AnasayfaBlogMülakatta Ustalaşmak
Mülakat - İş Görüşmesi

Mülakatta Ustalaşmak

30 Ekim 2021
Beyaz gömlekli ve gözlüklü bir kadın, sandalyelerde oturan bir grup insanın önünde durmaktadır. Kadın onlarla konuşuyor gibi görünüyor. Ön planda bir adam bir taburede oturmaktadır. Onun sağında bir başka kişi sandalyede oturmakta ve elinde bir kâğıt tutmaktadır. Diğer tarafta bir adam sandalyede oturmuş, elinde bir tablet tutuyor. Çerçevede bir kolyenin yakın çekimi de görülüyor. Arka plan hafif bulanıkken, sandalyelerde oturan insan grubu odakta. Sağ alt köşede, sandalyede oturan bir kişinin bacakları görülebiliyor.
AdımAçıklamaEk Bilgi
Doğru Düşünce YapısıBaşarılarınızı hatırlayın ve reddedilmenin bir olasılık olduğunu düşünün.Stres ve baskı altında olumlu düşünme yeteneği, mülakatlar arasında fark yaratabilir.
Doğru Soruları HazırlayınGörüşme süresince, sadece süreci uzatmak için değil, ilginizi ve beğeninizi gösterecek soruları hazırlayın.İyi bir araştırma, önemli ve anlamlı sorular sorma yeteneği kazandırır.
İyi Konuşma Başlangıçlarıİlk izlenim önemlidir, bu nedenle görüşmenize iyi bir başlangıç yapın.İlk izlenim genellikle kalıcıdır ve mülakat başarınıza önemli ölçüde katkıda bulunabilir.
Zayıf Yanlarınızı GizlemeyinZayıf yönlerinizi gizlemek yerine, bunları bir gelişme alanı olarak kabul edin.Çoğu işveren, kendini tanıma ve geliştirmeye açık adayları tercih eder.
Beden Dilinizi Doğru KullanınKendinize güvenin ve karşınızdaki kişiye olumlu enerji verin.Beden dili, sözsüz iletişimde önemli bir rol oynar ve bir mülakatta başarının anahtarı olabilir.
Konu Paraya Geldiğinde Dikkatli OlunMaaşla ilgili konuları dikkatli bir şekilde ele alın.Maaş beklentisi, sektör normları ve şirketin mali durumu göz önünde bulundurularak belirlenmelidir.
Ağırdan AlınSorulara anında cevap vermek yerine, düşünerek cevap verin.Mantıklı ve düşünceli cevaplar, mülakat işleminin başarılı olacağını gösterir.
Ne İstediğinizi BilinYeteneklerinizi ve hedeflerinizi şirketin ihtiyaçlarıyla nasıl birleştirebileceğinizi bilin.Kendinizi ve şirketi iyi tanımak kariyer yolunuzda önemli bir adımdır.
Bir Sonraki Adımı SorunSoru sormak, işe ciddi yaklaştığınızı gösterir.Bir sonraki adımın ne olacağına dair açık bir anlayış, sürece karşı ilginizi ve ciddiyetinizi gösterir.
Mükemmel Bir Teşekkür Maili HazırlayınMülakatın ardından, işverene teşekkür etmek için bir e-posta gönderin.Bu, profesyonelliğinizi ve nezaketinizi göstererek olumlu bir izlenim bırakabilir.

Mülakat, bazı insanların korkulu rüyası olsa da bazı insanlar için bu görüşmeler oldukça heyecan verici ve profesyonel adımlardır. İş görüşmesi öncesi kendinize güveniyorsunuz. Kesinlikle bu iş için yeteri kadar kalifiyeye sahip olduğunuzu düşünüyorsunuz. Bundan sonra anlaşmayı bağlamak ve zorlu mülakatı başarıyla tamamlamak size kalmış. Bazı insanlar kendilerini işe alım sürecindeki mülakatı yapan kişilere beğendirmek konusunda doğuştan gelen bir yeteneğe sahiptir. Bazılar ise ne yazık ki değildir. Her iki türlü de bu aşamaya gelene kadar birçok çaba sarf etmek gerekir. Dolayısıyla mülakatta ustalaşmak ve görüşmeyi de geçmek için birkaç adım daha atmalısınız. Bunun için bazı özelliklere sahip olmanız gerekir. Kendinizi geliştirmek için takip etmeniz gereken adımları sizler için araştırdık. Gelin birlikte detaylarına göz atalım.

Mülakatta Ustalaşmak İçin Atılacak Adımlar

  • Doğru düşünce yapısına sahip olun; bazı insanlar için mülakatlar, özellikle sizden önce çok insan varsa, oldukça zor olabilir. Derin derin nefes alın ve sakinliğinizi koruyun. Bunun en iyi yolu başarılarınızı hatırlamak ve reddedilmenin kaçınılmaz bir şey olduğunu düşünmektense bir olasılık olduğunu düşünün.

