AnasayfaBlogPanel Mülakatı Nedir? Neler Sorulur?
Mülakat Teknikleri

Panel Mülakatı Nedir? Neler Sorulur?

01 Haziran 2018
Resimde, fotoğraf için mutlu bir şekilde gülümseyen bir kadının yüzünün yakın çekimi görülüyor. Omuzlarından aşağı dökülen ve yüzünü çerçeveleyen uzun, siyah saçları var. Teni açık tenli ve gözleri parlak mavi renkte. Ağzı, inci gibi beyaz dişlerini gösteren geniş, neşeli bir sırıtışla kıvrılmış. Arka planda mavi yazıların olduğu beyaz duvarlar ve mavi ceket giyen bir kişinin kolu var. Çerçevenin sol tarafında siyah ve mavi bir harf var. Kadın memnun ve kendinden emin görünüyor, dünyayı ele geçirmeye hazır.
KonuAçıklamaÖrnek Sorular
Panel Mülakatı Nedir?İki veya daha fazla işe alım uzmanı tarafından yürütülen bir mülakat türüdür.-
Kimler Katılır?İşletmede çalışan birden fazla kişi ve adaylar katılır.-
Adaylardan BeklenenlerAdayların mülakatı veren kişiler arasında öne çıkmaları beklenir.Önceki tecrübeniz nelerdir? Kendinizi nasıl geliştirdiniz?
Adayların KorkularıDiğer mülakat türleri arasında en zor ve endişe verici olanıdır.Stresli bir durumda nasıl davranırsınız? Takım çalışmasında zorlandığınız durumlar var mı?
Adayların Hazırlık SüreciAdayların ne yapacaklarını bilmeleri ve kendilerini buna göre hazırlamaları gereklidir.Bu pozisyon için neden uygun olduğunuzu düşünüyorsunuz? Beklentilerinizi karşılayabileceğini nasıl gösterirsiniz?
Soruların KaynağıPanel mülakat İçin sorular genellikle adayın geçmişi ve deneyimler hakkındadır.Geçmişte nasıl bir başarı sağladınız? Önceki işinizde hangi zorluklarla karşılaştınız?
Adayların Yüzleştiği DurumBazen panel mülakatta aynı anda birden fazla adaya sorular sorulabilir.Bu durumda nasıl bir performans sergilerdiniz? Kendinizi başkaları karşısında nasıl ifade edersiniz?
Adayın Pozisyonu AnlamaAdayın başvurduğu pozisyonu ve iş tanımını iyi anlaması gereklidir.Bu işte başarılı olmak için hangi yetkinlikler gerekir?
Adayın Şirketi TanımaAdayın mülakata gireceği şirketi ve iş kültürünü anlaması beklenir.Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz? İş politikalarımızı nasıl değerlendirirsiniz?
Doğru Yanıt Verme TeknikleriAdayların panel mülakatlarında sorulan sorulara doğru ve etkili yanıtlar verme tekniklerini bilmeleri gereklidir.Bir problemle karşılaştığınızda nasıl başa çıkarsınız? Proje yönetimi hakkında neler biliyorsunuz?

Mülakat türleri arasında adayların en korktuğu panel mülakatıdır. Panel mülakatı gözünüze zor gelebilir. Çünkü mülakata katılan birçok kişi arasında öne çıkmalısınız. Ama korkmanın anlamı yok. Ne yapacağınızı bilmek ve kendinizi buna göre hazırlamak kendinizi güvende hissetmenize yol açar.

Bu makalede panel mülakatlarında sorulacak sorulara nasıl yanıt verebileceğinizi anlatacağım. Ayrıca örnek panel mülakatı sorularını paylaştım ve bunları inceleyerek ipuçları elde edebilirsiniz.

Panel mülakatı nedir?

