AnasayfaBlogKriz Yönetimi ve Krizi Fırsata Çeviren 7 İpucu!
Kriz Yönetimi

Kriz Yönetimi ve Krizi Fırsata Çeviren 7 İpucu!

30 Nisan 2019
Yüzünde sıkıntılı bir ifadeyle başını ellerinin arasına almış bir adam görülüyor. Elleri alnının biraz üzerinde durmakta ve parmakları avuç içleri başının yanlarını kavrayacak şekilde kıvrılmış durumda. Kısa kahverengi saçları vardır ve beyaz bir tişört giymektedir. Arka planda bir dizüstü bilgisayar, bir saat, bir bilgisayar faresi, bir cilt, bir masanın üzerinde kağıtlar ve bir yığın kağıt var. Önündeki içeriği düşünürken derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Görüntü, adam zor bir kararla mücadele ederken stres ve zorluk hissi uyandırıyor.
Kriz Yönetimi İlkeleriAçıklamaİpucu
Cevap VerinKriz anında hedef kitleye sınırlı da olsa mevcut durum ile alakalı mutlaka bilgi verilmelidir.Kuruluşla ilgili durum hakkında bilgi vermemek veya yorum yapmamak, olumsuz yorumlara sebebiyet verebilir.
Hassasiyetinizi Ya Da Üzüntünüzü BelirtinKrizin sonuçları karşısında üzgün ve hassas olduğunu hedef kitlesine iletmelidir.Duygusuz ve empatiden uzak demeçler, hedef kitlenin ve potansiyel kitlenin olumsuz tepkilerine neden olabilir.
Çözüm YaratınKriz sebepleri araştırılarak en kısa sürede çözüm üretileceği muhataplara bildirilmelidir.Hızlı ve etkili çözüm üretmek, hedef kitlenin güvenini kazanabilir.
Zararları GiderinKriz ortamından etkilenenlere zararların giderileceğini söylemek gerekmektedir.Zararları hemen gidermek ve pozitif mesajlar vermek, markanıza sadık kitleler oluşturabilir.
İlerisi İçin Önlem AlınBenzer bunalımların tekrar yaşanması halinde oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçilmelidir.Önleyici tedbirler almak potansiyel zararları azaltır.
Sorumluluk AlınKriz anında ya da kriz sonrasında kuruluş adına gerekli açıklamaların yapılmalıdır.Bilginin tek elden verilmesi bir otorite ve güven sağlar.
İtibarınızı Koruyacak Çalışmalar YapınKurumsal itibarınızı ve marka değerinizi kriz döneminde korumayı amaçlayın.Kriz anında sergileyeceğiniz tutumlar, itibarınızı ve marka değerinizi yükseltebilir.
Krizi Fırsata ÇevirinKriz döneminde kuruluşun olumlu niteliklerini ön plana çıkartabilirsiniz.Oluşan kriz durumundan olumlu sonuçlar elde edebilir, krizi fırsata çevirebilirsiniz.
Soğukkanlılıkla Hareket EdinKriz anında endişe, korku, telaş veya panik gibi duygulara kapılmak yerine sakin ve soğukkanlılıkla hareket etmek gerekmektedir.Sakin ve soğukkanlılıkla hareket ederek çözüm üretebilir ve önemli fırsatları yakalayabilirsiniz.
Düzenli Bilgilendirme YapınKriz sürecinde düzenli bilgilendirme yaparak hedef kitleyi sürekli olarak bilgilendirmek önemlidir.Düzenli bilgilendirme sayesinde hedef kitlenin güvenini sağlayabilir ve olası yanılgıları önleyebilirsiniz.

Kriz yönetimi çalışma hayatındaki en önemli konulardan biridir. İster işveren istersek çalışan olalım, günümüzde iş hayatında çeşitli krizler ile karşılaşmaktayız. Bu nedenle özellikle çalışma hayatında kriz yönetimi çok önemlidir. Kuruluşların çeşitli dönemlerde karşılaşabilecekleri bir durum olan kriz; beklenilmeyen, ön görülemeyen ama çabuk cevap verilmesi gereken bir gerilim durumu olarak tanımlanır.

Kuruluşların değerlerini, amaçlarını ve kaynaklarını tehdit eden krizler, bu kuruluşları varlığını sürdürememe tehlikesi ile baş başa bırakabilir. Dolayısıyla acil çözümler üreterek durumun kontrol altına alınması gerekir. Fakat krizler iyi yönetildiği takdirde çeşitli fırsatların ortaya çıkmasına da aracılık edebilir. Krizlerle başa çıkabilmek ve izlenmesi gereken yolların araştırılmasını kapsayan kriz yönetimi tam da burada devreye girer. Çeşitli kriz yönetimi ilkeleriyle birçok olumsuzluğu bertaraf edebilirsiniz.

