AnasayfaBlogİnsan Kaynakları Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?
İnsan Kaynakları

İnsan Kaynakları Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

13 Aralık 2019
Sağ elinde kalem tutan bir kadının yakın çekimi. Bir bilgisayar ekranına doğru eğilmiş, eli monitörün üzerinde geziniyor. Gözleri odaklanmış, ekrana bir şeyler yazarken yüz ifadesi kararlı. Üzerinde gri bir gömlek vardır ve kahverengi saçları yüzünden geriye doğru taranmıştır. Ekranın ışığı etrafını aydınlatıyor, konsantrasyonunu ve işine olan bağlılığını vurguluyor. Sol kolu sandalyenin koluna dayanmış, eli kolçağı hafifçe kavrıyor. Arka plan bulanık ve odak dışıdır, bu da izleyicinin kadına ve kalemine odaklanmasını sağlar.
GörevEğitim GereksinimleriKişisel Nitelikler
Personel adaylarını bulma ve değerlendirmeİnsan kaynakları yönetimi, işletme veya ilgili bir alanda lisans derecesiProfesyonellik, ulaşılabilirlik, hoş tavır
Şirket politikalarını ve prosedürlerini açıklamaİK yönetimi veya organizasyonel davranış bilimleri eğitimiİyi iletişim ve öğretme becerileri
Personelin kariyer gelişimini kolaylaştırmaKariyer danışmanlığı veya personel yönetimi eğitimiEmpatik olma ve sağduyulu olma
Çalışanların işten çıkış sürecini koordine etmeHukuk veya iş hukuku eğitimiAdalet duygusu, disiplin
İşe alım ve yerleştirmeİnsan kaynakları yönetimi veya iş psikolojisi eğitimiİyi insan analiz becerisi, sabır
Ücret ve sosyal haklar yönetimiİşletme, maliye veya muhasebe eğitimiAyrıntılara dikkat, organizasyon becerisi
Eğitim ve geliştirmeEğitim yönetimi veya yetişkin eğitimi eğitimiÖğrenmeye açık olma, esneklik
Çalışanlar yardımı ve destekSosyal hizmetler veya psikoloji eğitimiDinleme becerileri, anlayış
İstihdamİnsan kaynakları yönetimi veya iş hukuku eğitimiDetaylara dikkat, problem çözme becerisi
Bilgi sistemiBilgi sistemi yönetimi veya bilgisayar bilimi eğitimiTeknolojiye yatkınlık, analitik düşünme becerisi

İK uzmanı olarak da adlandırılan insan kaynakları uzmanı, bir kuruluşun ihtiyaçlarını karşılayabilecek en uygun personel adaylarının bulunması için bir işverene yardımcı olur. Personel adaylarının özgeçmişlerini gözden geçirir, görüşmeler yapar ve değerlendirmeler sonucu başarılı adayları işe alır. İşleri genellikle işe alım ve işe alımların ötesine geçer. Bir insan kaynakları uzmanı, yeni çalışanlara şirket veya organizasyon politikalarını ve prosedürlerini açıklayarak yönlendirebilir.

Bazı insan kaynakları uzmanları ayrıca sosyal haklar yönetimi ve çalışanların idamesi de dahil olmak üzere başka görevlere de sahiptir. İnsan kaynakları uzmanı genel olarak bir gün içerisinde personel alımı için mülakat yapmak, işe alma kararlarını takip etmek, yeni işe alımlar için belgeleri tamamlamak, yeni işe alınan personele yardımcı olmak, politika ve prosedürlerin geliştirilmesine yardımcı olmak, personelin kariyer gelişimini kolaylaştırmak ve personelin işten çıkış sürecini koordine etmek ile görevlidir.

İnsan Kaynakları Uzmanı Nasıl Olunur?

Çoğu işveren, yalnızca insan kaynakları yönetimi, işletme veya ilgili bir alanda lisans derecesi olan insan kaynakları uzmanlarını işe alır. Mühendislik, sosyal bilimler, iktisadi bilimler veya psikoloji dalında bir lisans derecesine sahip olmak insan kaynakları uzmanı olmak için yeterlidir. Fakat yüksek lisans diploması ya da insan kaynakları eğitimleri sonucunda alacağınız sertifika ile de kariyerinizi bu yönde ilerletebilirsiniz. Alınan eğitim içerisinde personel yönetimi, insan kaynakları ve iş ilişkileri, sosyal bilimler, işletme ve davranış bilimlerini gibi konular yer almalıdır.

