AnasayfaBlogKadınların İş Hayatındaki Önemli Rolü
İş Hayatında Kadınlar

Kadınların İş Hayatındaki Önemli Rolü

29 Ocak 2019
Bir kişi bir dizüstü bilgisayarın önünde oturmakta ve sağ eliyle dizüstü bilgisayarı işaret etmektedir. Dizüstü bilgisayar açık ve yanında ekranda bir plan olan bir cep telefonu var. Sarı bir kalem yan taraftaki bir not defterinin üzerinde durmakta ve bir çift siyah gözlük yeşil bir tepsinin üzerinde durmaktadır. Kişi siyah bir kravat takıyor ve bileğinde bir bileklik var. Bileğindeki saat, akrep ve yelkovanı ile odak noktasındadır.
Kadınların RolüEkonomiye KatkılarıStereotipin Aşılması
Eş ve AnneAile ekonomisine katkıKadının sadece ev içindeki rolleri olabileceği algısı
İş KadınıÜlke ekonomisine katkıKadının iş hayatında başarısız olacağı algısı
Toplum LideriToplum hareketlerine, projelere katkıKadınların lider olamayacağı algısı
Bilim İnsanıBilimsel araştırmalara katkıKadınların bilimsel alanda başarılı olamayacağı algısı
EğitimciTopluma eğitim vermeKadınların eğitim sektörüne katkı sağlayamayacağı algısı
Sağlık ÇalışanıSağlık sektörüne katkıFiziksel zorluğa dayanamayacağı algısı
GirişimciYeni iş alanları yaratmaKendi işini kuramayacağı algısı
Yöneticiİş dünyasına yeni bakış açıları getirmeYönetici pozisyonlarına gelemeyeceği algısı
Teknoloji UzmanıTeknolojik gelişimlere katkıTeknolojik alanlarda başarısız olacağı algısı
SporcuSpor sektörüne ve uluslararası başarılara katkıFiziksel olarak yeteri kadar güçlü olamayacağı algısı

Ne yazık ki, bazen bir kadının hem iyi bir eş ve anne, hem de bir iş kadını olarak başarılı olabileceği ihtimaline inanmıyoruz. Ancak yaşadığımız bu çağda kadınlar iş hayatında önemli başarılar elde ederek bu kalıpları her gün yıkmaya devam ediyor. Ekonomik büyüme yaşadığımız bu günlerde kadının ekonomiye ve dolayısıyla ülkeye katkısı yadsınamayacak kadar büyük. 

Kadınlara İş Alanı

Kadınlara ne kadar fazla iş alanı açılıp destek olunursa ülke ekonomisi de o kadar fazla gelişir. Zaten bunun farkında olan ülkeler kadınların başarılarını her zaman destekliyor. Böylece kadınlar gelişirken ülkede gelişiyor. Güven, motivasyon, duygusal zeka, sabır, çoklu görev yönetimi, pazarlık ve bütçeleme becerileri sayesinde kadınlar hem iş hem de ev hayatında başarılı olabiliyorlar. 

İş hayatında kadınlar sürekli olarak kendilerini kanıtlamak zorunda. Erkeklerle aynı uzmanlığa sahip olsalar bile yetkinlikleri ve becerileri ön yargılı bir şekilde sorgulanıyor. Hayatlarını düzgün planlayarak evlerinde iyi bir aşçı ve çocuklarıyla etkinliklere katılan iyi bir anne olabiliyorlar. Yani hiçbir zorluk onları yıldırmıyor ve asla pes etmiyorlar. Ayrıca çalışan kadınların çalışmayanlara göre daha mutlu olduğu da yapılan çalışmalarla desteklenmiştir. Kadınlar ürettikçe ve çalıştıkça mutlu ve başarılı olabiliyorlar. İş hayatında kadınların mücadelesi bitmez.

İş Hayatında Nasıl Başarı Sağlanır?

İş hayatında başarı, disiplinli bir şekilde çalışarak, üretken olarak, öğrenmeye açık olarak ve ortak bir hedefe odaklanarak bir ekip tarafından yapılan çalışmalarla mümkündür. Yani aslında başarı cinsiyet ile ilgili değildir ve iş hayatı zaten bir takım oyunudur. Kadınlarda iyi bir takım oyuncusu, sabır ve özgüvenleri sayesinde başarıyı yakalıyor. 

Peterson Enstitüsü Uluslararası Ekonomi Bölümü tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre hiç kadın yönetici çalıştırmayan firmaların yönetim kurullarına ve üst düzey pozisyonlara kadınları da dahil etmesi sonucunda kâr oranlarının yüzde 15 oranında arttığı ifade ediliyor. Yani sırf cinsiyeti yüzünden ön yargıyla kadınları işe almayan firmalar aslında çok şey kaybettiklerinin farkında bile değil. 

Kadın Yönetici Olmak

Kadın kıdemli yönetici sayısı son yıllarda oldukça artış göstermiştir ancak bu sayının daha da artması gerekmektedir. İş kadınlarının üst düzey yönetici pozisyonlarındaki başarısı fark edildiğinde, sayının giderek artacağı ve iş hayatındaki kadınların varlığının daha da önemli hale geleceği açıktır. Ülkedeki eğitim seviyesi arttıkça kıdemli kadın yönetici sayısı da artacaktır bu yüzden kadınların eğitimine de önem verilmelidir. Ülkenin kalkınması için bu önemli bir adım. İş başarısı öykülerinde birçok kadın örneği bulunmaktadır. 

