AnasayfaBlogReferans İsterken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Referans Mektubu

Referans İsterken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

05 Şubat 2019
Bir kişi elinde bir kalem tutuyor ve boş bir kağıdın üzerinde duruyor. Kişi görevine odaklanmış ve niyetli görünüyor, gözleri kağıda sabitlenmiş. El biraz bulanık, ancak kişinin kalemi sıkıca kavradığı açık. Arka planda, birkaç tuşa hafifçe dokunulan bir klavye görülüyor. Kişi bir belge imzalıyor ya da önemli bir şey yazıyor gibi görünüyor. Kalem siyah, kağıt ise beyazdır ve keskin bir kontrast yaratmaktadır. Sahne sakin ve huzurludur, izleyiciyi konsantrasyon anını gözlemlemeye davet eder.
Referans Seçme KriterleriYapılması GerekenlerKaçınılması Gerekenler
Kimden Referans Olmasını İstemeli?Sizi iyi tanıyan, güçlü yanlarınızı ve çalışma deneyiminizi onaylayabilecek kişileri seçin.İş başvurusundaki bilgilere uymayan veya birbiriyle çelişen bilgi verme ihtimali olan kişiler.
Sizi İyi Temsil Edebilecek İnsanlarİş deneyiminizi ve yeteneklerinizi en iyi anlatabilecek kişileri seçin.Size gerekli desteği sağlayamayacak veya becerilerinizi doğru bir biçimde temsil edemeyecek kişiler.
Referanslarınızı Yazılı Olarak Alınİşten ayrıldığınızda, iyi bir iş ilişkiniz olan kişiden referans mektubu alın.Referans istemeyi ertelemek veya aplana koymak, zamanla onların sizinle ilgili detayları unutma riski vardır.
Referans Mektubu Nasıl İstenmelidir?Referansınızın sizin hakkınızda olumlu bir mektup yazabilecek kadar sizi tanıyıp tanımadığını net bir şekilde belirleyin Yalnızca 'Benim için bir referans mektubu yazar mısınız?' demek, çünkü bu, onların sizin hakkınızda ne yazacaklarını belirlemez.
Referans İsterken BilgilendirelimReferans olarak seçtiğiniz kişilere başvurunuzu ve onların rolünü açıkça anlatın.Referansınızın başvurunuz hakkında bilgisi olmamasına izin vermek.
Güncel Bilgileri PaylaşınÖzgeçmişinizi ve pozisyonla ilgili özel bilgileri paylaşın.Güncel olmayan veya hatalı bilgi aktarmak.
İşverenin İznini AlınMevcut pozisyonunuz ya da mümkünse yeni iş arayışınız hakkında bilgi verin.Meşgul ya da bilgisiz bir işverenden izin istemek.
Referansları DoğrulayınReferansınızın başvurunuz hakkında tutarlı bilgi vermesini sağlayın.Yanlış veya çelişkili bilgi vermesini önlemeyi ihmal etmek.
Daha Fazlası Her Zaman Daha İyi DeğildirReferansları çeşitliliği göstermesi için özenle seçin.Sayısız referans listelemek yerine, kaliteli ve güvenilir referanslara odaklanın.
Becerilerin Farklı Açılardan Ele AlınmasıFarklı yeteneklerinizi ve becerilerinizi vurgulayabilecek çeşitli referanslar seçin.Aynı becerinizi vurgulayan birden fazla referans eklemek.

Sizin için yeni bir iş fırsatı doğdu ve mülakata davet edildiniz. Mülakata giderken verdiğiniz referansların kontrol edildiğini unutmayın. Mülakata iyi referanslar ile gitmek, işi almanız açısından önemli bir etkiye sahiptir. Bu yüzden referans almak için doğru insanları seçmelisiniz. Bu seçimi yaptıktan sonra referans aldığınız kişileri mutlaka bilgilendirmeli ve onay almalısınız. Bu süreci en başından yapmak, referanslarınızı bilgilendirip mümkünse referans mektubu almak işe alım uzmanları karşısında sizi daha hazırlıklı yapacaktır. Bunun için nasıl referans mektubu yazılır konusunu ya da örnek referans mektuplarını gözden geçirebilirsiniz bu sayede mektup yazacak kişiler size fikrinizi sorduğunda onlara yardımcı olabilirsiniz.

