AnasayfaBlogGerilla Pazarlama Nedir?
İşletme

Gerilla Pazarlama Nedir?

19 Ağustos 2019
Bir kişi dizüstü bilgisayarın önünde oturmuş, sağ eliyle bir şeyler yazıyor. Dizüstü bilgisayar, solunda beyaz kapaklı yeşil plastik bir şişe bulunan ahşap bir masanın üzerinde durmaktadır. Dizüstü bilgisayarın sağında bir cep telefonu, bir not defteri ve bir kalem var. Dizüstü bilgisayarın hemen arkasındaki masada kapaklı bir fincan ve saksıda bir kaktüs var. Cep telefonunun hemen sağında bir kitap var.
Gerilla Pazarlama UnsurlarıAçıklamaSonuçlar
Yaratıcılık GerektirirAlışılmadık yöntemler kullanılarak minimum bütçe ile maksimum etki yaratır.Daha çok kişiye ulaşılmasını ve daha az masraflı olmasını sağlar.
Farklı Bir Pazarlama TekniğiMonoton ve klişe reklamlar yerine yenilikçi ve sıradışı stratejiler kullanılır.Tüketicilerin dikkatini çeker ve akıllarıda kalıcı olur.
Tüketicilerin yoğun olduğu yerler tercih edilirToplu taşıma, caddeler, sokaklar, duraklar, kaldırımlar gibi yerler stratejinin parçasıdır.Tüketicinin beklenmedik anda ürünle karşılaşması sağlanır.
Küçük işletmeler ve markalar için avantajlıNormal şartlarda klasik reklamlarla rekabet etme imkânı olmayan küçük işletmeler için kurtarıcıdır.İşletmelerin ön plana çıkmasını ve marka bilinirliğini artırır.
AIDA ModeliDikkat çekmek, ilgi ve istek uyandırmak, son olarak tüketiciyi harekete geçirmek hedeflenir.Ürün ve markanın tüketicinin bilinçaltında kodlanması sağlanır.
İşletmelerin GörevleriSabırlı, duyarlı, yaratıcı, değişime açık ve cesur olmak, topluma ve rekabete saygılı olmak gibi unsurlar esastır.Toplumsal değerler ile uyum ve tüketicilerle daha iyi bir bağ kurulması sağlanır.
Kitleyi TanımaHitap edilecek kitlelerin iyi bir şekilde tanınması ve analiz edilmesi gereklidir.Etkili bir pazarlama stratejisi ve sunumun oluşturulması sağlanır.
Tüketicinin KatılımıTüketicinin de uygulamaya katılımını sağlamak esastır.Kitlelerin markayla daha etkin bir bağ kurması ve marka sadakatinin artması sağlanır.
Yüksek KarDüşük maliyetle ulaşılan geniş kitleler sayesinde kazanç artışı hedeflenir.Satışların ve karın artması sağlanır.
Farklı StratejilerGeleneksel pazarlama stratejilerinin dışına çıkılarak tüketicinin dikkatini çekebilmek için farklı stratejiler kullanılır.Dikkat çekici ve ilgi uyandıran kampanyalarla marka bilinirliği ve satışların artması hedeflenir.

Gerilla pazarlama, gerilla savaşçısı tekniği gibi değişik ve şaşırtıcı stratejiler ile dikkati başka bir yere çekmeye dayalı olan bir kavramdır. Diğer bir deyişle gerilla pazarlama kavramı, işletmelerin ürün ve hizmetlerini yaratıcı bir şekilde tüketicilerin karşısına çıkardıkları tutundurma faaliyetlerini kapsamaktadır.

Farklı Bir Pazarlama 

Gerilla pazarlamanın farkı nedir?

Gerilla pazarlama, klasik pazarlama metotlarından oldukça farklı olup dünyada yaratıcı ve alışılmışın dışında kullanılan strateji gerektiren bir pazarlama tekniğidir. Monoton ve klişe reklamların aksine yenilikçi pazarlama tekniği kullanılmaktadır. Doğru yöntemler tercih edildiğinde bir reklamdan çok daha uyguna mal olmaktadır. 

