AnasayfaBlogGiyilebilir Teknoloji Nedir?
Nedir?

Giyilebilir Teknoloji Nedir?

20 Şubat 2020
Sanal gerçeklik gözlükleri takan bir grup insan bir odadaki sandalyelerde oturuyor. Çoğunluğu siyah ve beyaz gözlükler takıyor. Ortadaki bir kişi üzerinde mavi yazılar olan beyaz bir gömlek giymektedir. Onların sağında sanal gerçeklik gözlüğü ve bir çift kırmızı ayakkabı giyen bir adam var. Sol tarafta ise siyah bir cihaz ve üzerinde beyaz rakamlar olan mavi bir daire yakın çekimle gösteriliyor. Herkes sanal gerçeklik deneyimine odaklanmış durumda.
Giyilebilir Teknoloji ÜrünleriKullanım AlanlarıAltyapı Teknoloji
Akıllı saatlerAktivite takibi, mesajlaşma, uygulamaları kullanmaBluetooth, Wi-Fi, GPS
Akıllı ceketlerSıcaklık kontrolü, multimedya kontrolüBluetooth
Akıllı havlularSağlık ve hijyen takibiBakteri tespit teknolojisi
Akıllı şapkalarGüneş ışığına maruz kalma süresi, aktivite takibiUV sensörü, Bluetooth
Dijital elbiselerGörüntü ve desen değiştirme, fiziksel verilerin takibiE-ink teknolojisi, nanoteknoloji
Akıllı gözlüklerSanal ve Artırılmış Gerçeklik UygulamalarıWi-Fi, GPS, OLED
Akıllı yüzüklerÇağrı ve mesaj bildirimleri, sağlık ve aktivite takibiBluetooth
Akıllı kolyelerSağlık ve güvenlik izlemeGPS, Wi-Fi
Akıllı spor ekipmanlarıPerformans takibi, veri analiziGPS, sensörler
Akıllı sağlık cihazlarıKalp hızı, oksijen seviyesi, uyku kalitesi gibi sağlık verileri takibiBluetooth, sensörler

Teknolojik giyilebilir ürünler insanların hayatını kolaylaştırmayı hedefler. Teknolojik kıyafet ve kişisel aksesuarlar, nanoteknoloji kullanılarak üretilirerek, nesneler arası iletişim de mümkün kılar. Yani bu ürünler akıllı telefonunuzla sekronize olarak topladıkları verileri size sunabilecek şekilde tasarlanır.  Ürünler arasında popülerlik bakımından akıllı saatler elbette başı çeker. . Bu sektör sayesinde hiç kirlenmeyen kıyafetler üretilmesi muhtemel bir yenilik olarak bekleniyor. Çünkü nanoteknoloji ile tasarlanan kumaşlar bakteri üremesine izin vermiyor. Koku ve kir oluşumu olmadığında kıyafetleri temizlemek için harcanan su ve elektrikten tasarruf yapılacağı ön görülüyor. İletişim teknolojisinin giyim dünyasına doğru entegresi sayesinde giyilebilir teknoloji tasarımcılığı çok gözde bir meslek haline gelecek gibi görünüyor. Moda dünyasının teknolojiye ayak uydurma isteği ile tekstil dünyasının ve teknoloji dünyasının önde gelenleri iş birliğine girerek yeni bir çağı başlatacağı düşünülüyor. Bu değişimin yaşanacağının sinyalleri, bazı defilelerde sergilenen ürünlerle tüm dünyaya yansıtıldı.

Giyilebilir teknoloji ifadesi, bir kıyafetin parçası olarak ya da kişisel aksesuar olarak giyilebilen teknolojik ürünleri kapsar. Yaklaşık olarak 2015 yılından itibaren “giyilebilir teknoloji” teriminin popülerlik kazandığını söyleyebiliriz. Aslında giyilebilir teknoloji tarihsel süreçte çok eskiye dayandırılabilir. Kimi kaynaklar, giyilebilir teknolojinin taşınabilir kol saatlerinin bileğe takılması ile başladığını savunmaktadır. Mantıken doğru da kabul edilmesi gereken bir saptamadır. Günümüzde sıradan bir kol saati size her ne kadar teknolojik gelmese de, ilk çıktığı dönemlerde oldukça teknolojik kabul edileceği aşikârdır. Yani giyilebilir teknoloji çok eski yıllarda hayatımıza kısmen giriş yapmıştı. Şuan giyilebilir teknoloji konusunda yaşanan ise bir çağ atlama sıçrayışı diyebiliriz. Ayrıca şuan var olan giyilebilir ürünler, yıllarca birçok kez karşımıza tasvirlerle çıkan ürünlerdi. Sadece teknolojinin bu sıçrayışı yapması biraz uzun sürdü diyebiliriz. Çünkü Dick Tracy’nin yer aldığı çizgi romanda telsiz bileklikler vardı ve tarih 1930’du. 1960’lı yıllarda Jetgiller içinde, birçok giyilebilir teknoloji örneği için tasvirleme yapılmıştı. Yani bir kesim için giyilebilir teknoloji ürünleri sürpriz değil beklenen yeniliklerdi.