Kimden Referans Olmasını İstemelisiniz?

Sizce kim size referans olmalı? Referans seçmek ya da sizin o işi almanızda en çok kim yardım edebilir sorununun cevabını bulmak çok da kolay değildir. Bir işe başvurduğunuzda İnsan Kaynakları her aday için ortalama üç referansı arayarak kontrol ederler. Bu yüzden minimum üç referans vermeniz iyi olacaktır. Daha çok referans yazabiliyorsanız bu sizin lehinize olacaktır. Ancak daha fazla insan yazmaya çalışırken becerilerinizi farklı açılardan ele alabilecek kişileri bir araya getirmeniz en mantıklısı olacaktır. Eğer üçten fazla yazmaya çalışırken zorlanıyorsanız üç referansta bırakmanız en doğrusu olacaktır. Ayrıca referansınızı seçerken başvurduğunuz şirket hakkında bilgi sahibi olmaları sizin için avantaj olacaktır.

Sizi İyi Temsil Edebilecek İnsanlar Seçin

Referanslarınızı bilmek, doğru insanları doğru yerlerde kullanmak için onların iznini almak çok önemlidir. Nerede çalıştığınızı, unvanınızı, ayrılma nedeninizi ve güçlü yanlarınızı bilen ve bunlar sorulduğunda onaylayabilecek kişileri seçmeniz lehinize olacaktır. Aynı zamanda sizin daha önce yaptığınız işlere ve bu işlerdeki performansınıza ne yorum yapacağını tahmin edebileceğiniz insanları seçmek daha kolay olacaktır. Referansınız tarafından verilecek herhangi bir bilginin özgeçmişinizde ya da mülakatta söylediklerinizle tutarlı olduğundan emin olun. Birbiriyle uyuşmayan bilgiler başvurduğunuz pozisyonu tehlikeye atabilir hatta işi hiç alamayabilirsiniz.

Referanslarınızı Yazılı Olarak Alın

Bir işten ayrıldığınızda yöneticinizden özellikle de, iyi bir iş ilişkisine sahip olduğunuz kişilerden, bir öneri mektubu istemelisiniz. Zaman ilerledikçe ve insanlar rutin hayatlarına devam ettikçe daha önce çalıştıkları insanları unutmaları muhtemeldir. Aynı zamanda orada çalışırken yaptıklarınız o an kurum için hayati önem taşısa da zamanla unutulabilir. Bu yüzden öneri mektuplarını ayrılırken sıcağı sıcağına istemeniz daha doğru olacaktır. Hem bu sayede başvurular için kullanacağınız referansları önceden hazırlamış olursunuz. İşten ayrıldığınızda öneri mektubu istemediğiniz yöneticiniz varsa, kişisel dosyanızda bulundurmak amacıyla onlardan da mektup istemek için iletişime geçebilirsiniz.

Referans Mektubu Nasıl İstenmelidir?

Basit bi şekilde "Benim için bir referans mektubu yazar mısın?" demeyin, çünkü bunu herkes yapabilir. Buradaki asıl soru sizin hakkınızda ne yazacaklarıdır. Bu yüzden "Benim için iyi bir referans mektubu yazabilecek kadar beni tanıyor musun?" gibi sorular daha etkili ve hedef odaklı olacaktır. Bu sayede referansınız eğer bir mektup yazmaktan hoşlanmıyorsa kolayca red edebiilir ve siz de "evet" diyenlerin sizin performansınız hakkında hevesli olduklarını ve size pozitif bir mektup yazacaklarından emin olursunuz.

Her zaman özgeçmiş oluşturma kısmında özenli olun. Özgeçmişinizin güncel bir kopyasını ve becerileriniz hakkında bilgi verin ki size referans olacak kişiler doğru verilere ulaşabilsin. Referanslara ek olarak mevcut yöneticinizin bilgileri de sizden istenebilir. Bir çok muhtemel işveren mevcut işvereninize iş arayışınızın detaylarını aktarmadığınızın farkındadır. Bu yüzden mevcut pozisyonunuz tehlikeye girmesin diye yöneticinizle konuşmadan önce sizin izninizi alır.