Kriz Yönetimi İçin Uygulamanız Gereken Kurallar

Cevap Verin

Kriz anında hedef kitleye sınırlı da olsa mevcut durum ile alakalı mutlaka bilgi verilmelidir. Kriz yönetimi sırasında hedef kitleye ve genel olarak topluma bilgi vermemek veya yorum yapmamak, kuruluşla ilgili durum hakkında ilgisiz kişilerin de kendilerince yorumlar yapmalarına neden olacağından kriz yönetimi açısından çok akılcı bir tutum değildir.

Hassasiyetinizi Ya Da Üzüntünüzü Belirtin

Söz konusu bunalım hangi nedenlerden meydana gelirse gelsin kuruluş, krizin sonuçları karşısında üzgün ve hassas olduğunu hedef kitlesine iletmelidir. Kriz yönetimi sürecinde bu durumu kavramaktan uzak demeçler vermek, hedef kitlenin dışında potansiyel kitlenin de büyük bir kızgınlık yaşamasına sebep olabilir.

Çözüm Yaratın

Kriz ortamı ve krizin sebepleri araştırılarak en kısa sürede çözüm üretileceği muhataplara bildirilmelidir. Böylece hedef kitlenizin ve diğer insanların tepkilerini yumuşatıp onlara güven vermiş olursunuz.

Zararları Giderin

Kriz ortamından ve sonuçlarından etkilenenlere ürün veya hizmet bazında zararlarının giderileceğini söyleyin. Böylesi bir kriz yönetimiyle kriz durumunu, pozitif mesajlarla çözüme kavuşturabilirsiniz. Hem krizi fırsata çevirebilir hem de markanıza sadık kitleler oluşturursunuz.

İlerisi İçin Önlem Alın

Birtakım düzenleme ve iyileştirmelerle, benzer bunalımların tekrar yaşanması halinde oluşabilecek olumsuzlukların ve sıkıntıların önüne geçin. Her ne kadar krizlerin kesin bir çözümü olmasa da onlara karşı çeşitli önlemler almak, uğrayabileceğiniz zararları olabildiğince azaltacaktır.

Sorumluluk Alın

Kriz anında ya da kriz sonrasında kuruluş adına gerekli açıklamaların yapılmasını sağlayın ve bunu en iyi yapabilecek kişiyi iyi seçin. Başarılı bir kriz yönetimi için konuşacak sözcünün tek olmasına özen gösterin. Çünkü bilginin tek elden verilmesi bir otorite ve güven sağlar. Genellikle halkla ilişkiler müdürü ya da sorumlusu bu işi üstlenmekle birlikte büyük kuruluşlarda ve özellikle de kriz büyükse genel müdür bu işi kendisi üstlenebilir.

İtibarınızı Koruyacak Çalışmalar Yapın

Kurumsal itibarınızı ve marka değerinizi kriz öncesinde, kriz anında ve kriz sonrasında yani tüm kriz yönetimi boyunca korumayı amaçlayın. Özellikle kriz anında sergileyeceğiniz tutumlarla, itibarınızı ve marka değerinizi kriz öncesindeki durumdan bile yükseğe çıkartabilirsiniz. Örneğin kriz döneminde hedef kitleye karşı kuruluşun daha önce fark edilmemiş, arka cephede kalmış olumlu niteliklerini ön plana çıkartabilirsiniz. Bu yöntemle hedef kitlenin, kuruluşa yönelik olumlu bakışını sürdürmesini sağlayabilirsiniz. Bu ön plana çıkartılan niteliklerin hedef kitle tarafından değer görmesi, aslında krizi fırsata çevirme işlemidir.

Verilen yöntemleri uygulayarak kuruluşunuz için olumsuz olan kriz durumunu bir anda büyük fırsata dönüştürebilirsiniz. Bu durumda önemli olan kriz anında endişe, korku, telaş veya panik gibi duygulara kapılmak yerine sakin ve soğukkanlılıkla hareket ederek çözüm üretebilmektir. Kriz Yönetimi İçin Bilmeniz Gereken 10 Kural yazısını okuyarak bu konudaki yöntemlerinizi detaylandırabilirsiniz. Kriz anlarını soğukkanlılıkla ve çözüm odaklı karşılamak aynı zamanda önemli fırsatları beraberinde getirir.

