AnasayfaBlogİnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü
Bölümler

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü

14 Mayıs 2020
Takım elbiseli bir kadın görüntünün ön planında parmağıyla işaret ediyor. Yeşil ve beyaz bir tabelanın önünde duran kadının yüzü odakta. Ağzı hafifçe açık ve ifadesi kendinden emin ve kararlı. Arka planda, başka bir kişinin yüzünün bulanık bir görüntüsü görülüyor. Yakından bakıldığında, bir el parmağıyla işaret ediyor ve uzun tırnakları ışığı yakalıyor. Sonuç olarak, görüntü bir güç, otorite ve inanç mesajı iletiyor.
Bölüm DetaylarıDerslerİş İmkanları
İşletme biliminin dalı- İnsan Kaynakları Yönetimi BölümüTürk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlke ve İnkılapları, İşletme MatematiğiAkademisyenlik, Devlet kadroları
2 yıllık önlisans ve 4 yıllık lisans eğitimiDavranış Bilimleri, Örgütsel Davranış, Örgütsel İletişimÖzel sektör, Ulusal ve uluslararası işe alım şirketleri
ALES/YDS-YÖKDİL sınavlarına dayalı yüksek lisans eğitimiHukukun Temel Kavramları, İş Hukuku, Borçlar HukukuKendi işe alım ekibiyle şirket kurma
DGS ile 2 yıllık önlisans bölümünü 4 yıllığa tamamlamaİş Hayatında Ahlak ve Sosyal Sorumluluk, Personel Seçme ve YerleştirmeDijitalleşme süreçlerine uygun iş modelleri
Temel ve bölüm derslerinin yanı sıra bitirme projesiÇalışan İlişkileri Yönetimi, İş ve Sosyal Güvenlik HukukuKPSS puanı ile devlet kadrolarında çalışma
Zorunlu veya isteğe bağlı stajlarla sektörel tecrübe kazanma İş Değerleme ve Ücret Yönetimi, İstatistik, İş Etiğiİnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri, Özlük ve Bordro İşlemleri, Eğitim ve Geliştirme Yönetimi
Üniversiteye ait kulüp ve aktivitelere katılımKriz ve Risk Yönetimi, Toplu İş HukukuPersonel Seçme/ İşe Alım Bölümü, İş Analizi ve Görev Tanımlama
Kendi farkındalığınızı ortaya koymak için bireysel çalışmalarUluslararası İşletmecilik, Çalışma PsikolojisiKariyer Yönetimi, Ücret Yönetimi, Motivasyon Yönetimi

İnsan Kaynakları Bölümü, İşletme biliminin bir dalı olup, 2 yıllık önlisans ve 4 yıllık lisans bölümleri olarak eğitim verilmektedir. İşletmeler açısından mal ve hizmetlerin üretilmesi için en önemli kısımlardan biri de insan kaynağının doğru bir şekilde planlanmasıdır.

İş için yetenekleri bireylerin seçilmesi ve gereken eğitim ihtiyaçlarının planlanması, ücretlendirme ve hesaplamalarının yapılması, İş Kanunu açısından tüm bu süreçlerin yürütülmesi İnsan Kaynakları Yönetimi ile sağlanır.

İnsan kaynakları yönetimi bölümü nedir?

İşletme biliminin ana dallarından biri olan İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü, şirketlerin işgücünün doğru yönlendirilmesi konusunda çalışmalar yürütür. Bu bölüm iş kanunu ile ilgili tüm süreçleri kapsamaktadır.

Bu bölümde ALES/YDS-YÖKDİL sınavları sonucunuza göre yüksek lisans yapmak üzere tercih edebilir veya İşletme 2 yıllık önlisans bölümlerini DGS ile 4 yıllık olarak tamamlayabilirsiniz. İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü sizin için bir merak duygusu oluşturduysa bu konudaki derslere göz atalım isterseniz.

İnsan kaynakları yönetimi bölümü dersleri nelerdir?

Organizasyonların amaçlarına uygun insan kaynağının sağlandığı konusundan bahsetmiştik. Bu bölümü okuduğunuzda İnsan Kaynakları ile ilgili tüm eğitimleri almanız, kendinizi iyi bir İnsan Kaynakları Uzmanı olma yolunda yetiştirmelisiniz. Çünkü bir kişiyi işe aldığınızda iş veren açısından birçok maliyete sebebiyet vermekle beraber, hukuki sonuçlarını da beraberinde getirmektedir. Bu bölümde verilen temel dersler ve bölüm dersleri bulunmaktadır.