Panel mülakatı iki veya daha fazla işe alım uzmanı tarafından yürütülür. Dolayısıyla şunu söyleyebiliriz: panel mülakatında işletmede çalışan birden fazla kişiyle mülakata gireceksiniz. Bazen panel mülakatında aynı anda birden fazla adaya sorular sorulabilir.
Ancak muhtemelen her işe alım uzmanı size en az bir soru soracaktır. Eğer iş görüşmesinde birden fazla aday varsa işe alım uzmanları her adaya sırayla tek soru sorabilir.

Panel mülakatında dikkat edilmesi gerekenler

Tüm mülakatlarda olduğu gibi panel mülakatlarında başarılı olabilmek için iyi hazırlanmalısınız. Eğer panel mülakatı daveti aldıysanız kimlerle iş görüşmesine gireceğinizi bulmaya çalışın. LinkedIn üzerinde işe alım uzmanlarını bulmaya çalışın. Şirketteki pozisyonlarını ve görevlerini bulabilirseniz çok şanslısınız. İşe alım uzmanları hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın.
Panel mülakatında tüm işe alım uzmanlarıyla iletişim kurmaya çalışın. Aralarında en yetkili gördüğünüze odaklanmayın. Aralarında hangisinin işe alım kararı vereceğini bilemezsiniz. Belkide hepsinin ortak fikri üzerinde düşünerek karar veriyor olabilirler.

Panel mülakatının amacı

İşletmeler panel mülakatı düzenlerler çünkü zaman kazanmak isterler. Panel mülakatının diğer bir amacı ise adayların grup içerisinde nasıl davrandığını görmek istemeleridir. Bu sebeple hızlı sorular sorarlar. Tempolu sorular sorarlar. Bir diğerinin cevabını başka bir adaya sorarlar. Bu sebeple tüm bu grup içi sorulara hazır olun.

Panel Mülakatı Soruları

İşe alım uzmanları yetkinliğe ve duruma dayalı soruların yanı sıra adayların kariyer hedefiyle ilgili soruları da sorabilirler. Aşağıda sıkça karşılaştığımız panel mülakatı soruları bulunmaktadır.

  • Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

  • Kendinizi 5 yıl içerisinde nerede görüyorsunuz?

  • En güçlü yanlarınız nelerdir?

  • En zayıf noktanız nedir?

  • Neden bu işletmede çalışmak istiyorsunuz?

  • Sizinle aynı işi yapan tanıdığınıza sizi sorsak sizi tek kelimeyle nasıl anlatırdı?

  • İş arkadaşlarınıza bir yeniliği teşvik ettiğinizi ya da yeni bir uygulamayı hayata geçirme isteğinizi sunduğunuzu düşünün. Ve iş arkadaşlarınız bununla ilgili karşı çıktı. Ne yapardınız?

  • Zor bir müşteriyle uğraşmanız gereken bir olayı anlatır mısınız? Durumu nasıl çözdünüz?

  • Bir önceki işinizde yaptığınız en büyük hata neydir?

  • Bir konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan birine o konuyu nasıl anlatabilirsiniz?

Panel mülakatı sorularına nasıl cevap verilir?

Bir iş başvurusunda bulunduğunuzda sizi panel mülakatı için davet edebilirler. Davet sırasında katılır mısınız diye sorabilirler. Bu durumda "panel mülakatı mı? ııııııımmmmm şeeeeyyyyyy" demeyin. 
Eğer panel mülakatının tarihi size uymuyorsa alternatif bir tarih isteyin. Panel mülakatının belkide en zor yönü budur. Birden fazla kişiyi aynı anda bir araya getirmek. İşe alım uzmanı için zorlu bir süreçtir ve bu süreçte tarih konusunda sıkıntı yaratan kişi konumuna düşmeyin.

Panel mülakatında gitmeden önce hem şirketi araştırın hem de işe alım uzmanları hakkında bilgi toplamaya çalışın. İşletme için pozisyonlarını öğrenmeye çalışın.

