AnasayfaBlogÖzgeçmiş Hazırlamanın Önemli Detayları
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamanın Önemli Detayları

14 Ekim 2019
Bu görüntü, beyaz yüzeyli ve üzerinde gölge olan bir masanın yakın çekimini göstermektedir. Masanın üzerinde bir yığın kitap, bir kalem ve bir gözlük bulunmaktadır. Kalem siyahtır ve bir kağıt parçasının üzerinde durmaktadır. Gözlük siyahtır ve kâğıdın üzerinde durmaktadır. Kalemin ve kağıdın sağında bir mouse pad'in yakın çekimi vardır. Kağıdın solunda, üzerinde yazılar olan bir tabelanın yakın çekimi yer alıyor. Görüntünün arka planı odak dışıdır ve derinlik hissi yaratır. Kağıt, kalem, gözlük, kitap ve tabelanın birleşimi ilginç bir görsel kompozisyon oluşturuyor.
DetaylarNasıl Yapılmalı?Hata Sebepleri
Fotoğraf SeçimiGüncel vesikalık fotoğraf kullanılmalı.Uygun olmayan veya eski fotoğraf kullanılması.
Deneyim BölümüTarih sırasına göre; abartısız, dürüst ve net bir biçimde yazılmalı.Gerçek dışı bilgi yazılması, süslü ve anlamı belirsiz ifadeler kullanılması.
Dosya FormatıKarşı tarafın da görüntüleyebileceği bir dosya tipinde (pdf önerilir) kaydedilmeli.Uyumsuz dosya formatları kullanılması, düzgün taranmamış ek dosyaların gönderilmesi.
İş Deneyimleri SıralamasıTers kronolojik sıra ile veya başvurulan pozisyon ile benzer yeterlilikleri gerektiren deneyimlerin önce yazılması.Kısa süren iş deneyimlerinin eklenmesi, deneyim sırasının gereksiz yere karışık olması.
Yanlış BilgilerAnlatılanlar gerçek ve doğrulukları kanıtlanabilir olmalı.Doğru olmayan bilgi yazılması.
Mail KullanımıResmi ve profesyonel bir mail adresi kullanılmalı.Resmi olmayan mail adresinin kullanılması.
Cümlelerin UzunluğuCümlelerin kısa ve öz olmasına özen göstermeli.Uzun ve karmaşık cümle kullanımı.
Karakter SeçimiMetin okunaklı ve açık olmalı.Anlaşılması zor fontlar ve renklerin kullanılması.
Kişisel Bilgiler Bölümüİletişim bilgileri, eğitim bilgileri ve dil yeterliliklerini içeren bir bölüm olmalı.Bu bölümün eksik olması veya hatalı bilgiler içermesi.
Ön YazıProfesyonel ve samimi bir dil ile kısa bir özgeçmiş özeti yazılmalıdır.Ön yazının çok uzun veya çok kısa olması, gerekli bilgileri içermemesi.

Günümüzde iş başvuruları özgeçmişlerle yapılmaktadır. İnsan kaynakları çalışanları bir günde yüzlerce özgeçmişi hızlı bir şekilde okuyup değerlendirmektedir. İnsan kaynakları istenilen kriterlere göre işe başvuran kişilerin özgeçmişlerine bakarak seçim yapıp mülakata çağırmaktadır.

Özgeçmişin Seçilmesi İçin Yapılması Gerekenler Neler?

İnsan kaynakları başarılı özgeçmişleri seçerken ilk önce cümlelerin kısa ve öz olmasına dikkat eder. Sonra seçtikleri özgeçmişlerin içeriğini incelemektedirler. Özgeçmişlerin içeriğinde olmaması gerekenlerin de bilinmesi gerekir. Özgeçmişin içinde bulunmaması gerekenlere dikkat ederseniz başarılı bir özgeçmiş hazırlamış bulunursunuz.

Yayınlanan bir ilana yapılan başvuruların sayısı kimi zaman binleri bulduğundan etkili bir özgeçmiş hazırlamanın önemi daha da net anlaşılıyor. İşte size etkili cv ve özgeçmiş hazırlama teknikleri hakkında biraz ipuçları.  

Fotoğraf Seçimi Çok Önemli

İnsan kaynakları çalışanları özgeçmişleri incelerken fotoğrafa da bakmaktadır. Bu yüzden özgeçmiş hazırlarken doğru bir fotoğraf seçimi önemlidir. 

