AnasayfaBlogSosyal Medya Her Yerde
Sosyal Medya

Sosyal Medya Her Yerde

27 Haziran 2019
Biri üzerinde megafon ve kelimeler olan beyaz bir konuşma balonu tutan iki elin yakın çekimi. Konuşma balonunun üzerinde siyah harflerle sarı dikdörtgen bir işaret vardır. El odaktadır ve arka plan bulanıktır. El, megafon ve kelimeler sağa bakacak şekilde görüntünün ortasında konumlandırılmıştır. Megafonun dış hatları siyah ve ortası açık gri. Kelimeler siyahla yazılmıştır. Konuşma balonu hafif kavislidir.
KonuAçıklamaEtkileri
Sosyal Medya ve Geleneksel MedyaSosyal medya ve geleneksel medya arasında haberlerin dağıtım şeklinde bir kayma var.Geleneksel medya köşeye sıkışıyor, gazeteler kapanıyor ve dijital yayıncılığa geçiyor.
Medyanın Finansal EtkileriGeleneksel medya daha maliyetli. İnternet üzerinden haber okuyabilme imkanı varken kimse para vererek gazete almıyor.Geleneksel medyanın gelir kaynakları büyük ölçüde azalıyor.
Çevreci Açıdan MedyaHer gün gazete alarak ağaçların kesilmesi çevreye zarar veriyor. Çevreciler gazetelerin internete taşınmasını olumlu bir gelişme olarak görebilir.Kağıt israfı azalıyor, çevresel etkileşimler olumlu yönde.
Bilgiye ErişimSosyal medya, hızlı ve kolay bir bilgi akışı sağlıyor. Artık haberler anlık olarak insanların erişimine sunuluyor.Planlama ve problem çözme süreçleri hızlanıyor. İnsanlar sürekli bilgi öğrenme, sorgulama ve merak etme durumu içinde.
Sosyal Medya ve İçerik ÜretimiSosyal medyada herkes kendi içeriklerini yaratabiliyor ve diğer insanlarla paylaşabiliyor.Sosyal medya kullanıcıları kendilerini daha önemli hissediyorlar, dünyanın bir parçası olabildiği algısı yaratılıyor.
Sosyal Medyanın Olumsuz YönleriSosyal medyada yalan haber, yanlış yönlendirme ve bilgi kirliliği sorunları yaşanıyor.Güvenilir bilgiye ulaşma konusunda zorluklar yaşanıyor, kullanıcılar kararsız kalabiliyor.
Geleneksel Medya ve Doğruluk KontrolüGeleneksel medyada yazılan her yazı bir denetim sürecinden geçiyor, haber doğruluğu teyit ediliyor.Doğru bilginin yayılması sağlanıyor, bilgi kirliliği önleniyor.
Sosyal Medya ve Kaynağı Belirsiz içeriklerSosyal medya üzerinden yayınlanan içeriklerin çoğunun kaynağı belirsiz olabiliyor.Yanıltıcı ve hatalı bilgiler hızla yayılıyor, bu da topluma zararlı etkilerde bulunabiliyor.
İyi Bir Sosyal Medya Kullanıcısı OlmakHer okunan veya görülen bilgiye inanmamak gereklidir, çünkü sosyal medya kullanıcıları hızla yanıltıcı içeriklerle karşılaşabilirler.Kullanıcılar daha bilinçli ve eleştirel bir bakış açısı edinebilirler, doğru bilgiye ulaşma şansları artar.
Sosyal Medyanın Kişisel EtkisiDoğru kullanıldığında, sosyal medya kişinin kendisine ve çevresine olumlu yansıyabilir.Kişisel gelişim ve sosyal bağlantılar artar, kişi kendisini dünyanın bir parçası olarak görüyor.

Sosyal medya son yıllarda hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Öyle ki psikolojik bir sorun olan internet bağımlılığı diye bir hastalık bile literatürümüzde yerini aldı. Hal böyle olunca arkadaşlarımızla sosyal medya üzerinden haberleşmeye sevdiğimiz ünlüleri veya markaları, hatta günlük haberleri bile takip etmeye başladık. Bu değişim geleneksel medya sektörünü olumsuz yönde etkilemeye başladı.

Sosyal Medya Geleneksel Medyanın Önüne Mi Geçti?

Sosyal medya ve geleneksel medya arasındaki fark, kısaca haberlerin şirketlerden kullanıcılara kayması şeklinde ifade edilebilir. Yıllardır liderlik koltuğunda tek başına oturan geleneksel medya köşeye sıkışmış durumda. Bunun en bariz örneği ise çoğu gazetenin kapatılarak yayın hayatına dijital yayıncılıkla devam etmesi olmuştur. Artık kimse para vererek gazete almıyor. Düzenli olarak bir internet faturası öderken ve gazetede bulabileceğimiz her haberi internet üzerinden okuyabilirken neden bir daha para verelim ki diye düşünülebilir. 