İnsan Kaynakları Danışmanı Bilal Şentürk bu konuda şunu söylüyor: İki gözlüğünüz olsun. Biri işe alım uzmanı gözlüğü, diğer aday gözlüğü. Panel mülakatından önce işe alım uzmanı gözlüğünü takın ve ben işe alım uzmanı olsaydım hangi soruları sorardım.

Panel mülakatında bir iki gün önce ofisi arayabilirsiniz. Mülakatla ilgili bir sorun olup olmadığını, kesin olarak yapılıp yapılmayacağını öğrenin.

Panel mülakatına gitmeden önce mutlaka Ücretsiz online eğitim Mülakat Teknikleri eğitimine katılın.

Örnek Panel Mülakatı Daveti (İşe Alım Uzmanları İçin)

E-posta Konusu: Uzman Yardımcısı Mülakatı Hk.

E-posta mesajı:

Sevgili Gizem Solak

Beşiktaş Turizm Danışma Bürosu Uzman Yardımcısı pozisyonuna yaptığınız başvuru için teşekkür ederiz.

Sizleri panel mülakatına katılmaya davet ediyoruz.

Detaylar aşağıdaki gibidir:

Tarih: 18 Haziran 
Saat: 10:00 
Yer: Turizm Danışma Bürosu
Yıldız Mah. Çırağan Cad. No: 26

Panel mülakatı aşağıdaki kişiler tarafından yürütülecektir.

Beyhan Özçelik: Turizm Danışma Bürosu Müdürü
Ekrem Demir, İnsan Kaynakları Müdürü
Aydın Çelik, Turizm sorumlusu
Mülakat için geldiğiniz lütfen resepsiyon görevlisi Melek hanıma danışınız. Panel mülakatının yapılacağı yere kadar size eşlik edecektir. Panel mülakatının 30 dakika kadar süreceğini tahmin ediyoruz.
Mülakatı onaylamak için lütfen 0850 840 62 16 numaralı telefonu arayın ya da e-postayı yanıtlayın.

Görüşmek dileğiyle.

Panel Mülakatı Nedir?, İki veya daha fazla işe alım uzmanı tarafından yürütülen bir mülakat türüdür, -, Kimler Katılır?, İşletmede çalışan birden fazla kişi ve adaylar katılır, -, Adaylardan Beklenenler, Adayların mülakatı veren kişiler arasında öne çıkmaları beklenir, Önceki tecrübeniz nelerdir? Kendinizi nasıl geliştirdiniz?, Adayların Korkuları, Diğer mülakat türleri arasında en zor ve endişe verici olanıdır, Stresli bir durumda nasıl davranırsınız? Takım çalışmasında zorlandığınız durumlar var mı?, Adayların Hazırlık Süreci, Adayların ne yapacaklarını bilmeleri ve kendilerini buna göre hazırlamaları gereklidir, Bu pozisyon için neden uygun olduğunuzu düşünüyorsunuz? Beklentilerinizi karşılayabileceğini nasıl gösterirsiniz?, Soruların Kaynağı, Panel mülakat İçin sorular genellikle adayın geçmişi ve deneyimler hakkındadır, Geçmişte nasıl bir başarı sağladınız? Önceki işinizde hangi zorluklarla karşılaştınız?, Adayların Yüzleştiği Durum, Bazen panel mülakatta aynı anda birden fazla adaya sorular sorulabilir, Bu durumda nasıl bir performans sergilerdiniz? Kendinizi başkaları karşısında nasıl ifade edersiniz?, Adayın Pozisyonu Anlama, Adayın başvurduğu pozisyonu ve iş tanımını iyi anlaması gereklidir, Bu işte başarılı olmak için hangi yetkinlikler gerekir?, Adayın Şirketi Tanıma, Adayın mülakata gireceği şirketi ve iş kültürünü anlaması beklenir, Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz? İş politikalarımızı nasıl değerlendirirsiniz?, Doğru Yanıt Verme Teknikleri, Adayların panel mülakatlarında sorulan sorulara doğru ve etkili yanıtlar verme tekniklerini bilmeleri gereklidir, Bir problemle karşılaştığınızda nasıl başa çıkarsınız? Proje yönetimi hakkında neler biliyorsunuz?
mülakat teknikleri etkili mülakat teknikleri panel mülakatı nedir panel mülakatında neler sorulur mülakat teknikleri nelerdir panel mülakatı örnekleri
Resimdeki kadının uzun sarı saçları sırtına kadar uzanıyor. Önünde küçük bir logo bulunan beyaz bir tişört giyiyor. Yüzünde kendinden emin bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Cildi pürüzsüz ve kremsi bir tonda ve yanaklarında pembe bir parlaklık var. Basit bir gümüş kolye ve bir çift küçük halka küpe takıyor. Kollarını önünde kavuşturmuş ve ellerini birbirine kenetlemiş. Beyaz duvarları ve mavi mobilyaları olan aydınlık ve havadar bir odada duruyor.
Gizem Solak
Blog Yazarı