Özgeçmiş için fotoğraf seçimi nasıl yapılır?

Özgeçmiş için kullanılması gereken vesikalık fotoğraflardır. Fotoğrafınızı güncel tutun. Yıllar önce çektirdiğiniz fotoğrafı özgeçmişinizde bulundurmayın. Fotoğrafınız size uygun gelebilir ancak yıllar içinde değişime uğramamanız pek mümkün değil. Bu yüzden gerçekliği yansıtmayan bir fotoğraf kullanmaktan kaçının. Uygun olmayan farklı fotoğrafların özgeçmişler için kullanılmaması gerekir. Örneğin;

  • Boydan resim

  • Tatil fotoğrafları

  • Çocuklu resimler

  • Mekân resimleri

  • Sosyal medyada kullanılan fotoğraflar

Özgeçmişte Deneyim Bölümü Nasıl Yazılmalı? 

Deneyimlerinizi tarih sırasına göre yazın. En başta, en güncel deneyiminiz olmalı. Abartılardan kaçının. Mükemmel ekip üyesi gibi tanımlamalar artık eskide kaldı. Dürüst ve net olun. Süslü cümleler sadece kalabalık yapar. Başvuru yapacağınız bölümü/işi net bir şekilde belirtin.

Özgeçmişinizi online olarak gönderirken karşı tarafın da görüntüleyebileceğinden emin olduğunuz bir dosya tipinde kaydedin. Özellikle word formatı bilgisayarlarda farklılık gösterebileceği için pdf formatında göndermeniz önerilir. Özgeçmişinize ekleyeceğiniz sınav sonucu gibi dosyaların düzgünce tarandığından emin olun. Okunmayan dosyalar sıkıntı çıkarabilir.

İş Deneyimlerinin Sıralanması

Etkili bir özgeçmiş hazırlamak için ikinci ipucu iş tecrübelerinin doğru sıralanmasıdır. En çok tercih edilen yöntem ters kronolojik sıra ile yazma. Ancak başvurulan pozisyon ile benzer yeterlilikleri gerektiren deneyimleri ilk sıralara yerleştirmek etki edicidir. Ayrıca kısa süren iş deneyimleri özgeçmişi inceleyen kişi tarafından olumsuz algılanabilir. Dolayısı ile sıralamaya dahil edilmemelidir. Eğer bu durum işletmenin taşınması, iflası gibi sebeplerden kaynaklanıyorsa açıklamada belirtilmelidir. Olumsuz algı bu şekilde önlenebilir.

Özgeçmişte Yapılan Yanlışlar Neler?

Özgeçmişinizi hazırlarken yapılan tek yanlış bile özgeçmişin elenmesine neden olur. Özgeçmişe yazılan fakat doğru olmayan bir bilgi mülakatta sizin karşınıza çıkabilir. Özgeçmişlerde en yaygın yapılan hatalar şunlardır;

  • Resmi olmayan mail kullanılması
    çılgınçiçek@gmail.com (yanlış) 
    melistas@gmail.com (doğru)  

  • Alışkanlıkların hobi olarak yazılması
    Kitap okumak (yanlış)
    Tenis (doğru) 

  • Bilgisayar kullanımı
    İyi (yanlış)  
    Word, Powerpoint, Excel (doğru)

  • Yabancı dil bölümü
    Speaking: iyi… (yanlış)
    YDS, TOFL veya IETS sonuçları (doğru)

Başarılı bir özgeçmiş diğer özgeçmişlerin önüne geçmektedir. Başarılı özgeçmişin devamlılığı için özgeçmişinize ekleyeceğiniz önemli örgün veya online eğitimleri, sertifikaları, yabancı dilleri ve başarıları ekleyip güncellemeyi unutmayın. 

