkları bilgilere eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşmalı ve onları değerlendirmelidir, Sosyal Medya vs Toplumsal Medya, Sosyal medya sadece bireysel paylaşımlar için değil toplumsal olayların takibi ve yorumlanması için de kullanılabilir, Bireylerin sosyal medyadaki paylaşımları toplumun genel ruh hali ve görüşü hakkında açıklayıcı olabilir
sosyal medya toplumsal medya
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kızıl saçlı, sakallı ve beyaz gömlekli bir adam başparmağını kaldırıyor. Yüzü görüntünün odak noktasıdır, arka planda bulanık bir bilezik vardır. Sağında beyaz zemin üzerinde siyah bir yazı ve üstünde içinde beyaz bir tik olan yeşil bir daire var. Adamın geniş bir gülümsemesi var ve yaptığı işten çok memnun görünüyor. Sanki neşesini vurgulamak istercesine etrafı güneşli bir atmosferle çevrili. Gözleri kapalı ve başparmağıyla onay ve pozitiflik ifade eden bir işaret yapıyor. Coşkusu bulaşıcı ve bu resme bakarken iyimserlik hissetmemek mümkün değil.
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
1287524
Bu görsel dijital pazarlama alanında bir online kursu tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir adam çerçevenin ortasında parmağıyla işaret ediyor. Beyaz gömleği ve sarı arka planı parlak ve canlı bir kontrast oluşturuyor. Arka planda ayrıca bir bileziğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebiliyoruz. Bu görsel, dijital pazarlama kursunun ideal bir temsili olup, ön planda materyalin önemini gösteren bir erkek yer almaktadır. Renklerin, nesnelerin ve yüz ifadelerinin birleşimi, görsele dijital pazarlama için bir coşku ve heyecan hissi veriyor. Bu görsel, dijital pazarlamanın getirebileceği bilgi ve heyecanın mükemmel bir temsili.
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
775519
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu görüntü, Facebook ve Instagram Reklamcılığının temellerini öğreten çevrimiçi bir kursa aittir. Etkili reklamlar ve hedefli kampanyalar oluşturma hakkında ayrıntılı bilgiler içeren slaytlar içeren bir bilgisayar ekranının yakın çekimidir. Kurs, kullanıcıların platformların nüanslarını anlamalarına ve erişimlerini en üst düzeye çıkarmak için stratejiler oluşturmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Reklam hesaplarının oluşturulması, kampanyaların oluşturulması ve sonuçların ölçülmesi gibi konular da ele alınıyor. Bu bilgilerle kullanıcılar daha etkili kampanyalar oluşturabilir ve istedikleri hedeflere ulaşabilirler. Eğitim, kullanıcıların sosyal medya reklamcılığı dünyasında başarılı olmalarına yardımcı olacak araçları ve bilgileri sağlamaktadır.
Kalın, koyu renk sakallı, orta yaşlı bir adam krem rengi bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve siyah bir gömlek giyiyor. Sakalları düzgünce kesilmiş ve göğsüne doğru uzanıyor. Gözleri doğrudan kameraya bakıyor ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Başı hafifçe yana eğiktir ve saçları düzgünce taranmıştır. Ellerini iki yanına koymuş bir şekilde ayakta durmaktadır.Burak Ertan
1245464