Giyilebilir Teknoloji Örnekleri

Giyilebilir teknoloji için nesnelerin interneti söz konusudur. Yani giyilebilir teknoloji ürünleri internete bağlanarak ağ arasında veri aktarımı yapabilir. Bu özellik kullanıcılara büyük kolaylıklar sunar. Akıllı telefonlar, mobil uygulama seçenekleri ve geniş ağ bağlantısı sayesinde giyilebilir teknoloji popülerliğini giderek arttırmaktadır.

Akıllı saatler, akıllı ceketler, akıllı havlular, akıllı şapkalar, dijital elbiseler ve diğer giyilebilir teknoloji örnekleri giderek etrafımızı sarmaya başladı. Bu hızlı ilerleyişin arkasında nanoteknoloji var. Nanosensörler sayesinde kumaşlara esneklik kazandırılarak teknolojik uygulamalar artık rahatlıkla eklenebiliyor. Bu sayede gören, duyan ve dönüt veren kıyafetler tasarlanmış oluyor. Nanoteknoloji ile tasarlanan kumaşlar bakteri üremesine izin vermiyor. Koku ve kir oluşumu olmadığında kıyafetleri temizlemek için harcanan su ve elektrikten tasarruf söz konusu olunca nanoteknolojik kıyafetler zamanla daha da önem kazanacak gibi duruyor.

Giyilebilir Teknoloji Tasarımcılığı

Genel olarak giyilebilir teknoloji, teknolojik olarak donatılmış ve insanların giyilebildiği kıyafetleri tanımlamak için kullanılmaktadır. Yani giyilebilir teknolojik ürünlerin sensörlerle donatılmış olduğunu söyleyebiliriz. Bu teknolojik donanımı sayesinde bu ürünler akıllı telefonlara bilgi yollayabilmektedir. Bu bilgiler; fitness, kilo ve gündelik hatırlatmalar şeklinde olabileceği gibi değişkenlik gösterebilir. İşte, ürünlerin ne amaçla bilgi vereceği, hangi konuda insanlara yardımcı olacağı konusunu asıl belirleyecek olanlar; giyilebilir teknoloji tasarımcıları olacaktır. Geleceğin aranan meslekleri arasında gösterilen giyilebilir teknoloji tasarımcılığı için birçok ileri görüşlü ülke çalışmalara başladı bile. Akıllı tekstil faaliyetlerini; Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği Ülkeleri, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore gibi ülkeler başarı ile gerçekleştirmeye devam ediyorlar.

Teknoloji ile tekstil dünyasını birleştirmeyi hedefleyen giyilebilir teknoloji tasarımcılığı sektöründe nanoteknoloji kullanılmaktadır. Nanoteknoloji ile donatılan kumaşlar koku, bakteri ve kir oluşumunu engelleyebilen özelliklere kavuşuyor. Bu özellikle üretilen giyilebilir teknoloji örnekleri, öncelikle üzerine dökülenleri itme özeliği kazanıyor. Sektördeki hedeflere bakıldığında ilerleyen zamanlarda giyilebilir teknolojik kıyafetlerin yıkanmasına bile gerek kalmayacağı öngörülüyor. Ayrıca güneş enerjisini kullanarak şekil değiştiren, kişilerin sağlık durumu üzerine bilgiler verebilen, acil durumda sinyal verebilen ürünlerin tasarlanacağına dair işaretler de veriliyor. İletişim teknolojisinin giyim dünyasına doğru entegresi sayesinde giyilebilir teknoloji tasarımcılığı çok gözde bir meslek haline gelecek gibi görünüyor. Moda dünyasının teknolojiye ayak uydurma isteği ile tekstil dünyasının ve teknoloji dünyasının önde gelenleri iş birliğine girerek yeni bir çağı başlatacağı düşünülüyor. Bu değişimin yaşanacağının sinyalleri, bazı defilelerde sergilenen ürünlerle yansıtıldı.

