AnasayfaBlogSosyal Medya Kanallarında Kişisel Marka
Kişisel Markalaşma

Sosyal Medya Kanallarında Kişisel Marka

04 Ekim 2018
Bir grup insan iyi aydınlatılmış bir alanda bir arada durmaktadır. Kırmızı şapkalı bir adam elindeki tableti işaret ederken, ekose gömlekli bir kadın da aynı cihaza bakmaktadır. En sağda bir kadın elinde bir tablet tutarken, en solda başka bir kişi aynı cihazı tutmaktadır. Daha solda iki kişi bir cep telefonuna bakıyor. Herkes yakın bir daire içinde toplanmış ve hepsi sohbet ediyor gibi görünüyor.
Eylem ÖnerileriSosyal Medya PlatformlarıKullanım Amacı
Sosyal medya hesaplarını yeniden düzenlemeGenelKişisel markayı güncel ve doğru bir şekilde temsil etme
Geçmişte rahatsızlık veren içeriklerin kaldırılmasıGenelOnline alanda daha sağlıklı bir görünüm oluşturma
Kimlerle iletişim halinde olma seçimiFacebook, Twitter, InstagramDaha rahat ve sağlıklı bir iletişim ağı oluşturma
Tutarlı içerik oluşturmaGenelMüşteri ya da kitleye uygun ve tutarlı bir marka imajı yaratma
Alanlarına yönelik topluluklar, gruplar takip etmeLinkedIn, FacebookProfesyonel ağ kurma ve ilerleme
Özgün ve gerçekçi bir profil oluşturmaGenelKişisel markanın samimi ve orijinal bir şekilde yansıtılması
Video içerikler oluşturmaYouTube, Instagram, TikTokKendini daha renkli ve etkileyici bir şekilde ifade etme
İmajınızı uygun bir biçimde yansıtmaGenelBeklentiyi karşılamak ve profesyonel sunum
Blog yazmaBlog sayfalarıKişisel fikirlerin ve deneyimlerin paylaşılması
Profesyonel sunumlar hazırlamaSlideshareKonu hakkında bilgi ve yeteneklerin paylaşılması

Kişisel marka tıpkı bir şirketi, firmayı, kurumu temsil eden; kurumsal sürdürülebilirlik adına yapılmış belli stratejilere sahip pazarlama planı gibi oluşturularak yapılan sistematik ve özgün kendi yönetim şeklimizdir. Kişisel marka yönetimi görünüm, davranış ve iletişim ile başlar ve bulunduğu ortama uyum sağlamalıdır. Nerede, nasıl, davranacağımızı belirler ona göre duygu ve düşüncelerimizle kendimizi ele veririz. Olumlu veya olumsuz algı yaratmak kendimizi ne kadar iyi tanıdığımız ve karşı tarafa ne şekilde tanımladığımız kadardır. 

Online varlığımızı güncel ve bize daha yararlı olacak şekilde tutmanın zamanı gelmedi mi?

Günümüzde birini tanımak için ona direk soru sorma devresinin kaldığı şu günlerde dijital bir platformda nasıl göründüğün seni ele veriyor. 

Sen O’sun.

Kendini hiç Google’ladın mı? Nasıl görünüyorsun? Her sabah uyandığında belki de yüzünü yıkamadan baktığın ekran da sen aslında kimsin? Hayat, bir devinim halinde. Uyandığında gerçek hayatına özen gösterdiğin kadar sanal dünyanda yarattığın kişiye de önem vermenin zamanı gelmedi mi?

Sabah telefonu eline aldığına senden habersiz sayfana resim yükleyen ya da içerik paylaşan yok ama ordasın. Daha uyanamamışsın, alarm çalmış iki kere kapatmışsın, uyku mahmurluğu varken bile üzerinde, belki de aslında seni yansıtmayan ama orada olmaktan zevk duyduğun dijital kendinle uyanıyorsun. Kendi profilinin içerisinde 5 sene önceki aynı olmayan onları artık kabul etmediğin fikirlerin, duruşun, bakışın ile hala ordasın. Çevren değiştiğini hissediyor ama beyaz ekrana yeni sen ile ilgili bilgiler girmedikçe arama motorları hala eski seni gösteriyor.

