AnasayfaBlogSınıf Öğretmeni Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Sınıf Öğretmeni Nedir? Ne İş Yapar?

02 Nisan 2021
Genç bir kadın bir sınıfta kara tahtanın önünde durmaktadır. Kırmızı bir pantolon ve pembe bir gömlek giymiş ve kolunu coşkulu bir hareketle kaldırmış. Saçları örülmüş ve geriye doğru toplanmış, yüzü heyecanla parlıyor. Arka planda bir masa, ön planda ise bulanıklaştırılmış pembe ve sarı bir nesne görülüyor. Örgülü saçları spot ışığı altında, karmaşık tellerin yakın çekimleri görülebiliyor. Kadın öğretmenin bir sonraki dersini beklerken, atmosfer öğrenme ve beklenti üzerine kurulu.
Sınıf Öğretmeninin GörevleriNeden Önemlidirlerİlave Bilgiler
Çocuklara okuma, yazma, temel matematik ve el becerileri öğretir.Okuma yazma çocukların hayatında en önemli yeteneklerden biri olup, bu temel becerilerin öğretimi öğretmenin görevidir.Bu eğitim çocukların akademik ve sosyal hayatlarına olumlu etkiler sağlar.
Çocuklarla etkili iletişim kurar.Çocuklarla etkili iletişim kurabilme, onların ihtiyaçlarını ve taleplerini daha iyi anlama yeteneği sağlar.Öğretmenler çocukların duygusal ve sosyal gelişimlerini de destekler.
Çocukların gelişimini takip eder ve değerlendirir.Çocukların akademik performansını izleyip, gerektiğinde ilave destek sağlamak için hayati öneme sahiptir.Öğretmen aynı zamanda çocukların davranışlarını ve gelişimlerini izleyerek, her çocuğun ihtiyaç duyduğu desteği belirler.
Velilerle düzenli olarak iletişim kurar.Velilerle yapılan etkili iletişim, velinin çocuğunun eğitimine daha aktif katılımını sağlar.Öğretmenler sadece çocuklarla değil, velilerle de etkili iletişim kurmalıdır.
Pedagojik gelişimlerine katkı sağlar.Çocukların gelişimlerini desteklemek, onların daha sağlıklı ve başarılı bireyler olmalarına yardımcı olur.Okul öncesi eğitim pedagojik gelişimin temelini atmaktadır.
Çocukların uyumsuzluklarını tespit eder ve rehberlik servisi ile görüşür.Bazı çocuklar daha fazla desteğe veya farklı bir öğrenme yaklaşımına ihtiyaç duyabilirler.Erken müdahale, çocukların genel başarısını artırabilir.
Her öğrencinin seviyesine uygun öğretim sağlar.Her çocuk düzeyine uygun öğretime ihtiyaç duyar ve öğretmenin bu konudaki yaklaşımları çocukların gelişimi ve başarısı için kritik bir rol oynar.Bu, genellikle farklılaştırılmış öğretim adı verilen bir yöntemi içerir.
Çocukları bilgi edinme ve problem çözme becerileri konusunda yönlendirir.Bu yetenekler, çocukların öğrenme doğrultusunda başarılı olabilmeleri ve hayatları boyunca bağımsız düşünme becerileri geliştirebilmeleri için önemlidir.Bu beceriler çocukların genel başarılarını artıracaktır.
Eğitim planları hazırlar ve uygular.Pedagojik planlama, öğrencilere en yüksek kalitede eğitimi sunmak için hayati öneme sahiptir.Planlama, öğretmenin birçok görevi arasında en önemlilerinden biridir.
Çocukların yeteneklerini keşfeder ve geliştirir.Her çocuk benzersizdir ve her birinin farklı yetenekleri vardır.Bir öğretmen, bir çocuğun belirli bir alandaki yeteneklerini fark ettiğinde, çocuğa o yeteneği geliştirebilmesi için olanak sağlar.

Sınıf öğretmenleri, ilkokulda çocuklara eğitim verir. Günümüzde oldukça önemli ve talep gören bir meslektir. Öğretmenlik içinden de en çok tercih edilenlerden biridir. İstihdamı da şu zamanda en kolay meslektir. Çocukların gelişimi için çok önemlidir. İyi bir öğretmene denk gelmek onların geleceğini etkiler. Kötü bir öğretmene denk gelmek de aynı şekilde. Sınıf öğretmeni bu açıdan en önemlisidir. Çünkü küçük yaşta olan çocukların etkilenmesi çok daha kolaydır. Velilerin de bu konuda dikkatli olmaları gerekir. Bu, çocuklarının geleceği ile ilgilidir. Zaten düşünürsek her gün tek bir öğretmenle vakit geçirdiğinizde istemsiz etkilenirsiniz.