Cevap Verin, Kriz anında hedef kitleye sınırlı da olsa mevcut durum ile alakalı mutlaka bilgi verilmelidir, Kuruluşla ilgili durum hakkında bilgi vermemek veya yorum yapmamak, olumsuz yorumlara sebebiyet verebilir, Hassasiyetinizi Ya Da Üzüntünüzü Belirtin, Krizin sonuçları karşısında üzgün ve hassas olduğunu hedef kitlesine iletmelidir, Duygusuz ve empatiden uzak demeçler, hedef kitlenin ve potansiyel kitlenin olumsuz tepkilerine neden olabilir, Çözüm Yaratın, Kriz sebepleri araştırılarak en kısa sürede çözüm üretileceği muhataplara bildirilmelidir, Hızlı ve etkili çözüm üretmek, hedef kitlenin güvenini kazanabilir, Zararları Giderin, Kriz ortamından etkilenenlere zararların giderileceğini söylemek gerekmektedir, Zararları hemen gidermek ve pozitif mesajlar vermek, markanıza sadık kitleler oluşturabilir, İlerisi İçin Önlem Alın, Benzer bunalımların tekrar yaşanması halinde oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçilmelidir, Önleyici tedbirler almak potansiyel zararları azaltır, Sorumluluk Alın, Kriz anında ya da kriz sonrasında kuruluş adına gerekli açıklamaların yapılmalıdır, Bilginin tek elden verilmesi bir otorite ve güven sağlar, İtibarınızı Koruyacak Çalışmalar Yapın, Kurumsal itibarınızı ve marka değerinizi kriz döneminde korumayı amaçlayın, Kriz anında sergileyeceğiniz tutumlar, itibarınızı ve marka değerinizi yükseltebilir, Krizi Fırsata Çevirin, Kriz döneminde kuruluşun olumlu niteliklerini ön plana çıkartabilirsiniz, Oluşan kriz durumundan olumlu sonuçlar elde edebilir, krizi fırsata çevirebilirsiniz, Soğukkanlılıkla Hareket Edin, Kriz anında endişe, korku, telaş veya panik gibi duygulara kapılmak yerine sakin ve soğukkanlılıkla hareket etmek gerekmektedir, Sakin ve soğukkanlılıkla hareket ederek çözüm üretebilir ve önemli fırsatları yakalayabilirsiniz, Düzenli Bilgilendirme Yapın, Kriz sürecinde düzenli bilgilendirme yaparak hedef kitleyi sürekli olarak bilgilendirmek önemlidir, Düzenli bilgilendirme sayesinde hedef kitlenin güvenini sağlayabilir ve olası yanılgıları önleyebilirsiniz
kriz anında karar vermek iş hayatında kriz yönetimi kriz yönetimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir grup insan bir masanın etrafında oturmuş, her biri takım elbise giymiş, kravat takmış ve sohbet etmektedir. Bir adamın elinde sigara, diğerinin elinde kalem vardır. Masanın ortasında ekranlı turuncu bir kutu, arka planda ise mavi bir kumaş vardır. Görüntünün odağında, kalemi kavrayan bir elin yakın çekimi yer alıyor; kalemin ucu ve kişinin parmak eklemleri net bir şekilde görülebiliyor. Diğer el bulanık, sadece parmakların şekli görülebiliyor. Görüntüde ayrıca bir adam çerçevenin dışında biriyle tokalaşırken yakalanıyor.
Kriz Yönetimi

Kriz Yönetimi İçin Yapılacaklar

08 Ekim 2019
Beyaz bir arka plan üzerinde bir daktilonun yakın çekimi görülmektedir. Daktilo bir ataş, bir dizi siyah tuş ve altında bir kâğıttan oluşmaktadır. Kâğıt çoğunlukla metinle doludur, ancak birkaç küçük süsleme de vardır. Ataş gümüş rengindedir ve köşelerden birinin yanında kağıda bağlanmıştır. Daktilonun üzerindeki siyah tuşlar düzgün bir şekilde sıralar ve sütunlar halinde dizilmiştir. Tuşların hepsi aynı boyutta ve parlak bir yüzeye sahip. Tuşlardan birkaçı hafifçe bastırılmış ve bu da daktiloya benzersiz bir doku kazandırmış. Genel görüntü çok detaylı ve sıcak, davetkar bir atmosfere sahip.
Kriz Yönetimi