  • Doğru sorular hazırlayın; iş görüşmeleri gerginlik yaratabilir. Çekilen bu sıkıntının sonunda yapmak istediğiniz en önemli şeyin süreci daha fazla uzatmak için soru sormak olarak görebilirsiniz Ancak asıl önemli olan ilginizi ve beğeninizi gösterecek doğru soruları hazırlamaktır. Bunun için önceden bazı sorular hazırlamanız faydalı olur.

  • İyi konuşma başlangıçları yapın; ilk izlenim çok önemlidir. Dolayısıyla görüşmenize çok iyi başlamak istersiniz. Mülakatlar çoğunlukla biraz huzursuz edici bir konuşma ortamı yaratır. Dolayısıyla doğru başlangıcı bulmak çok da kolay olmayabilir. Başlamak için gerginliğinizden arınmanız gerekir.

  • Zayıf yanlarınızı gizlemeyin; Mülakatı yapan kişi size en zayıf yönlerinizi sorduğunda iyi bir cevap vermek kolay olmayabilir. Ne yaparsanız yapın en zayıf yönünüzün çok fazla çalışmak olduğunu söylemeyin. Klişe bir yorum olduğun için ilgi görmeyecektir.

  • Beden dilinizi doğru kullanın; Mülakatta kendine olan güveni korumak kolay olmayabilir. Ancak bu kendini beğendirmenin en önemli kısmıdır. Kambur oturmanız, sürekli yüzünüze ve saçınıza dokunmanız ya da gözlerinizi devirmeniz kötü görünmenize neden olabilir. Bu kontrol edilmesi zor bir durum olabilir ancak bu alışkanlıkları mülakat sırasında kontrol edebilmelisiniz. Beden dili doğru kullanılmalıdır.

  • Konu paraya geldiğinde dikkatli olun; para başlamak için garip bir konudur. Mülakatta kesinlikle garip karşılanır. Görüşme sırasında maaşla ilgili sohbetten kaçınmanız gerekir. Sektördeki duruma hakim olmanız da önemlidir. Maaş sorusu geldiğinde tavrınızı o kadar net belli edin ki ilk yorumu sizinle mülakatı yapan kişi yapsın. Sohbet boyunca dürüst kalmaya da özen gösterin.

  • Ağırdan alın; Mülakatta zamanınızı kullanın. Sorulara yeterince düşünerek cevaplar verin. Konuşmakta acele ederseniz gergin bir hava yaratabilirsiniz.

  • Tezinize uygun davranın; endişeli olabilirsiniz ya da deneyimli olmayan bir yetkili ile mülakata katılabilirsiniz. Bu organizasyona katabileceğiniz değerden söz etmeniz gerekirken birdenbire kendinizi kariyerinizle ilgili konularak bulmamalısınız. Durum ne olursa olsun organizasyon ile ilgili neler yapabileceğinize odaklanmalısınız.

  • Motivasyonunuzun farkında olun; sizi nelerin motive ettiği ile ilgili sorular o kadar kolaydır ki haklı olmak çok riskli olabilir. Cevabınızın göze çarpmasını istiyorsanız, çok fazla düşünmeden cevap vermelisiniz. İdeal bir cevap daima ideal değil gerçek olmalıdır. Görüşmenizden önce bu konuyu mutlaka gözden geçirmelisiniz.

  • Hemen işe başlayacakmış gibi davranın; hali hazırda işe alınmış gibi davranmak, ekstra bir çaba olabilir ancak rakiplerinize karşı bir adım öne geçmek için yararlı olabilir.

  • Ne istediğinizi bilin; yeni bir iş bulmak sadece kendinizi beğendirmek değildir. Mülakat karşı tarafın sizin hakkınızda araştırma yapması kadar sizin de onlar hakkında araştırma yapmanızı ifade eder.

  • Böyle bir düşünceyi benimsemek zor olabilir ancak kariyerinizin başındaysanız oldukça önemlidir. Bu yolunuzda attığınız önemli bir adımdır. Mülakatta kendinizi çok iyi tanıtabilirsiniz ancak eğer iş sizin için uygun bir seçenek değilse yeniden iş arama sürecine dönmeniz an meselesi olabilir. Dolayısıyla bir sonraki mülakatta sorular sorun ki görüştüğünüz kurumun sizin için güzel bir eşleşme olup olmadığını tespit edin. İçgüdülerinizi dinlemeyi ihmal etmeyin.

