AnasayfaBlogİnsanlar Yeni Kelimeleri Nasıl Öğrenir?
Kişisel Gelişim

İnsanlar Yeni Kelimeleri Nasıl Öğrenir?

28 Eylül 2021
Resimde pembe ve mor bir beynin yakın çekimi görülüyor. Parlak pembe ve mor bir yüzeye sahip olan beyin parlak ve parlak görünmektedir. Renkler canlı ve doygun ve beynin kenarlarında sarı bir ton görülüyor. Beynin dokusu pürüzsüz ve tekdüze, görünür herhangi bir kusur yok. Görüntü, beyne ayrıntılı bir bakış sağlayan yakın bir açıdan çekilmiştir. Görüntünün kompozisyonu dengeli ve tüm unsurlar çerçeveye uygun.
KonuBulgularSonuçlar
Yeni Kelimelerin ÖğrenilmesiSes ve anlam bütünlüğü yeni kelimelerin öğrenilmesinde önemli.Sadece telaffuz değil, anlamlarıyla birlikte öğrenilmesi beyinde kalıcı hafızaya geçmesini sağlar.
Epilepsi Hastaları Üzerinden Yapılan ÇalışmalarHastaların bir kelimeyi duyduğunda telaffuzunu ve anlamını hatırladığı gözlemlenmiştir.Aksonlar dil işlemleri sırasında diksiyon ve anlam arasında bağlantı kurmaktadır.
Sahte Sözcüklerle yapılan DeneylerDenekler sahte kelimeleri dinleyerek ses ve anlam arasındaki bağlantıyı çalıştırdılar.Dil öğreniminde ses ve anlamın bütünlüğü önemlidir.
Çocukların ve Yetişkinlerin Dil ÖğrenimiÇocuklar, dil öğrenirken yetişkinlere göre daha hızlıdırlar.Yetişkinlerin de 18 yaşından sonra yeni kelimeleri başarılı bir şekilde öğrenebileceği tespit edilmiştir.
Beynin Kelimeleri DepolamasıBeynin kelimeleri, anlam ve ses bütünlüğüne bakarak depoladığı gözlemlenmiştir.Bir kelimenin beynimizde depolanması için ses ve anlamını bütünleştirmemiz gerekiyor.
Diksiyon EğitimiDiksiyon ve tonlama, kelimelerin doğru ve etkili bir şekilde öğrenilmesinde rol oynar.Diksiyon eğitimlerinde başarı, hem doğru telaffuz hem de anlamsal bağlantı sağlamaktır.
Anlamlı kelime depolamaDeneyim yoluyla elde edilen anlamla, farklı yollarla elde edilen anlamlar aynı yerde saklanıyor.Yeni anlamlar öğrenirken de ses ve anlam bütünlüğüne gereksinim duyulmaktadır.
Dil Eğitimlerinde Dikkat Edilmesi GerekenlerEğitimlerin ses ve anlam bütünlüğü kriterini karşılayıp karşılamadığına dikkat edilmeli.Söylenenleri anlamın yanında ses tonu ve telaffuzu ile de bir bütünlük içinde depoladığımız için bu özelliklerin dikkate alınması önemlidir.
Akılda Kalıcı Sunumlar ve İş Görüşmeleri için Diksiyon EğitimiDoğru ve etkili telaffuz, anlamıyla bir bütünlük sağladığında beyinde depolanmasını sağlar.Diksiyon eğitimi, etkili sunum yapıp akılda kalıcı olmanın ve iş görüşmelerinde başarıya ulaşmanın anahtarıdır.
Dil Öğreniminde Çaprazlama Bağlantıların RolüAksonlar arasında çaprazlama bağlantı kurulmaması, sadece bir ses girişinin tam olarak zihnimizin kelimeleri anlayacağı bölüme ulaşmasına yardımcı olur.Yapısal veya tesadüfen oluşan bu bağlantılar, dil öğreniminde ve verilerin depolanmasında önemlidir.

California Üniversitesi yapılan bir araştırmada bir kişinin yeni bir kelime öğrenmesi arasındaki bağlantıyı ses ve anlam bütünlüğüne bağlı olduğuna dair bir kanıt sağladı. Beynin bu fonksiyonunu ortaya çıkarmak için fonksiyonel manyetik rezonans görüntülemeyi kullandı.