Ani Gelen Krizi Yönetmek

09 Ağustos 2019
Bu, kırmızı ve beyaz bir tabelanın yakın çekimidir. Tabela dairesel şekildedir ve kırmızı yüzey üzerine beyaz metin basılmıştır. Tabelanın ortasında kırmızı zemin üzerine beyaz bir harf bulunmaktadır. Harfin solunda kırmızı zemin üzerinde beyaz bir harf vardır. Beyaz harfin etrafı kırmızı zeminle çevrilidir ve metin kırmızı yüzeye basılmıştır. Mektubun sağında kırmızı zemin üzerinde başka bir beyaz harf bulunur. Kırmızı ve beyaz işaret beyaz bir kenarlıkla çevrelenmiştir. Tabela, beyaz renkte basılmış 'Acil Durum Çekme' metniyle bir acil durum çekme tabelası gibi görünmektedir.
Kriz Yönetimi

Kriz Olgusu ve Yönetimi

04 Ekim 2019
Kızıl saçlı, sakallı ve beyaz gömlekli bir adam başparmağını kaldırıyor. Yüzü görüntünün odak noktasıdır, arka planda bulanık bir bilezik vardır. Sağında beyaz zemin üzerinde siyah bir yazı ve üstünde içinde beyaz bir tik olan yeşil bir daire var. Adamın geniş bir gülümsemesi var ve yaptığı işten çok memnun görünüyor. Sanki neşesini vurgulamak istercesine etrafı güneşli bir atmosferle çevrili. Gözleri kapalı ve başparmağıyla onay ve pozitiflik ifade eden bir işaret yapıyor. Coşkusu bulaşıcı ve bu resme bakarken iyimserlik hissetmemek mümkün değil.
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
1008464
Bu görsel, Stratejik Yönetim üzerine çevrimiçi bir kursa aittir. Resimde takım elbise giymiş, masa başında oturan bir adam görülüyor. İzleyici ön planda metal bir kutunun, bir saatin, bir kişinin gözlerinin, düğmeli bir gömleğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebilmektedir. Arka planda da beyaz bir metnin yakın çekimi bulunmaktadır. Stratejik Yönetim dersi, öğrencilere etkili iş stratejileri planlamak ve uygulamak için gerekli bilgi ve araçları sağlayacaktır. Bu ders sayesinde öğrenciler potansiyel iş fırsatlarının nasıl değerlendirileceğini, stratejik planların nasıl geliştirileceğini ve risk ve belirsizliklerin nasıl yönetileceğini öğreneceklerdir. Ayrıca, rekabet ortamını nasıl değerlendireceklerini, şirketlerinin rekabet avantajlarını nasıl belirleyeceklerini ve bir rekabet stratejisi nasıl geliştireceklerini anlayacaklardır. Buna ek olarak, öğrenciler stratejik yönetim ile finans, pazarlama ve operasyonlar gibi diğer işletme fonksiyonları arasındaki ilişkiyi keşfedeceklerdir. Nihayetinde, bu ders öğrencileri başarılı stratejik yöneticiler olmak için gerekli becerilerle donatacaktır.
4.4
(13)

Stratejik Yönetim Eğitimi

9 Konu2 Saat
Bu görüntüde bir sınıfın önünde mikrofon tutan bir el, arka planda gözlüklü ve siyah ceketli bir kadın görülüyor. Mikrofonun yakın çekimi, siyah arka plan üzerinde beyaz bir harf ve bir adamın yüzünün bulanık görüntüsü de görülebiliyor. Bu, halkla ilişkiler ve iletişim eğitimine odaklanan çevrimiçi bir kursun görüntüsüdür. Tutulan mikrofon kursun interaktif olduğunu ve sözlü iletişim içerdiğini düşündürürken, arka plandaki kadın eğitmeni temsil ediyor olabilir. Ön plandaki beyaz harf bir logo ya da kurs hakkında daha fazla bilgi içeren bir metin olabilir. Bir erkeğin yüzünün bulanık görüntüsü öğrencileri ya da kurs katılımcılarını temsil ediyor olabilir. Sonuç olarak bu görsel, çevrimiçi kursun interaktif ve ilgi çekici bir deneyim olduğunu ima etmektedir.
5
(90)

Halkla İlişkiler Eğitimi

16 Konu5 Saat
Yirmili yaşlarının ortasında, gözlüklü ve siyah takım elbiseli genç bir kadın görülüyor. Elleri ceplerinde, saçları düzgün bir topuz yapılmış halde duruyor. Bakışları ileriye sabitlenmiş, ifadesi ciddi. Kendinden emin bir havası var, varlığı dikkat çekiyor. Profesyonel ve şık görünüyor. Gözlükleri yuvarlak ve takım elbisesi tam oturmuş. Takım elbisenin koyu rengi açık teni ve açık saç rengiyle güzel bir tezat oluşturuyor. Dengeli ve dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Gülşen Yegin
1112520