AnasayfaBlogİdari İşler Yöneticisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

İdari İşler Yöneticisi Nedir? Ne İş Yapar?

07 Temmuz 2021
Kıvırcık saçlı ve gözlüklü bir kadın masada oturmuş, önündeki kâğıda dikkatle bakıyor. Sağ elinde bir kalemle yazıyor ve sol eli masanın üzerinde duruyor. Görüntü, gözlerini ve gözlüklerini gösteren yüzünün yakın çekimidir. Arka planda bir dizüstü bilgisayar ve bir rafın bulanık bir görüntüsü var. Görüntünün sağ tarafında kalem tutan bir kişi var. Kadın önündeki kağıt parçasına odaklanmış, kalemiyle ayrıntılı bir açıklama yazıyor. Görevine kararlı ve niyetli görünüyor ve görüntü konsantrasyon anını yakalıyor.
GörevlerGerekli NiteliklerMaaş Aralığı
İdari işlerle ilgili tüm ihtiyaçların karşılanmasıKamu Yönetimi, İktisat, İşletme veya ilgili bölümlerden mezun5.000 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ile artar)
İş Kanunu, Çevre ve İş Güvenliği mevzuatlarına uyumlulukOrganizasyon becerisi ve mevzuat bilgisi5.000 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ve sorumluluk ile artar)
Resmi ve devletle ilgili idari işlerin yürütülmesiİlgili mevzuatlara hakimiyet ve koordinasyon yeteneği6.000 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ve sorumluluk ile artar)
Depoların düzenlenmesi ve malzemelerin korunmasıDetaylara dikkat, düzenleme ve koruma becerisi5.000 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ile artar)
Bütçe hazırlığıMaliyet hesaplama ve bütçe planlama yeteneği6.000 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ile artar)
Şirket filoları yönetimiAraç yönetimi ve koordinasyon yeteneği6.500 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ve sorumluluk ile artar)
İdari prosedürlerin koordinasyonuKoordinasyon, organizasyon ve prosedür takip yeteneği6.500 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ile artar)
Personel performans değerlemesiÇalışan performansını objektif şekilde değerlendirme yeteneği6.500 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ile artar)
Ofis malzemelerinin kontrolü ve siparişiStok kontrolü ve malzeme tedarik yeteneği6.000 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ile artar)
İdari işlemlerin raporlanmasıRaporlama yeteneği ve detaylara dikkat6.500 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ile artar)

İdari işlerle ilgili tüm ihtiyaçların kurum politikalarına uygun olarak karşılanmasını sağlayan yetkili kişilere idari işler yöneticisi denmektedir. İdari işlere ait raporlama ve arşiv işlemlerini yürütmek, İş Kanunu, Çevre ve İş Güvenliği mevzuatlarına uyum konusunda çalışmalar yapmak ve süreçleri takip etmek idari işler yöneticisinin sorumluluğundadır. Yapılan işleri düzenli olarak operasyon müdürüne ve gerektiğinde yönetime raporlaması gerekir.

İdari işler yöneticisi, resmi ve devlet kurumları ile alakalı idari işlere ait tüm süreçleri mali işler ile koordineli bir şekilde yürütmesi beklenir. Depoların düzenini ve malzemelerin korunmasını sağlamak da meslek mensuplarının önemli görevleri arasında yer alır. Özellikle kurumsal firmaların en çok ihtiyaç duyduğu meslek çalışanlarından biri olduğu söylenebilir.

Yazımızda idari işler müdürü ile ilgili merak edilen tüm sorulara yanıtlar aradık. İdari işler yöneticisi nedir? İdari işler yöneticisi ne iş yapar? İdari işler yöneticisi maaşları ne kadar? Birlikte inceleyelim.

İdari İşler Yöneticisi Nedir?

İdari işler yöneticisi, şirketin günlük faaliyetlerini organize ederek idari operasyonları desteklemekle sorumlu olan meslek mensuplarına verilen unvandır. İdari sistemleri planlamak ve uygulamaya koymak meslek çalışanlarının sorumluluğundadır. Bu alanda faaliyette bulunmak isteyen adaylar öncelikle eğitim koşulları hakkında araştırma yapar.

