AnasayfaBlogSatranç Oynamak İsteyenler için Uzmanından Tüyolar
Video

Satranç Oynamak İsteyenler için Uzmanından Tüyolar

11 Mart 2021
Beyaz gömlek ve mavi kot pantolon giyen bir adam beyaz bir atın yanında durmaktadır. At kameraya dönüktür ve siyah bir yelesi ve kuyruğu vardır. Adam kameradan uzağa bakıyor ve keçi sakalı var. Arka planda beyaz zemin üzerinde siyah yazılar olan bir tabela var. Ayrıca bir masanın üzerinde duran bir kişinin elinin bulanık bir görüntüsü de var. Sahne, siyah desenli siyah bir arka planla çerçevelenmiştir.
KonuBilgiİlave Bilgiler
Erdem Turan Kimdir?Çocuk gelişimci ve sosyolog olan Erdem Turan, aynı zamanda satranç antrenörüdür.Yaklaşık 15-16 yıldır eğitim sektöründe satranç eğitimi vermektedir.
Satranç Nedir?Satranç, bir savaş strateji oyunudur.Oyun, ilk olarak bir hükümdar için eğlence olarak planlanmış ve akabinde popülerlik kazanmıştır.
Satrancın Başlama YaşıSatranca başlama yaşı genellikle 48 aylık olması beklenir.Bazı durumlarda, daha erken öğretme denemeleri daha fazla zaman alabilir.
Satrancın Çocuklar Üzerindeki EtkileriSatranç, çocukların algoritmik düşünme, hamle hesaplama ve kendilerini koruma yeteneklerini geliştirir.Ayrıca feda kavramını ve her şeyin somut bir kazanım olmadığını öğrenirler.
Satranç ve SağlıkBaşlangıç düzeyindeki Parkinson hastalarında %25-30 iyileştirme görülmüştür.Demans hastalarında ise hastalığın seyrinde iyileşme saptanmıştır.
Satranç Öğrenim SüresiEnstitü eğitimleri genellikle 5 saat sürerPratik de önemlidir. İlerlemeyi destekler.
Satrançta Oynatılan Taşların İsimleriŞah, vezir, kaleler, atlar, filler ve piyonlarBunlar oyun içerisinde belirli kurallara göre hareket ederler.
Satrançta İlk HamleOyun genelde beyaz taşlarla başlar.Taşlar farklı yöntemlerle açılış yapabilirler.
TerimlerÇoban matı, dünyadaki en popüler ve kısa matlardan biridir.Mat kelimesi farsçada yeniliş anlamına gelir.
Satrancın EtkileriSatranç, zeka gelişimi, odaklanma becerileri ve ileri adım hesaplama gibi faydalar sağlar.PISA sınavlarında başarılı olan öğrencilerin çoğu satranç oyuncusu olup YKS’de derece yapan öğrencilerin de çoğu lisanslı satranç oyuncusu.

Erdem Turan ile zeka ve strateji oyunu olan satranç hakkında konuşacağız. Satranç taktikleri alacağız. Erdem Turan Enstitüde Satranç Eğitimi eğitmeni.

Erdem Turan Kimdir?

Çocuk gelişimciyim ve sosyoloğum. Aynı zamanda da satranç antrenörüyüm. Çocuk gelişimi ve sosyolog kimliğim satranç eğitimlerimde faydalı oluyor. Yaklaşık 15-16 yıldır eğitim sektöründe satranç eğitimi; akıl ve zeka oyunları eğitimleri veriyorum. Uzun süre kendime ait bir kreş işlettim. Son 5-6 yıldır satranca yoğunlaşmış durumdayım. Amacımız satrancı sevdirmek. 

Satranç Nedir? Bize Satrancı Anlatır Mısınız?

Satranç bir savaş strateji oyunudur. Oyuna dökülmeden önce bir masa hazırlanır engebeler koyulur, cepheler hazırlanır, savaş hazırlığı yapılır. Bir süre sonra demişler ki biz bunu bir oyuna çevirelim. İlk çıkış noktası diye söylenir.

Hindistan’da aklı fikri savaş olan bir hükümdar var. Bir süre sonra bana bir oyun hazırlansın diyor. Bir alim satranç oyununu getiriyor, tanıdık geliyor ve çok seviyor. Alime sen bunu hediye ettin ben de sana iyilik yapayım diyor. Israr edince her kareye bir buğday koyacaksın, her kareye artırarak buğday ver diyor. Hesaplama yapıyorlar. Dünyanın 3-4 yıllık buğday hasadına denk geliyor. Sonrasında zalimliği bıraktığı söyleniyor. Bilinen çıkış noktası Hindistan’dı sonra Mısır’da kullanıldığı da ortaya çıktı. 

Belirli Bir Başlama Yaşı Var Mı?