Giyilebilir Teknoloji Ürünleri

Akıllı saatler: Bileklere takılarak kullanılan bu cihazlar, telefonunuza bağlanarak küçük bir Windows işletim sistemi gibi çalışırlar. Mesajlarınız, arama çağrılarınız, mailleriniz gibi verileri takip etmenizi sağlarlar. Kimi türleri ile mesajlaşma ve konuşma yapma da mümkündür.

Akıllı bileklikler: Bilek ya da kemere takılarak kullanılan bu giyilebilir teknoloji ürünleri birçok şekil ve ölçüde üretilmektedir. Kişilerin gün içinde adımlarını, kalp atışlarını, yaptığı egzersizleri ve yaktığı kaloriyi takip eder ve istatistiğini çıkarır.

Akıllı spor saatler: Koşu, bisiklet, yüzme gibi aktiviteleri sevenlerin oldukça rağbet gösterdiği ürünlerdir. En önemli özelliği GPS bulundurması ve ilgilenilen spor dalıyla ilgili detaylı bilgiler sunabilmesidir.

Başa takılan ekranlar: Giyilebilir teknoloji tasarımcılığı sektörü daha fazla 3 boyut ve sanal gerçeklik isteyenler için harika bir ürün tasarladı; başa takılan ekranlar. Sizi dış dünyadan soyutlayacak kadar etkili ürünlerdir.

Akıllı gözlükler: Bu gözlükler içinden en popüleri google glass kabul edilmektedir. Bulunduğunuz alanlar hakkında size ayrıntılı bilgiler verir.

Akıllı kıyafetler: Henüz yaygın olmasa da gelecek vadeden tasarımlar arasındadır. Bu ürünler kişinin vücut sıcaklığını, kaldırdığı ağırlığın vücuduna etkisini istatistiğe dökebilir. Bu nedenle sektör ihtiyacına göre tasarlandığında birçok alanda fayda sağlayabilecek bir üründür.

Akıllı takılar: Bazı takı üreticileri akıllı saat teknolojisini takı aksesuarlarına yerleştirmeyi deneyimledi. Burada amaç; telefonu yanında bulunmayan kişilerin arama, sms ya da gelen maillerden haberdar olmasını sağlamak olarak ifade edilmiştir.

En Dikkat Çekici Giyilebilir Teknolojik Ürünler

Blacksocks Smarter Socks Plus+: Akıllı bileklik, akıllı saat gibi giyilebilir teknoloji örnekleri için artık aşinalık kazandığımız söylenebilir. Bu ürün ise alışılanlardan çok farklı. O bir akıllı çorap. Bu çorap kurgulandığı sistem üzerinde, kullanılmaya başladığı andan itibaren veri toplamaya başlıyor. Akıllı telefonunuza indireceğiniz bir mobil uygulama ile size bilgi veren çoraplar; onu ne sıklıkla giydiğinizi, kaç kez yıkadığınızı istatistiksel olarak raporluyor.

Ringly: Ringly markasının akıllı yüzükleri de giyilebilir teknoloji anlayışına farklı boyutlar kazandırıyor. Bu bu yüzükler akıllı telefonla eşleştirildikten sonra fitmess takibi, mobil bildirimler hakkında haber verme gibi konularda kullanıcısına yardımcı oluyor. Bu yüzükler; su geçirmezlik özelliği ve tüm gün şarj dayanıklılığı yanında şık bir tasarıma da sahip.

Whistle 3: insanlar için değil evcil hayvanlar için tasarlanmış bir ürün. Hayvanseverlerin ilgisini çeken ürün oldukça fonksiyonel. Bu cihazı evcil hayvanınızın tasmasına takarak onun nerede olduğunu GPS ile takip etmeniz mümkün. Yaklaşık 4828 kilometrelik bir alanda konum takibi yapabilme özelliği olan bu teknolojik giyilebilir ürün, evcil hayvanını kaybetme korkusu yaşayanlar için iç rahatlatıcı bir çözüm sayılabilir.

