AnasayfaBlogNasıl Ön Muhasebeci Olunur? 
Video

Nasıl Ön Muhasebeci Olunur? 

15 Nisan 2021
Bu resim gözlük takan bir grup erkeği tasvir etmektedir. Adamlar bir grup halinde bir arada durmakta ve her biri bir gözlük takmaktadır. Bir adam beyaz bir gömlek giyerken diğerleri siyah gömlek giymektedir. Adamlardan biri kısa saçlı ve siyah çerçeveli bir gözlük takıyor. Diğer iki adamın saçları daha uzun ve yuvarlak gözlük takıyorlar. Arka planda siyah beyaz puantiyeli gömlek giymiş, uzun saçları sırtına kadar uzanan bir kadın var. Görüntüdeki tüm insanlar kameradan uzağa bakıyor ve görüntüye gizem ve entrika hissi veriyor.
KonuAçıklamaYarımcı Bilgiler
Mustafa Kalafat1986 Ünye doğumlu bir işletme bilimi uzmanı ve SMMM.Lisans eğitimini Trakya Üniversitesi İşletme bölümünde tamamladı ve yüksek lisansını Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler alanında yaptı.
Ön MuhasebecilikHerkesin muhasebe okuyan altın bilezik hakkında bilgisi olması gereken bir meslekGüncel bilgilerin sürekli takip edilmesi gereken bir alan ve teknolojiye uyum sağlama yeteneği gerektirir.
Muhasebe Mesleği AlgısıBilgisayar kullanabilen herkesin ön muhasebeci olabileceği şeklinde yanlış bir algı var.Bu meslek yüzyıllardır var olup, kanunlaşması nispeten yeni bir durumdur.
Muhasebeci Göreviİşletmelerde muhasebeci, ilk kurulum sürecinde en önemli kişidir.Muhasebe ve insan kaynakları birimleri genellikle ayrılmıştır.
Muhasebe ve Ön Muhasebe FarkıÖn muhasebe bir hazırlık aşamasıdır.Muhasebe, ön muhasebeyi kapsar.
Staj SüreciSerbest Muhasebeci Mali Müşavir olmak için 3 yıllık bir staj süresi vardır.Bu süre alanla ilgili yüksek lisans veya oda kursları varsa düşürülebilir.
Yeminli Mali Müşavir Olma KoşullarıYeminli mali müşavir olmak için 10 yıl mali müşavirlik yapılması gerekmektedir ve birtakım sınavlardan geçilmesi gerekmektedir.Serbest muhasebeci , mali müşavir, olmak için staj sonrası daha bir seri sınavlar gereklidir.
Muhasebe ProgramlarıLogo, ESP , Luka gibi çeşitli muhasebe programları bulunmaktadır.Bu programlar, muhasebe işlemlerini kolaylaştırır ve verimliliği artırır.
Muhasebe Alanında Çalışma FırsatlarıMuhasebe bölümünde olanlar, firmaların büyüklüğüne göre çeşitli alanlarda çalışma fırsatı bulur.Şirketteki pozisyona ve müşterilere göre uzmanlık alanı şekillenebilir.
Staj YerleriMuhasebe alanında okuyan öğrenciler için Ankara SMMM Odası staj yeri bulma konusunda yardımcı olabiliyor.Stajınızı bir Yeminli Mali Müşavirin yanında yapmanız gerekmektedir.

İşletme Bilimi Uzmanı ve SMMM Mustafa Kalafat ile ön muhasebe mesleği üzerine konuştuk. İlerleme süreçleri ve günümüzde kullanılan programlar hakkında bilgiler aldık. 

Mustafa Kalafat Kimdir?

1986 ünye doğumluyum. Lisans eğitimimi Trakya Üniversitesi İşletme bölümünde tamamladım. yüksek lisansımı Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler alanında yaptım.

2010 yılından itibaren özel sektörde çalışıyorum. Akademi ve eğitim çalışmalarım devam ediyor. mali müşavirim. Enstitü ile yolumuz 2018’de kesişti. 

Ticaret meslek lisesine başlayan ve muhasebe okuyan herkesin muhakkak duyduğu altın bilezik gerçekten de iş hayatında hakkını veriyor mu?