Temel Dersler:

bu eğitimler, üniversiteden üniversiteye farklılıklar gösterebilir. genel olarak dersleri incelediğimizde bir organizasyon için seçme ve yerleştirme, performans değerlendirme, çalışan psikolojisi, hukuk gibi birçok disiplini içeren işletme biliminden faydalanan interdisipliner bir sistemdir. bu derslerin yanı sıra bazı üniversitelerde bitirme projesi beklenmektedir.

Aldığınız eğitimlerin somut bir örneği olacak bu projenin haricinde, kendi farkındalığınızı ortaya koymak ve yetkinliklerinizi artırmak için bireysel çalışmalar da gerçekleştirebilirsiniz. Üniversiteye ait kulüp ve aktivitelere katılıp veya bunların öncüsü olarak iş hayatına atılmanızda sizi diğer kişilerden bir adım öne çıkarabilecek projelere imza atabilirsiniz.

İsteğe bağlı veya varsa zorunlu stajlarınızı tamamlayarak sektörel anlamda da tecrübe edinebilirsiniz. Teorik bilginizi uygulamaya çevirebilmeniz sizin için faydalı olacaktır.

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

i̇nsan kaynakları yönetimi alanında da personel eğitiminden işe almaya, bordro hesaplamalarından hukuki süreçlere birçok konuda bölümleri bulunmaktadır. bu alanlardan biri üzerine yoğunlaşabileceğiniz gibi, yöneticilik yapmak üzere tüm süreçlere de hakim olabilirsiniz. bu alanda akademisyenlik düşünebilir, i̇nsan kaynakları yönetimi alanında bilimsel araştırmalarda bulunabilirsiniz.

KPSS puanı ile devlet kadrolarında İnsan Kaynakları departmanlarında görev alabilirsiniz. Özel sektörde ulusal ve uluslararası işe alım şirketlerinde veya işletmelerin departmanlarında iş imkanına sahip olabilirsiniz. Kendi işe alım ekibinizi oluşturarak bir şirket kurabilirsiniz.

Günümüz dolayısı ile dijitalleşme süreçlerine uygun iş modelleri üzerine çalışmalar yaparak İnsan Kaynakları çerçevesinde kendiniz için birçok iş imkanı yaratabilirsiniz.

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünden mezun kişilerin, çalışabileceği alanlara göz atmak gerekirse;

  • İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri

  • Özlük ve Bordro İşlemleri

  • Eğitim ve Geliştirme Yönetimi

  • Performans Yönetimi

  • Kariyer Yönetimi

  • Ücret Yönetimi

  • Motivasyon Yönetimi

  • Oryantasyon

  • Personel Seçme/ İşe Alım Bölümü

  • İş Analizi ve Görev Tanımlama

gibi alanların herhangi birinde dikey kariyer yolu veya geçiş yapabileceğiniz yatay kariyer yollarını tercih edebilirsiniz.

İnsan Kaynakları alanında akademik kariyer hedefleriniz olabilir. Akademik çalışmalarda bulunabilirsiniz.

Kişilerin hedef ve tercihlerini tespit edebilecek sorular sorabileceğiniz, İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünün size kazandırdığı teknik bilgiler ile koçluk mesleğini yapabilirsiniz. Kişileri analiz edip onlara doğru soruları yönlendirebilecek yetkinliklerini geliştirebilirsiniz.

İnsan Kaynakları alanında profesyonelleşme yolunda bir tercihiniz olur ise, tecrübelerinizi bir başkaları ile paylaşarak mentorluk yapabilir ve İnsan Kaynakları bölümünde çalışabilecek kabiliyetli kişilerin yetişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Mentorluk yapmayı da hedefleyebilirsiniz.

İşe alım firmalarında yukarıda verilen alanlarda çalışabileceğiniz gibi kendi işinizi de kurabilirsiniz. İş ve meslek danışmanlığı yapabilirsiniz.

Belli sektörlerde tecrübe edinip yeni meslek kolları için iş analistliği yapabilirsiniz.

Çalışabileceğiniz alanlar dönemin şartlarına ve sektörel ihtiyaçlarına göre değişebilir. Dilediğiniz alanlarda çalışabilirsiniz. Peki bu bölümü kazanabilmek için taban puan ve sıralamaları nelerdir, hadi onları inceleyelim.

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralamaları Nelerdir?

İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü hem Eşit Ağırlık hem de TYT puan türünde alım yapmaktadır.

