AnasayfaBlogMarka Yöneticisi / Yönetmeni Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Marka Yöneticisi / Yönetmeni Nedir? Ne İş Yapar?

26 Nisan 2021
Bir kadın bilgisayar ekranının önünde durmuş, ellerini klavyeye dayamış. Yüzünde odaklanmış bir ifade var, gözlerini ekrana dikmiş. Sağında, masanın üzerinde duran bir fincan kahvenin yüzeyinden bir tutam buhar yükseliyor. Arka planda bir kadın ve erkek sohbet etmekte, konuşurken elleriyle işaret etmektedirler. Ön planda, bir kişinin elinin yakın çekimi görülüyor, parmaklar düşünceli bir şekilde hafifçe çeneye dokunuyor. Daha uzakta, bir elinde keçeli kalem, diğer elinde silgi olan bir beyaz tahta duruyor. Oda sıcak ve davetkâr bir ışıkla yıkanmaktadır.
GörevleriYeteneklerMaaş Aralığı
Marka yönetim aşamaları uygularStrateji belirleme ve Analiz yetenekleriMarkanın değerine ve hizmet ettiği pazara göre değişir
Strateji ve analiz aşamasında marka yönetim ekibi ile koordineli olarak çalışırEkip yönetme ve koordinasyon yeteneğiDiğer pazarlama mesleklerine göre yüksek
Marka ürün ve hizmetlerinin mevcut durum değerlendirmesini yaparDurum değerlendirme ve analiz yeteneğiDeneyim, marka büyüklüğü ve marka insan kaynakları politikasına göre belirlenir
Pazar araştırmaları, verileri ve stratejileri yönetim ekibi ile paylaşırPazar araştırması ve veri analizi yeteneğiDeneyim ve becerilere göre belirlenir
Başarılı planlama ve strateji adımları için hedef kitle, tüketici ve pazar araştırmaları yaparPlanlama ve stratejik düşünme yeteneğiPazarlama sektöründe genellikle yüksek
Marka değeri oluşturma, hedef kitle analizi yapma, marka genişletme ve marka yeniliği yaratma gibi stratejileri üretirYaratıcı ve analitik düşünme yeteneğiYüksek, fakat deneyim ve yeteneklere göre belirlenir
Hedef kitleye markayı nasıl tanıtacağını belirler ve stratejilerini uygularİkna yeteneği ve hedef kitle analiziYetenek ve deneyime bağlı olarak belirlenir
Diğer departmanlarla iletişim kurarak markayı bir bütün olarak ele alır ve gereken bilgileri alırİletişim becerileri ve ekip çalışmasıOrganizasyonel yapıya ve sektöre göre belirlenir
Markanın pazar değerini takip eder, verileri analiz ederVeri analizi ve pazar takip yetenekleriGenellikle yüksek
Etkinlik, sosyal sorumluluk projeleri ve kampanya süreçlerinin nasıl uygulanması gerektiğine karar verirProjeleri yönetme yeteneğiFirma büyüklüğüne ve etkinlik çeşitliliğine bağlı olarak belirlenir

Marka yönetimi, pazarlama, yöneticilik... Bu üç kavramı kapsayan ve bir meslek hâlinde yönetmeyi sağlayan alan, marka yöneticiliğidir. Marka yöneticisi ya da yönetmeni, uzun süredir reklamcılık-pazarlama alanında var olan bir meslek. Nasıl ki bir film ekibi yönetmen olmadan neyi nasıl yapacağını bilmiyorsa aynı şeyi marka ekibi ve CEO'lar için de söyleyebiliriz.

Marka yöneticisi, marka yönetimi için kurulan ekibi yönetir ve marka sahipleri ya da CEO'nun markayı sahiplendiği gibi sahiplenir. Burada önemli olan marka yöneticisinin marka için neyin olumlu neyin olumsuz olduğunu görerek harekete geçebilmesidir. Bugün en önemli pazarlama mesleklerden biri olarak görülen marka yöneticisi/yönetmeni mesleğini daha yakından tanımak isterseniz yazımızın ilgili bölümlerini de okuyabilirsiniz. 

Marka Yöneticisi / Yönetmeni Nedir?