İş Dünyasına İlham Kaynağı Olan Kadınlar

İş dünyasında kadınlar büyük zorlukların üstesinden gelip başka kadınlara ilham kaynağı oldular. İşte bu örnek kadınlardan bazıları;

Ruth Handler / Barbie Bebek

Handler kendi başına 1940’ların ortalarında Mattel’i kurmuş ve 1959 yılında Barbie’yi yaratmıştır. Barbie ismini de aslında kızı koymuştur. Ruth Handler küçük kızlar için ulaşılamaz ve muhteşem bir kadın ideali yaratmıştır. Ve Barbie bebekler kesinlikle oyuncak tarihindeki en başarılı olaydır. Ruth Handler birçok zorluk yaşamış ama çok başarılı bir kadın girişimci olmayı da başarmıştır.

Estée Lauder / Estée Lauder Cosmetics

Macar bir anne ile Çek bir babanın kızı olan Josephine Esther Mentzer ilk yıllarını bir apartmanın alt katındaki ailesine ait hırdavat dükkanında geçirmiştir. Ve daha sonra kimyager amcasının yaptığı cilt kremlerini güzellik salonlarına satarak bu işe başlamıştır. Kocası Joseph Lauder’ın yardımıyla da 1948 yılında başka bir seviyeye geçmeye karar verip Saks’da bir güzellik tezgahı açmıştır. Ve bu sayede aile üretimi kozmetikleri “Estée Lauder” haline getirmiştir.

Coco Chanel / Chanel

Gabrielle “Coco” Chanel aslında fakir olarak doğmuş ve öksüz kalmıştır. Hayattaki tek tutkusu ise moda olmuş. Yüksek sosyetedeki kadınlar için şapkalar tasarlarken adı bütün Paris sosyetesine yayılmış ve kısa sürede kendi de sosyeteye girmeyi başarmıştır. Erkeklerin hakim olduğu moda dünyasında kendi çizgisini oluşturarak başarıya ulaşmıştır.

Yazar: Buse Sanat

Eş ve Anne, Aile ekonomisine katkı, Kadının sadece ev içindeki rolleri olabileceği algısı, İş Kadını, Ülke ekonomisine katkı, Kadının iş hayatında başarısız olacağı algısı, Toplum Lideri, Toplum hareketlerine, projelere katkı, Kadınların lider olamayacağı algısı, Bilim İnsanı, Bilimsel araştırmalara katkı, Kadınların bilimsel alanda başarılı olamayacağı algısı, Eğitimci, Topluma eğitim verme, Kadınların eğitim sektörüne katkı sağlayamayacağı algısı, Sağlık Çalışanı, Sağlık sektörüne katkı, Fiziksel zorluğa dayanamayacağı algısı, Girişimci, Yeni iş alanları yaratma, Kendi işini kuramayacağı algısı, Yönetici, İş dünyasına yeni bakış açıları getirme, Yönetici pozisyonlarına gelemeyeceği algısı, Teknoloji Uzmanı, Teknolojik gelişimlere katkı, Teknolojik alanlarda başarısız olacağı algısı, Sporcu, Spor sektörüne ve uluslararası başarılara katkı, Fiziksel olarak yeteri kadar güçlü olamayacağı algısı
iş hayatı iş hayatında kadınlar iş kadını kadınlar yönetici
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz gömlekli bir kadın sırtını dokulu gri bir duvara dayamış duruyor. Uzun siyah saçları arkaya doğru toplanmış ve kolları göğsünün üzerinde kavuşturulmuş. Yüzünde ciddi bir ifade var ve bakışları uzaklara odaklanmış. Üzerinde basit bir desen olan beyaz bir gömlek ve bir çift koyu renk pantolon giyiyor. Ayaklarını çaprazlamış, rahat ve gevşemiş görünüyor. Pencerelerinden güneş ışığı giren aydınlık bir odada duruyor. Oda, duvardaki birkaç resim ve küçük bir masa ile seyrek bir şekilde dekore edilmiştir.
İş Hayatında Kadınlar

İş Hayatında Kadınlar

04 Şubat 2019
Bir kadın cam bir tahtanın önünde oturmuş, dikkatle yazıyor. Sağ elinde mavi beyaz bir kalem tutuyor, kolunu yüzüne yaklaştırmış. Saçları arkaya doğru toplanmış, konsantre ifadesini ortaya çıkarıyor. Tahta pencereden gelen ışığı yansıtıyor ve arkasındaki adam çizgili bir gömlek giymiş. Kadın yazarken elindeki işe odaklanmış durumda. Görüntü onun yazma anını, kalemin cam yüzey üzerinde hareketini yakalıyor.
İş Hayatında Kadınlar

Çalışan Kadın ve Yaşanan Sorunlar

20 Mayıs 2018
Uzun kahverengi saçlı bir kadın dikkatle elindeki cihaza bakıyor. Üzerinde beyaz bir ceket var ve saçları arkaya doğru toplanmış. Parmakları cihazın kenarlarını kavradığı için elinde bir tablet tutuyor gibi görünüyor. Kadın bir mağazada duruyor ve arka planda başka bir kadın görülüyor. Görüntü biraz bulanık, ancak elinde tablet olan kişinin ayrıntılarını seçmek mümkün. Kadın bir kitap okuyor gibi görünüyor, gözleri elindeki cihaza odaklanmış.
İş Hayatında Kadınlar

Kadın Girişimci Olmak

02 Temmuz 2019