AnasayfaBlogKimler Masal Terapisti Olabilir?
Nedir?

Kimler Masal Terapisti Olabilir?

01 Ocak 2021
Gözlüklü ve parlak turuncu gömlekli bir kadın kameranın önünde durmaktadır. Gözlükleri siyah ve camları yuvarlaktır. Gözleri doğrudan kameraya bakıyor ve dudakları hafifçe ayrılmış. Saçlarını yüzünden geriye doğru çekmiş ve boynu açıkta. Gömleğinin üzerinde siyah bir arka plana karşı beyaz bir harf vardır. Arka planda beyaz metinli siyah beyaz bir tabela vardır. Gözleri, burnu ve gözlüklerinin yanı sıra dudakları ve boynu da yakından görülebiliyor. Kendinden emin, şık ve modaya uygun kıyafetiyle dünyayla yüzleşmeye hazır görünüyor.
Masal Terapisi Eğitimi AlabileceklerMasal Terapisi Eğitiminin AmacıMasal Terapisinin Uygulandığı Durumlar
Doktorlar, sağlıkçılar, psikologlar, psikolojik danışmanlar, aile danışmanları, pedagoglar, psikiyatrlar, çocuk gelişimi uzmanları, özel eğitim uzmanları, sosyal hizmet uzmanları, rehber öğretmenler, sınıf öğretmenleri, okul öncesi mezunları, kreşlerde çalışan personeller ve bu bölümlerde okuyan 3. ve 4. sınıf lisans öğrencileriÇocuğun kendine ve çevresine olan güvenini geliştirmek, yeteneklerinin farkına varmasını sağlamak, empati duygusunu geliştirerek etrafına saygı duymasını sağlamak, sosyal becerilerini geliştirerek aile bağlarını kuvvetlendirmek, kendini ifade etmesine yardımcı olmakAnksiyete, hiperaktivite, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve depresyon, aile içi çatışma, ayrılık ve boşanma durumları, fiziksel ya da psikolojik tacize uğramış çocuklar, sevdiği birinin hastalığı ya da ölümü ile baş etmeye çalışan çocuklar, evlat edinilmiş çocuklar, kronik hastalıkla uğraşan çocuklar, aile içinde şiddete maruz kalan çocuklar, öfke kontrol bozuklukları, ayrılık anksiyetesi yaşayan çocuklar
EbeveynlerAile içerisinde sağlıklı iletişim sağlamak ve çocukları ile iletişimini bir adım ileri taşımakDuruşma sonrası çocuklarda görülen, ani konuşma bozuklukları, kardeş kıskançlığı, kontrolsüz öfke patlamaları veya evde öfkeli davranışlar

Masal terapisi, masalları ve hikayeleri kullanarak başta çocuklar olmak üzere, kişilerin kendilerini ifade etmelerini sağlayan bir terapi şeklidir. Bu terapi yönteminde terapist masal anlatıcısı konumundadır ve anlattığı masalla kişilerin iç dünyasında keşfe çıkar.

Özellikle kendini ifade etme konusunda güçlük çeken çocuklar, masal terapisi ile iç dünyalarının kapısını aralayarak hislerini ve düşüncelerini aktarabilirler. Masal terapisi esnasında terapist çocuğun dünyasına girme fırsatı bulur ve masalı, kendi ve çocuk arasındaki özel bir dil gibi kullanır. Bu sebeple masal terapisi yöntemi en çok çocuklarda kullanılır. Çünkü masal dünyası, en çok çocukların içerisinde kendilerini bulabildikleri bir dünyadır.

Masal terapisi uygulaması sırasında terapist masal anlatarak kişiye mesajlar verebilir, öğretileri aktarabilir ya da masal anlattırarak iç dünyasını ve bilinç altını ortaya çıkarabilir. Özellikle kendini ifade etme konusunda zorlanan çocuklar ve yetişkinlerle, bu yöntem sayesinde iletişim kurulabilir. Masal terapisi sırasında kişiler kendilerini kendileri üzerinden değil, masal içerisindeki bir kahramanla bağdaştırarak anlatma imkanı bulurlar. Bu sebeple iç dünyayı açmak için nispeten rahat ve kolay bir yol sayılabilir.