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi Sertifikası

Çevreci hayat görüşüne sahip birisi her gün gazete alarak ağaçların kesilmesine neden olduğunu düşünebilir. Bu yüzden de kağıt israfı yapmadan aynı haberleri internet üzerinden anlık olarak takip edebilmek daha cazip gelebilir. Bunun gibi sebepler geleneksel medyanın sosyal medya tarafına kaymasında önemli bir etken. Geleneksel medya da aynı nedenlerden dolayı sosyal medya üzerinden yayın yapmaya yönelip ve küçülmeye gidiyor olabilir. Sonuçta geleneksel yolların maliyeti yüksek. Ne yazık ki geleneksel medyaya sosyal medya darbesi gelmiş durumda.

Farklı Bakış Açısı

Bir başka bakış açısı ise, cumhuriyetin yeni ilan edildiği yıllarda batı illerinde olan bir olayın haberini doğu illerinde duymak haftaları hatta ayları buluyordu. Günümüzde bilgiye ulaşmak çok daha kolay. Sosyal medya ile artık bu durumu da geride bıraktık. Çünkü artık bir haber aynı gün içinde hatta saatler ve dakikalar içinde önümüze servis ediliyor. 

Sosyal medya sürekli güncel ve dinamiktir. Bu nedenle hızlı geri dönüşler sağlanır. Planlama ve problem çözme süreçleri hızlanır. Bilginin bu denli hızlı yayılıp tüketildiği sosyal medya dünyası aslında bizlere insanların sürekli olarak öğrenme, sorgulama ve merak duyma durumu halinde olduğunu gösterir.

Sosyal medyanın takipçilerini yani kişiyi merkez olarak alırken geleneksel medyada takipçiler pasif konumdadır. Sosyal medyada kişisel hesaplarla herkes kendi içeriklerini yaratabiliyor ve bunu diğer insanlarla paylaşıp kitlesel bir iletişime çevirebiliyor. Okuduğu bir habere puan verebiliyor. Beğenip beğenmeme gibi fikirlerini paylaşabiliyor ve yorum yapabiliyor. Bunları yapabilmek insanlara kendilerini önemli hissettirir. Ve dünyanın bir parçası olabildiği algısını yaratır.



Sosyal Medyanın Hep İyi Tarafları Mı Var?

Sosyal medya ve hayatımıza etkileri hep olumlu olmuyor tabi ki. Olumsuz yönleri de bulunmakta. Örneğin artık çok fazla yalan haber, yanlış yönlendirme ve bilgi kirliliği gibi kavramlarla karşılaşılıyor. Geleneksel medyada yazılan her yazı basılacak her resim bir denetim sürecinden geçere haber doğruluğu güvenilir kaynaklarla teyit edilir. Yayınlanacak haber noktasına ve virgülüne kadar kontrol edilir ve onay almayan yazılar doğruluğu şüpheli ise yayınlanmaz ya da düzeltilerek yayınlanır. 

Şimdi sosyal medya aracılığı ile kaynağı belirsiz bir yazının, fotoğrafın, haberin veya videonun yayılması kullanıcının isteğine ve çevresine bağlı olamadan  hızlı bir şekilde yayınlanabiliyor.  Artık önüne gelen kendini haberci olarak görüyor. İyi bir sosyal medya takipçisi olabilmek istiyorsak her okuduğumuza veya her gördüğümüze inanmamak gerekli. Ancak bu şekilde sosyal medya kişinin kendisine ve çevresine olumlu yansır.

