AnasayfaBlogİşten Ayrıldıktan Sonra Yapılmaması Gerekenler
İşten Çıkarılma

İşten Ayrıldıktan Sonra Yapılmaması Gerekenler

06 Ekim 2016
Resimde beyaz kazak giymiş, elleri başının üzerinde bir kadın görülüyor. Gözleri kapalı ve hafif sıkıntılı görünüyor. Kahverengi saçları hafifçe dağılmış ve dudakları birbirine bastırılmış. Arka planda, çoğunlukla dolu görünen bir bardak süt var. Bardak daireseldir ve üzerinde beyaz bir kapak vardır. Sahne çoğunlukla sol taraftan gelen doğal ışıkla aydınlatılmıştır. Kadın içerideymiş gibi görünüyor. Yüz ifadesinden bunalmış ve kararsız hissettiği anlaşılıyor.
Yapılmaması GerekenYapılması GerekenNedeni
Patronunuza iğneleyici bir mail göndermekÇalışma arkadaşlarınıza pozitif bir not ile eğlenceli bir mail göndermekİş dünyası küçük, olumsuz eleştiriler ileride kariyerinize zarar verebilir
Sosyal medyada haksızlık hakkında olumsuz yorumlar yapmakDuygularınızı güvendiğiniz kişilerle paylaşmakSosyal medya hatıraları unutulmaz, kızgınlıkla söylenecek şeyler sonrasında pişmanlık yaratabilir
Hemen yeni bir iş aramaya başlamakBiraz dinlenip yenilendikten sonra iş aramaya başlamakHala işten çıkarılmanın etkisindeyseniz, bu durum diğer insanlarla etkileşiminizi olumsuz etkileyebilir
İş aramaya çok geç başlamakOlanı kavradıktan bir süre sonra iş aramaya başlamakMola vermek ile hiçbir şey yapmamak arasında büyük bir fark vardır
Sosyalleşmekten kaçınmakSosyal hayatınıza devam etmekSosyal etkileşimler genellikle kişinin negatif düşüncelerini dağıtır
Her şey yolundaymış gibi davranmakGüvendiğiniz kişilerle hislerinizi paylaşmakDuyguları bastırmak yerine paylaşmak daha sağlıklıdır
Ailenizin ve dostlarınızın yaşamında belli etkiler yapmasını beklemekAilenizin ve arkadaşlarınızın hayatıyla ilgilenmeye devam etmekDuygusal destek alın ancak çevrenin hayatındaki olağan akışı da gözetin
İş bulabileceğinize dair aşırı özgüvenli olmakYeni bir iş bulma konusunda pozitif olmak ancak beklentiyi gerçekçi tutmakİş bulma süreci genellikle beklenilenden uzun sürebilir
İş arama sürecinde yardım istemekten çekinmekÇevrenizle irtibata geçip yardım istemekBüyük çoğunlukla iş fırsatları çevre sayesinde elde edilir
Durumu kariyerinin sonu olarak görmekOlan bitene pozitif bir bakış açısıyla bakmakBu durum yeni fırsatların kapısını aralayabilir

İşinizi kaybettiniz ve mutlu değil misiniz? Geçici olarak veya tamamen işten çıkarılmanız hiç beklenmedik bir anda oldu ve sersemlediniz mi? Bugünün gerçeklerinde bunlar tamamen kişisel değildir, sadece iştir. İlk ve en büyük isteğiniz size bunu yapanlara "bir iade yapmaktır." Bununla nasıl başa çıkarsınız? Ne yapmalısınız? Ne yapmamalısınız?

İşten ayrıldıktan sonra yapılması gerekenler neler?

Ve işten ayrıldıktan sonra yapılmaması gerekenler neler?

YAPMAYIN: Bir önceki patronunuza veya hatta şirketin CEO’suna şirket hakkında nasıl düşündüğünüz ve nasıl muamele gördüğünüz hakkında iğneleyici bir mail göndermek. İş dünyası küçüktür, eleştirinizdeki anlık bir hata sizin bütün hayatınıza etki yapabilir.