Kendi online markamızı yaratabilmemiz için bir ünlü ya da sanatçı olmak gerekmiyor ama insanlara iyi bir izlenim verebilmek adına bulunduğun uygun platfomlar da kişisel itibarımızı korumak ve bizim elimizde.

Tüm Sosyal medya hesaplarınızı yeniden düzenleyerek başlayabilirsin!

Seni şimdi rahatsız eden geçmişte paylaştığın rahatsızlık verdiğini düşündüğün paylaşım veya videoları profilinden kaldırabilirsin.



Kimlerle iletişim halinde olmayı belirlemek senin elinde. Bazı sosyal medya kanallarında arkadaş seçimini bizler yapıyoruz. İçerik paylaşmak istemediğimiz takipçiler olduğunda bize bildirilen profilleri sayfamıza düştüğü an, profilini gözlemleyip sayfamızda kalmasını sağlamak da yine bizim elimizde. Bu sayede ulaşmak istediğiniz kitleye daha rahat ulaşabilirsiniz. Seçtiğiniz kategoride takipçi listesi oluşturabilirsiniz.

Sosyal medyada tutarlı içerikler oluşturmalısınız.

Paylaştığınız ya da yazdığınız her içerik sizi o platformda belirttiğiniz şekilde temsil edecektir. O platforma uygun ve sizin o platforma uygun yanınızı temsil edecek içerik oluşturmalısınız. Toplumun görmek istediği bir içerik paylaşabilmeli, güncel dünyaya uygun olmalı ve kitlelerle uygun dozda müzakere yaparak yorumlarınızla yarattığınız marka aynı ölçüde olmasına özen göstermelisiniz.

Eğer bireysel değil de şirket iseniz olmak istediğiniz platformlarda kendi hesabınız ile ilgili aynı kategoride içeriklerle aynı seviyede olduğuna dikkat etmelisiniz.

Network kurmalısınız.

Hangi alana yönelik çalışmalar yapıyorsanız o alana ait toplulukları, grupları takip etmeli, forumlara katılmalı, belli bir konuda çözüm önerileri sunmalı size katılmalarını ve sizin ilerlemenizi sağlayacaktır.

Özgün olmalısınız.

Sayfanız sadece size ait olmalı, samimi ve gerçek görünümünüzü korumalısınız. Her ilişkide olduğu gibi online dünyada benlik bilincinize özen göstermelisiniz.

Video içerikler ile markanıza, kariyerinize, duygu ve düşüncelerinize renk katabilirsiniz. Bu sayede kullandığınız her farklı ton sizin kişiliğinizi yansıtacak ve online görünme alanınızı oluşturacaktır. Sosyal medya kişisel marka yöneticiliği kişinin amaçları ve değerlerini yansıttığı iç dünyasını dışa profesyonelce sunma biçimidir. Bulunduğu alanda beklentiyi karşılamalı ve beklentiye cevap vermelidir.

Geleneksel hayatta işyerimizdeki imajımız iş dışı yaşantımız ile de büyük önem kazanmış ve online dünyada yansıttığımız imaj ile aynı doğrultuda ilerlemeyi gerektirmektedir. Markanız bulunduğunuz platformlarda o mecranın kurallarına uygun sizin ses tonunuz ile bir şeyler anlatmalıdır.

Yaygın kullanılan Sosyal Medya Kanallarına Yönelik Temel Öneriler

Blog yazın. Başarılı olduğunuz sizi anlatan bir konu hakkında içerik üretin.

  • Slideshare: Profesyonel olduğunuz alan ile ilgili sunumlar hazırlayın.

  • Facebook: Genel de aile ve arkadaş çevresinin paylaşıldığı bu platforma uygun, güncel hayatta sizi anlatan paylaşımlarla 1-2 içerik ile ulaşabilirsiniz.

  • Twitter: Mesajlarınızı kısaltmanın yollarını öğrenmenizi sağlayacak en pratik yok. Güncel hayatı yakalayın, fikirlerinizi paylaşın çok fazla retweet yapmaktan kaçının.

  • Tumblr: Twitter-Blog karışımı bu site diğer diğer sosyal ağlara anında bağlantı aktarımı ile ünlü. Orada gelecek SEN ile ilgili fikirlerinizi geliştirmek için kullanabilir, gelecek yıllardaki gelişiminize yön vermek için bu kanalı kullanabilirsiniz.