Tüketicilerin sık tercih ettiği yerler bu yöntemler için uygundur. Örneğin; toplu taşıma araçlarında, cadde, sokak, duraklar, kaldırımlar bu teknik için son derece uygun ve akılda kalıcıdır. En küçük detaylar bile önemli olmaktadır. Bu teknik ile karşılaşan tüketiciler ürünleri görebilmekte fark edebilmekte, hatırlayabilmekte veya tanıyabilmektedirler.

Yaratıcılık Gerektirir

Gerilla pazarlama, hayal gücü ve yaratıcılık gerektirmektedir. İşletmeler alışılmadık yöntemler kullanılmasına rağmen daha az bütçe ile daha fazla insana ulaşabilmektedirler. Bu yüzden bu teknik diğer yöntemlere göre daha az masraflıdır. 

Gerilla pazarlama avantajlı mı?

Gerilla pazarlama, küçük işletmelere ve küçük markalara avantaj sağlayabilecek bir stratejidir. Normal şartlarda başarılı olamayan veya gerileyen işletmelerin kurtarıcısı konumdadır. 



İşletmelerin Görevleri

İşletmelere düşen görevler, sabırlı olmaları, duyarlı olmaları, yaratıcı olmaları, değişime açık ve cesur olmaları, insanlara yönelik olmaları gibi durumlardır. Gerilla pazarlama tekniği yaşanılan topluma, ülkeye ve bölgeye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu yüzden de işletmeler, toplumsal değerlere ve rekabete saygılı olmak zorundadırlar. Önemli olan hitap edecek kitleyi tanımak ve kendisini tanıtmaya zemin hazırlamaktır. En nihayetinde tüketicilerin de uygulamaya katılımını sağlamaktır. 

AIDA modeli nedir?

Pazarlama karması unsurlarından biri olan tutundurma unsuru sayesinde gerilla pazarlama kavramını AIDA modeli ile açıklamak mümkündür. Gerilla pazarlama yöntemini tercih eden işletmelerin amacı tüketicinin ürünü görmeyi beklemediği anda ürünle karşılaşmasını sağlamak dolayısıyla dikkat çekmek, ilgi ve istek uyandırmak, son olarak tüketiciyi harekete geçirmektir.

Dolayısıyla da tüketicinin, karşılaştığı ürün ve markayı farkında olmadan bilinçaltında kodlamasına yardımcı olmaktır. Böylelikle işletmeler farklı stratejiler ile satışı ve kârı arttırmaktırlar.