YAPIN: Beraber çalıştığınız insanlara onlarla çalışırken nasıl eğlendiğinize dair bir maili pozitif bir not ile gönderin. Eğer hisleriniz kötüyse yazmak istediğiniz maili yazın ama göndermeyin. Gönderilen adresine hiçbir şey yazmayın ve boş bırakın. Böyle mailler genellikle kaza ile gönderilir.

YAPMAYIN: Yapılan haksızlık hakkında sosyal medyada bağırmayın, saçmalamayın. Sosyal medya hatıraları hiç unutulmaz. Kızgınlıkla daha sonradan pişmanlık duyacağınız şeyler söylemek istemezsiniz. Yıllar boyunca sağduyunun birçok kariyeri etkilediğini gördüm.

YAPIN: Sizi dinleyecek ve destekleyecek arkadaşlarınızla veya ailenizle konuşun. Güvenli bir ortamda bağırıp çağırın. Ayrıca Starbucks’ta yüksek sesli bir konuşma gerçekleştirmek iyi fikir olmayabilir.

YAPMAYIN: Hemen başka bir iş aramaya başlamayın. "Aileme destek olmalıyım ve acele etmeliyim" diyebilirsiniz. Ama eğer hala işten çıkarılmanın etkisindeyseniz duygularınız diğerleriyle etkileşimlerinizde ortaya çıkacaktır.

YAPIN: Dinlenmek, yenilenmek için biraz vakit alın. Negatif bir olay ve pozitif geleceğiniz arasında biraz vakit yaratmak size ilerlemeniz için daha pozitif bir yaklaşım, istek ve arzu sağlayacaktır.

YAPMAYIN: İş aramaya çok geç başlayın. Bu 3. Maddeye karşı gelebilir ama mola vermek ve hiçbir şey yapmamak arasında koca bir fark vardır. Bir kere rahata alıştık mı harekete geçmemiz çok uzun sürebiliyor.

YAPIN: Olan şeyi kavramaya şans bulduktan sonra yeni bir iş aramaya başlayın. Bu işten çıkarılmadan bir veya iki hafta sonra olabilir.

YAPMAYIN: Saklanın, sosyalleşmekten kaçının ve karanlıkta kalın.

YAPIN: Sosyal hayatınızda kalmaya devam edin. Ailenizle ve arkadaşlarınızla görüşün. Sosyal etkileşimler herhangi birinin aklını negatif durumlardan kurtarmaya eğilimlidir tabii ki eğer siz ne olduğunu tekrar tekrar düşünmüyorsanız... o zaman düşünmeyin!

YAPMAYIN: Sanki her şey yolundaymış gibi veya hiçbir şey olmamış gibi davranın.

YAPIN: Güvendikleriniz ve sizi destekleyenlerle hislerinizi paylaşın.

YAPMAYIN: Ailenizin ve arkadaşlarınızın size olanlardan dolayı her şeyi bırakmasını bekleyin.

YAPIN: Ailenizin ve arkadaşlarınızın ne yaptığıyla ve dünyada neler olduğuyla ilgilenin.

YAPMAYIN: Çok kolay yeni bir iş bulabileceğinize dair fazla özgüvenli olun. Becerileriniz fazlaca isteniyor olsa da olmasa da. İnsanların normalde iş bulmaları beklenilenden uzun sürer. YAPIN: Becerileriniz ve yeteneklerinize dair özgüvenli olun. Yeni bir iş bulma konusunda pozitif olun. Bir sonraki işinizi bulmak için adımlar atmaya başlayın.

YAPMAYIN: İş aramanızda yardım istemekten çekinmeyin veya çevrenizden uzaklaşmayın.

YAPIN: Çevrenizle iletişime geçin ve çevrenizdekilerden iş arayışınız için yardım isteyin. Maaş dereceniz ne kadar yüksekse iş pazarında o kadar saklı iş vardır. Bu genellikle ne bildiğinizle değil kimi tanıdığınız ile alakalıdır.