Bir markanın sürdürülebilir temelli hizmet ve ürün üretmesi için yalnızca pazarlama faaliyetlerini uygulaması yeterli değildir. Artık günümüzde markayı öyle ya da böyle etkileyebilecek birden fazla faktör vardır ve faktörlerin yönetilmesi, marka için elzemdir. Bu noktada en önemli pazarlama mesleklerinden birine ihtiyaç duyulur: marka yöneticiliği. Marka yöneticisi, markanın sahip olmayı hedeflediği pazar ile halihazırdaki pazar durumuna göre stratejiler üretir ve marka yönetimi için nasıl bir planlamaya ihtiyaç duyulduğunu tespit eder. Yeri gelmişken marka yönetimi de açıklamak, marka yöneticisinin asıl görevini anlamaya yardımcı olacaktır. Marka yönetimi, markanın bir değer üretmesine önayak olacak olan strateji, plan, yönetimsel çaba ve uygulamalardan oluşmaktadır. Marka yönetimi aşamasında analiz, durum değerlendirmesi, strateji oluşturma ve inovasyon-yenilik fikir adımları yer alır. Marka yönetimini etkileştiren yetkili kişilerden biri marka yöneticisidir. 

Çoğunlukla bir ekiple çalışan marka yöneticisi: tespit etme, analiz yapma ve uygulama yetkinliklerine sahiptir. Marka yönetim ekibi ile birlikte çalışarak markanın kendi potansiyelini gerçekleştirecek adımları uygular. Bir marka yöneticisinin deneyimli ve profesyonel olması beklenir. Özellikle üst düzey şirket çatısı altındaki markalarda, bir yöneticisinin yetiştirilmek üzere göreve alındığı görülmemekte. 

Marka yöneticisi, pazarlama, marka yönetimi ve ikna konusunda belli bir bilgi birikimine sahip kişidir. Günümüzde marka çatısı altında ya da bir ajansa bağlı olarak çalışan marka yöneticisi, başarılı bir marka yönetiminin anahtarını bulabilecek olan yetkilidir. 

Marka Yöneticisi / Yönetmeni Ne İş Yapar?

Marka yöneticisinin asıl görevi dışındaki işleri, çalıştığı kuruma ve ekip içindeki etkinliğine bağlı olarak değişir. Marka yöneticisi, büyük bir ekip ya da departmanı yönetiyorsa daha fazla iş yüküne sahip olması kaçınılmazdır. Fakat markanın büyüklüğü/küçüklüğü ve hizmet verdiği alana göre görev tanımları ve iş yükü her marka yöneticisi için aynı olmayacaktır. Fakat temel olarak söyleyebileceğimiz bir iş var ki her marka yöneticisi bu görevi yerine getirerek çalışır. Marka yöneticisi, mutlaka strateji üretir. İster marka değeri ile ilgili isterse marka farkındalığı ile ilgili olsun, burada asıl önemli olan şey ihtiyaç ve gereklilik doğrultusunda strateji üretmektir. 

Marka yöneticisi/yönetmeni, genel olarak yoğun iş yüküne sahiptir. Birbirini etkileyen aşamaları etkinleştirme gibi bir görevi yerine getiren marka yöneticisi, bir ekibi de yönetir. Genel olarak marka yöneticisi aşağıda sıraladığımız işleri yerine getirir:



  • Marka yönetim aşamaları uygular. 

  • Strateji ve analiz aşamasında marka yönetim ekibi ile koordineli olarak çalışır. 

  • Marka ürün ve hizmetlerinin mevcut durum değerlendirmesini yapar ve buna uygun uygulamaları düşünür. 

  • Marka, marka ürünü ve hizmeti ile ilgili etkinlik, sosyal sorumluluk projeleri ve kampanya süreçlerinin nasıl uygulanması gerektiğine karar verir. 

  • Markanın pazar değerini takip eder, verileri analiz ederek karşılaştırma yapar. 

  • Marka değeri oluşturma, hedef kitle analizi yapma, marka genişletme ve marka yeniliği yaratma gibi stratejileri üretir. 

  • Başarılı planlama ve strateji adımları için hedef kitle, tüketici ve pazar araştırmaları yapar. 

  • Diğer departmanlarla iletişim kurarak markayı bir bütün olarak ele alır ve departmanlardan gerekli bilgileri alır.