Sınıf öğretmenleri günümüzde aynı sınıfa 4 yıl boyunca eğitim verir. 4 yılın sonunda başka bir sınıfa geçer. Bazen farklı durumlar da olabilir. 4 yılı tamamlaması zorunlu değildir. Yazının devamında; sınıf öğretmeni nedir? Ne iş yapar? Sınıf öğretmeni maaşları? Sınıf öğretmeni nasıl olunur? Sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.

Sınıf Öğretmeni Nedir?

Sınıf öğretmeni, ilkokul öğrencilerinin öğretmenidir. Okuma ve yazma, temel matematik ve el becerisi gibi eğitimler verir. Bazı niteliklere sahip olmalıdırlar. Dayanıklı, disiplinli ve özverili olmalıdırlar. Sonuçta küçük çocuklarla ilgileniyorlar. Biliyoruz ki küçük çocuklar genelde söz dinlemezler. Zamanı kullanmayı bilmelidirler. Gün içinde öğretmeleri gereken konular bellidir. Bunu okul saatleri içerisinde tamamlamaları gerekmektedir. Düzgün bir diksiyona ve etkili hitabete sahip olmalıdırlar.

öğretmenler örnek alınabilecek kişilerdir. türkçe öğretirken düzgün bir diksiyon ve hitabetleri muhakkak olmalıdır. sonuçta anlattıklarını uygulamadıklarında, anlattıklarının pek bir anlamı kalmaz. öğrencilerin velileri ile iyi iletişim kurmaları gerekmektedir. okulun saati bellidir. çocuklar günün devamında da ailelerinden iyi şekilde eğitim almalıdır. aileleri doğru yönlendirmek de sınıf öğretmeninin görevlerindendir. En önemli niteliğe gelirsek, çocukları sevmelidir. Çocukları sevmeyen bir kişinin iyi bir sınıf öğretmeni olması beklenemez. Sonuçta onun işi çocuklar.

İyi bir sınıf öğretmeni iyi bir satıcı olmalıdır. Çok fazla bilgi öğretmekten ziyade bildiklerini güzel ve etkili bir biçimde öğretmesi gerekmektedir. Herkes çok fazla bilgiyi anlatabilir. Mühim olan o bilgileri çocukların diğer günlerde hatırlamasıdır. Bu yüzden sınıf öğretmenleri eğlenerek öğretmeyi sağlamalıdır. Çocukların okula gitmeyi istemelerini sağlamalıdır. Gezip görerek öğrenmek de çok önemlidir.

Öğretmen bir rehber olmalı. Gezdirirken öğretmeli, eğitmelidir. Okul gezilerini mümkün olduğunca sık yapmalıdırlar. En önemlisi ise çocukların hayallerini sınırlandırmamalıdır. Onları belirli bir kalıba sokmamalıdır. Doğruyu öğreteceğim derken çocukların hayal güçlerini kısıtlamak çok yanlış bir hareket olur. Yani sınıf öğretmenliği tahmin edildiğinden çok daha önemli bir meslektir.

Sınıf Öğretmeni Ne İş Yapar?

Sınıf öğretmenleri çocukların pedagojik gelişimlerine katkı sağlar. Millî Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği müfredata uygun olarak eğitim verirler. Çocuklara okuma ve yazma öğretirler. Matematik ve sosyal bilgiler gibi alanlarda bilgi edinmesini sağlarlar. Müfredatta söylenen bilgi ve becerileri çocuklara kazandırırlar. Çocukların başarısızlıklarını veya uyumsuzluklarını tespit ederler. Sonrasında rehberlik servisi ile görüşürler.



Öğrencilerin hepsinin aynı anda sorunsuz şekilde öğrenemeyeceklerini bilirler. Her öğrencinin seviyesine uygun olacak bir şekilde eğitim verirler. Çocukların akıl yürütme becerilerini geliştirmeye çalışırlar. Psikoloji bilgileri sayesinde öğrencilerin sorunlarını anlayarak onlara yardımcı olur. Çocukların yeteneklerini de keşfedip onları geliştirmek üzerine çalışır.

