AnasayfaBlogÖzgeçmiş Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

12 Eylül 2019
Mavi gömlek giyen bir kişi dizüstü bilgisayarın önünde oturuyor. Parmakları klavyede yazıyor ve yüz ifadesi odaklanmış ve konsantre olmuş durumda. Dizüstü bilgisayar gümüş rengindedir ve klavyede siyah tuşlar vardır. Arka planda açık kahverengi bir masa ve sandalye görülüyor. Kişinin elleri hafifçe görünüyor ve gözleri dizüstü bilgisayar ekranına yapışmış durumda. Görevlerine odaklanmışlardır ve oda sessiz ve hareketsizdir. Yazmakta oldukları metin görünmüyor. Bu görüntü, dizüstü bilgisayarda yazı yazmanın getirdiği yoğun konsantrasyon ve odaklanma anını yakalıyor.
Özgeçmiş Hazırlarken Nelere Dikkat EdilmeliNeden ÖnemliÖrnek / Açıklama
Kısa ve anlaşılır cümleler kullanımıÖzgeçmişi okuyan kişinin ilgisini çabuk dağıtacak uzun ve karışık cümlelerden kaçınmak gerekli.Mezun olduğunuz okulun ve bölümün adını net ve dozunda bilgiyle ifade edebilirsiniz.
Kapak Sayfası EklemekÖzgeçmişin daha düzenli ve profesyonel görünmesi sağlanır.Kapak sayfasında hangi iş ve pozisyon için başvurduğunuzu belirtmelisiniz.
Doğru Fotoğraf Kullanımıİlk izlenim işveren için çok önemlidir.Yüzünüzün karşıdan çekildiği, profesyonel bir fotoğraf kullanmalısınız.
Doğru Mail AdresiMail adresi, olumsuz bir izlenim yaratmamalıdır.İsim ve soyisimden oluşan bir mail adresi kullanmalısınız.
Doğru Yazım ve Noktalama KullanımıÖzgeçmişin en az içeriği kadar dil kullanımı da önem taşır.İmla kurallarına hakim bir dil kullanmalı ve noktalama işaretlerine dikkat etmelisiniz.
DürüstlükSahip olmadığınız yetenekleri yazmak, ileride size problem yaratabilir.Emin olduğunuz yeteneklerinizi belirtmelisiniz.
TecrübelerTecrübeleriniz işverenler için önemli kriterlerdir.Daha önce çalıştığınız kurumları ve pozisyonları belirtmeli, başarılı olduğunuz projelerden bahsetmelisiniz.
Eğitim BilgileriEğer iş tecrübeniz yoksa eğitim bilgileriniz ön plana çıkar.Okuduğunuz bölümü dereceyle bitirmişseniz, staj tecrübeniz varsa bu bilgileri belirtmelisiniz.
Sosyal Medya Profiliİşverenler sosyal medya hesaplarını da incelemeye başladı.Özel hayatınıza dair detay vermekten kaçınmalı, hesabınızda iş dünyasına yönelik ilgi alanlarınızdan bahsetmelisiniz.
CV Hazırlama EğitimiDoğru ve etkili bir özgeçmiş hazırlama konusunda bilgi ve deneyim kazanırsınız.İstanbul İşletme Enstitüsü CV Hazırlama ve İş Görüşmesine Hazırlık Eğitimi gibi kurslara katılabilirsiniz.

İyi bir özgeçmişe sahip olmak işe alım sürecinin ilk adımıdır. Bu nedenle özgeçmiş hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. İşe alım sürecinde bir nevi bilet işlevi gören özgeçmiş, kişinin kişisel bilgilerini, iş yapma gücünü ve yeteneklerini ortaya koyan belge anlamına gelmektedir. Peki, kariyer planlaması için bu kadar önemli bir belge hazırlanırken etkili bir özgeçmiş hazırlamanın sırları nelerdir?

Özgeçmişte Cümleler Çok Önemli

Özgeçmişinizi hazırlarken kısa cümleler kurmaya özen gösterilmelisiniz. Aksi takdirde özgeçmişi okuyan kişinin ilgisi çabucak dağılacaktır. Bununla birlikte özgeçmişte yer alan bilgiler, açıklayıcı nitelikte olmalıdır. İşveren tarafından yanlış tanınmaya sebep olacağından eksik veya fazla bilgi vermekten kaçınmalısınız. Özellikle yeni mezunlar, özgeçmişlerini bir sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlamaya özen göstermelidir.

Mutlaka Bir Kapak Sayfası Bulunmalı

Özgeçmişe kapak sayfası eklemek, daha düzenli bir görüntü oluşturacaktır. Kapak sayfasının temiz ve özenli görünmesi de son derece önemlidir. Kapak sayfasında hangi iş ve pozisyon için başvuru yaptığınızı açıkça belirtmelisiniz.