Masal terapisi uygulamalarında amaçlanan,

  • Çocuğun kendine ve çevresine olan güvenini geliştirmek,

  • Yeteneklerinin farkına varmasını sağlamak,

  • Empati duygusunu geliştirerek etrafına saygı duymasını sağlamak,

  • Sosyal becerilerini geliştirerek aile bağlarını kuvvetlendirmek,

  • Kendini ifade etmesine yardımcı olmaktır.

Masal terapisi 3-13 yaş arası çocuklar başta olmak üzere, günümüzde yetişkinler için de uygulanan bir yöntemdir. Bu şekilde kişilerin metaforlar yardımıyla kendilerini ifade etmesi sağlanır. Peki kimler masal terapisti olabilir?

Bu meslek gruplarının yanı sıra aile içerisinde sağlıklı iletişim sağlamak ve çocukları ile iletişimini bir adım ileri taşımak isteyen ebeveynler de masal terapisi eğitimi alabilirler.

Masal Terapisi Ne İşe Yarar?

Masal terapisi, uygulama amacına göre dört ana kısımda incelenebilir.

Deneyimin Aktarılması

Bu amaç altında masal terapisi, çocuklara ahlak ve görgü kurallarını, toplumsal normları ve ahlaki değerleri anlatmak için kullanılır. Eskiden beri masallar didaktik ögeler içerir ve çocuklara belli davranış biçimlerini aşılamayı amaçlar. Masal terapisi ile bu bilgi ve deneyimler nesillere aktarılmış olur.

Gelişim Aracı Olarak

Masal anlatma, dinleme, yaratma ve yorumlama süreci çocukların hayal dünyalarını ve yaratıcılıklarını güçlendirir. Ayrıca çocuklar gibi yetişkinlerde de karar verme sürecinin gelişimine katkı sağlar. Bu sebeple eğitmenler ve danışmanlar masal terapisini sıklıkla danışanlarına uygulamakta ve problemlerin daha hızlı ve etkili biçimde çözüldüğüne tanık olmaktadırlar.

Psikoterapi Yöntemi Olarak

Bu uygulamada amaç masalları kullanarak psikolojik destek vermek ve tedavi etmektir. Masal anlatıcısı, yardımcı olduğu kişilere masal okuyarak, anlatarak ve anlattırarak bilinç altına ulaşmayı başarır ve psikolojik problemler için çözüm yöntemleri geliştirir.

Öykü Olarak

İnsanlar, özellikle de çocuklar masalları dinlerken kendi hayatları ile özdeşleştirirler. Bu da hayatlarını istedikleri şekle sokmaları için kişileri motive eder ve iyi hissetmelerini sağlar. Bu süreç çocuklarda fakında olmasalar da daha aktif işler. Bu sebeple çocuklar masalın tekrar anlatılması konusunda oldukça ısrarcı davranabilirler.

Masal Terapisinin Yararlı Olduğu Vakalar Nelerdir?

Masal terapisi sayesinde çocuklarda karşılaşılan birçok vakanın belirtileri gözlemlenerek çözülebilir.

  • Anksiyete, hiperaktivite, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve depresyon

  • Aile içi çatışma, ayrılık ve boşanma durumları

  • Fiziksel ya da psikolojik tacize uğramış çocuklar

  • Sevdiği birinin hastalığı ya da ölümü ile baş etmeye çalışan çocuklar

  • Evlat edinilmiş çocuklar

  • Kronik hastalıkla uğraşan çocuklar

  • Aile içinde şiddete maruz kalan çocuklar

  • Öfke kontrol bozuklukları

  • Ayrılık anksiyetesi yaşayan çocuklar masal terapisi uygulanarak tedavi edilebilmekte ve etkili sonuçlar elde edilmektedir.

Masal terapisi ile bu tür vakalarda çocuğun iç görü kazanması ve içsel sorunlarıyla baş edebilmesi sağlanmaktadır.

Masal Terapisti Kimdir?

Masal terapisi yöntemini uygulayan kişiye masal terapisti denir. Terapist bu yöntemle özellikle çocukların iç dünyalarına ulaşmayı, sorunları anlamayı ve çocuğa masallar aracılığıyla, sorunlarla başa çıkma yöntemlerini öğretmeyi hedefler. Masal terapistleri, gerekli lisans programlarından mezun olduktan sonra aldıkları Masal Terapisi Eğitimi ile bu konuda uzmanlaşmış kişilerdir.