İlkokula başlamak için çocukların belirli bir yaşta olması gerekli. Eylül ayı itibari ile 69 ayını dolduran çocuklar ilkokula kaydolabilir. Yani yaklaşık beş buçuk yaş diyebiliriz. Eğer gelişim açısından problem yoksa 66-68 ay arası çocuklar da kaydolabilir. Sonuç olarak burada bahsetmek istediğim gerçekten çocukların küçük olduğu. Bir sınıfta yaklaşık 20 tane beş buçuk yaşında çocuk olduğunu düşünün. Öğretmenlik kutsal bir meslektir diye boşuna dememişler sanırım. 

Hafta sonları tatildir ve ara tatilleri ile yaz tatilleri vardır. Tabi bunun belli bir kısmında seminere giderler. Yani çocuklara göre tatilleri daha azdır. Diğer mesleklere oranla daha uzun tatil süreleri vardır diyebiliriz. Şöyle de bir şey var ki işlerini genelde eve taşırlar. Hazırlamaları ve okumaları gereken sınavlar vardır. Ertesi gün yapacaklarını belirlemeleri gerekir. Eğitim verdiği sınıfın durumunu tespit eder. Ona göre yıllık, aylık, haftalık ve günlük çalışma planları hazırlar. Verecekleri ödevleri bulup, plan yaparlar. İşi eve taşırlar diyebiliriz bir nevi. Çocuklarla okuldan sonra da telefon üzerinden iletişim kurarlar. Mesaileri aslında çok uzun sürer.

Şu anda 1. sınıftan 4. sınıfa kadar sınıf öğretmenleri çocuklara eğitim verir. 4 yıl içinde farklı dersler verir. Sınıf öğretmenlerinin girdiği dersler;

  • Türkçe 

  • Hayat Bilgisi

  • Matematik

  • Fen Bilimleri

  • Sosyal Bilgiler

  • Görsel Sanatlar

  • Beden Eğitimi ve Oyun

  • Resim

  • Müzik

  • Serbest etkinlikler

Sınıf Öğretmeni Maaşları

Sınıf öğretmenlerinin maaşları çalıştıkları yere ve tecrübelerine göre belirlenir. Yeni mezun bir sınıf öğretmeni 2.500 TL maaş ile başlar. Mesleğini başarılı şekilde yaptıkça maaşları artar. Ortalama aylık maaşları 3.900 TL’dir. Alabilecekleri en yüksek maaş ise yaklaşık 5.300 TL’dir. Her yıl ocak ve temmuz ayında katsayı belirlenir. Sınıf öğretmenlerinin maaşları da bu katsayıya göre belirlenmektedir. Sınıf öğretmenleri özel okullarda veya devlette çalışabilirler. Yani maaşları da tabi ki değişiklik gösterebilir. Özel okullar verecekleri maaşları kendileri belirler.

Sınıf öğretmenlerinin maaşlarının yanında bir de ek ders ücretleri vardır. Her sınıf öğretmenine günde ortalama 2 saat ek ders yazılır. Her ay yaklaşık 60 saat kadar ek ders alır. Bu da maaşa ortalama 1.000 TL ilave anlamına gelir.

Sınıf öğretmenleri belirli bir yıl öğretmenlik yaparlarsa idarecilik sınavlarına girebilirler. Uygun sınavlara girdiklerinde yeterli puanı alırlarsa idareci olabilirler. Sonrasında gereken mülakatları başarı ile geçmelidirler. Bunlar dışında başka detaylara da bakılmaktadır. İdareci olunduğunda maaş aslında artmaz. Alınan ek ders ücreti artar. İdarecilere günde 3 saat ek ders yazılır. Maaşı bundan dolayı artar.

Sınıf Öğretmeni Nasıl Olunur?

Sınıf öğretmeni olmak için sınıf öğretmenliği bölümünü okumak gerekir. Bu bölüm 4 senelik bir bölümdür. Mezun olabilmek için 240 krediyi doldurmaları gerekmektedir. 4 yıl boyunca görecekleri derslerin bazıları; genel fizik, öğretim ilke ve yöntemleri, beden eğitimi ve oyun öğretimi, müzik öğretimi, öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı, Türkiye coğrafyası ve jeopolitiği, sosyal bilgiler öğretimi, cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı, öğretmenlik uygulaması, birleştirilmiş sınıflarda öğretim.

Dersleri başarı ile tamamlamaları gerekmektedir. Sonrasında “Sınıf Öğretmenliği Lisans Diploması”nı elde edeceklerdir. Diplomayı elde eden mezunlar “Sınıf Öğretmeni” unvanını alacaklardır. Mezun olduktan sonra Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girerek yeterli puanı almalıdırlar. 