Bu çalışma bir dergide yayınlandı. Kelimeleri nasıl öğrendiğimizle ilgili zihinsel sürecin bir tanımını sunarak dilin nasıl işlendiğine dair fikir veriyor. Diksiyon ve ses tonunun önemini burada yeni bir şeyleri anlamak konusunda ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.

İlgili eğitim: Online Diksiyon Kursu

İnsanlar Yeni Kelimeleri Nasıl Öğrenir ve Beyin Nasıl Depolar?

Beynin yeni öğrenilen kelimeleri nasıl depoladığına dair birçok çalışma yapılıyor. Beynimizin bu kelimeleri depolarken neler arasında bağlantı kurduğu konusuna da açıklık getirdiler.

Epilepsi hastalarında yapılan beyin görüntüleme çalışmalarında hastaların bir kelime duyduğunda telaffuzunu ve anlamını hatırladıkları gözlemlendi. Elektriksel uyarıları nöronlara aktaran sinir hücresi uzantılarına akson deniyor. Aksonların telaffuz ve anlam arasında bir bağlantı kurarak dili işlemeye yarayan bir bağ oluşturduğunu açıkladılar. Bu aksonlar hem diksiyon hem de anlam arasında bağlantı kuruyor ancak bu aksonlar aralarında çaprazlama bağlantı yapmıyorlar. Yani sadece bir ses girişinin tam olarak zihnimizin kelimeleri anlayacağı bölüme ulaşmasın yardımcı anlamına geliyor. Bilim adamları bu konuda bu bağlantıların tesadüfen mi yoksa yapısal olarak mı olduğunu araştırdılar.

Araştırmacılar bu konuyu test etmek içib gönüllülerden herhangi bir dilde olmayan ancak bilimsel deneyler için kullanılan sahte sözcükleri dinlemelerini istediler. Sonra katılımcılar 4 anlama sahip 84 farklı ses kombinasyonunu duydular. Bu sahte sözcüklerin seslerinin ya tamamı ünsüz ya tamamı ünlü ya da karma olarak karışıktı. Anlamları olumlu, olumsuz veya nötr gelebilirdi, bir kesinlik yoktu. Bu çalışmada kullanılan kelimeler hiçbir dilde anlamlı değildi. Bilimsel deney için kullanılan bu kelimeler için araştırmacılar şunu söyledi “Bu yöntem ses ve anlam arasındaki bağlantıyı tetikleyen bir uyarı oluşturmamızı sağlayacak.”

Deneklerden yeni duydukları kelimeler için bir düğmeye, daha önce duymadıkları kelimeler içinse başka bir düğmeye basmaları istendi. Fonksiyonel MR görüntüleyicisi sahte kelimeleri gördüklerinde beynin hangi bölümlerinin aktif olduğunu görmelerine izin verdi. 

Sonuç olarak bu araştırma, sadece nasıl telaffuz edildiğinin öneminin olmadığını, bu bilgilerin depolanması için ne anlama geldiği ile birlikte telaffuzu hafızanın eşleştirme yapması gerektiğini gösterdi. Yani öğrenilmesi, beyinde depolanması ve hatırlanması için sadece ses değil anlamla da ilişkilidir.

Bu normal günlük konuşma dilinde de yeni bir dil öğreniminde de geçerli olan bir şeydir. Bir kelimenin beynimizde depolanması için ses ve anlamını bütünleştirmemiz gerekiyor. Burada diksiyon ve vurgunun önemini de görüyoruz. 

Aynı zamanda yeni kelimeler farklı zamanlarda öğrenilse de çocukların yetişkinlerden daha hızlı öğrendiği gözlemleniyor. Yetişkinler yeni kelimeler öğrenirken çocuklar kadar hızlı olamıyorlar ancak araştırma bulguları 18 yaşından sonra yeni kelimeleri başarılı bir şekilde öğrenebileceğimizi gösteriyor.

Beynin yeniden öğrenilen kelimeleri de bir yerde depolaması ilginç bir konudur. Yeni kelimenin anlamı herhangi bir yerde saklanabiliyorsa en az iki farklı anlamın ayrı ayrı saklanmasını beklersiniz ancak öyle görünmüyor. Yani şöyle açıklayabiliriz, deneyim yoluyla elde edilen anlamla, farklı yollarla elde edilen anlamlar aynı yerde yer alıyor. Yani yeni kelimeleri veya kelimelerin yeni anlamlarını depolarken de anlam ve ses bütünlüğü önemli.