Masal Terapisti Nasıl Olunur?

Masal terapistliği eğitimi veren bir örgün öğretim kurumu bulunmamaktadır. İlgili mesleki eğitimleri veren lisans ve yüksek lisans programlarından mezun olan kişiler, İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen Masal Terapisi Eğitimi'ne katılarak masal terapisti olabilirler. Eğitim süresince canlı derslere, videolara ve yazılı eğitim materyallerine ulaşım sağlanabilmektedir. 1 hafta süren online eğitim sonunda yapılacak sertifika sınavından en az 70 puan alan katılımcılar sertifika almaya hak kazanırlar. Böylece uzmanlık alanlarına bir yenisini ekleyerek kariyerlerinde gelişim sağlarlar.

Masal Terapisi Eğitimi için konu başlıkları şu şekilde sıralanabilir:

  • Masal Nedir?

  • Masal Terapisi Nedir?

  • Masal ile Çocuk Arasında Nasıl Bir Bağ Bulunur?

  • Masal Terapisi Kimlere Uygulanır?

  • Masal Terapisi Teknikleri Nelerdir?

  • Masal Terapisinden Çocuk Nasıl Faydalanır?

  • Masal Terapisinin İşlevleri Nelerdir?

  • Masal Terapisti Kimdir?

  • Masal Terapisi Süresi ve Süreci nasıldır?

Enstitü üzerinden alınacak bu eğitim sonucunda, sınavı başarı ile tamamlayan katılımcılara sertifika verilmektedir. Böylece yeni bir uzmanlık alanı edinilmiş olur. İlgili meslek gruplarından olup bu eğitimi alan kişiler,

  • Hastanelerde

  • Eğitim kurumlarında

  • Psikolojik danışmanlık merkezlerinde

  • Aile danışma merkezlerinde

  • Anaokullarında

  • Kreşlerde

  • Psikiyatri merkezlerinde istihdam edilebilirler. Çalışılacak yer, mezun olunan lisans veya yüksek lisans programının sağladığı yetkinliklere göre değişebilmektedir.

Doktorlar, sağlıkçılar, psikologlar, psikolojik danışmanlar, aile danışmanları, pedagoglar, psikiyatrlar, çocuk gelişimi uzmanları, özel eğitim uzmanları, sosyal hizmet uzmanları, rehber öğretmenler, sınıf öğretmenleri, okul öncesi mezunları, kreşlerde çalışan personeller ve bu bölümlerde okuyan 3 ve 4 sınıf lisans öğrencileri, Çocuğun kendine ve çevresine olan güvenini geliştirmek, yeteneklerinin farkına varmasını sağlamak, empati duygusunu geliştirerek etrafına saygı duymasını sağlamak, sosyal becerilerini geliştirerek aile bağlarını kuvvetlendirmek, kendini ifade etmesine yardımcı olmak, Anksiyete, hiperaktivite, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve depresyon, aile içi çatışma, ayrılık ve boşanma durumları, fiziksel ya da psikolojik tacize uğramış çocuklar, sevdiği birinin hastalığı ya da ölümü ile baş etmeye çalışan çocuklar, evlat edinilmiş çocuklar, kronik hastalıkla uğraşan çocuklar, aile içinde şiddete maruz kalan çocuklar, öfke kontrol bozuklukları, ayrılık anksiyetesi yaşayan çocuklar, Ebeveynler, Aile içerisinde sağlıklı iletişim sağlamak ve çocukları ile iletişimini bir adım ileri taşımak, Duruşma sonrası çocuklarda görülen, ani konuşma bozuklukları, kardeş kıskançlığı, kontrolsüz öfke patlamaları veya evde öfkeli davranışlar
kimler masal terapisti olabilir masal masal terapisti masal terapisi masal terpisti kimdir masal terapisi nedir
Buket Sağdinç
Buket Sağdinç
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü mezunu. Yaklaşık 15 yıldır profesyonel olarak dalgıçlık yapıyor ve çalışma hayatının çoğu turizm sektörü içerisinde geçti. Araştırmayı, öğrenmeyi ve öğrendiklerini aktarmayı keyifli buluyor. Şu an İstanbul İşletme Enstitüsü’nün yanı sıra bir kaç dijital içerik ajansında yazar olarak çalışmakta.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.