Muhasebe insan olduğu sürece hayatını devam ettirecek bir meslek. Dijitalleşme ile beraber çok ciddi olarak kabul değiştiren bir meslek. Kendimizi güncel tutmamız gereken meslek. Önceden ticaret lisesi olarak düşünülür artık üniversitelerde muhasebe ile ilgili güzel bölümler var. Ön muhasebe kısmında işe yarıyor. Genel olarak uygulamaya yönelik veriliyor eğitimler. 

Meslek muhasebe mezunu olmakla muhasebe elemanı ünvanı var. ön muhasebe için ciddi eğitimler almak gerekiyor. İnsan odaklı meslek, teknolojiye uyum sağlayan meslek. İleride kaybolacak şeylere katılmıyorum. 

Bilgisayar kullanan herkes ön muhasebeci olabilir gibi bir algı var. Bu kadar eğitim, öğretim boşuna mı?

Mesleğimiz yıllardan beri yapılan meslek. Kanunlaşma açısından çok yeni. Bizim bugün kullanmış olduğumuz ünvanlar kanundan aldığımız güçle. Daha önce eli kalem tutanlar ben bu işi yapıyorum diye bir algı oluştuğu için hala öyle düşünenler var. 

Bir firmada muhasebeciler tam olarak ne iş yaparlar?

İşletmelerde ilk kurulum sürecinde ilk olması gereken muhasebecidir. İşin içinde para var, kimse muhasebeye yakın olmak istemiyor sorun olur düşüncesiyle. Kurumlar işletmelerde muhasebe ve insan kaynakları birimi ayrılmış durumda. 

Münevver Birol: Finansal yönetim eğitimi, Genel Muhasebe ve İleri Muhasebe Eğitimleriniz var. Talep üzerine Ön Muhasebe eğitimi de açtınız.

Ön Muhasebe Eğitiminde Katılımcılar Neler Öğreniyorlar?

Ön muhasebe, adı üzerinde ön hazırlık. Olay mutfağa gelmeden ne yaparızı öğreniyoruz. Muhasebenin sadece hesaptan oluşmadığını, mevzuatları öğreneceğiz. Ön muhasebe eğitimimizde hangi malzemeleri almalıyız. Eğitime katılacak arkadaşları resmi muhasebe aşamasına gelene kadarki kısmı öğreteceğiz. Uygulamaya yönelik işlemler yapacağız.

Ön Muhasebe ile Muhasebe Arasındaki Fark Nedir?

Muhasebe ön muhasebeyi kapsıyor. Ön muhasebe bir hazırlık aşamasıdır. 

Sırasıyla Ön muhasebeci, Muhasebeci, Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Olmak İçin Koşullar Nelerdir?

Özellikle ön muhasebecilikle ilgili yapmamız gereken bir zorunluluk yok. Meslek erbabı olarak ruhsatlı olarak devam ettirebilmek için 2 tane ünvan var. Biri mali müşavir, serbest muhasebeci diye bir ünvan yok. Bir de yeminli mali müşavir Ünvanı var. Serbest Muhasebeci Mali MÜşavir olmak için 4 yıllık fakülte mezunu olmanız gerekiyor. İİBF fakültesi kapsamındaki bölümlerden mezun olmalısınız.

Staj giriş sınavı denilen bir sınavımız var. Şehrin Serbest Mali Müşavirler Odasına başvuru yapıyorsunuz. Dosyanız inceleniyor. Sınava giriyorsunuz, 60 puan aldığınızda stajınızı başlatmaya hak kazanıyorsunuz. 2016 yılından sonra staj süresi 3 yıla çıkarıldı. 3 yıllık staj yapıyorsunuz. Bir Yeminli Mali Müşavirin yanında 3 yıl boyunca staj yapıyorsunuz. kesintisiz olması gerekiyor. Alanızıla ilgili yüksek lisansınız varsa staj süresini düşürüyor. Odaların kurslarına katıldıysanız da süreyi düşürebiliyorsunuz. TÜRMOB’un mesleğe yönelik eğitim yüklemesi oluyor. Onun haricinde süre tamamladığında bitmiyor. 

Yeterlilik sınavı denilen bir olay var. Yazılı bir sınav, 8 dersten bu sınava giriyoruz. Staj notu veriyor. Ortalamasında 60 barajını sağladığınızda Serbest muhasebeci mali müşavir olmanıza hak kazanıyorsunuz. Odaya kayıtlı 10 yıl mali müşavirlik yaparsanız Yeminli mali müşavir olmaya hak kazanıyorsunuz. Dosya açtırıyorsunuz. Orada da sınav maratonu var. Sınavları da geçerseniz Yeminli mali müşavir oluyorsunuz. 