  • Bir sonraki adımı sorun; genellikle stres ve heyecan içinde olan adaylar ya da mülakat sürecinde yeni olan adaylar için sonraki aşamaları sormak biraz zor olabilir. Daha sonraki adımlar hakkında sorular sormak mülakatı yapan kişiye işe ciddi yaklaştığınızı hissettirir.

  • Mükemmel bir teşekkür maili hazırlayın; çok olumlu bir iş görüşmesi geçirmiş olabilirsiniz. Sonrasında işin bittiğini düşünmek o kadar kolaydır ki çok önemli bir basamağı atlamanıza neden olabilir. Bu durum genellikle olumlu geçen mülakatlarda meydana gelir ve bir teşekkür notu hazırlamayı unutursunuz. Bir teşekkür işi olan ilgi ve saygınızı ifade eder.

Yukarıda sıraladığımız adımlar mülakatta ustalaşmak için izlenecek önemli yollardır. Kişini kendini geliştirmesi her alanda olduğu gibi mülakat süreçlerinde de önemli bir yere sahiptir. Mülakatta ustalaşmak için bazı adımlar atmak tek başına yeterli olmayabilir. Bu adımları hangi tekniklerle atmanız gerektiği de önemlidir. Bunun için bazı eğitimlerden yararlanabilirsiniz. Enstitü tarafından sunulan Uygulamalı Mülakat Teknikleri Eğitimi oldukça yararlı olacaktır. Uzaktan eğitim seçeneğinden faydalanabilmeniz için aktif bir internet bağlantınız olması yeterlidir. Dersler canlı olduğu için eğitmene sorular yöneltebilirsiniz. Ayrıca kaçırdığınız dersleri yeniden izleme imkanına da sahipsiniz. Peki, Uygulamalı Mülakat Teknikleri Eğitimi neler öğrenmenizi sağlar?

Uygulamalı Mülakat Teknikleri Eğitiminde Neler Öğrenirsiniz?

Doğru mülakat teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak için uygulamalı mülakat teknikleri adeta yol gösterici niteliğindedir. Mülakata katılacak kişilerin karşılaştıkları sorulara karşısında hazırlık olmasını sağlar. Aynı zamanda bir mülakata katılan aday her ne kadar soruları yanıtlaması gereken taraf olsa da İK uzmanları ya da işe alım uzmanları mülakata katılan adaylardan da soru duymak ister. Bu sebeple bir İK uzmanının sizden beklediği sorulara hakim olmanız önemlidir. Uygulamalı mülakat teknikleri eğitiminde mülakat sırasında neler sormanız gerektiğini öğreneceksiniz. Soruların neden sorulduğunu ve araştırılan yetkinlikleri de öğrenmeniz sağlanır. Bunun yanında kariyer planınızda insan kaynakları alanında çalışacak varsa, soru sorma yetkinliğine sahip olmanız gerekir. Çünkü doğru soru sorabilen insan kaynakları adayları, soru sormayanlara göre genellikle bir adım önde olur. Eğitimde bir güzel noktada konuk bir insan kaynakları profesyonelinin davet edilecek olmasıdır. Canlı mülakatı derste görmüş olacak ve profesyoneli yakından inceleme fırsatı yakalayacaksınız.

Uygulamalı Mülakat Teknikleri Eğitimine Kimler Katılabilir?

Mülakatlar sırasında sorulan sorulara hazırlıklı olmak, yerinde ve doğru cevaplar vermek herkes için oldukça önemlidir. Kimse güzel bir fırsatı kaçırmak istemez. Karşınıza çıkan fırsatları iyi değerlendirmek için eğitimlerden yararlanmanız oldukça faydalı olur. Bu konuda araştırma yapan kişiler eğitim için uygun olup olmadığını merak eder. Uygulamalı Mülakat Teknikleri Eğitimine kimler katılabilir, inceleyelim.

  • İnsan kaynakları alanında çalışmak için kariyer planı olan kişiler eğitime katılabilir.

  • İnsan kaynakları uzmanları için uygun bir eğitimdir.

  • İnsan kaynakları bölümünde işe alım konusunda uzmanlaşmak isteyen kişiler katılabilir.

  • İş başvurusunda bulunacak tüm adaylar için uygundur.

  • Uygulamalı mülakat teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkes bu eğitimden yararlanabilir.