Satrancı somutlaştırabilmesi için en az 48 aylık olmasını bekleriz. 48-50-52 aylık olduğunda 10 dakikada öğreteceğin bir şeyi daha erken 10 saatte öğreteceksiniz. O yüzden 48 ay ideal başlamak için. 

Satrancın Çocuklar Üzerindeki Etkileri, Faydaları Nelerdir?

Algoritmik düşünmeyi öğreniyorlar. Bir sonraki hamleyi hesaplamayı, ödün vermeyi, kendilerini korumayı öğreniyorlar. Her şeyin bir somut kazancının olmaması gerektiğini öğreniyorlar. Bütün taşları yersin ama oyunu kazanamazsın. Feda kavramı vardır satrançta. Şüphelenmeyi ve bir sonraki hamlede gelebilecek kötü hamleyi hesaplayarak hayatına yansıtmasıdır. 

Demans, Parkinson Hastaları İçinde Önerebilir Miyiz?

Bu konuda bilirkişi değilim ama çok fazla örnek var. Başlangıç düzeyindeki Parkinson hastalarında %25-30 iyileştirme görüldüğü söyleniyor. Bir antrenmandır aslında. Parkinson hastalarında kilitlenme oluyormuş, satranç oynayanlarda 1 sene bir buçuk sene kilitlenme olmadığı dönüşlerini aldım. Geçmişte satranç oynayıp, demans hastalığına yakalanan kişilerde %50 civarı hastalığın seyrinin farklı olduğu söylenen bir durum.

Satrancı Öğrenebilmem İçin Ne Kadar Vakit Ayırmam Gerekiyor?

Enstitü eğitimlerinde 5 saatte başlangıç düzeyinde oynayabilecek şekilde öğretiyoruz. Pratik de gerekir. Her pratik bir şey öğretir. Sonra bakar ki planlar yapıyor.

Satrançta Oynatılan Taşların İsimleri Nelerdir? Dizilimi Nasıl Olur?

En uzun boylu olan şah, kaybetmememiz gereken taş. Yanındaki de vezir. En güçlü taşımız. Köşelerde kalelerimiz olur. Kalelerimizden sonra atlarımız ve fillerimiz var. Piyonlarımız var, sayı olarak olan yaya piyadeleri temsil eder. İsimler coğrafyalara göre değişiklik gösterir. Kaleleri köşelere koyduktan sonra atları yanına bağlıyoruz, at yalnız kalmasın diye arkadaşı fili koyduk. Kalan iki boşluğa şah ve matı yerleştirdik. Önüne de piyonları yerleştirdik.

Satrançta İlk Hangi Taraf Başlar?

Beyaz taşlarla başlanır. Piyonlarla oynar ya da diğer taşların üstünden atlayan atla oynarsınız. Ben de atla ya da şahımın önündeki piyonu oynarım.

Şah Mat Gibi Farklı Terimler Var Mı?

Mat farsça bir kelimdir, şahın yenilişi anlamındadır. Biz de şah ve mattır. Çoban matı, dünyadaki en popüler ve kısa matlardan biridir. Çeşit çeşit matlar var. 

2021 Mart Top 10 Listede İlk 3’te Carlsen, Caurana Ve Ding Var. Sizce Başarılarının Sırrı Nedir?

satranç konusunda en üst mertebedeki insanlar. çok farklı bakış açıları var. tahmin daha edemiyorum bazen, 3 tane peş peşe taş fedasıyla oyun kazandığı oluyor. futbolda messi, ronaldo vardır, satrançta da onlar. hayatlarını satranca adamışlar. onların yaşam biçimi olmuş artık. oraya geldikten sonra kalmaya çalışmak da çok zor, rakipler de zorlu geliyor. çok iyi oyuncular da alttan yukarıya geliyorlar.

Satranç Oynamak İş veya Sosyal Hayatımızda Bizlere Ne Gibi Katkılar Sağlıyor?

Küçük yaş gurubuyla çalışmamım nedeni, madalya kazansınlar değil. satranç oynasın ve satrancın kazanımlarını özümsesin. Nedir bu kazanımlar? Zeka gelişimi, odaklanma becerileri, 4-5 adım sonrasını hesaplayabilmesi. PISA sınavlarında iyi derece alan öğrencilerin çoğu satranç oyuncusu. YKS’de derece yapan öğrencilere bakıyoruz, çoğu lisanslı satranç oyuncusu. 
Orta 1’de mektup arkadaşım vardı Sudan’dan. Onunla hamle yazar gönderirdik. 3 buçuk sene oynadık ve anca bitirebildik. Günümüz turnuvaları süreli olduğu için başlayıp bitiyor.

Satranç Nasıl Kazanılır? Tüyoları Rica Edebilir Miyiz?