  • Pazar araştırmaları, verileri ve stratejileri yönetim ekibi ile paylaşır ve ortak bir karar için gerekli adımları atar. 

Marka yöneticisi, hedef kitleye markayı nasıl tanıtacağını bilir ve hedef kitlenin müşteri olma sürecinde hedef kitleye seslenme stratejilerini uygular. Kısacası marka yöneticisi hedef kitleye nasıl sesleneceğini bilir; çünkü elindeki marka potansiyelini nasıl tanıtacağına vâkıftır. 

Marka Yöneticisi / Yönetmeni Maaşları

Marka yöneticisi maaşları, markanın değerine ve hizmet ettiği pazara göre değişir. Fakat maaş aralığının diğer pazarlama mesleklerine göre yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki maaşların belirlenmesinde deneyim, marka büyüklüğü ve marka insan kaynakları politikası gibi birden fazla etkenin de etkili olduğunu görürüz. Genel olarak ise deneyimli bir marka yöneticisi, 4.000 TL ila 15.000 TL arasında bir maaş alır.

Maaşın yüksekliği; marka yönetimi, dijitalleşme ve pazarlama odaklı bir iş dünyasında olduğumuzun göstergesidir. Özellikle uluslararası tanınırlığa sahip bir markanın yöneticisi olursanız hem kariyer hem de maaş anlamında ideal bir mesleği yerine getirdiğinizi de anlayabilirsiniz. 

Marka Yöneticisi / Yönetmeni Nasıl Olunur?

Marka yöneticisi olmak için deneyim şartı ön planda olan bir niteliktir. Fakat deneyim elde etmek için de takip edebileceğiniz bazı yollar vardır. Öncelikle işin mutfağını öğrenmek ve bu yolla iletişim ağınızı güçlendirmek, en doğru adımlardan biridir. Fakat bazı iş ilanlarında marka yönetimi ile pek ilgisi olmayan bölümleri de görebiliriz. Örneğin, mühendisliğin çeşitli alanları iş ilanlarında istenen niteliklerden biri olabiliyor. Burada şu soruyu sorabilirsiniz: "Marka yönetimi ve pazarlama ile mühendislik nasıl bir arada olabiliyor?" Daha önce de belirtiğimiz üzere marka yönetimi, strateji ve analiz odaklı bir alandır. Bundan dolayı mühendisliğin bazı alanları, veri, strateji ve analiz odaklı olabiliyor ve iş ilanlarında da bu nitelik istenebiliyor. Aslında bölümden ziyade mesleğe adım atmak için marka yönetiminin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip olmak daha önemlidir. 

Marka yöneticisi olmak için gereken beceriler arasında: planlama yetkinliği, girişkenlik, iletişim becerilerini etkin kullanma ve veri analizini kullanabilme gibi nitelikler vardır. Söz konusu niteliklere sahip olmak için pazarlama, reklamcılık ve halkla ilişkiler alanında bilgi birikimine sahip olmak gerekir. Bir önemli nitelik ise yabancı dil bilme yetkinliğidir. Özellikle üst düzey şirketlerin marka çatısı altında çalışmak istiyorsanız İngilizce başta olmak üzere yabancı dilleri öğrenme konusunda gerekli adımları atmalısınız. Bir başka önemli nitelik de dijitalleşmeye olan yatkınlığınızdır. Artık markalar, dijital yöntemlerle strateji ve uygulama üretme peşinde. Dolayısıyla dijital pazarlama ve dijital reklamcılığa vâkıf biri, istenen bir çalışan olacaktır. Bu alanlarda bilgi birikimi edinmek ve yöntemlerin neler olduğunu anlamak için dijital pazarlama, içerik pazarlaması, reklamcılık ve marka yönetimi alanlarında eğitimler alabilirsiniz.