Sosyal Medya ve Geleneksel Medya, Sosyal medya ve geleneksel medya arasında haberlerin dağıtım şeklinde bir kayma var, Geleneksel medya köşeye sıkışıyor, gazeteler kapanıyor ve dijital yayıncılığa geçiyor, Medyanın Finansal Etkileri, Geleneksel medya daha maliyetli İnternet üzerinden haber okuyabilme imkanı varken kimse para vererek gazete almıyor, Geleneksel medyanın gelir kaynakları büyük ölçüde azalıyor, Çevreci Açıdan Medya, Her gün gazete alarak ağaçların kesilmesi çevreye zarar veriyor Çevreciler gazetelerin internete taşınmasını olumlu bir gelişme olarak görebilir, Kağıt israfı azalıyor, çevresel etkileşimler olumlu yönde, Bilgiye Erişim, Sosyal medya, hızlı ve kolay bir bilgi akışı sağlıyor Artık haberler anlık olarak insanların erişimine sunuluyor, Planlama ve problem çözme süreçleri hızlanıyor İnsanlar sürekli bilgi öğrenme, sorgulama ve merak etme durumu içinde, Sosyal Medya ve İçerik Üretimi, Sosyal medyada herkes kendi içeriklerini yaratabiliyor ve diğer insanlarla paylaşabiliyor, Sosyal medya kullanıcıları kendilerini daha önemli hissediyorlar, dünyanın bir parçası olabildiği algısı yaratılıyor, Sosyal Medyanın Olumsuz Yönleri, Sosyal medyada yalan haber, yanlış yönlendirme ve bilgi kirliliği sorunları yaşanıyor, Güvenilir bilgiye ulaşma konusunda zorluklar yaşanıyor, kullanıcılar kararsız kalabiliyor, Geleneksel Medya ve Doğruluk Kontrolü, Geleneksel medyada yazılan her yazı bir denetim sürecinden geçiyor, haber doğruluğu teyit ediliyor, Doğru bilginin yayılması sağlanıyor, bilgi kirliliği önleniyor, Sosyal Medya ve Kaynağı Belirsiz içerikler, Sosyal medya üzerinden yayınlanan içeriklerin çoğunun kaynağı belirsiz olabiliyor, Yanıltıcı ve hatalı bilgiler hızla yayılıyor, bu da topluma zararlı etkilerde bulunabiliyor, İyi Bir Sosyal Medya Kullanıcısı Olmak, Her okunan veya görülen bilgiye inanmamak gereklidir, çünkü sosyal medya kullanıcıları hızla yanıltıcı içeriklerle karşılaşabilirler, Kullanıcılar daha bilinçli ve eleştirel bir bakış açısı edinebilirler, doğru bilgiye ulaşma şansları artar, Sosyal Medyanın Kişisel Etkisi, Doğru kullanıldığında, sosyal medya kişinin kendisine ve çevresine olumlu yansıyabilir, Kişisel gelişim ve sosyal bağlantılar artar, kişi kendisini dünyanın bir parçası olarak görüyor
sosyal medya geleneksel medya dijital dijital pazarlama
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir binanın önünde büyük bir ağaç duruyor. Bina, dikdörtgen bir penceresi ve yeşil-beyaz duvarları olan tipik bir açık renkli yapıdır. Ağaç tam çiçek açmış ve yaprakları gökyüzüne karşı görülebiliyor. Yaprakları pencereye kadar uzanıyor ve binayla güzel bir kontrast oluşturuyor. Bölgedeki çimler yemyeşil ve gür, ağacın etrafına da birkaç küçük çalı serpiştirilmiş. Arka planda yeşil zemin üzerinde beyaz bir yazı görülüyor. Atmosfer huzurlu ve dingin, havada bir rahatlama hissi var.
5
(2)

Vray Render Kursu

11 Konu12 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
735464
Bu resim bir Oryantasyon Hazırlık Kursunu tasvir etmektedir. Yeşil gömlek giyen bir kadını gösteriyor ve bunun ciddi bir öğrenme ortamı olduğunu gösteriyor. Arka planda, öğrenmenin karmaşıklığını ve rehberlik ihtiyacını gösteren noktalı ve çizgili siyah bir ağaç bulunmaktadır. Bu görsel, her zaman öğrenilecek bir şeyler olduğunu ve hazırlık kursunun sürecin ilk adımı olduğunu hatırlatmaktadır. Yeşil gömlek kurs sırasında edinilecek bilgi ve becerileri sembolize ederken, siyah ağaç öğrencilerin ihtiyaç duydukları becerileri kazanmalarına yardımcı olmak için destekleyici bir ortamın ve deneyimli eğitmenlerin hazır bulunmasının önemini vurgulamaktadır. Oryantasyon Hazırlık Kursu, belirli bir konuda bilgi ve anlayışlarını geliştirmek isteyenler için harika bir fırsattır. Kişinin uzman olma yolculuğuna başlaması için mükemmel bir yerdir.
Bu, profesyonel iş kıyafeti giyen genç bir kadının fotoğrafı. Mavi duvarlı ve kahverengi halılı iyi aydınlatılmış bir odada duruyor. Kadının elleri cebinde ve duruşu kendinden emin ve dengeli. Koyu renk saçları düzgün bir şekilde toplanmış ve yüzü hafifçe makyajlanmış. Lacivert bir takım elbise ceketi, altında beyaz bir bluz ve lacivert bir pantolon giyiyor. Siyah ayakkabıları cilalı ve ona sofistike bir görünüm veriyor. Gururlu ve kendinden emin görünüyor ve ifadesi sakin ve odaklanmış.Selin Tezel
4640