AnasayfaBlogİnsan Kaynakları Departmanında Hangi İşlerde Çalışabilirim?
İnsan Kaynakları

İnsan Kaynakları Departmanında Hangi İşlerde Çalışabilirim?

02 Aralık 2019
Bir adam masada oturmuş, kalemle bir kâğıda bir şeyler yazmaktadır. Odaklanmış, yavaşça ve metodik bir şekilde kelimeleri not alırken konsantrasyon içinde kaşları çatılmış. Sağ eli yazarken sol eli kağıdın üzerinde durmaktadır. Kâğıt parlak beyaz renkte ve siyah arka planla tam bir tezat oluşturuyor. Görüntünün sol üst köşesinde, bulanıklıkla kısmen gizlenmiş beyaz bir harf var. Sağda, ucu yazmaya hazır bir kalemin yakın çekimi var. Arka planda bir sandalye ve beyaz bir nesnenin bulanık görüntüsü var. Adamın yüzü görünmüyor ama duruşu ve yüzündeki kararlılık ifadesi sıkı bir çalışma içinde olduğunu gösteriyor.

İnsan kaynakları departmanı, bir şirkette çalışan kişilerin yönetiminden sorumludur. Bu, yeni çalışanları işe almayı, onları eğitmeyi ve görevlerini yerine getirmelerini sağlamayı içerir. İnsan kaynakları departmanında yapabileceğiniz birçok farklı iş vardır. Her birinin kendine özgü sorumlulukları vardır. İşte bu alandaki en yaygın işlerden bazıları.

İK departmanında ne yapabilirim?

İnsan Kaynakları Departmanı bir şirketin en değerli kaynağı olan çalışanlarından sorumludur. Yeni çalışanları bulur, tarar ve işe alırlar. Ayrıca çalışan hakları, kayıt tutma, eğitim ve geliştirme ve performans yönetimi ile de ilgilenirler.

Şirketin büyüklüğüne bağlı olarak İnsan Kaynakları departmanında yapabileceğiniz birçok farklı iş vardır. Küçük bir şirkette birçok şapka takabilir ve çeşitli görevlerden sorumlu olabilirsiniz. Büyük bir şirkette ise işe alım veya sosyal haklar yönetimi gibi tek bir alanda uzmanlaşabilirsiniz.

İşte insan kaynaklarındaki en yaygın işlerden bazıları:

İşe Alım Uzmanı

Bir işe alım uzmanı, açık pozisyonlar için nitelikli adayları bulmak ve çekmekle sorumludur. İş ilanları yayınlayabilir, özgeçmişleri arayabilir, mülakatlar yapabilir ve iş teklifleri sunabilirler. Başarılı bir işe alım uzmanı, bir şirketin bir adayda aradığı belirli becerileri ve deneyimi tanımlayabilmelidir.

Ayrıca bir adayın niteliklerini, motivasyonunu ve şirket kültürüne uygunluğunu da değerlendirebilmelidir. Buna ek olarak, işe alım uzmanları hem adaylarla hem de işe alım yöneticileriyle ilişki kurabilmelidir. Bir işe alım uzmanı, bir şirketin ihtiyaçları hakkında derin bir anlayış geliştirerek, güçlü bir işgücü oluşturulmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynayabilir.

Yan Haklar Yöneticisi

Bir sosyal yardım yöneticisi, şirketin sosyal yardım programlarını yönetmekten sorumludur. Bu, yeni çalışanların sosyal yardım programlarına kaydedilmesini, kapsamla ilgili soruların yanıtlanmasını ve taleplerin işlenmesini içerebilir. Bu alanda insan kaynaklarında iş fırsatları bulabilirsiniz. Bir sosyal yardım yöneticisi olarak, şirket çalışanlarının hak ettikleri sosyal yardımları almalarını sağlamaktan sorumlu olursunuz.

Bu, şirketin sosyal yardım paketlerinin güncel ve yürürlükteki tüm yasalara uygun olmasını sağlamak için sigorta sağlayıcıları ve diğer satıcılarla çalışmayı içerecektir. Ayrıca, çalışanlarla sosyal hakları hakkında etkili bir şekilde iletişim kurabilmeniz ve sahip olabilecekleri her türlü soru veya endişeyi ele almanız gerekir. İnsan kaynakları alanında bir kariyerle ilgileniyorsanız, sosyal yardım yöneticisi olarak çalışmak sizin için harika bir seçenek olabilir.