İdari işler yöneticisi olmak için dört yıllık eğitim veren üniversitelerin Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı aranmaktadır. Aynı zamanda mesleki niteliklere sahip olmak da oldukça önemlidir. İşverenler işe alımlar sırasında kişinin eğitimi, tecrübesi ve sahip oldukları nitelikleri bir bütün olarak değerlendirir. Kendini geliştirmeye açık olan adaylar diğer adaylara göre daima bir adım önde olur.

İdari işler ciddi bir organizasyon gerektirir. Bu alanda kariyer planı olan kişilerin en temel özelliği organizasyon becerilerine sahip olmasıdır.

İdari İşler Yöneticisi Ne İş Yapar?

İdari işler müdürü hemen hemen her sektörde ihtiyaç duyulan meslek çalışanlarından biridir. Özel sektör ve kamu kurumlarında istihdam edilme imkanına sahip olan idari işler yöneticisinin görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Büro envanterini kontrol eder ve bütçe kısıtlamalarına dikkat ederek yeni malzemelerin siparişini verir.

  • Bütçe hazırlığına yardımcı olmak üzere olası maliyetleri ve mevcut harcamaları inceler.

  • Etkinlik planlama gibi ofis içi faaliyetleri yürütür.

  • Yemek ve servis aracı gibi çalışanların kullanımına yönelik hizmetlerin çalışmalarını koordine eder.

  • Makine, araç ve gereç, elektrik sistemlerinin bakım ve onarımını denetler.

  • Şirket filoları yönetimini gerçekleştirir.

  • Tüm iş operasyonlarını kolaylaştırmak üzere şirket içinde problem yaşamadan ve yeterli bilgi akışının sağlanması için ortam hazırlar.

  • İdari prosedürleri koordine eder ve mevcut süreçleri düzene sokmanın yollarını tasarlar.

  • Personele sorumluluklar verir ve ofis alanı tahsis eder.

  • Personelin performans değerlemesi yapar ve maksimum verimliliği sağlamak için kendilerine rehberlik hizmeti sunar.

  • İdari işlemlerin şirket politikalarına uygun gerçekleştirilmesinden sorumludur.

  • Gerçekleştirilen idari işlemlerle ilgili periyodik olarak raporlar hazırlar.

İdari İşler Yöneticisi Maaşları

İdari işler yöneticisi, şirket için önemli bir iş yükünü hafifletmek üzere çalışan kişidir. Kendisinden beklenen işleri belirlenen süre içinde teslim etmek en temel sorumluluklarından biridir. Bu alanda çalışacak kişilerin üniversite mezunu olması çok önemlidir. İdari işler yöneticiliği konusunda 5 yıl deneyime sahip olan adaylar kurumlar tarafından en çok aranan grupta yer alır. Bina ve personel yönetimi konusunda deneyimli, yeni nesil bina yönetimi, dijital teknoloji ve dijital kamera sistemlerinde tecrübeli olması işveren tarafından tercih sebebidir. Güvenlik ve yangın, İşçi Sağlığı ve Güvenliği konularında bilgili ve tecrübeli olması mesleki başarısını en üst seviyelere çıkartır. Kurumlar tarafından genellikle AVM, müze, otel, kongre merkezi, büyük site ve iş merkezinde çalışmış personeller daha çok aranır.

Sonuç odaklı, zaman yönetimi, planlama, koordinasyon ve takip becerisine sahip olmaları meslek uzmanlarında aranan özelliklerdendir. Bu alanda çalışacak kişilerin yoğun iş temposuna ayak uydurması, esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmesi çok önemlidir. İdari işler yöneticilerinin maaşları da farklılıklar gösterebilir. Çalıştıkları kurumun özellikleri ve beklentileri maaşlarını etkileyen önemli unsurlar arasında yer alır. Ayrıca kişinin eğitimi, tecrübesi ve kendini geliştirme çabası işverenler tarafından değerlendirilir. Tüm özellikler göz önünde bulundurularak şirket politikalarına göre maaşları belirlenir. Peki, bir idari işler yöneticisi ne kadar maaş kazanır?