Satrançta tahtanın ortasında merkez kareler vardır. Merkez kareler galibi de savunmayı da belirler. O merkez 4 kare kimdeyse hakimiyet de ondadır. Oyuna 1-0 2-0 önde başlamış olur. Amaç merkez karelerin hakimiyetini sağlamak ve sonrasında hamleler geliştirmek. Ünlü açılışlar vardır; hepsinin temel noktası merkez noktalar içindir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk neden Ankara’yı başkent seçmiştir? Konumu da sebeplerden biridir. Satranç tahtasındaki merkez kareler de bu yüzden önemlidir. Bütün tahtaya hakimdir. Öğrencilerime elinde ne varsa kullan derim. Hareket etmemiş taşın kalmasın. Hepsini bir şekilde oyuna sürmek lazım, gerekirse de kaybetmek lazım ama oynanmamış taş kalmamalı.

Satranç Nedir? 

Satranç bir savaş strateji oyunudur. Oyuna dökülmeden önce bir masa hazırlanır engebeler koyulur, cepheler hazırlanır, savaş hazırlığı yapılır. Bir süre sonra demişler ki biz bunu bir oyuna çevirelim. İlk çıkış noktası diye söylenir.

Satrancın Çocuklar Üzerindeki Etkileri, Faydaları Nelerdir?

Satrançla birlikte algoritmik düşünmeyi öğreniyorlar. Bir sonraki hamleyi hesaplamayı, ödün vermeyi, kendilerini korumayı öğreniyorlar. Her şeyin bir somut kazancının olmaması gerektiğini öğreniyorlar.

Satrancı Öğrenebilmem İçin Ne Kadar Vakit Ayırmam Gerekiyor?

Enstitü eğitimlerinde 5 saatte başlangıç düzeyinde oynayabilecek şekilde öğretiyoruz. Pratik de gerekir. Her pratik bir şey öğretir.

Erdem Turan Kimdir?, Çocuk gelişimci ve sosyolog olan Erdem Turan, aynı zamanda satranç antrenörüdür, Yaklaşık 15-16 yıldır eğitim sektöründe satranç eğitimi vermektedir, Satranç Nedir?, Satranç, bir savaş strateji oyunudur, Oyun, ilk olarak bir hükümdar için eğlence olarak planlanmış ve akabinde popülerlik kazanmıştır, Satrancın Başlama Yaşı, Satranca başlama yaşı genellikle 48 aylık olması beklenir, Bazı durumlarda, daha erken öğretme denemeleri daha fazla zaman alabilir, Satrancın Çocuklar Üzerindeki Etkileri, Satranç, çocukların algoritmik düşünme, hamle hesaplama ve kendilerini koruma yeteneklerini geliştirir, Ayrıca feda kavramını ve her şeyin somut bir kazanım olmadığını öğrenirler, Satranç ve Sağlık, Başlangıç düzeyindeki Parkinson hastalarında %25-30 iyileştirme görülmüştür, Demans hastalarında ise hastalığın seyrinde iyileşme saptanmıştır, Satranç Öğrenim Süresi, Enstitü eğitimleri genellikle 5 saat sürer, Pratik de önemlidir İlerlemeyi destekler, Satrançta Oynatılan Taşların İsimleri, Şah, vezir, kaleler, atlar, filler ve piyonlar, Bunlar oyun içerisinde belirli kurallara göre hareket ederler, Satrançta İlk Hamle, Oyun genelde beyaz taşlarla başlar, Taşlar farklı yöntemlerle açılış yapabilirler, Terimler, Çoban matı, dünyadaki en popüler ve kısa matlardan biridir, Mat kelimesi farsçada yeniliş anlamına gelir, Satrancın Etkileri, Satranç, zeka gelişimi, odaklanma becerileri ve ileri adım hesaplama gibi faydalar sağlar, PISA sınavlarında başarılı olan öğrencilerin çoğu satranç oyuncusu olup YKS’de derece yapan öğrencilerin de çoğu lisanslı satranç oyuncusu
satranç
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
İlk yazılı belgelerine Hindistan’da rastladığımız satranç oyununun geçmişi 6. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Çin temelli bir oyun olduğu da söylenegelen satranç oyunun ilk adı “çaturanga”dır. Çin, Hindistan, İran gibi çeşitli ülkelerde oynanmaya ve yaygınlaşmaya başlayan bu oyun İslamiyet’in yayılmaya başlaması ile Arapların “satranj” adını verdikleri tarihsel kayıtlarda bulunmaktadır.
Online Eğitim

Satrançta Mat Çeşitleri

25 Aralık 2019
Uzun, dalgalı, kızıl saçlı bir kadın, bulanık bir arka plana karşı görüntünün ön planında duruyor. Bakışları tam karşıya sabitlenmiş, dudakları hafifçe ayrılmış ve başı hafifçe yana eğilmiş. Saçları canlı, ateşli bir kızıl tonunda ve yumuşak dalgalar halinde sırtından aşağı dökülüyor. Cildi pürüzsüz ve ışıltılı, teni hafifçe kızarmış. Görüntü yüzünün yakın çekimidir ve boynunun bir kısmı görünmektedir. Saçları rahat, zahmetsiz bir şekilde şekillendirilmiş, yüzünü çerçeveliyor ve doğal güzelliğini artırıyor. Kendinden emin ve dengeli görünüyor, varlığı cesur ve esrarengiz bir enerji yayıyor.
Kişisel Gelişim

Satranç Nasıl Oynanır?