Zepp:  Ürün içinde gelişmiş hareket sensörleri bulunduran bir hareket takip cihazıdır. Golf eldivenine bağlanarak kullanılan bu ürün golf tutkunları için tasarlanmış. Akıllı telefonunuzla eşleştirdiğinizde bu ürün size; hangi açı ile topa vurduğunuzu ve hangi şiddetle topa vuruş yaptığınızı gösteriyor. Tüm bu verileri bir puanlama sistemi altında toplayıp sizin için raporluyor.

Muse: En ilgi çekici giyilebilir teknoloji ürünlerinden biri de Muse. Meditasyon yapmak isteyip de, bir türlü zihnini boşaltamayanlara yönelik tasarlanmış bir ürün. Meditasyon yardımcısı bu ürün araştırma seviyesinde bir EEG cihazı olarak tanımlanıyor. Yani beyin dalgalarınızı analiz ederek zihninizi boşalmanıza yardımcı oluyor. Size de arınmış bir zihinle meditasyonun keyfini çıkarmak kalıyor.

Philips Smart Sleep: Derin uyku başlığı olarak piyasaya sürülen bu ürün rahat uyumak isteyenlerin yardımına koşuyor. 30 farklı yapışkan sensörü sayesinde size daha kaliteli uyku sunmak için tasarlanan bu teknolojik ürün sizi uyku haplarından kurtarabilir.

La Roche – Posay My Skin Track: Bir kozmetik firmasının giyilebilir teknoloji ile karşımıza çıkması teknolojinin yayılma alanını gözler önüne seriyor. Bu sensör cilt sağlığınızı korumayı hedefleyerek tasarlandı. Boyut olarak oldukça küçük ve yakaya takılarak kullanılıyor. Sensör yakanıza takıldığı andan itibaren maruz kalınan ultra viyole ışınlarının miktarını ölçümlüyor. Ayrıca havadaki nem oranı ve polen yoğunluğu hakkında da akıllı telefonunuza raporlar sunuyor. Bu giyilebilir cihazın bir başka ilgi çekici yanı ise pilsiz oluşu ve şarj da gerektirmemesi.

Akıllı saatler, Aktivite takibi, mesajlaşma, uygulamaları kullanma, Bluetooth, Wi-Fi, GPS, Akıllı ceketler, Sıcaklık kontrolü, multimedya kontrolü, Bluetooth, Akıllı havlular, Sağlık ve hijyen takibi, Bakteri tespit teknolojisi, Akıllı şapkalar, Güneş ışığına maruz kalma süresi, aktivite takibi, UV sensörü, Bluetooth, Dijital elbiseler, Görüntü ve desen değiştirme, fiziksel verilerin takibi, E-ink teknolojisi, nanoteknoloji, Akıllı gözlükler, Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları, Wi-Fi, GPS, OLED, Akıllı yüzükler, Çağrı ve mesaj bildirimleri, sağlık ve aktivite takibi, Bluetooth, Akıllı kolyeler, Sağlık ve güvenlik izleme, GPS, Wi-Fi, Akıllı spor ekipmanları, Performans takibi, veri analizi, GPS, sensörler, Akıllı sağlık cihazları, Kalp hızı, oksijen seviyesi, uyku kalitesi gibi sağlık verileri takibi, Bluetooth, sensörler
giyilebilir teknoloji giyilebilir teknoloji örnekleri giyilebilir teknoloji tasarımcılığı nanoteknoloji akıllı saat
Sağ elini başının üzerine koymuş mutlu bir kadın. Yüzünde parlak, içten bir gülümseme var ve gözleri kapalı, bu da rahatlamış olduğunu gösteriyor. Açık kahverengi saçları alnından geriye doğru taranmış ve beyaz bir bluz giymiş. Başı hafifçe sola eğik ve duruşu kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor, yüzünden neşe yayılıyor. İfadesi memnuniyet ve mutluluktan ibaret.
Tuba Uyar
Blog Yazarı

1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam sağ elini önünde tutuyor, kolu hafifçe bükülmüş. Eli açık, avuç içi yukarı bakıyor ve parmaklarını uzatmış. Sol kolu bükülmüş ve eli kalçasına dayanmış. Üzerinde mavi beyaz çizgili bir gömlek ve mavi bir kot pantolon vardır. Arka planda, daire şeklinde, kapağı açık sarı bir dizüstü bilgisayar görülüyor. Sağda, etrafında çeşitli simgeler bulunan bir ekranı tutan bir el görülüyor. Sol altta, bir daire içinde sarı bir araba görülüyor. Sağ üst köşede, gri bir arka plan üzerinde sarı bir bisiklet işareti görülüyor. Solda, gri bir zemin üzerinde sarı bir ev ve onun altında gri bir yüzey üzerinde daire içinde sarı bir zarf görülüyor. Adamın ifadesi ciddi, bakışları önünde sabitlenmiş.
Bilişim

Nesnelerin İnterneti Nedir?