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

  • Yeni mezun bir idari işler yöneticisi 5.000 TL ile çalışmaya başlar.

  • Tecrübe edinmiş bir iş idari işler yöneticisi ortalama 8.500 TL maaş kazanır.

  • Uzun yıllar tecrübe sahibi olan bir idari işler yöneticisi en fazla 11.500 TL’ye kadar gelir elde eder.

İdari İşler Yöneticisi Nasıl Olunur?

İdari işler yöneticileri özel sektörde ve kamu alanında hemen hemen her sektörde görmeye alışkın olduğumuz meslek mensuplarındandır. Bu alanda kariyer planı olan kişilerin bazı şartları yerine getirmesi beklenir. Bunlardan biri de eğitim şartıdır. İdari işler yöneticisi olmak için dört yıllık eğitim veren üniversitelerde yer alan Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı aranır. Kişilerin eğitim yaşamları boyunca öğrenmeye açık olması ve kendini geliştirici aktivitelerde bulunması oldukça önemlidir. Kendini geliştirmeleri, bulunacağı sektördeki gelişmeleri yakından takip etmeleri önemlidir. Ayrıca bazı mesleki nitelikleri de taşımaları gerekir. Bu nitelikler başarılı olmalarında önemli etkenleri oluşturur. Bir idari işler yöneticisinin sahip olması gereken nitelikler nelerdir, inceleyelim.

  • İdari işler yöneticisi ilk olarak organizasyonel yeteneğe sahip olmalıdır.

  • Bütçeleme yapabilme bilgisini edinmiş olması beklenir.

  • Yönetici becerileri sergilemesi gerekli durumlarda liderlik özellikleri taşıması önemlidir.

  • Raporlama ve sunum yapabilecek sözlü ve yazılı iletişim becerilerini geliştirmiş olmaları beklenir.

  • Problem çözme yeteneği göstermeleri, olası problemler karşısında hızlı çözümler üretebilmeleri gerekir.

  • MS Office programlarına hakimiyetleri bulunmalıdır.

  • Ekip yönetimi ve motivasyonunu sağlayabilmelidir.

  • Problem çözme becerisi sergilemelidir.

  • Analitik düşünme becerisine sahip olmalıdır.

  • Erkek adaylar için askeri yükümlülüğünün bulunmaması önemlidir.

İlgili eğitim: Microsoft Office Kursu

İlgili eğitim: Liderlik Kursu

İdari işlerle ilgili tüm ihtiyaçların karşılanması, Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme veya ilgili bölümlerden mezun, 5000 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ile artar), İş Kanunu, Çevre ve İş Güvenliği mevzuatlarına uyumluluk, Organizasyon becerisi ve mevzuat bilgisi, 5000 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ve sorumluluk ile artar), Resmi ve devletle ilgili idari işlerin yürütülmesi, İlgili mevzuatlara hakimiyet ve koordinasyon yeteneği, 6000 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ve sorumluluk ile artar), Depoların düzenlenmesi ve malzemelerin korunması, Detaylara dikkat, düzenleme ve koruma becerisi, 5000 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ile artar), Bütçe hazırlığı, Maliyet hesaplama ve bütçe planlama yeteneği, 6000 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ile artar), Şirket filoları yönetimi, Araç yönetimi ve koordinasyon yeteneği, 6500 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ve sorumluluk ile artar), İdari prosedürlerin koordinasyonu, Koordinasyon, organizasyon ve prosedür takip yeteneği, 6500 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ile artar), Personel performans değerlemesi, Çalışan performansını objektif şekilde değerlendirme yeteneği, 6500 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ile artar), Ofis malzemelerinin kontrolü ve siparişi, Stok kontrolü ve malzeme tedarik yeteneği, 6000 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ile artar), İdari işlemlerin raporlanması, Raporlama yeteneği ve detaylara dikkat, 6500 TL ve üzeri (daha fazla tecrübe ile artar)
İdari İşler Yöneticisi İdari İşler Yöneticisi nedir İdari İşler Yöneticisi ne iş yapar İdari İşler Yöneticisi maaşları İdari İşler Yöneticisi nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.