4 yıllık Üniversiteler:

  • Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi - İşletme Fakültesi

  • Aydın Adnan Menderes Üniversitesi - Söke İşletme Fakültesi (Örgün/İkinci Öğretim/KKTC Uyruklu)

  • Gümüşhane Üniversitesi - Gümüşhane İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

  • İzmir Demokrasi Üniversitesi - İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

  • Kayseri Üniversitesi - Uygulamalı Bilimler Fakültesi

  • Sakarya Üniversitesi - İşletme Fakültesi (Örgün/İkinci Öğretim)

  • Süleyman Demirel Üniversitesi - İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

  • İstanbul Medipol Üniversitesi - İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi (Burslu/%50 İndirimli)

  • Girne Amerikan Üniversitesi (KKTC) - İşletme Fakültesi

  • Yakın Doğu Üniversitesi (KKTC-LEFKOŞA) - İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

  • İstanbul Üniversitesi - Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi

4 yıllık üniversiteler arasında 2019 yılı  taban puanı en düşük olan üniversite; İstanbul Üniversitesi - Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi 199,823 puanla alım yapmış, başarı sıralaması ise 823.855’tir. Devlet üniversitelerinde taban puanı aralığı; 201,282 - 262,208 , başarı sıralaması  aralığı  434.962 - 822.944’tür. Vakıf Üniversitesi olan İstanbul Medipol Ünivesitesi’nde Burslu Program için taban puan 306,021 olup, başarı sıralaması ise 212.899’dur. Ücret ve burs detayları için web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.  Girne Amerikan Üniversitesi’nde ise kontenjan dolmadığı için 2019 yılında alım yapılmamıştır.

2 Yıllık Üniversiteler:

Devlet üniversitelerinde örgün ve ikinci öğretim programları ile birlikte, vakıf üniversitelerinde burslu veya indirimli program olarak eğitim veren toplam üniversite sayısı 28’dir. Üniversitelerden biri, Anadolu Üniversitesi- Açıköğretim Fakültesi olup 2013 yılı alım yapılan taban puan 209,873 , başarı sıralaması ise 1.424.417’dir. Devlet üniversitelerinde taban puan aralığı 170,237 - 233,817 , başarı sıralaması aralığı 1.086.776 - 1.760.111’dir. Vakıf üniversitelerinde ise burslu veya indirimli olup olmamasına göre puan aralığı değişebilmektedir.

Eğitim alacağınız üniversiteyi tercih ederken teorik bilgilerle birlikte uygulamalı bir şekilde öğrenim verilip verilmediğini araştırmalısınız. Yapılacak olan en büyük yatırım kendiniz için olacaktır. 2 yıllık herhangi bir lisans programını daha sonra DGS ile 4 yıla tamamlayabilirsiniz. Kendi hedefleriniz ve tercihleriniz doğrultusunda buna uygun üniversiteleri tercih etmeniz faydalı olacaktır.

İşletme biliminin dalı- İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü, Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlke ve İnkılapları, İşletme Matematiği, Akademisyenlik, Devlet kadroları, 2 yıllık önlisans ve 4 yıllık lisans eğitimi, Davranış Bilimleri, Örgütsel Davranış, Örgütsel İletişim, Özel sektör, Ulusal ve uluslararası işe alım şirketleri, ALES/YDS-YÖKDİL sınavlarına dayalı yüksek lisans eğitimi, Hukukun Temel Kavramları, İş Hukuku, Borçlar Hukuku, Kendi işe alım ekibiyle şirket kurma, DGS ile 2 yıllık önlisans bölümünü 4 yıllığa tamamlama, İş Hayatında Ahlak ve Sosyal Sorumluluk, Personel Seçme ve Yerleştirme, Dijitalleşme süreçlerine uygun iş modelleri, Temel ve bölüm derslerinin yanı sıra bitirme projesi, Çalışan İlişkileri Yönetimi, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, KPSS puanı ile devlet kadrolarında çalışma,  Zorunlu veya isteğe bağlı stajlarla sektörel tecrübe kazanma,  İş Değerleme ve Ücret Yönetimi,  İstatistik, İş Etiği, İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri,  Özlük ve Bordro İşlemleri, Eğitim ve Geliştirme Yönetimi, Üniversiteye ait kulüp ve aktivitelere katılım, Kriz ve Risk Yönetimi, Toplu İş Hukuku, Personel Seçme/ İşe Alım Bölümü, İş Analizi ve Görev Tanımlama, Kendi farkındalığınızı ortaya koymak için bireysel çalışmalar, Uluslararası İşletmecilik, Çalışma Psikolojisi, Kariyer Yönetimi, Ücret Yönetimi, Motivasyon Yönetimi
organizasyon insan kaynakları işe alım performans değerlendirme ücret politikası insan kaynakları insan kaynakları yönetimi insan kaynakları bölümü
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.