Muhasebede hangi programlar kullanılıyor?

Çeşitli programlar var. Yoğun olarak kullanılan logo programı var. ESP programı var, bulut tabanlı çok ciddi programlar var. Luka diye bir programı var, bulut tabanlı. 

Muhasebe bölümünde olanlar hangi alanlarda çalışma fırsatı oluyor?

Organizasyonun büyüklüğüne göre değişiyor. Büyük bir firmada çalışıyorsunuzdur, kendi aranızda iş bölümü yaparsınız. Bir doktorun uzmanlık alanı gibi düşünebilirsiniz. Uzmanlaşmak gerekiyor. İnşaat firmasında çalışıyorsanız inşaat muhasebesine daha hakim oluyorsunuz. Bürolarda da size gelen müşteriler sizin de kapsamınızı belirliyor. 

Muhasebe alanında okuyan öğrenciler için nerelerde staj yapmasını önerirsiniz?

Ankara SMMM Odası staj yeri bulmak konusunda yardımcı oluyor. SMMM yanında staj yapmak gerekiyor. 

Defter-i Kebir ve Yevmiye defteri hala manuel olarak tutuluyor mu? Yoksa dijital ortama taşındı mı?

Elektronik ortamda tutulabiliyor artık. 

Sizce bu meslek neden tercih edilmelidir?

Mali müşavirlik kariyer bir meslektir. Toplumda da saygınlık gören bir meslek. İşinizi hakkıyla yaptığınızda size ciddi maddi kazançlar da sağlar. Kazançta limit sizsiniz. Muhasebeyi sadece defter tutmak olarak düşünmeyin. Aktüerya gibi yeni alanlar var, Bilirkişilik kütüğü var ve işin eğitim boyutu var. Serbest ve şirket bünyesinde çalışabilirsiniz. 

Bir muhasebe bürosu açabilmek için hangi şartları yerine getirmek gerekiyor?

SMMM belgeniz olduktan sonra gerisi yasal prosedür. Odaya kayıt oluyorsunuz, odadan size yoklamaya geliyorlar. O süreç çok daha kolay bir süreç. meslek hayatına nasıl devam edeceğinizin kararını vermeniz gerekiyor. Bordrolu çalıştığınız firmada mali müşavir iseniz başka hiçbir yerde çalışamıyorsunuz. İkili ilişkilerimiz, süreci yönetmeniz müşteri bulma konusunda yardımcı oluyor. Kendinize internet sitesi açabilirsiniz. Büro açarsanız 2 yıllık süre çok keyifli geçmeyebilir. Bunu göze almanız gerekiyor. 

Muhasebe Alanında Çalışmak İsteyenlere Neler Önerirsiniz?

Özellikle üniversite eğitiminden sonra yüksek lisans tavsiye ediyorum. Mutlu olacağımız işi yapmak bizim için önemli. 

Ön Muhasebe ile Muhasebe Arasındaki Fark Nedir?

Muhasebe ön muhasebeyi kapsıyor. Ön muhasebe bir hazırlık aşamasıdır. İkisi arasındaki en temel fark budur.

Muhasebede Hangi Programlar Kullanılıyor?

Çeşitli programlar var. Yoğun olarak kullanılan logo programı var. ESP programı var, bulut tabanlı çok ciddi programlar var. Luka diye bir programı var, bulut tabanlı.