Ülkemizde pek çok üniversitede bu bölüm vardır. Bunlardan bazıları; İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi, TED Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi’dir.

Çocuklara okuma, yazma, temel matematik ve el becerileri öğretir, Okuma yazma çocukların hayatında en önemli yeteneklerden biri olup, bu temel becerilerin öğretimi öğretmenin görevidir, Bu eğitim çocukların akademik ve sosyal hayatlarına olumlu etkiler sağlar, Çocuklarla etkili iletişim kurar, Çocuklarla etkili iletişim kurabilme, onların ihtiyaçlarını ve taleplerini daha iyi anlama yeteneği sağlar, Öğretmenler çocukların duygusal ve sosyal gelişimlerini de destekler, Çocukların gelişimini takip eder ve değerlendirir, Çocukların akademik performansını izleyip, gerektiğinde ilave destek sağlamak için hayati öneme sahiptir, Öğretmen aynı zamanda çocukların davranışlarını ve gelişimlerini izleyerek, her çocuğun ihtiyaç duyduğu desteği belirler, Velilerle düzenli olarak iletişim kurar, Velilerle yapılan etkili iletişim, velinin çocuğunun eğitimine daha aktif katılımını sağlar, Öğretmenler sadece çocuklarla değil, velilerle de etkili iletişim kurmalıdır, Pedagojik gelişimlerine katkı sağlar, Çocukların gelişimlerini desteklemek, onların daha sağlıklı ve başarılı bireyler olmalarına yardımcı olur, Okul öncesi eğitim pedagojik gelişimin temelini atmaktadır, Çocukların uyumsuzluklarını tespit eder ve rehberlik servisi ile görüşür, Bazı çocuklar daha fazla desteğe veya farklı bir öğrenme yaklaşımına ihtiyaç duyabilirler, Erken müdahale, çocukların genel başarısını artırabilir, Her öğrencinin seviyesine uygun öğretim sağlar, Her çocuk düzeyine uygun öğretime ihtiyaç duyar ve öğretmenin bu konudaki yaklaşımları çocukların gelişimi ve başarısı için kritik bir rol oynar, Bu, genellikle farklılaştırılmış öğretim adı verilen bir yöntemi içerir, Çocukları bilgi edinme ve problem çözme becerileri konusunda yönlendirir, Bu yetenekler, çocukların öğrenme doğrultusunda başarılı olabilmeleri ve hayatları boyunca bağımsız düşünme becerileri geliştirebilmeleri için önemlidir, Bu beceriler çocukların genel başarılarını artıracaktır, Eğitim planları hazırlar ve uygular, Pedagojik planlama, öğrencilere en yüksek kalitede eğitimi sunmak için hayati öneme sahiptir, Planlama, öğretmenin birçok görevi arasında en önemlilerinden biridir, Çocukların yeteneklerini keşfeder ve geliştirir, Her çocuk benzersizdir ve her birinin farklı yetenekleri vardır, Bir öğretmen, bir çocuğun belirli bir alandaki yeteneklerini fark ettiğinde, çocuğa o yeteneği geliştirebilmesi için olanak sağlar
Sınıf Öğretmeni Sınıf Öğretmeni nedir Sınıf Öğretmeni ne iş yapar Sınıf Öğretmeni maaşları Sınıf Öğretmeni nasıl olunur
Gül Yücel
Gül Yücel
Blog Yazarı

2000 yılında Almanya’da doğdu. Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencisi. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi AÖF Radyo ve Televizyon Programcılığı bitirdi. Daha 17’yim adında bir kitap yazdı ve kitabı 2019 yılında basıldı. Şimdi de İstanbul İşletme Enstitüsü’nde yazılar yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görselde kollarını kavuşturmuş, kendinden emin ve özgüvenli bir tavır sergileyen bir kadın tasvir edilmiştir. İspanyolca Kursu A2, dili orta seviyede öğrenmek için harika bir yoldur. İspanyolca gramer, telaffuz ve kelime bilgisinin tüm temellerini açık ve anlaşılması kolay bir şekilde öğretir. Kursun ses ve video dosyaları, öğrencilerin pratik yapmalarına ve İspanyolca konuşma becerilerinde güven kazanmalarına olanak tanır. Ayrıca, kurs öğretilen kavramları pekiştirmeye yardımcı olan interaktif alıştırmalar da içermektedir. Bu kurs sayesinde öğrenciler, İspanyolca konuşan kişilerle etkili bir şekilde iletişim kurmalarına yardımcı olacak güçlü bir İspanyolca temeli oluşturabilirler. Ayrıca, kursun çevrimiçi eğitmeni öğrencilere kişiselleştirilmiş tavsiye ve geri bildirim sağlamak için hazırdır. Bu kurs, orta seviyede İspanyolca öğrenmek için ideal bir yoldur.
5
(3)