Başarılı Olmanıza Yardımcı Olacak Beceriler

İnsan kaynakları uzmanı, yetenekli kişileri işe alarak ve onları mutlu ederek işletmelerin gelişmesine yardımcı olur. Bu uzmanların beş temel uzmanlığı vardır: ücret ve sosyal haklar, eğitim ve geliştirme, istihdam, işe alım ve yerleştirme, bilgi sistemi ve çalışan yardımı. Yaptıkları iş analitik beceri, taze bir bakış açısı ve iş bilgisi gerektirir. Bir insan kaynakları uzmanı, her gün yeni çalışanların işe alınmasından veya eğitilmesinden çalışan hakları ile ilgili soruların yanıtlanmasına ve uyumluluk sorunlarının ele alınmasına kadar değişen farklı görevlere sahip olabilir. Çok sayıda görev olması nedeniyle baskı altında çalışmaya yatkın olmak da önemlidir. Özellikle büyük bir kuruluşta üst düzey yöneticilerle çalışan bir insan kaynakları uzmanı için güçlü takım çalışması becerileri gerekir.

Bir insan kaynakları uzmanının en önemli kişisel özellikleri arasında profesyonel olması, ulaşılabilir olması ve hoş bir tavır sergilemesi bulunur. Çoğu zaman personel insan kaynakları yönetimi tarafından kendilerinin önemsemediği düşüncesi ile işlerini bırakabilir. Personel, insan kaynakları uzmanı ile sorunları tartışırken rahat hissetmelidir. İnsan kaynakları uzmanı personeli bir insan olarak görmeli, empati kurabilmeli, aynı zamanda sağduyulu, adil ve sağlam olmalıdır.

İnsan kaynakları uzmanı olmak için çeşitli eğitimler gerekmektedir fakat bu meslekte başarılı olmak için eğitim gereksinimlerine ve sertifikalara ek olarak bazı becerilere ve kişisel niteliklere ihtiyaç vardır. İş alımlarında aday personel ile görüşmek güçlü bir dinleme becerisine sahip olmayı gerektirir. Ayrıca, sosyal algı yani başka bir kişinin tepkilerini analiz etmek de dahil olmak üzere mükemmel kişiler arası becerilere gereksinim duyulur. Mükemmel konuşma becerileri, bilgiyi yazı yoluyla aktarma becerisi, sağlam yargılama ve üstün karar verme becerileri de diğer gerekli niteliklerdir. Güçlü bilgisayar becerileri ve özellikle Microsoft Word ve Excel gibi Office programlarını verimli kullanabilmek insan kaynakları uzmanı için olmazsa olmazlardandır.

İlgili eğitim: Microsoft Office Eğitimi

İlgili Eğitim: İnsan Kaynakları Yönetimi

İnsan Kaynakları Departmanında Hiyerarşi

İnsan kaynakları departmanının en önemli üyesi insan kaynakları uzmanı olsa da, bir hiyerarşi de söz konusu olabilir. Özellikle büyük ölçekli şirketlerde yapılan işe göre birden çok çalışan bulunabilir. İnsan kaynakları alanındaki alt düzey görev ve işlevlerden genellikle insan kaynakları genel sorumlusu sorumludur. İnsan kaynakları sorumlusu üst düzeyde sorumluluk alır ve sonuç olarak daha yüksek düzeyde bir maaşı hak eder. Ayrıca insan kaynakları politikalarının, prosedürlerinin ve programlarının yönetiminden de sorumludurlar.

İnsan kaynakları asistanı büro görevlerini tamamlayarak insan kaynakları departmanını desteklemekle görevlidir. Kazanç, devamsızlık, satış, denetçi raporları ve işten çıkarma bilgileri gibi çalışan verilerini kaydederler. Kayıtları güncel tutarlar ve organize ederler ve gerektiğinde yöneticiler için bilgi alırlar. İnsan kaynakları asistanları genellikle önlisans veya lisans eğitimine sahiptirler. Fakat bazı küçük kuruluşlarda deneyim göz önüne alınarak eğitim ikinci plana itilebilir.

Büyük şirketlerin insan kaynakları departmanında daha spesifik bir görev olan bordro ve özlük işlerinden sorumlu personel de bulunabilir. Şirkete göre yetkileri değişse de genellikle personelin zaman çizelgelerini ve maaşlarını kontrol eder, yeni personelin bilgilerinin girdisini yaparlar. Bir sertifika ya da önlisans diplomasının yeterli olabileceği bu işte lisans diplomasına sahip kişilerin de tercih edilebildiği görülmüştür.

Maaşı Etkileyen Faktörler

Bir insan kaynakları uzmanı tarafından kazanılan maaş çalışılan şirkete, şirketin bulunduğu bölgeye, şirketin boyutuna, özel veya kamu sektörü kuruluşu olmasına bağlıdır. Bunların yanı sıra insan kaynakları genel müdürünün şirkette bulunan tek insan kaynakları çalışanı olup olmadığı veya genel müdürün bir yöneticiye rapor verip vermediği, yani çalışan sayısı da maaşı etkileyen faktörler arasındadır. Bir insan kaynakları uzmanı tarafından kazanılan maaş ayrıca kişisel faktörlere göre de değişiklik gösterir. Kazanılan derece, yılların deneyimi, organizasyonda uzun ömürlü olma, performans, sertifikalar, işin sorumlulukları ve beklentiler maaşı etkileyen en önemli kişisel faktörlerdir.