Kimden Referans Olmasını İstemeli?, Sizi iyi tanıyan, güçlü yanlarınızı ve çalışma deneyiminizi onaylayabilecek kişileri seçin, İş başvurusundaki bilgilere uymayan veya birbiriyle çelişen bilgi verme ihtimali olan kişiler, Sizi İyi Temsil Edebilecek İnsanlar, İş deneyiminizi ve yeteneklerinizi en iyi anlatabilecek kişileri seçin, Size gerekli desteği sağlayamayacak veya becerilerinizi doğru bir biçimde temsil edemeyecek kişiler, Referanslarınızı Yazılı Olarak Alın, İşten ayrıldığınızda, iyi bir iş ilişkiniz olan kişiden referans mektubu alın, Referans istemeyi ertelemek veya aplana koymak, zamanla onların sizinle ilgili detayları unutma riski vardır, Referans Mektubu Nasıl İstenmelidir?, Referansınızın sizin hakkınızda olumlu bir mektup yazabilecek kadar sizi tanıyıp tanımadığını net bir şekilde belirleyin , Yalnızca 'Benim için bir referans mektubu yazar mısınız?' demek, çünkü bu, onların sizin hakkınızda ne yazacaklarını belirlemez, Referans İsterken Bilgilendirelim, Referans olarak seçtiğiniz kişilere başvurunuzu ve onların rolünü açıkça anlatın, Referansınızın başvurunuz hakkında bilgisi olmamasına izin vermek, Güncel Bilgileri Paylaşın, Özgeçmişinizi ve pozisyonla ilgili özel bilgileri paylaşın, Güncel olmayan veya hatalı bilgi aktarmak, İşverenin İznini Alın, Mevcut pozisyonunuz ya da mümkünse yeni iş arayışınız hakkında bilgi verin, Meşgul ya da bilgisiz bir işverenden izin istemek, Referansları Doğrulayın, Referansınızın başvurunuz hakkında tutarlı bilgi vermesini sağlayın, Yanlış veya çelişkili bilgi vermesini önlemeyi ihmal etmek, Daha Fazlası Her Zaman Daha İyi Değildir, Referansları çeşitliliği göstermesi için özenle seçin, Sayısız referans listelemek yerine, kaliteli ve güvenilir referanslara odaklanın, Becerilerin Farklı Açılardan Ele Alınması, Farklı yeteneklerinizi ve becerilerinizi vurgulayabilecek çeşitli referanslar seçin, Aynı becerinizi vurgulayan birden fazla referans eklemek
Referans İsterken Nelere Dikkat Etmeliyiziş başvurusureferans kontrolü referans nasıl yazılır referans yazma
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde muhtemelen bir CV görüşmesine hazırlanan takım elbiseli bir adam görülüyor. Gözlüklü, sakallı ve düğmeli gömleğiyle kendinden emin ve iyi giyimli görünüyor. Arka planda metal bir kutunun yakın çekimi, bir saat ve bir kol görülebiliyor. Bu görüntü, bir CV görüşmesine nasıl hazırlanılması gerektiğine dair mükemmel bir örnektir.
4.6
(50)

CV Hazırlama Eğitimi

6 Konu3 Saat
Bu görsel Excel hakkında bir çevrimiçi kursu tasvir etmektedir. Gözlük takan ve sakallı bir adam, konu hakkında bilgili ve deneyimli olduğunu gösteriyor. Gri arka plan üzerinde Excel Kursu - Excel Öğrenimi yazan metin de bunu doğruluyor. Yüzünün yakın çekimi, konuya olan güvenini gösteriyor. Ayrıca, gri arka plan üzerindeki beyaz metin, kursun kapsamlı ve bilgilendirici olduğunu gösteriyor. Adamın gözlükleri ve siyah gömleği profesyonel olduğunu, burnunun yakın çekimi ise son derece odaklanmış olduğunu gösteriyor. Bu görsel, öğrencinin deneyimli ve bilgili bir eğitmen tarafından verilen kapsamlı ve ilgi çekici bir çevrimiçi Excel kursu alacağını iletir.
4.9
(558)

Excel Eğitimi

10 Konu5 Saat