Özetle öğrendiğiniz şeylerde telaffuz düzgünse, eğitmen diksiyonunu doğru kullanıyorsa siz de anlamıyla birlikte bir bütünlük kuruyor ve beyninizde depoluyorsunuz. Aldığınız yabancı dil eğitimlerinde veya yeni kelime öğrenme ile ilgili konular olduğunda eğitimlerin bu kriterleri karşılayıp karşılamadığına dikkat edin. 

Aynı zamanda kendi yetkinliklerinizi de bu yönde arttırırsanız akıllarda kalıcı bir sunum, iş görüşmesi yapabilirsiniz. Söylediklerinizi net bir şekilde ifade edebilmenin yanı sıra beyinde depolanmasını sağlayabilirsiniz. Diksiyon Eğitimi’ne katılarak hemen kendinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Yeni Kelimelerin Öğrenilmesi, Ses ve anlam bütünlüğü yeni kelimelerin öğrenilmesinde önemli, Sadece telaffuz değil, anlamlarıyla birlikte öğrenilmesi beyinde kalıcı hafızaya geçmesini sağlar, Epilepsi Hastaları Üzerinden Yapılan Çalışmalar, Hastaların bir kelimeyi duyduğunda telaffuzunu ve anlamını hatırladığı gözlemlenmiştir, Aksonlar dil işlemleri sırasında diksiyon ve anlam arasında bağlantı kurmaktadır, Sahte Sözcüklerle yapılan Deneyler, Denekler sahte kelimeleri dinleyerek ses ve anlam arasındaki bağlantıyı çalıştırdılar, Dil öğreniminde ses ve anlamın bütünlüğü önemlidir, Çocukların ve Yetişkinlerin Dil Öğrenimi, Çocuklar, dil öğrenirken yetişkinlere göre daha hızlıdırlar, Yetişkinlerin de 18 yaşından sonra yeni kelimeleri başarılı bir şekilde öğrenebileceği tespit edilmiştir, Beynin Kelimeleri Depolaması, Beynin kelimeleri, anlam ve ses bütünlüğüne bakarak depoladığı gözlemlenmiştir, Bir kelimenin beynimizde depolanması için ses ve anlamını bütünleştirmemiz gerekiyor, Diksiyon Eğitimi, Diksiyon ve tonlama, kelimelerin doğru ve etkili bir şekilde öğrenilmesinde rol oynar, Diksiyon eğitimlerinde başarı, hem doğru telaffuz hem de anlamsal bağlantı sağlamaktır, Anlamlı kelime depolama, Deneyim yoluyla elde edilen anlamla, farklı yollarla elde edilen anlamlar aynı yerde saklanıyor, Yeni anlamlar öğrenirken de ses ve anlam bütünlüğüne gereksinim duyulmaktadır, Dil Eğitimlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler, Eğitimlerin ses ve anlam bütünlüğü kriterini karşılayıp karşılamadığına dikkat edilmeli, Söylenenleri anlamın yanında ses tonu ve telaffuzu ile de bir bütünlük içinde depoladığımız için bu özelliklerin dikkate alınması önemlidir, Akılda Kalıcı Sunumlar ve İş Görüşmeleri için Diksiyon Eğitimi, Doğru ve etkili telaffuz, anlamıyla bir bütünlük sağladığında beyinde depolanmasını sağlar, Diksiyon eğitimi, etkili sunum yapıp akılda kalıcı olmanın ve iş görüşmelerinde başarıya ulaşmanın anahtarıdır, Dil Öğreniminde Çaprazlama Bağlantıların Rolü, Aksonlar arasında çaprazlama bağlantı kurulmaması, sadece bir ses girişinin tam olarak zihnimizin kelimeleri anlayacağı bölüme ulaşmasına yardımcı olur, Yapısal veya tesadüfen oluşan bu bağlantılar, dil öğreniminde ve verilerin depolanmasında önemlidir
diksiyon eğitimi diksiyon kursu
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, detaylı dokusu görülebilen bir beynin yakın çekimidir. Büyük, pürüzsüz bir yarımküre daha küçük, buruşuk kıvrımlar ve kırışıklarla çevrilidir. İnce, koyu bir çizgi her yarımkürenin üst kısmı boyunca uzanıyor. Sol tarafta, üzerine birkaç küçük, siyah tüy serpiştirilmiş büyük bir pembe alan görülüyor. Görüntünün alt kısmında, genel koyu tonlarla kontrast oluşturan küçük bir beyaz daire görülüyor. Görüntü, beynin üst kısmı görülebilecek şekilde yüksek bir açıdan çekilmiştir. Pembe alan haricinde renkler büyük ölçüde soluktur.
Kişisel Gelişim