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden mezun olmuştur. Eğitim, kişisel gelişim ve kariyer tavsiyeleri üzerine blog içerikleri oluşturmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde beyaz gömlek giyen bir kişi görülüyor, kolunu önüne uzatmış. Parmaklarını birbirine dokunduruyor ve elinin yakın çekimi görülebiliyor. Görüntü hafif bulanık görünmekte, kişinin kolu ve eli çerçevenin büyük bir kısmını kaplamaktadır. Kişinin teni açık renktir ve tırnakları soluk pembe bir renge boyanmıştır. Görüntünün arka planı odak dışıdır ve gri tonları görülebilir. Kişinin saçları kahverengi ve gömleğinde beyaz ve gri çizgilerden oluşan bir desen var gibi görünüyor.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri Nelerdir?

23 Mart 2018
Bir grup insan bir masanın etrafında oturuyor. Ön planda mavi gömlekli, ellerini çenesinin altına dayamış bir adam var. Masanın ortasında bir dizüstü bilgisayar, yan tarafında da beyaz bir cep telefonu var. Masanın sağ tarafında beyaz bir kupa ve ortasına da beyaz bir fincan yerleştirilmiş. Sol taraftaki kadın gözlük takıyor ve elinde beyaz bir tahta tutuyor. Masanın üzerinde kağıtlar ve kalemler var, bu da yoğun bir atmosfer yaratıyor. Herkes konuşmaya odaklanmış ve meşgul görünüyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

Mülakatın Altın Kuralları

11 Aralık 2018
Bir grup insan bir masanın etrafında toplanmış, sandalyelerde oturmaktadır. Her birinin elinde, üzerinde büyük siyah bir soru işareti bulunan beyaz bir kağıt parçası vardır. Ortadaki adam siyah bir takım elbise giymiş, kravat takmış ve yüzünde kararlı bir ifade var. Sağındaki kadın mavi bir bluz giymiştir ve yüzünde merak ifadesi vardır. Soldaki adamın gri bir gömleği var ve dikkatle soru işaretine bakıyor. Arka planda beyaz bir tahtaya basılmış bir soru işaretinin yakın çekimi ve soru işareti tutan bir el var. Odadaki herkes odaklanmış durumda ve atmosfer bir beklenti havasında.
Mülakat Soruları

Sorulmuş En Çılgın Mülakat Soruları

23 Ekim 2015
Bir kadın elinde bir kalem ve bir parça kağıt tutuyor. Yüzünde, elindeki işe konsantre olduğunu gösteren ciddi bir ifade var. Beyaz bir bluz giymiş ve saçlarını at kuyruğu şeklinde arkadan bağlamış. Gözleri kâğıda bakıyor, kaşları hafifçe çatılmış. Sağ eli kâğıdı tutarken sol eli kalemi tutmaktadır. Kâğıt beyaz bir sayfa ve üzerinde bazı metinler yazılı. Kullandığı kalem siyah ve ucunda gümüş bir klips var. Arka planda, sol üst köşede siyah ve beyaz çizgili bir kravat var.
Mülakat Soruları