İnsan Kaynakları Uzmanı Maaşı Nedir?

Her meslek gibi insan kaynakları uzmanı da tecrübe bazlı maaşlar almaktadır. Bu maaşlar çalışılan şirketin statüsüne, işin niteliğine ve insan kaynakları uzmanının tecrübesine göre farklılıklar gösterir. 2019 yılı itibari ile insan kaynakları departmanında işe alım uzman yardımcısı olarak işe başlayanların en düşük maaşı asgari ücret olan 2020 TL’dir. En yüksek maaş ise 2900 TL civarındadır. Tecrübe ile beraber işe alım uzman yardımcılığından insan kaynakları uzmanlığına terfi eden bir birey 4890 TL’ye kadar maaş alabilir. İnsan kaynakları uzmanı, kıdemli insan kaynakları uzmanı olarak göreve devam ettiğinde ise en yüksek maaş 6500 TL seviyesine gelir. Bu maaşlar halihazırda insan kaynakları departmanı personelinin aldığı ortalama maaşlardır ve şirketlerin kendi politikalarına göre büyük farklılıklar da gösterebilir.

Online İnsan Kaynakları Eğitimleri

İnsan kaynakları uzmanı olmak için ilk adımı Enstitü tarafından sunulan online insan kaynakları eğitimleri ile atabilirsiniz. İnsan kaynakları asistanlığı eğitimi ile başlayıp kariyerinizi daha üst noktalara çıkarabilirsiniz. Eğer insan kaynakları alanında bir bilgi birikiminiz varsa, yine insan kaynakları eğitimleri sayesinde daha üst düzey eğitimlere katılabilir ya da spesifik konulara yönelebilirsiniz. Online insan kaynakları eğitimleri arasında dijital ik eğitimi, insan kaynakları asistanlığı eğitimi, insan kaynakları yönetimi eğitimi ve stratejik insan kaynakları yönetimi eğitimi gibi birçok insan kaynakları temelli eğitim bulunmaktadır.

Uzman eğitmenlerin öncülüğünde bu eğitimler yardımıyla insan kaynakları stratejilerinin temellerini öğrendikten sonra bordro ve bordro uygulamaları eğitimi, iş hukuku uygulamaları eğitimi, performans değerlendirme eğitimi, kariyer yönetimi eğitimi, yetkinlik bazlı mülakat teknikleri eğitimi, iş analizi ve görev tanımı eğitimi, işe alım ve mülakat teknikleri eğitimi ile uzmanlaşıp kariyerinize farklı bir yön verebilirsiniz. Canlı dersler, videolar ve eğitim dokümanları ile desteklenen insan kaynakları eğitimlerinin her biri size iş hayatınızda artı sağlayacak sertifikalar elde etme imkanı sağlayacak.

Personel adaylarını bulma ve değerlendirme, İnsan kaynakları yönetimi, işletme veya ilgili bir alanda lisans derecesi, Profesyonellik, ulaşılabilirlik, hoş tavır, Şirket politikalarını ve prosedürlerini açıklama, İK yönetimi veya organizasyonel davranış bilimleri eğitimi, İyi iletişim ve öğretme becerileri, Personelin kariyer gelişimini kolaylaştırma, Kariyer danışmanlığı veya personel yönetimi eğitimi, Empatik olma ve sağduyulu olma, Çalışanların işten çıkış sürecini koordine etme, Hukuk veya iş hukuku eğitimi, Adalet duygusu, disiplin, İşe alım ve yerleştirme, İnsan kaynakları yönetimi veya iş psikolojisi eğitimi, İyi insan analiz becerisi, sabır, Ücret ve sosyal haklar yönetimi, İşletme, maliye veya muhasebe eğitimi, Ayrıntılara dikkat, organizasyon becerisi, Eğitim ve geliştirme, Eğitim yönetimi veya yetişkin eğitimi eğitimi, Öğrenmeye açık olma, esneklik, Çalışanlar yardımı ve destek, Sosyal hizmetler veya psikoloji eğitimi, Dinleme becerileri, anlayış, İstihdam, İnsan kaynakları yönetimi veya iş hukuku eğitimi, Detaylara dikkat, problem çözme becerisi, Bilgi sistemi, Bilgi sistemi yönetimi veya bilgisayar bilimi eğitimi, Teknolojiye yatkınlık, analitik düşünme becerisi
insan kaynakları uzmanı insan kaynakları uzmanı maaşı insan kaynakları insan kaynakları eğitimleri sertifika
Uzun, koyu kahverengi saçları sırtının ortasına kadar uzanan genç bir kadın. Saçları hafif dalgalı ve ortadan ayrılmış. Memnun bir ifadesi var ve beyaz yakalı açık mavi bir bluz giyiyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, parlak, sarı bir duvarın önünde duruyor. Odanın ışığı yumuşak ve yüz hatlarını vurgulayarak ona neredeyse ruhani bir görünüm veriyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafifçe ayrılmış, gülümsüyor.
İrem Elitez
Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.