Özgeçmişte Nasıl Fotoğraf Seçilmeli?

Özgeçmişte yer alan fotoğraf işveren için ilk izlenimi oluşturmaktadır. İşte bu sebeple iş hayatına uygun fotoğrafların seçilmesi gerekmektedir. Sosyal medyada kullanılan fotoğraflar, özgeçmiş için uygun olmayacaktır. Yüzünüzün karşıdan çekildiği bir fotoğraf ya da vesikalık fotoğrafınızı kullanmanız daha doğru olacaktır. Fotoğrafınızın güncel olması da ayrıca önem taşımaktadır.

Mail Adresi Düzgün Olmalı

Özgeçmişinizde yer alan mail adresiniz, isim ve soy isimden oluşmalıdır. Anlamsız ve yabancı kelimelerden oluşan mail adresleri, olumsuz bir izlenim yaratmanıza neden olacaktır.

Yazım Kurallarına ve Noktalama İşaretlerine Dikkat Edilmeli

Gün içinde pek çok başvuru inceleyen firmalar için bir özgeçmişi baştan sona okumak, son derece zordur. Bu sebeple işe alım sürecini yöneten kişiler, bazı eleyici noktalara daha fazla dikkat etmektedir. Yazım kuralları ve noktalama işaretleri bunlardan bazılarıdır. Doğru bir dil ile yazılmayan özgeçmişler kolaylıkla elenecektir. İşveren için özgeçmişinizde yer alan dile özen göstermeniz aynı zamanda işinize de özen göstereceğinizi, ifade etmektedir.

Özgeçmişte Tecrübeler ve Yetenekler Bölümü Nasıl Olmalı?

Yetenekleriniz ve tecrübeleriniz ile ilgili dürüst davranmanız oldukça önemlidir. Tam anlamıyla sahip olmadığınız yetenekleri özgeçmişinize yazmanız, ilerde size sıkıntı yaratacaktır. İşe alındığınızda, sizden özgeçmişinizde yer alan yeteneklerle ilgili işler yapmanız beklenebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için emin olduğunuz yeteneklerinizle ön plana çıkmaya çalışmalısınız.

Tecrübelerin yer aldığı kısım özgeçmişin en önemli bölümüdür. Özgeçmişinizde yer alan bilgiler doğru olmalıdır. Eğer iş tecrübesi olan biriyseniz daha önce çalıştığınız kurumları ve pozisyonları belirtmekle beraber bu işlerdeki başarılarınızdan da bahsetmelisiniz. Bir proje yönetmiş ve başarılı olmuş olabilirsiniz. Özgeçmişinizde bu bilgiye yer vermeniz, etkili olacaktır.

Yeni mezunsanız ve iş tecrübeniz yoksa eğitim bilgilerinizin yer aldığı bölüme daha fazla ağırlık vermelisiniz. Bu bölümde eğitim hayatınızdaki başarılarınızdan bahsedebilir, katıldığınız etkinliklere yer verebilirsiniz. Okuduğunuz bölümü dereceyle bitirmişseniz bunu özgeçmişinizde belirtmenizde fayda var. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili staj tecrübeniz varsa stajınız süresince edindiğiniz tecrübelerden de bahsedebilirsiniz.

kaliteli özgeçmiş hazırlamak için kurs var mı?

İstanbul İşletme Enstitüsü bu konuda ücretsiz online eğitimler kapsamında CV Hazırlama ve İş Görüşmesine Hazırlık Eğitimi veriyor. Eğitimin sonunda eğitim süresince edinmiş olduğunuz bilgiler ışığında sınava tabi tutulursunuz. Yapılan sınavda başarılı olmanız halinde sertifika alabilirsiniz.

Sosyal Medya Profiline Dikkat

Son dönemlerde işverenler, başvuranların özgeçmişleri kadar sosyal medya hesaplarını da incelemeye başladı. Bu yüzden sosyal medya hesabınızda özel hayatınıza dair detaylı bilgi vermekten kaçınmalısınız. Aynı zamanda sosyal medya profilinizi kariyeriniz için bir avantaja dönüştürebilirsiniz. Hesabınızda katıldığınız aktivitelerden iş dünyasına yönelik ilgi alanlarınızdan bahsetmeniz, öne çıkmanızı sağlayacaktır.