Öğrenmeyi Öğrenme Nedir?

16 Ekim 2021
Bu görüntü bir bilgisayar klavyesinin yakın çekimini yansıtmaktadır. Klavye, beyaz harfli ve siyah arka planlı çeşitli tuşlardan oluşuyor. Tuşlar dört ayrı sıra halinde düzenlenmiştir ve her sıra bir grup sembol, rakam ve harf içermektedir. Klavye ayrıca bir güç düğmesi, birkaç işlev tuşu ve bir sayısal tuş takımı dahil olmak üzere çeşitli özel tuşlarla donatılmıştır. Tuşlar siyah plastik bir çerçevenin altına yerleştirilmiş ve çerçeve ince beyaz bir kenarlıkla çevrelenmiştir. Çekim açısı klavyenin üst kısmını gösteriyor ve tuşların hepsi odakta.
Kişisel Gelişim

Öğrenmeyi Öğrenme Stratejileri

28 Haziran 2021
Gözlüklü ve takım elbiseli bir adamın yakın çekimi görülür. Yüzünde ciddi bir ifade vardır ve kameraya doğru bakmaktadır. Arkasında, farklı boyut ve renklerde çeşitli kitaplarla dolu bir kitap rafı vardır. Rafın en sağında bulanık gri bir yüzey vardır. Rafın sol tarafında ise siyah beyaz bir sütun var. Adam ellerini iki yanına koymuş ve derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Üzerinde koyu renkli bir gömlek, desenli bir kravat ve açık renkli bir ceket var. Kitap rafı bilgiyle doludur ve anlatılabilecek pek çok hikâyesi vardır.
Online Eğitim Deneyimi

Anlamlı Öğrenme Modeli

23 Eylül 2021
İki adam görüntülü görüşme yapıyor, kameraya bakıyor ve gülümsüyor. Adamlardan biri sandalyede otururken, diğeri kameraya daha yakındır. Her iki adam da gündelik kıyafetler giyiyor ve kameraya daha yakın olanın yüzünde hafif eğlenmiş bir ifade var. Arka plan odak dışıdır ve ışık parlaktır, bu da adamların yüzlerinin ayırt edilmesini kolaylaştırır. Görüntü, gözleri kameraya bakan adamın yüzünün yakın çekimidir.
Kişisel Gelişim

Öğrenmeyi Öğrenmek Nedir?

04 Ocak 2021
Yüksek çözünürlüklü öğrenmeyi öğrenme eğitimi kapak görseli. Kadın yüzü, robot silüeti arka planda, dijital grafikler. Öğrenmeyi öğrenme eğitimi teması.
4.9
(34)

Öğrenmeyi Öğrenme Eğitimi

11 Konu4 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102464
Arkasında kırmızı ve sarı bir bayrak bulunan oyuncak bir uçak, siyah ve kırmızı kumaş bir yüzey üzerinde durmaktadır. Oyuncak uçak beyazdır, kanatlarında ve kuyruğunda kırmızı bir şerit vardır ve gövdenin ortasında bir logo bulunmaktadır. Ön planda, sol üst köşede bir numara görülüyor. Güneş parlak bir şekilde parlıyor, sahneyi aydınlatıyor ve uçağa canlı bir parlaklık veriyor. Uçağın arkasında, üzerinde beyaz yazılar bulunan parlak sarı ve kırmızı bir bayrak vardır. Sahne arka planda mavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve tüm görüntü neşe ve macera duygusu ile doludur.
4.8
(189)

Almanca Kursu (A1-A2)

4 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102606