Eğitim ve Gelişim Uzmanı

Bir eğitim ve gelişim uzmanı, çalışanların becerilerini ve bilgilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için eğitim programları tasarlayan ve uygulayan kişidir. Ayrıca çalışanların kariyer hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için gelişim planları da oluşturabilirler. Bu alanda insan kaynaklarında iş fırsatları bulabilirsiniz. İletişim, topluluk önünde konuşma ve yazma konusunda yetenekli olmanız gerekecektir.

Ayrıca her yaştan ve geçmişten insanla çalışabilmeniz gerekecektir. İnsan kaynakları, eğitim veya ilgili bir alanda lisans derecesine sahip olmalısınız. Ayrıca eğitim ve gelişim alanında deneyim sahibi olmanız da gerekebilir. Bu alanla ilgileniyorsanız, eğitim ve gelişim alanında sertifika almayı düşünmelisiniz. Birçok farklı sertifika mevcuttur ve iş ararken rekabette öne çıkmanıza yardımcı olabilirler.

İK Uzmanı

İK uzmanları, yan haklar yönetimi, işe alım ve çalışan ilişkileri dahil olmak üzere insan kaynaklarının birçok farklı yönünden sorumludur. Ayrıca çalışan şikayetlerinin ele alınmasından ve maaş bordrosunun yönetilmesinden de sorumlu olabilirler. İK uzmanları, tüm çalışanlara adil davranılmasını ve işyerinin olumlu bir ortam olmasını sağlamada önemli bir rol oynar.

İnsan kaynakları alanında kariyer yapmakla ilgileniyorsanız, bu alanda iş fırsatları bulabilirsiniz. Güçlü iletişim ve kişilerarası becerilerin yanı sıra iş hukuku bilgisine sahip olmanız gerekecektir. İK uzmanları tipik olarak insan kaynakları veya ilgili bir alanda lisans derecesine sahiptir.

Çalışan İlişkileri Uzmanı

Çalışan ilişkileri uzmanları genellikle insan kaynakları departmanlarında çalışırlar. Odak noktaları, çalışanlar ve yönetim arasında olumlu ilişkiler oluşturmak ve sürdürmektir. Şikayetleri araştırabilir, çatışmaları çözebilir ve şirket politikaları konusunda rehberlik edebilirler. Bazı durumlarda, çalışanları elde tutma stratejileri geliştirmekten de sorumlu olabilirler.

Çalışan ilişkileri uzmanları, iyi kişilerarası becerilere ve hem çalışanlar hem de yöneticilerle etkili bir şekilde iletişim kurma yeteneğine ihtiyaç duyar. Ayrıca iş hukukuna aşina olmalı ve şirket politikalarını sağlam bir şekilde anlamalıdırlar. Bu alanla ilgilenenler insan kaynakları departmanlarındaki iş fırsatlarını araştırmalıdır.

Bordro Yöneticisi

Bordro yöneticileri, çalışanlara doğru ve zamanında ödeme yapılmasını sağlamaktan sorumludur. Ücret oranlarını hesaplayabilir, vergileri kesebilir ve maaş çekleri veya doğrudan para yatırma ödemeleri düzenleyebilirler. Büyük kuruluşlarda, bordro yöneticileri sosyal yardımları ve çalışan ücretlerini yönetmekten de sorumlu olabilir.

Bu alanda insan kaynaklarında iş fırsatları bulabilirsiniz. Bordro yönetimi, ayrıntılara güçlü bir dikkat ve bordroyu düzenleyen eyalet ve federal yasaların anlaşılmasını gerektirir. Maaş oranlarını ve kesintileri doğru bir şekilde hesaplamak için mükemmel matematik becerilerine de ihtiyacınız olacaktır. Bordro bilgilerinin hassas doğası nedeniyle, gizliliği koruyabilmeniz gerekecektir. Organize, detay odaklı ve güçlü matematik becerilerine sahipseniz, bordro yönetiminde bir kariyer sizin için uygun olabilir.

İnsan kaynakları alanında kariyer arayanlara yardımcı olmak amacıyla, insan kaynakları departmanında bulunan en yaygın işlerin bir listesini bir araya getirdik. Bu size bu alanda çalışırken neler bekleyebileceğiniz ve nelerin gerekli olduğu konusunda bir fikir verecektir. Bu pozisyonlar hakkında daha fazla bilgi edinmek veya insan kaynakları yönetimi alanında kariyer yapmak istiyorsanız, bugün İK kursumuza katılın. Uzman eğitmenlerimiz ve online öğrenme platformumuz sayesinde bu büyüyen sektörde başarılı olmak için gerekli becerileri kazanabileceksiniz.

insan kaynakları insan kaynakları yönetimi insan kaynakları yönetimi eğitimi iş imkanları
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.