Mustafa Kalafat, 1986 Ünye doğumlu bir işletme bilimi uzmanı ve SMMM, Lisans eğitimini Trakya Üniversitesi İşletme bölümünde tamamladı ve yüksek lisansını Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler alanında yaptı, Ön Muhasebecilik, Herkesin muhasebe okuyan altın bilezik hakkında bilgisi olması gereken bir meslek, Güncel bilgilerin sürekli takip edilmesi gereken bir alan ve teknolojiye uyum sağlama yeteneği gerektirir, Muhasebe Mesleği Algısı, Bilgisayar kullanabilen herkesin ön muhasebeci olabileceği şeklinde yanlış bir algı var, Bu meslek yüzyıllardır var olup, kanunlaşması nispeten yeni bir durumdur, Muhasebeci Görevi, İşletmelerde muhasebeci, ilk kurulum sürecinde en önemli kişidir, Muhasebe ve insan kaynakları birimleri genellikle ayrılmıştır, Muhasebe ve Ön Muhasebe Farkı, Ön muhasebe bir hazırlık aşamasıdır, Muhasebe, ön muhasebeyi kapsar, Staj Süreci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olmak için 3 yıllık bir staj süresi vardır, Bu süre alanla ilgili yüksek lisans veya oda kursları varsa düşürülebilir, Yeminli Mali Müşavir Olma Koşulları, Yeminli mali müşavir olmak için 10 yıl mali müşavirlik yapılması gerekmektedir ve birtakım sınavlardan geçilmesi gerekmektedir, Serbest muhasebeci , mali müşavir,  olmak için staj sonrası daha bir seri sınavlar gereklidir, Muhasebe Programları, Logo, ESP , Luka gibi çeşitli muhasebe programları bulunmaktadır, Bu programlar, muhasebe işlemlerini kolaylaştırır ve verimliliği artırır, Muhasebe Alanında Çalışma Fırsatları, Muhasebe bölümünde olanlar, firmaların büyüklüğüne göre çeşitli alanlarda çalışma fırsatı bulur, Şirketteki pozisyona ve müşterilere göre uzmanlık alanı şekillenebilir, Staj Yerleri, Muhasebe alanında okuyan öğrenciler için Ankara SMMM Odası staj yeri bulma konusunda yardımcı olabiliyor, Stajınızı bir Yeminli Mali Müşavirin yanında yapmanız gerekmektedir
ön muhasebe muhasebe
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntüde bir ön muhasebe eğitimine katılan bir grup insan görülüyor. Muhtemelen kurs hakkında bilgi içeren siyah metinli beyaz dikdörtgen tabelaları okuyorlar. Ortadaki adamın gözlüklü ve mavi beyaz takım elbiseli olması eğitmen olduğunu gösteriyor. İlgi çekici ve bilgilendirici bir deneyim gibi görünüyor.
5
(66)

Ön Muhasebe Eğitimi

11 Konu5 Saat
Bu görselde ileri Excel eğitimi için dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi yer almaktadır. Dizüstü bilgisayar açık ve kullanıcı klavyede yazıyor, bu da kursa aktif olarak katıldığını gösteriyor. Arka planda, öğrenme atmosferine katkıda bulunan siyah metinli bir tabela ve ahşap bir yüzey üzerinde bir tabak antep fıstığı görülebiliyor. Ayrıca, muhtemelen kurs sırasında içilen bir fincan kahvenin yakın çekimi ve rahatlatıcı ve konforlu bir ortam yaratan bir bitkinin yakın çekimi de bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayar ekranında, kullanıcının aktif olarak verileri analiz ettiğini gösteren bir grafik görülebiliyor. Tüm bunlar bir araya gelerek bu ileri düzey Excel eğitim kursu için ideal bir öğrenme ortamı oluşturuyor.
4.9
(302)

İleri Excel Eğitimi

25 Konu4 Saat
Bu görüntüde, muhtemelen bir finansal yönetim kursuna katılan pembe takım elbiseli bir adam görülüyor. Gülümsüyor ve kendinden emin görünüyor, bu da öğrenmeye hevesli olduğunu gösteriyor. Arka planda finansal kavramları anlamanın önemine işaret eden bir pasta grafik görülüyor. Bu görsel, kişinin finansal geleceğinin sorumluluğunu üstlenmesi ve bunu yapmak için gerekli bilgi ve becerileri öğrenmenin önemi hakkında harika bir mesaj veriyor.
5
(362)

Finansal Yönetim Eğitimi

5 Konu4 Saat
Özel dikim siyah takım elbise giyen ve kravat takan yakışıklı, iyi giyimli bir adam uzun boylu ve kendinden emin bir şekilde duruyor. Takım elbisesinin altında açık renkli düğmeli bir gömlek vardır ve güçlü çene hattı özenle bakımlı yüz saçlarıyla vurgulanmıştır. Duruşu rahattır ve elleri cebinde durur, bu da ona kendine güvenen bir hava verir. Koyu renk saçları taranarak şekillendirilmiş ve gözleri kararlı bir bakışla doğrudan ileriye bakıyor.Dr. Mustafa Kalafat
1175464