11 Eylül 2021
Bir adam, etrafına çeşitli taşlar serpiştirilmiş bir satranç tahtasıyla çevrili bir masada oturmaktadır. Bir sigara içmektedir ve yanında bir maymun vardır. Maymun da sigara içmektedir ve yanlarında bir bardak kırmızı şarap vardır. Masanın üzerinde üzerinde haç olan altın bir taç vardır. Adam bir satranç taşının yakın çekimine bakmaktadır ve maymun da sigaranın yakın çekimine bakmaktadır.
Kişisel Gelişim

Satranç Taşlarının Hareketleri

23 Aralık 2019
Bu resim bir grup satranç taşını göstermektedir. Taşlardan biri beyaz arka plana sahip kırmızı bir taş, diğerleri ise sarı renkte görünüyor. Kırmızı satranç taşının yakın çekim görüntüsünün yanı sıra arka planda sarı bir nesnenin yakın çekim görüntüsü de var. Kırmızı satranç taşının yuvarlak bir tabanı ve sivri bir tepesi var. Sarı nesne bulanıktır ve pürüzsüz ve kavisli bir şekle sahip gibi görünmektedir. Satranç taşlarının solunda, detaylı bir tasarıma ve karmaşık desenlere sahip bir heykelin yakın çekimi yer alıyor. Tüm satranç taşları simetrik bir düzende dizilmiş olup muhtemelen bir satranç oyununu temsil etmektedir.
Kişisel Gelişim

Satranç Taşlarının Puanları Nelerdir?

17 Aralık 2019
Bir adam önünde satranç tahtası olan bir masada oturmaktadır. Gömlek ve pantolon giymiştir ve yüzü görünmektedir. Önündeki satranç taşlarına dikkatle konsantre olmuş, bakışları satranç tahtasına odaklanmıştır. Masanın üzerinde, üzerinde ağaç resmi olan beyaz bir kupa ve bir yığın bilgisayar klavyesi vardır. Sağında, biri beyaz diğeri metal olmak üzere birkaç satranç taşı var, ikisi de yakından bakıyor. Arkasındaki duvarda üzerinde yazı olan bir tabela var. Odaklanmış ve kararlı görünüyor, hamle yapmaya hazır.
5
(44)

Satranç Eğitimi

15 Konu5 Saat
Beyaz bir duvarın önünde siyah pamuklu bir gömlek giymiş bir adam duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve kollarını kavuşturmuş. Koyu renk saçları alnına dökülmüş ve bakışlarını hafifçe kaçırmış. Soluk bir teni ve ışığı yansıtıyor gibi görünen gözlükleri var. Gömleği hafifçe kırışmış ve ince bedeninin üzerine dökülüyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor.Erdem Turan
1028464
Bu görsel, Akıl ve Zeka Oyunları üzerine çevrimiçi bir kursu tasvir etmektedir. Siyah gömlekli bir adam, gri zemin üzerinde mor bir sekizgen, beyaz zemin üzerinde kırmızı bir daire ve beyaz zemin üzerinde yeşil bir elmas gibi renkli şekillerin bulunduğu bir duvarın önünde oturuyor. Kameraya gülümseyerek kursun ilgi çekici ve eğlenceli olduğunu ima ediyor. Kurs, katılımcıların zihinsel ve analitik becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Problem çözme, eleştirel düşünme, hafıza, odaklanma ve yaratıcılık gibi konuları incelemektedir. Kurs ayrıca bu becerilerin geliştirilmesine yardımcı olacak simülasyonlar, bulmacalar ve diğer aktiviteleri de içermektedir. Doğru rehberlik ve uygulama ile kişi daha zeki ve yaratıcı olma yolunda önemli ilerleme kaydedebilir.
Beyaz bir duvarın önünde siyah pamuklu bir gömlek giymiş bir adam duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve kollarını kavuşturmuş. Koyu renk saçları alnına dökülmüş ve bakışlarını hafifçe kaçırmış. Soluk bir teni ve ışığı yansıtıyor gibi görünen gözlükleri var. Gömleği hafifçe kırışmış ve ince bedeninin üzerine dökülüyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor.Erdem Turan
913464