AnasayfaBlogİş Hayatında Kaçınmanız Gereken 9 İfade
İş Hayatı

İş Hayatında Kaçınmanız Gereken 9 İfade

13 Ekim 2015
Bir grup insan bir toplantıda toplanmıştır. Odak noktası, ortada siyah takım elbise giymiş ve elinde kalem tutan bir kadın. Kadının solunda gri takım elbiseli bir adam ellerini uzatmış. Kadının sağında ise elini çenesine dayamış, derin düşüncelere dalmış başka bir adam. Ön planda, yanında bir fincan bulunan bir dizüstü bilgisayar görülüyor. Arka planda bir kişi dizüstü bilgisayarda çalışırken görülüyor ve başka bir kişi de elinde bir kağıt parçası tutuyor. Uzak köşede uzun siyah saçlı bir kadın da görülüyor. Herkes konuşmaya odaklanmış ve meşgul görünüyor.
Kaçınılması Gereken İfadeİfade Neden Olumsuz?Yerine Kullanılması Önerilen İfade
1- 'Yorgun gözüküyorsun'Karşı tarafa yorgun ve halsiz göründüğünü ima eder'Her şey yolunda mı?'
2- 'Uuuu, çok kilo vermişsin!'Bireyin önceden kilolu olduğunu söylemek anlamına gelebilir'Harika görünüyorsun'
3- 'Sen ona fazlaydın'Karşı tarafın kötü bir tercih yaptığı anlamına gelebilir'Onun kaybı!'
4- 'Sen her zaman...' veya 'Sen hiçbir zaman...'Bu ifadeler savunmacı bir tutum sergilemeye yol açabilir'Bunu çok sık yapıyorsun gibi duruyor'
5- 'Yaşınıza göre harika gözüküyorsunuz.'Yaşa bağlı olumsuz algılar yaratır, fakat bireyler sadece zinde ve akıllı olarak algılanmak isteyebilirler'Harika görünüyorsun'
6- 'Önceden de söylediğim gibi...'Bireyin bir şeyleri unuttuğunu ima ederek azarlama yaparBir şeyleri hatırlatırken kibarlıkla anılması
7- 'İyi şanslar.'Karşı tarafın başarılı olmak için şansa ihtiyacı olduğunu ima etme'Başaracağını biliyorum'
8- 'Sana kalmış' veya 'Sen bilirsin.'Çok kayıtsız bir duruş sergiler ve karşı tarafa önemsiz olduğunu hissettirir'Şimdilik kesin bir fikrim yok ama düşünülmesi gereken şeyler...'
9- ‘Yaptığım hatadan ders aldım’Hata yaptığınızı itiraf eder ve bu itiraf çoğu durumda fayda sağlamaz‘Sorunu çözmek için neler yapılabileceği’ hakkında konuşun

Karşımızdakinin bizim tahmin ettiğimizden çok daha farklı yorumladığı şeyleri hepimiz söylemişizdir. Tehlikesiz gözüken bu yorumlarınız söylememeniz gereken bir şeyi ağzınızdan kaçırdığınızda o kötü hisse yol açarlar. Sözlü yapılan hatalar genellikle söylediğimiz şeylerin taşıdığı üstü kapalı anlamların bilincinde olmadan söylediğimizde meydana gelir. Bu anlamları çıkarmak sosyal farkındalık gerektirir. Yani diğer insanların duyguları ve deneyimlerini kavrama yeteneği.

İş hayatından nelerden uzak durmak gerekir?

TalentSmart bir milyondan insanın duygusal zekasını test etti ve keşfetti ki sosyal farkındalık birçoğumuzun sahip olmadığı bir yetenek... Sosyal farkındalığımız eksik çünkü biz bir sonra ne söyleyeceğimize  ve diğer insanların söylediğinin bizi nasıl etkileyeceğine çok odaklıyız ki bu da bizim diğer insanların bakış açısını kaybetmemize yol açar. Bu bir problemdir çünkü insanlar karmaşıklardır. Bir insanı anlamak için bütün odağınızı ona çevirmelisiniz. Odaklanmadığınız sürece anlamayı bekleyemezsiniz. Sosyal farkındalığın güzel bir yanı da söyleyeceğiniz şeyde yapacağınız küçük birkaç ayrıntının diğer insanlarla olan ilişkilerinizi çokça geliştirebilmesidir. Bu amaç doğrultusunda zeki olan insanların normal bir konuşmada kaçındığı birkaç ifade vardır. Aşağıdaki ifadeler kaçınılması gereken en kötü 9 ifadedir. Hepsinden ne pahasına olursa olsun kaçınmalısınız.