İspanyolca Kursu (A2)

12 Konu5 Saat
Çağla AlperÇağla Alper
1257524
Bu resimde bir kadın kırmızı bir kazak giyerken kameraya gülümsüyor. Arka planda siyah metinli mavi beyaz bir işaret var, bu da kadının A1 seviyesinde bir Fransızca dil kursuna katıldığını gösteriyor. Buna ek olarak, beyaz metinli siyah ve kırmızı bir dikdörtgen var ki bu bir logo ya da kursla ilgili bir mesaj olabilir. Genel olarak bu görüntü, yeni bir dil öğrenmek için harika bir motivasyon olan neşe ve başarı duygusunu yansıtıyor.
5
(12)

Fransızca Kursu (A1)

14 Konu5 Saat
Omuz hizasında, siyah saçlı genç bir kadın kameraya genişçe gülümsüyor. Gözleri parlak ve ağzı geniş bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Yüzünde arkadaş canlısı ve davetkâr bir ifade var. Siyah, uzun kollu bir gömlek ve bir kot pantolon giyiyor. Rahat ve mutlu görünüyor. Arka plan bulanık ve odak dışı, bu da ona ilgi odağı olduğu hissini veriyor. Genel tavrı sıcaklık ve neşe dolu. Hayattan keyif alan ve anı yaşayan birinin mükemmel bir örneği.Jenya İçliyürek
1175464
Bu YDS ve YÖKDİL Sınav Hazırlık Kursu (Hızlandırılmış Kurs), YDS ve YÖKDİL sınavına hazırlanmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış çevrimiçi bir kurstur. Sınav konularını hızlı ve verimli bir şekilde anlamanıza yardımcı olmak için kapsamlı ve hızlandırılmış öğrenme materyali sağlar. Kurs, video dersler, yazılı materyaller, alıştırma testleri ve interaktif alıştırmalar içererek materyallere hakim olmanıza yardımcı olur. Ayrıca, öğrencilerin sınavı geçmelerine yardımcı olma konusunda yılların deneyimine ve başarısına sahip deneyimli YDS ve YÖKDİL eğitmenlerinin rehberliğini de içerir. Kurs ayrıca, materyali anlamanıza ve en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş geri bildirim ve rehberlik sağlar. Bu kurs, YDS ve YÖKDİL sınavını geçmeniz için gereken avantajı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Kapsamlı materyalleri, deneyimli eğitmenleri ve kişiselleştirilmiş geri bildirimleri ile bu kurs, sınavda başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.
5
(24)

YDS Kursu

16 Konu80 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
40402278
Bu görüntü, düz beyaz bir arka plana sahip bir bilgisayar ekranını ve üzerinde görüntülenen metni göstermektedir. Metin siyah renkte görünmekte ve çeşitli boyut ve yazı tiplerinden oluşmaktadır. Metin düzgün, düzenli bir şekilde düzenlenmiş ve ekran boyunca organize bir desen oluşturuyor. Metin oldukça net ve keskin görünüyor ve kolayca okunabiliyor. Metin ve beyaz arka plan arasındaki kontrast temiz ve görsel olarak çekici bir görünüm yaratıyor. Metnin genel tasarımı estetik açıdan hoş ve bilgisayar ekranının profesyonel ve modern görünmesini sağlıyor.
5
(3)

Bootstrap Eğitimi

40 Konu10 Saat
Beyaz, yakalı düğmeli gömlek giyen ve gözlük takan orta yaşlı bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Koyu renk, kısa saçları, güçlü bir çene hattı ve kendinden emin bir ifadesi vardır. Gömleğinin üst düğmeleri açık ve kolları dirseklerine kadar kıvrılmış. Çenesinde ve yanaklarında hafif bir kirli sakal var. Geniş bir alnı vardır ve kaşları hafifçe kalkıktır. Gözlükleri siyah ve dikdörtgen şeklindedir ve çerçeveleri biraz büyüktür. Genel olarak akıllı ve yetkin görünüyor.Volkan Asildeveci
808464