Doğru Düşünce Yapısı, Başarılarınızı hatırlayın ve reddedilmenin bir olasılık olduğunu düşünün, Stres ve baskı altında olumlu düşünme yeteneği, mülakatlar arasında fark yaratabilir, Doğru Soruları Hazırlayın, Görüşme süresince, sadece süreci uzatmak için değil, ilginizi ve beğeninizi gösterecek soruları hazırlayın, İyi bir araştırma, önemli ve anlamlı sorular sorma yeteneği kazandırır, İyi Konuşma Başlangıçları, İlk izlenim önemlidir, bu nedenle görüşmenize iyi bir başlangıç yapın, İlk izlenim genellikle kalıcıdır ve mülakat başarınıza önemli ölçüde katkıda bulunabilir, Zayıf Yanlarınızı Gizlemeyin, Zayıf yönlerinizi gizlemek yerine, bunları bir gelişme alanı olarak kabul edin, Çoğu işveren, kendini tanıma ve geliştirmeye açık adayları tercih eder, Beden Dilinizi Doğru Kullanın, Kendinize güvenin ve karşınızdaki kişiye olumlu enerji verin, Beden dili, sözsüz iletişimde önemli bir rol oynar ve bir mülakatta başarının anahtarı olabilir, Konu Paraya Geldiğinde Dikkatli Olun, Maaşla ilgili konuları dikkatli bir şekilde ele alın, Maaş beklentisi, sektör normları ve şirketin mali durumu göz önünde bulundurularak belirlenmelidir, Ağırdan Alın, Sorulara anında cevap vermek yerine, düşünerek cevap verin, Mantıklı ve düşünceli cevaplar, mülakat işleminin başarılı olacağını gösterir, Ne İstediğinizi Bilin, Yeteneklerinizi ve hedeflerinizi şirketin ihtiyaçlarıyla nasıl birleştirebileceğinizi bilin, Kendinizi ve şirketi iyi tanımak kariyer yolunuzda önemli bir adımdır, Bir Sonraki Adımı Sorun, Soru sormak, işe ciddi yaklaştığınızı gösterir, Bir sonraki adımın ne olacağına dair açık bir anlayış, sürece karşı ilginizi ve ciddiyetinizi gösterir, Mükemmel Bir Teşekkür Maili Hazırlayın, Mülakatın ardından, işverene teşekkür etmek için bir e-posta gönderin, Bu, profesyonelliğinizi ve nezaketinizi göstererek olumlu bir izlenim bırakabilir
uygulamalı mülakat teknikleri eğitimi uygulamalı mülakat teknikleri mülakatta ustalaşmak
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resmin ön planında takım elbiseli bir kadın ve bir adam konuşmaktadır. Kadının sarı saçları var ve adam kameraya hafifçe arkasını dönmüş, izleyicinin sadece başının arkasını görmesine izin veriyor. Arka planda, ön planda klavyesi olan bir masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar oturuyor. Dizüstü bilgisayarın yanındaki masada bir kağıt parçası görülebiliyor. Görüntü yakın çekimdir ve izleyicinin sahnedeki nesnelerin her ayrıntısını görmesini sağlar. Tüm renkler sessiz ve atmosfer sakin. İki kişi arasındaki sohbet görüntünün odak noktasıdır.
Yetkinlik Bazlı Mülakat

Yetkinlik Bazlı Mülakat İçin İpuçları

19 Ağustos 2016
Resimde beyaz gömlek giyen bir kişi görülüyor, kolunu önüne uzatmış. Parmaklarını birbirine dokunduruyor ve elinin yakın çekimi görülebiliyor. Görüntü hafif bulanık görünmekte, kişinin kolu ve eli çerçevenin büyük bir kısmını kaplamaktadır. Kişinin teni açık renktir ve tırnakları soluk pembe bir renge boyanmıştır. Görüntünün arka planı odak dışıdır ve gri tonları görülebilir. Kişinin saçları kahverengi ve gömleğinde beyaz ve gri çizgilerden oluşan bir desen var gibi görünüyor.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri Nelerdir?

23 Mart 2018
Parlak mor gömlek giyen bir adam bulanık bir arka planın önünde duruyor. Yana doğru bakıyor, boynu ve kulağı yakından görülebiliyor. Arkasında beyaz metinli parlak kırmızı bir tabela ve görüntünün alt köşesinde bir sandalye var. Yakın çekimde burnu ve bulanık bir görüntüde kolu da görülebiliyor. Elleri iki yanında, yüzünde kendinden emin bir ifadeyle duruyor.
Video

Toplu Mülakat Tüyoları

02 Ağustos 2021
Bir kadın, üzerinde bir adam olan bir tablet tutuyor. Adamın yüzünde kocaman bir gülümseme var ve görüntülü arama yapıyor. Kadın tabletteki adama bakıyor, gözleri neşe dolu. Adamın arkasında, görüntüye neşeli ve eğlenceli bir dokunuş katan parlak, gökkuşağı renginde bir kağıt şeridi var. Yüzü yakın plandadır ve kameraya gülümsemektedir. Kadının yüzü saçlarıyla çerçevelenmiş ve ifadesi memnuniyet dolu. Resmin renkleri canlı ve adamın gülümsemesi bulaşıcı.
Video Mülakat

Video Mülakat Nedir?

03 Şubat 2016