1 - "Yorgun gözüküyorsun."

Yorgun insanlar inanılmaz bir şekilde nahoşturlar. Kapanmaya yakın gözleri ve dağınık saçları vardır, odaklanmada sorun yaşarlar ve fazlasıyla mızmızdırlar. Birisinde yorgun gözüktüğünü söylemek saydıklarımızın hepsini ona anlatmak demek. Bunun yerine: "Her şey yolunda mı?" deyin. Çoğu insan birisine yorgun olup olmadığını yardımcı olmak amaçlı sorarlar. Diğer insanın iyi olup olmadığını bilmek isterler. Birisinin durumunu tahmin etmektense direkt sorun. Bu şekilde size açılabilir ve paylaşımda bulunabilir. Daha da önemlisi sizi kabadan ziyade düşünceli bir insan olarak algılayacaktır.

2 - "Uuuu, çok kilo vermişsin!"

Bir kez daha, iyi niyetli bir yorum! Bu durumda iltifat, sizin eleştiride bulunduğunuz izlenimini yaratır. Birisine çok kilo kaybettiğini söylemek o kişinin önceden şişman veya çirkin olduğunu söylemek anlamına gelebilir. Bunun yerine: "Harika görünüyorsun" deyin. Bu kolay bir düzeltme olur. O kişinin şu an ile önceden nasıl gözüktüğü arasında bir karşılaştırma yapmaktansa ona sadece ne kadar hoş gözüktüğü ile ilgili iltifat edin. Bu geçmişi hafızadan direkt çıkarır.

3 - "Sen ona fazlaydın."

Birisi herhangi bir ilişki tipiyle bağlantıları kopardığında, ister kişisel ister profesyonel olsun, bu yorum onun kötü bir zevki olduğun ve ilk baştan kötü bir seçim yaptığı anlamına gelebilir. Bunun yerine: "Onun kaybı!" deyin. Bu herhangi bir eleştiri olmadan coşku veren destek ve pozitivizm sağlar.

4 - "Sen her zaman..." veya "Sen hiçbir zaman..."

Kimse bir şeyi hep veya her zaman yapmaz. İnsanlar kendilerini tek boyutlu olarak düşünmezler bu yüzden onları bu şekilde tanımlamaya çalışmayın. Bu ifadeler insanları sizin mesajınıza karşı savunmacı  yapabilir ki bu siz tartışacak önemli bir şeyiniz varken bu ifadeleri kullanmaya meyilliyseniz çok kötü bir şeydir. Bunun yerine: Basitçe diğer insanın size problem gibi gözüken davranışını anlatın. Gerçeklere bağlı kalın. Eğer bir davranış sıklığı konu ise her zaman "bunu çok sık yapıyorsun gibi duruyor" veya "fark ettim ki bunu çok sık yapıyorsun" deyin.

5 - "Yaşınıza göre harika gözüküyorsunuz."

Niteleyici olarak "Sizin" kalıbı kullanmak her zaman küçümseyici ve kaba olarak algılanır. Kimse bir atlete göre zeki veya bir ayağı çukurda olan biri için diğer insanlara göre iyi bir fiziğe sahip olmak istemez. İnsanlar basitçe akıllı  ve zinde olmak ister. Bunun yerine: "Harika gözüküyorsun deyin." Bu da başka kolay bir düzeltmedir. Gerçek iltifatların niteleyicilere ihtiyacı yoktur.

6 - "Önceden de söylediğim gibi..."

Hepimiz vakitle bir şeyleri unuturuz. Bu ifade söylenilen kişi için kabul edilmesi zor olan ve o kişiye kendini tekrar ettiği için azarlanıyormuş hissi verir. Kendini tekrar etmekten ötürü hakaret işitmek ya özgüvensiz olduğunuzu ya da diğer herkesten iyi olduğunuzu gösterir (ya da her ikisi!) Bu ifadeyi kullanan çok az insan bu şekilde hissediyor.

7 - "İyi şanslar."

Bu üstü kapalı bir ifadedir. Birisine iyi şanslar dilediğinizde dünyanın sonunun gelmediği çok açık fakat bu ifade o kişinin başarmak adına şansa ihtiyacı olduğunu ima etmektedir. Bunun yerine: "Başaracağını  biliyorum" deyin. Bu şans dilemekten daha iyidir çünkü o kişinin başarmak için gerekli becerilere sahip olduğunu düşünürsek bu büyük bir özgüven artışı sağlar. O kişiye başarılar dileyen diğer herkesten bir adım önde olacaksınız.