Marka yönetim aşamaları uygular, Strateji belirleme ve Analiz yetenekleri, Markanın değerine ve hizmet ettiği pazara göre değişir, Strateji ve analiz aşamasında marka yönetim ekibi ile koordineli olarak çalışır, Ekip yönetme ve koordinasyon yeteneği, Diğer pazarlama mesleklerine göre yüksek, Marka ürün ve hizmetlerinin mevcut durum değerlendirmesini yapar, Durum değerlendirme ve analiz yeteneği, Deneyim, marka büyüklüğü ve marka insan kaynakları politikasına göre belirlenir, Pazar araştırmaları, verileri ve stratejileri yönetim ekibi ile paylaşır, Pazar araştırması ve veri analizi yeteneği, Deneyim ve becerilere göre belirlenir, Başarılı planlama ve strateji adımları için hedef kitle, tüketici ve pazar araştırmaları yapar, Planlama ve stratejik düşünme yeteneği, Pazarlama sektöründe genellikle yüksek, Marka değeri oluşturma, hedef kitle analizi yapma, marka genişletme ve marka yeniliği yaratma gibi stratejileri üretir, Yaratıcı ve analitik düşünme yeteneği, Yüksek, fakat deneyim ve yeteneklere göre belirlenir, Hedef kitleye markayı nasıl tanıtacağını belirler ve stratejilerini uygular, İkna yeteneği ve hedef kitle analizi, Yetenek ve deneyime bağlı olarak belirlenir, Diğer departmanlarla iletişim kurarak markayı bir bütün olarak ele alır ve gereken bilgileri alır, İletişim becerileri ve ekip çalışması, Organizasyonel yapıya ve sektöre göre belirlenir, Markanın pazar değerini takip eder, verileri analiz eder, Veri analizi ve pazar takip yetenekleri, Genellikle yüksek, Etkinlik, sosyal sorumluluk projeleri ve kampanya süreçlerinin nasıl uygulanması gerektiğine karar verir, Projeleri yönetme yeteneği, Firma büyüklüğüne ve etkinlik çeşitliliğine bağlı olarak belirlenir
Marka Yöneticisi / Yönetmeni Marka Yöneticisi / Yönetmeni nedir Marka Yöneticisi / Yönetmeni ne iş yapar Marka Yöneticisi / Yönetmeni maaşları Marka Yöneticisi / Yönetmeni nasıl olunur
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kahve fincanı, üzerine yapıştırılmış beyaz bir etiketle birlikte düz bir yüzeyde durmaktadır. Etiket dikdörtgen şeklindedir ve üzerine siyah yazı basılmıştır. Fincanın sol tarafında bir kulpu ve üst kısmında yuvarlak bir ağzı vardır. Parlak yüzeyli, açık krem renkli bir seramiktir. Etiket üzerindeki metin çoğunlukla okunaksızdır, ancak bir tür uyarı veya talimat gibi görünmektedir. Kahve fincanı, fincanın açık rengiyle hoş bir kontrast oluşturan koyu yeşil bir arka planla çevrelenmiştir.
Marka Yönetimi

Genç Girişimciler ve Marka Yönetimi

06 Eylül 2018
Parlak sarı bir arka planın üzerinde sarı bir megafon duruyor. Megafon parlak sarı renkte ve üzerinde siyah bir yazı var. Görüntünün sağ alt köşesinde beyaz harflerle yazılmış yeşil bir işaret görülüyor. Megafonun solunda, üzerinde siyah bir çerçeve olan sarı bir kare var. Karenin yanında, üzerinde siyah çizgiler olan sarı bir zarf var. Görüntünün sol üst köşesinde siyah metinli sarı bir işaret var. Megafonun alt kısmında sarı bir silindirin yakın çekimi var. Arka planda, beyaz metinli sarı ve yeşil bir arka plan vardır. Bu görsel, canlı sarı bir arka plan üzerinde bir megafonun temsilidir.
İş Hayatı

Yeni Nesil Marka İletişimi

24 Haziran 2020
Üzerinde oklar olan bir hedefin yakın çekimi. Hedef, siyah çubuklarla kırmızı ve sarı bir arka plandan oluşuyor. Hedef bir stand üzerine yerleştirilmiştir ve ortasında mavi ve siyah çizgili bir nesne vardır. Arka plan açıktan koyuya geçiş yapan mavi ve beyaz bir gradyana sahiptir. Çerçevenin alt kısmında siyah bir nesnenin yakın çekimi vardır. Nesne, farklı yönleri işaret eden oklarla yuvarlak bir şekle sahiptir.
Marka Yönetimi

Marka Yönetimi Nedir?

06 Mayıs 2020