Kısa ve anlaşılır cümleler kullanımı, Özgeçmişi okuyan kişinin ilgisini çabuk dağıtacak uzun ve karışık cümlelerden kaçınmak gerekli, Mezun olduğunuz okulun ve bölümün adını net ve dozunda bilgiyle ifade edebilirsiniz, Kapak Sayfası Eklemek, Özgeçmişin daha düzenli ve profesyonel görünmesi sağlanır, Kapak sayfasında hangi iş ve pozisyon için başvurduğunuzu belirtmelisiniz, Doğru Fotoğraf Kullanımı, İlk izlenim işveren için çok önemlidir, Yüzünüzün karşıdan çekildiği, profesyonel bir fotoğraf kullanmalısınız, Doğru Mail Adresi, Mail adresi, olumsuz bir izlenim yaratmamalıdır, İsim ve soyisimden oluşan bir mail adresi kullanmalısınız, Doğru Yazım ve Noktalama Kullanımı, Özgeçmişin en az içeriği kadar dil kullanımı da önem taşır, İmla kurallarına hakim bir dil kullanmalı ve noktalama işaretlerine dikkat etmelisiniz, Dürüstlük, Sahip olmadığınız yetenekleri yazmak, ileride size problem yaratabilir, Emin olduğunuz yeteneklerinizi belirtmelisiniz , Tecrübeler, Tecrübeleriniz işverenler için önemli kriterlerdir, Daha önce çalıştığınız kurumları ve pozisyonları belirtmeli, başarılı olduğunuz projelerden bahsetmelisiniz, Eğitim Bilgileri, Eğer iş tecrübeniz yoksa eğitim bilgileriniz ön plana çıkar, Okuduğunuz bölümü dereceyle bitirmişseniz, staj tecrübeniz varsa bu bilgileri belirtmelisiniz, Sosyal Medya Profili, İşverenler sosyal medya hesaplarını da incelemeye başladı, Özel hayatınıza dair detay vermekten kaçınmalı, hesabınızda iş dünyasına yönelik ilgi alanlarınızdan bahsetmelisiniz, CV Hazırlama Eğitimi, Doğru ve etkili bir özgeçmiş hazırlama konusunda bilgi ve deneyim kazanırsınız, İstanbul İşletme Enstitüsü CV Hazırlama ve İş Görüşmesine Hazırlık Eğitimi gibi kurslara katılabilirsiniz
özgeçmiş hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler özgeçmiş hazırlama cv hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler cv hazırlama cv bölümleri özgeçmiş bölümleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Genç bir kadın dikkatle bir dosyaya bakıyor. Gülümsüyor ve yüzü yakın çekimle yüz hatlarını vurguluyor. Kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz giyiyor. Klasörün içindekilere odaklanırken gözleri geniş ve kaşları konsantrasyonla çatılmış. Bulacağı şeyi beklerken dudakları hafifçe aralanmıştır. Etrafı düz bir arka planla çevrili, odak noktası kendisi ve üzerinde çalıştığı dosya. Işık parlak, yüzünün ve baktığı dosyanın detaylarını ortaya çıkarıyor.
CV - Özgeçmiş

Doğru CV Nasıl Olmalıdır?

25 Haziran 2018
Bir kişinin bilgisayar klavyesi üzerindeki elinin yakın plan görüntüsü gösterilmektedir. El, siyah yüzlü sarı bir saat takmaktadır. Görüntünün sağ alt köşesinde bir fare görülmektedir. Klavye beyaz ve siyah tuşlardan oluşmaktadır. El, parmaklar yazma pozisyonunda bükülmüş olarak klavyenin üzerine yerleştirilmiştir. El klavyenin sol tarafında, merkezin biraz üzerinde konumlandırılmıştır.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamanın Altın Kuralları

29 Kasım 2019
Gözlüklü bir kadın elinde bir dosya tutuyor. Kısa saçları var ve elindeki nesneye bakıyor. Sağ elinde, üzerinde küçük karelerden oluşan bir desen bulunan siyah beyaz bir klasör tutmaktadır. Arka planda, köşede saksıda bir bitki ve görüntünün sağ tarafında üzerinde siyah bir ünlem işareti bulunan kırmızı beyaz bir üçgen işareti görülüyor. Sol tarafta, bir takım elbisenin yakın çekimi ve görüntünün üst köşesinde gri ve beyaz bir logo görülüyor. Görüntünün ortasında metin içeren bir işaretin yakın çekimi de görülebilir.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlarken Yapılan Hatalar

23 Ağustos 2017
Bu görüntü, beyaz yüzeyli ve üzerinde gölge olan bir masanın yakın çekimini göstermektedir. Masanın üzerinde bir yığın kitap, bir kalem ve bir gözlük bulunmaktadır. Kalem siyahtır ve bir kağıt parçasının üzerinde durmaktadır. Gözlük siyahtır ve kâğıdın üzerinde durmaktadır. Kalemin ve kağıdın sağında bir mouse pad'in yakın çekimi vardır. Kağıdın solunda, üzerinde yazılar olan bir tabelanın yakın çekimi yer alıyor. Görüntünün arka planı odak dışıdır ve derinlik hissi yaratır. Kağıt, kalem, gözlük, kitap ve tabelanın birleşimi ilginç bir görsel kompozisyon oluşturuyor.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamanın Önemli Detayları

14 Ekim 2019