8 - "Sana kalmış" veya "Sen bilirsin."

Siz bu soruya karşı kayıtsız kalırken, sizin düşüncenizi soran insan için önemli olabilir. Bunun yerine: "Şimdilik kesin bir fikrim yok ama düşünülmesi gereken şeyler..." Bir fikir önerdiğinizde bu o insanı önemsediğiniz anlamına gelir.

9 - "En azından ben öyle  yapmadım..."

Bu ifade diğer insanın eski, büyük ihtimalle alakasız olarak yaptığı bir hatayı dışa vurarak kendi hatanıza olan dikkatin yönünü değiştirmek için agresif bir yoldur. Bunun yerine: "Özür dilerim" deyin. Kendi hatanızı üstlenmek bir tartışmaya daha fazlı mantık ve sakinlik kazandırabilecek olan en iyi yoldur. Suçunu itiraf etmek gerginlikten kaçınmanın harika bir yoludur.

1- 'Yorgun gözüküyorsun', Karşı tarafa yorgun ve halsiz göründüğünü ima eder, 'Her şey yolunda mı?', 2- 'Uuuu, çok kilo vermişsin!', Bireyin önceden kilolu olduğunu söylemek anlamına gelebilir, 'Harika görünüyorsun', 3- 'Sen ona fazlaydın', Karşı tarafın kötü bir tercih yaptığı anlamına gelebilir, 'Onun kaybı!', 4- 'Sen her zaman' veya 'Sen hiçbir zaman', Bu ifadeler savunmacı bir tutum sergilemeye yol açabilir, 'Bunu çok sık yapıyorsun gibi duruyor', 5- 'Yaşınıza göre harika gözüküyorsunuz', Yaşa bağlı olumsuz algılar yaratır, fakat bireyler sadece zinde ve akıllı olarak algılanmak isteyebilirler, 'Harika görünüyorsun', 6- 'Önceden de söylediğim gibi', Bireyin bir şeyleri unuttuğunu ima ederek azarlama yapar, Bir şeyleri hatırlatırken kibarlıkla anılması, 7- 'İyi şanslar', Karşı tarafın başarılı olmak için şansa ihtiyacı olduğunu ima etme, 'Başaracağını biliyorum', 8- 'Sana kalmış' veya 'Sen bilirsin', Çok kayıtsız bir duruş sergiler ve karşı tarafa önemsiz olduğunu hissettirir, 'Şimdilik kesin bir fikrim yok ama düşünülmesi gereken şeyler', 9- ‘Yaptığım hatadan ders aldım’, Hata yaptığınızı itiraf eder ve bu itiraf çoğu durumda fayda sağlamaz, ‘Sorunu çözmek için neler yapılabileceği’ hakkında konuşun
İş Hayatında Kaçınmanız Gereken 9 İfade iş hayatında yanlış kelimeler iş hayatında yanlış ifadeler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Çevresinde bir grup insan bulunan ayrıntılı bir dünya haritası gösterilir. İnsanlar yaş, cinsiyet, ırk ve kültür bakımından çeşitlilik göstermektedir ve bir ağ içinde birbirlerine bağlıdırlar. Harita farklı renklerle ve ülkeleri ve sınırlarını net bir şekilde gösteren etiketlerle doldurulmuştur. Okyanuslar koyu mavi renktedir ve kara kütleleri çeşitli yeşiller, kahverengiler ve mavilerle temsil edilmektedir. Bir grup insan haritayı tartışıyor ve dünyanın güzelliğine hayranlık duyuyor gibi görünüyor. Bir grup insan bir araya gelip dünyanın harikalarını takdir ederken bir barış ve birlik imajı çiziliyor.
İletişim

Sosyal ve Kamusal İletişim

26 Temmuz 2021
Bir grup insan güneşli bir günde resmi kıyafetleriyle dışarıda durmaktadır. Bir kadın sağ elinde bir fincan tutarken, diğeri sol elinde bir fincan tutmaktadır. Takım elbiseli bir adam grubun ortasında durmaktadır ve etrafı diğer insanlarla çevrilidir. Görüntüde beyaz bir fincan tutan bir elin yakın çekimi ve arka planda bir kişinin kolunun bulanık görüntüsü görülüyor. Arka planda elinde fincan tutan bir kadın da duruyor. Koyu renk saçlı ve beyaz gömlekli bir kişinin kafasının yakın çekimi görülüyor. Bir grup insan organize bir şekilde duruyor, konuşuyor ve gülümsüyor.
Etkili İletişim

Etkili İletişim Neden Önemli?

31 Ekim 2019