Fotoğraf Seçimi, Güncel vesikalık fotoğraf kullanılmalı, Uygun olmayan veya eski fotoğraf kullanılması, Deneyim Bölümü, Tarih sırasına göre; abartısız, dürüst ve net bir biçimde yazılmalı, Gerçek dışı bilgi yazılması, süslü ve anlamı belirsiz ifadeler kullanılması, Dosya Formatı, Karşı tarafın da görüntüleyebileceği bir dosya tipinde (pdf önerilir) kaydedilmeli, Uyumsuz dosya formatları kullanılması, düzgün taranmamış ek dosyaların gönderilmesi, İş Deneyimleri Sıralaması, Ters kronolojik sıra ile veya başvurulan pozisyon ile benzer yeterlilikleri gerektiren deneyimlerin önce yazılması, Kısa süren iş deneyimlerinin eklenmesi, deneyim sırasının gereksiz yere karışık olması, Yanlış Bilgiler, Anlatılanlar gerçek ve doğrulukları kanıtlanabilir olmalı, Doğru olmayan bilgi yazılması, Mail Kullanımı, Resmi ve profesyonel bir mail adresi kullanılmalı, Resmi olmayan mail adresinin kullanılması, Cümlelerin Uzunluğu, Cümlelerin kısa ve öz olmasına özen göstermeli, Uzun ve karmaşık cümle kullanımı, Karakter Seçimi, Metin okunaklı ve açık olmalı, Anlaşılması zor fontlar ve renklerin kullanılması, Kişisel Bilgiler Bölümü, İletişim bilgileri, eğitim bilgileri ve dil yeterliliklerini içeren bir bölüm olmalı, Bu bölümün eksik olması veya hatalı bilgiler içermesi, Ön Yazı, Profesyonel ve samimi bir dil ile kısa bir özgeçmiş özeti yazılmalıdır, Ön yazının çok uzun veya çok kısa olması, gerekli bilgileri içermemesi
özgeçmiş özgeçmiş hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler özgeçmiş hataları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Genç bir kadın dikkatle bir dosyaya bakıyor. Gülümsüyor ve yüzü yakın çekimle yüz hatlarını vurguluyor. Kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz giyiyor. Klasörün içindekilere odaklanırken gözleri geniş ve kaşları konsantrasyonla çatılmış. Bulacağı şeyi beklerken dudakları hafifçe aralanmıştır. Etrafı düz bir arka planla çevrili, odak noktası kendisi ve üzerinde çalıştığı dosya. Işık parlak, yüzünün ve baktığı dosyanın detaylarını ortaya çıkarıyor.
CV - Özgeçmiş

Doğru CV Nasıl Olmalıdır?

25 Haziran 2018
Bir kişinin bilgisayar klavyesi üzerindeki elinin yakın plan görüntüsü gösterilmektedir. El, siyah yüzlü sarı bir saat takmaktadır. Görüntünün sağ alt köşesinde bir fare görülmektedir. Klavye beyaz ve siyah tuşlardan oluşmaktadır. El, parmaklar yazma pozisyonunda bükülmüş olarak klavyenin üzerine yerleştirilmiştir. El klavyenin sol tarafında, merkezin biraz üzerinde konumlandırılmıştır.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamanın Altın Kuralları

29 Kasım 2019
Gözlüklü bir kadın elinde bir dosya tutuyor. Kısa saçları var ve elindeki nesneye bakıyor. Sağ elinde, üzerinde küçük karelerden oluşan bir desen bulunan siyah beyaz bir klasör tutmaktadır. Arka planda, köşede saksıda bir bitki ve görüntünün sağ tarafında üzerinde siyah bir ünlem işareti bulunan kırmızı beyaz bir üçgen işareti görülüyor. Sol tarafta, bir takım elbisenin yakın çekimi ve görüntünün üst köşesinde gri ve beyaz bir logo görülüyor. Görüntünün ortasında metin içeren bir işaretin yakın çekimi de görülebilir.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlarken Yapılan Hatalar

23 Ağustos 2017
Bu görüntü, beyaz yüzeyli ve üzerinde gölge olan bir masanın yakın çekimini göstermektedir. Masanın üzerinde bir yığın kitap, bir kalem ve bir gözlük bulunmaktadır. Kalem siyahtır ve bir kağıt parçasının üzerinde durmaktadır. Gözlük siyahtır ve kâğıdın üzerinde durmaktadır. Kalemin ve kağıdın sağında bir mouse pad'in yakın çekimi vardır. Kağıdın solunda, üzerinde yazılar olan bir tabelanın yakın çekimi yer alıyor. Görüntünün arka planı odak dışıdır ve derinlik hissi yaratır. Kağıt, kalem, gözlük, kitap ve tabelanın birleşimi ilginç bir görsel kompozisyon oluşturuyor.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamanın Önemli Detayları

14 Ekim 2019