  • Linkedin: İş dünyasında vizyonunuzu geliştirecek network saplayacak bu platformda mutlaka yer alın. Bağlantı kuracağınız ve onların paylaştığı içeriklerden öğreneceğiniz her şeyin yaptığınız iş ile aynı alanda olduğuna dikkat edin. Belli uzmanlık alanlarına yoğunlaşın.

  • Youtube: Video sitesidir. İçeriklerinizi ne şekilde paylaşacağınızın listesini çıkartın. Paylaşım mı, yapıyorsunuz size ait bir kanal mı kurdunuz? Ayrımınıza göre Müzik, dizi, eğitim. İçeriklerinizi kategorize ederek yayınlayın.

  • Google +: En çok arama yaptığımız Google’ın sosyal medya platformu. Marka olabilmek adına burayı kullanmanız arama sonuçlarında bir üst seviyede görünmenizi sağlayacaktır.

  • Pinterest, İnstagram: Fotoğraf siteleri olarak yola çıkan bu sitelerde fotoğraf koyma amacı dışında görsel araştırma yapabilmek ve ne şekilde görünür olabileceğimizi planlamak son zamanların en kullanılır platformlarından biri.

Profesyonel duruşu güçlü kılma, farklılık ve farkındalık yaratma, özenli dış görünüm, sizi yansıtan giyim, bakımlı olma, olumlu beden dili ile oluşturulan her içerik sizi de online dünya da marka gösteren isim ve soy isminizle görünür kılacak, yıllar geçtikçe istenilen şekilde arama sayfalarında ve sosyal medya kanallarına birikim yapmanıza olanak sağlayacaktır.

Kişisel Marka Nedir?

Kişisel marka tıpkı bir şirketi, firmayı, kurumu temsil eden; kurumsal sürdürülebilirlik adına yapılmış belli stratejilere sahip pazarlama planı gibi oluşturularak yapılan sistematik ve özgün kendi yönetim şeklimizdir.

Sosyal Medya İçerikleri Neden Tutarlı Olacaktır?

Paylaştığınız ya da yazdığınız her içerik sizi o platformda belirttiğiniz şekilde temsil edecektir. O platforma uygun ve sizin o platforma uygun yanınızı temsil edecek içerik oluşturmalısınız.

Sosyal Medya Neden Önemlidir?

Kendini hiç Google’ladın mı? Nasıl görünüyorsun? Her sabah uyandığında belki de yüzünü yıkamadan baktığın ekran da sen aslında kimsin? Hayat, bir devinim halinde. Uyandığında gerçek hayatına özen gösterdiğin kadar sanal dünyanda yarattığın kişiye de önem vermenin zamanı gelmedi mi?

Sosyal medya hesaplarını yeniden düzenleme, Genel, Kişisel markayı güncel ve doğru bir şekilde temsil etme, Geçmişte rahatsızlık veren içeriklerin kaldırılması, Genel, Online alanda daha sağlıklı bir görünüm oluşturma, Kimlerle iletişim halinde olma seçimi, Facebook, Twitter, Instagram, Daha rahat ve sağlıklı bir iletişim ağı oluşturma, Tutarlı içerik oluşturma, Genel, Müşteri ya da kitleye uygun ve tutarlı bir marka imajı yaratma, Alanlarına yönelik topluluklar, gruplar takip etme, LinkedIn, Facebook, Profesyonel ağ kurma ve ilerleme, Özgün ve gerçekçi bir profil oluşturma, Genel, Kişisel markanın samimi ve orijinal bir şekilde yansıtılması, Video içerikler oluşturma, YouTube, Instagram, TikTok, Kendini daha renkli ve etkileyici bir şekilde ifade etme, İmajınızı uygun bir biçimde yansıtma, Genel, Beklentiyi karşılamak ve profesyonel sunum, Blog yazma, Blog sayfaları, Kişisel fikirlerin ve deneyimlerin paylaşılması, Profesyonel sunumlar hazırlama, Slideshare, Konu hakkında bilgi ve yeteneklerin paylaşılması
sosyal medyada kişisel marka yönetimi kişisel marka sosyal medya
Bu, yüzünde canlı bir gülümseme olan bir kadının yakın çekim portresidir. Sarı saçları yana ayrılmış ve gevşek dalgalarla şekillendirilmiş. Yumuşak, mavi gözleri parlak ve büyüleyici. Parlayan cildi neredeyse ışıl ışıl ve yanakları gülümsemenin verdiği keyifle hafifçe kızarmış. Üzerinde yüksek yakalı beyaz bir gömlek ve boynunda zarif bir kolye var. Duruşu rahat ve kendinden emin, neşeli bakışları memnuniyet ve huzur yayıyor. Güzelliğin ve neşenin vücut bulmuş hali olan gülümsemesi onu gören herkese ışık ve sıcaklık getiriyor.
Bahar Beşer
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezundur. Muğla Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde eğitim görmüştür. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Online eğitim, markalaşma, kişisel gelişim alanlarında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntüde, bir kişi yakın plan bir perspektiften dizüstü bilgisayarda yazı yazarken görülüyor. Eller klavyenin üzerine yerleştirilmiş ve parmak uçları tek tek tuşlara basıyor. Dizüstü bilgisayar arkadan aydınlatmalı klavyesi olan modern bir bilgisayar. Ayrıca, görüntünün sağında beyaz bir çizgi ile beyaz bir zarf var. Ayrıca, görüntünün solunda şeffaf bir zarf ve bir kart var. Kişi, yüzünde konsantre bir ifade ile yazmaya odaklanmıştır. Görüntüdeki ışık dengeli ve net bir görüntü oluşturacak şekilde eşit olarak dağıtılmıştır. Renkler nötrdür, beyaz ve gri görüntüye hakimdir. Görüntü keskin ve ayrıntılıdır, izleyicinin tek tek tuşları ve kişinin ellerini görmesini sağlar.
Nedir?