11 Nisan 2020
İki kişi yakın çekimde, elleri tokalaşmak üzere kenetlenmiş olarak görülüyor. Her iki kişi de resmi kıyafetler giymiş ve yüzlerinde ciddi bir ifade var. Soldaki adam lacivert bir takım elbise giymiş ve açık mavi bir kravat takmıştır. Kısa siyah saçları ve keskin bir çene hattı vardır. Sağdaki kadın krem rengi bir bluz ve açık gri bir etek giyiyor. Saçlarını düzgün bir topuz yapmış ve bir çift küçük gümüş küpe takmış. Ellerini sıkıca birbirine bastırarak tokalaşıyorlar, bu bir saygı ve hayranlık jesti. Arka plan çoğunlukla belirsiz, ancak batan güneşin ışığı arka planda görülebiliyor ve sahneye yumuşak, sıcak bir ton veriyor.
Satış - Pazarlama

Satın Alma Sinyalleri

28 Kasım 2018
Güvenlik gözlükleri takmış bir kişi elinde tuttuğu dikdörtgen bir cihaza dikkatle bakmaktadır. Cihazın siyah beyaz bir ekranı ve yan tarafında birkaç küçük düğmesi vardır. Açık mavi kot gömlek ve koyu renk kot pantolon giyen kişinin sol elinde bir kol saati var. Arka plan hafif bulanık ve görüntünün sağ üst köşesinde bir kuş var. Kişinin yüzünde ciddi bir ifade var, sanki dikkatle elindeki cihaza odaklanıyor gibi.
Yazılımlar

Arduino Nedir? Ne İşe Yarar?

29 Haziran 2021
Bu görüntü, gömlek giyen bıyıklı bir adamın yakın çekimidir. Hafifçe gülümsüyor ve çenesi görünüyor. Yüzü siyah bir arka planla çerçevelenmiş ve gözleri, burnu ve ağzı net bir şekilde görülebiliyor. Bıyığı kıvrımlı ve uzun, üst dudağının üzerinden ağzının bir tarafına doğru uzanıyor. Giydiği gömlek çoğunlukla beyazdır ve yakası boynunun etrafında görünmektedir. Elleri görünmüyor, ancak resmin sağ üst köşesinde bir kişinin elinin bulanık bir resmi görülebiliyor. Bıyıklı adamın bu portresi, bir insanın yüzünü ve ifadesini gösteren harika bir örnektir.
4.8
(73)

Eğiticinin Eğitimi

7 Konu4 Saat
Adam şık, koyu gri bir takım elbise giymektedir. Düzgünce kesilmiş bir bıyığı var ve saçları yana doğru düzgünce taranmış. Gözleri sanki uzaklara bakıyormuş gibi ileriye odaklanmıştır. Yüzünde kendinden emin ve ciddi bir ifade vardır. Elleri kalçalarında gururlu bir duruşla dimdik ayakta duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor. Duruşu bir güç ve kontrol hissi yayıyor.Umur Çalıkoğlu
1616889
Bu, çevrimiçi bir Scratch kursunun görüntüsüdür. Bir dizüstü bilgisayarın önünde duran, neşeli bir ifadeye sahip takım elbiseli bir adam görülüyor. Kurs, kullanıcıların Scratch ile kod ve bilgisayar programlamanın temellerini öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kodlama ve programlamanın temellerini öğrenmek için kolay ve sezgisel bir yol sağlar. Kurs sayesinde kullanıcılar kodlamanın arkasındaki kavramları daha iyi anlayabilir ve kendi interaktif hikayelerini, oyunlarını ve animasyonlarını oluşturabilirler. Bu kurs, kodlama ve programlamaya başlamak ya da becerilerini geliştirmek isteyenler için idealdir. Hem eğlenirken hem de kodlama ve bilgisayar programlamayı daha iyi anlamanın harika bir yoludur.
5
(3)

Scratch Eğitimi

28 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
1102464