Sinir Bozucu Mülakat Soruları

21 Nisan 2020
Açık mavi gömlek giyen bir adam başparmağıyla onaylıyor. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle sevinçli bir ifade var. Gözleri kapalı ve sakalları düzgünce kesilmiş. Ağzı hafifçe açık ve beyaz dişleri görünüyor. Sağ elini kaldırmış, başparmağını ve işaret parmağını uzatarak başparmak işareti yapıyor. Sol eli yanında, rahat bir şekilde duruyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Arka planda beyaz bir duvarın olduğu aydınlık bir odada duruyor. Odanın ışığı yüzünden yansıyarak sıcak bir parıltı veriyor.
5
(29)

E-Ticaret Eğitimi

25 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
22771322
Bu görüntü Photoshop odaklı bir çevrimiçi kursa ait. Muhtemelen kursa katılan, dizüstü bilgisayarlı bir erkek ve kadın görülüyor. Arka plan mavi ve ekranda kursun içeriğini gösteren bazı metinler var gibi görünüyor. Ek olarak, bir işaretin yakın çekimi, siyah arka plan üzerinde beyaz bir o harfi ve mavi arka plan üzerinde beyaz bir harf var. Ayrıca bir elin yakın çekimi de var. Tüm bu unsurlar birlikte çalışarak kursun bir Photoshop kursu olduğunu gösteriyor. AsticaVision AI sayesinde bu görüntü hızlı bir şekilde analiz edilebilir ve kursun içeriği belirlenebilir. Bu gelişmiş teknoloji, insanların çevrimiçi bir kursun içeriğini hızlı ve doğru bir şekilde anlamalarına yardımcı olabilir.
5
(59)

Photoshop Eğitimi

18 Konu5 Saat
Bu, selfie çeken genç bir adamın görüntüsüdür. Kollarını açmış, açık renkli bir duvarın önünde durmaktadır. Beyaz bir tişört, mavi kot pantolon ve bir çift spor ayakkabı giymektedir. Sağ elinde bir cep telefonu var ve kendi fotoğrafını çekmek için telefonu havaya kaldırıyor. Yüzünde parlak bir gülümseme var ve gözleri konsantrasyonla kapalı. Koyu renk saçları düzgünce bir tarafa taranmış. Hayatının bir anını yakalarken rahat ve mutlu görünüyor.Kemal Kaluç
1102464
Bu görüntü yeşil bir bitki üzerine yerleştirilmiş bir logoyu göstermektedir. Logo, mavi ve siyah renklerden oluşan bir kare gibi görünmektedir. Ortasında beyaz bir L harfi yer alıyor. Arka plan hafifçe odak dışı ve sol üst köşede sarı bir nesne görülebiliyor. Ön plandaki bitki küçük, beyaz çiçeklerle doludur. Logo bitkinin ortasına yerleştirilmiş ve büyük yapraklarla çevrelenmiştir. Görsel canlı, yeşil bir renk düzenine ve açık ve koyu öğeler arasında güçlü bir kontrasta sahip. Fotoğraf genel olarak doğadaki eşsiz bir anı yakalıyor.
4.7
(6)

Adobe Lightroom Eğitimi

5 Konu5 Saat
Bu, selfie çeken genç bir adamın görüntüsüdür. Kollarını açmış, açık renkli bir duvarın önünde durmaktadır. Beyaz bir tişört, mavi kot pantolon ve bir çift spor ayakkabı giymektedir. Sağ elinde bir cep telefonu var ve kendi fotoğrafını çekmek için telefonu havaya kaldırıyor. Yüzünde parlak bir gülümseme var ve gözleri konsantrasyonla kapalı. Koyu renk saçları düzgünce bir tarafa taranmış. Hayatının bir anını yakalarken rahat ve mutlu görünüyor.Kemal Kaluç
11980