Yaratıcılık Gerektirir, Alışılmadık yöntemler kullanılarak minimum bütçe ile maksimum etki yaratır, Daha çok kişiye ulaşılmasını ve daha az masraflı olmasını sağlar, Farklı Bir Pazarlama Tekniği, Monoton ve klişe reklamlar yerine yenilikçi ve sıradışı stratejiler kullanılır, Tüketicilerin dikkatini çeker ve akıllarıda kalıcı olur, Tüketicilerin yoğun olduğu yerler tercih edilir, Toplu taşıma, caddeler, sokaklar, duraklar, kaldırımlar gibi yerler stratejinin parçasıdır, Tüketicinin beklenmedik anda ürünle karşılaşması sağlanır, Küçük işletmeler ve markalar için avantajlı, Normal şartlarda klasik reklamlarla rekabet etme imkânı olmayan küçük işletmeler için kurtarıcıdır, İşletmelerin ön plana çıkmasını ve marka bilinirliğini artırır, AIDA Modeli, Dikkat çekmek, ilgi ve istek uyandırmak, son olarak tüketiciyi harekete geçirmek hedeflenir, Ürün ve markanın tüketicinin bilinçaltında kodlanması sağlanır, İşletmelerin Görevleri, Sabırlı, duyarlı, yaratıcı, değişime açık ve cesur olmak, topluma ve rekabete saygılı olmak gibi unsurlar esastır, Toplumsal değerler ile uyum ve tüketicilerle daha iyi bir bağ kurulması sağlanır, Kitleyi Tanıma, Hitap edilecek kitlelerin iyi bir şekilde tanınması ve analiz edilmesi gereklidir, Etkili bir pazarlama stratejisi ve sunumun oluşturulması sağlanır, Tüketicinin Katılımı, Tüketicinin de uygulamaya katılımını sağlamak esastır, Kitlelerin markayla daha etkin bir bağ kurması ve marka sadakatinin artması sağlanır, Yüksek Kar, Düşük maliyetle ulaşılan geniş kitleler sayesinde kazanç artışı hedeflenir, Satışların ve karın artması sağlanır, Farklı Stratejiler, Geleneksel pazarlama stratejilerinin dışına çıkılarak tüketicinin dikkatini çekebilmek için farklı stratejiler kullanılır, Dikkat çekici ve ilgi uyandıran kampanyalarla marka bilinirliği ve satışların artması hedeflenir
gerilla pazarlama AIDA modeliişletme strateji tutundurma
Omuz hizasında kumral saçları olan bir kadın yüzünde kocaman, ışıl ışıl bir gülümsemeyle ayakta duruyor. Üzerinde beyaz yakalı ve çiçek desenli pembe bir bluz var ve saçları rüzgârda hafifçe dalgalanıyor. Dudakları neşeli bir ifadeyle kıvrılmış, gözleri parlak ve mutlu. Ellerini kalçalarına koymuş ve soluk mavi bir arka planın önünde duruyor. Uzun bukleleri sırtından aşağı dökülüyor ve ışıkta parlıyor. Memnun ve neşeli görünüyor, güven ve pozitiflik duygusu yayıyor.
Funda Yılmaz
Blog Yazarı

2018 yılında yüksek lisans eğitimini tamamlayan yazarımız, İstanbul İşletme Enstitüsü'nde öne çıkan başlıklar hakkında yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel dijital pazarlama alanında bir online kursu tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir adam çerçevenin ortasında parmağıyla işaret ediyor. Beyaz gömleği ve sarı arka planı parlak ve canlı bir kontrast oluşturuyor. Arka planda ayrıca bir bileziğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebiliyoruz. Bu görsel, dijital pazarlama kursunun ideal bir temsili olup, ön planda materyalin önemini gösteren bir erkek yer almaktadır. Renklerin, nesnelerin ve yüz ifadelerinin birleşimi, görsele dijital pazarlama için bir coşku ve heyecan hissi veriyor. Bu görsel, dijital pazarlamanın getirebileceği bilgi ve heyecanın mükemmel bir temsili.
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
775519
Görselde bir Pepsi tabelasının önünde gülümseyen bir kadın görülüyor ve bu da etkili bir pazarlama iletişimi olduğunu gösteriyor. Görüntünün odak noktası olan kadının yüz ifadesi, marka ile deneyimini paylaştığı için mutlu ve heyecanlı olduğunu gösteriyor. Tabelanın parlak renkli olması ve göze çarpması potansiyel müşterilerin dikkatini çekmeye yardımcı oluyor. Logonun ve kadının boynunun yakından çekilmiş olması görsele ekstra bir ayrıntı katmanı ekleyerek onu görsel açıdan çekici kılıyor ve marka mesajını güçlendiriyor. Genel olarak bu görsel etkili bir pazarlama iletişimi kursu sunuyor.
Uzun, düz, sarı saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömlek giyiyor. Kollarını iki yana açmış ayakta duruyor ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Taze ve doğal bir görünümü var ve gözleri uzaktaki bir şeye odaklanmış durumda. Gömleğinin bel kısmı hafifçe bol ve çizgiler ince ve eşit. Saçları düzgünce ayrılmış ve kaküllerinde birkaç röfle var. Cildi hafifçe bronzlaşmış ve sağlıklı, genç bir ışıltıya sahip. Duruşu rahat ve kendinden emin, dengeli ve kendinden emin görünüyor.Ezgi Dağdaş
831464