E-Posta Pazarlama Nedir?

13 Kasım 2020
Cep telefonu tutan bir elin yakın çekim görüntüsü görülüyor, kişinin kolu cihazın hemen altında görünüyor. Arka planda bir grup renkli sohbet balonu ile daire ve çizgilerden oluşan bir sohbet robotu görülüyor. Sohbet robotu, farklı boyut ve renklerde birbirine bağlı daireler ve eğrilerden oluşuyor gibi görünüyor ve bunları birbirine bağlayan birkaç çizgi var. Görüntü aydınlık bir ortamda çekildiği için tüm detaylar net bir şekilde görülebiliyor. Kişinin eli görüntünün odak noktasını oluştururken, elin içinde tutulan telefon görüntünün bağlamını oluşturuyor.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Chatbot Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

23 Ağustos 2021
Bir kadın pencerenin önünde meditasyon yapıyor, gözleri konsantrasyon içinde kapalı. Yoga pozunda oturuyor, bacak bacak üstüne atmış ve ellerini dizlerinin üzerine koymuş. Pencereden giren güneş ışığı onun huzurlu duruşunu aydınlatıyor. Uzun saçları sırtından aşağı nazikçe dökülüyor. Yüzü arka planda hafifçe bulanıklaşmış, ancak yine de açık teni ve narin yüz hatları gibi özellikleri seçilebiliyor. Uzakta, hafifçe odak dışında kalan bir bina ve ondan uzaklaşan biri görülüyor. Kadın tamamen çalışmasına odaklanmış, hareketli bir dünyada bir anlık durgunluk.
Stres Yönetimi

Stres Yönetimi ve Bilişsel Terapi

10 Şubat 2021
Düzgün bir şekilde düzenlenmiş, harfler ve raptiyelerle kaplı bir mantar pano. Panonun ortası siyah ve yeşil bir etiket üzerinde mavi bir raptiye ile süslenmiş. Solda, beyaz bir kâğıt parçası üzerinde koyu harflerle 'T' yazılı beyaz bir düğme var. Solda ayrıca siyah ve yeşil bir 'N' harfi yer almaktadır. Sağ üst köşede, üzerinde siyah bir daire bulunan mavi bir işaret vardır. Dairenin yanında bir kağıt parçası üzerinde mavi bir raptiye var. Bunun altında bir kağıt parçası üzerinde yeşil bir düğme ve siyah bir yüzey üzerinde yeşil bir düğme vardır. Sol alt köşede yeşil ve beyaz bir işaret vardır. Pano beyaz bir kenarlıkla çerçevelenmiştir.
Marka Yönetimi

Yeni Nesil Marka ve Reklam

08 Haziran 2020