YAPMAYIN: Bunu kariyerinizin bir sonu olarak görün veya negatif olun ve şirketin size muamelesinden dolayı şikayet edin. Bu sadece daha büyük negatif bir durum yaratır ve olana dair odağınızı arttırır. Duygusal tepkinizin farkında olmak iyi bir şeydir ama bunu uzun bir süre boyunca devam ettirmek yardımcı olmayacaktır.

YAPIN: Durumdaki pozitif şeylere odaklanın. Durum belki de sizin hep yapmak istediğiniz bir şeyi denemeniz için gerekli olan uyarıcı olabilir- o uzun tatili yapın, okula geri dönün ya da kendi şirketinizi kurun. İhtimaller sonsuz. Siz hiç işten çıkarıldınız mı? Paylaşabileceğiniz ipuçları var mı? O ipuçları size yardımcı oldu mu?

Patronunuza iğneleyici bir mail göndermek, Çalışma arkadaşlarınıza pozitif bir not ile eğlenceli bir mail göndermek, İş dünyası küçük, olumsuz eleştiriler ileride kariyerinize zarar verebilir, Sosyal medyada haksızlık hakkında olumsuz yorumlar yapmak, Duygularınızı güvendiğiniz kişilerle paylaşmak, Sosyal medya hatıraları unutulmaz, kızgınlıkla söylenecek şeyler sonrasında pişmanlık yaratabilir, Hemen yeni bir iş aramaya başlamak, Biraz dinlenip yenilendikten sonra iş aramaya başlamak, Hala işten çıkarılmanın etkisindeyseniz, bu durum diğer insanlarla etkileşiminizi olumsuz etkileyebilir, İş aramaya çok geç başlamak, Olanı kavradıktan bir süre sonra iş aramaya başlamak, Mola vermek ile hiçbir şey yapmamak arasında büyük bir fark vardır, Sosyalleşmekten kaçınmak, Sosyal hayatınıza devam etmek, Sosyal etkileşimler genellikle kişinin negatif düşüncelerini dağıtır, Her şey yolundaymış gibi davranmak, Güvendiğiniz kişilerle hislerinizi paylaşmak, Duyguları bastırmak yerine paylaşmak daha sağlıklıdır, Ailenizin ve dostlarınızın yaşamında belli etkiler yapmasını beklemek, Ailenizin ve arkadaşlarınızın hayatıyla ilgilenmeye devam etmek, Duygusal destek alın ancak çevrenin hayatındaki olağan akışı da gözetin, İş bulabileceğinize dair aşırı özgüvenli olmak, Yeni bir iş bulma konusunda pozitif olmak ancak beklentiyi gerçekçi tutmak, İş bulma süreci genellikle beklenilenden uzun sürebilir, İş arama sürecinde yardım istemekten çekinmek, Çevrenizle irtibata geçip yardım istemek, Büyük çoğunlukla iş fırsatları çevre sayesinde elde edilir, Durumu kariyerinin sonu olarak görmek, Olan bitene pozitif bir bakış açısıyla bakmak, Bu durum yeni fırsatların kapısını aralayabilir
İşten Ayrıldıktan Sonra Yapılmaması Gerekenleristifadan sonra ne yapmalı istifa etme işten ayrılma işten çıkarılma
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir sandalyenin yakın çekiminde koltuğunun üzerinde beyaz bir kâğıt görülüyor. Kâğıtta siyah bir metin basılıdır ve arka planda yuvarlak tepeli siyah bir nesne görülmektedir. Görüntünün sağ tarafında, bir masanın üzerinde bir bilgisayar faresi görülüyor. Yüzeyi siyahtır ve köşesinde bulanık bir makas vardır. Resmin siyah arka planında beyaz bir metin ve sandalyenin üzerinde siyah metinli bir işaret var.
İşten Ayrılma

İşten Ayrılma Nedenleri

19 Haziran 2019