AnasayfaBlogGelecekteki Eğitim Teknolojisiyle İlgili 6 Senaryo
Eğitim

Gelecekteki Eğitim Teknolojisiyle İlgili 6 Senaryo

01 Ekim 2018
Sanal gerçeklik gözlüğü takan bir kadın, arka planında parlak, renkli bir daire olan açık bir alanda durmaktadır. Dümdüz karşıya bakıyor ve ellerini uzatmış, sol eli sağ elinden biraz daha yukarıda. Üzerinde küçük bir mikrofon bulunan bir kulaklık takıyor. Yüzünde sakin, odaklanmış bir ifade var, sanki tamamen sanal gerçeklik dünyasına dalmış gibi. Saçları düzgün bir at kuyruğu şeklinde arkaya toplanmış. Heyecan verici bir yolculuğa çıkmak üzereymiş gibi görünüyor.
Gelecek Eğitim TeknolojisiŞu Anki DurumGelecekteki Olası Durum
Evde EğitimEvde eğitim zorunlu değil ve genellikle geleneksel eğitim yöntemleri kullanılmaktadır.Evde eğitim zorunlu hale gelebilir. Online eğitim yaygın olacak ve sanal gerçeklik gözlükleriyle dersler işlenebilecek.
VR ve AR GözlüklerÇoğunlukla eğlence sektöründe kullanılmakta, eğitimde sınırlı kullanılıyor.Dersler, gezi ve keşifler bu gözlüklerle gerçekleştirilebilecek. Uygulama ve deneyim tabanlı eğitimde önemli bir rol oynayacak.
Kişiselleştirilmiş SıralarStandart sıralar kullanılmakta ve bazen öğrencinin öğrenme etkinliğini engelleyebilir.Özel kabin sıralar ve öğrencinin öğrenim şartlarını optimize eden ayarlar kullanılacak.
Bulut BilişimBirçok yerde kullanılsa da, eğitimde tam anlamıyla kullanılmamaktadır.Tüm ders kayıtları, kitaplar, ödevler, notlar bu sistem üzerinden hem öğrenci hem öğretmen tarafından ulaşabilecek.
Bükülebilir EkranGeleneksel kağıt ve kalemler yaygın olarak kullanılıyor.Bükülebilir ekran ve akıllı kağıtlar yazma ve çizme becerilerini korurken teknolojiyi de entegre edecek.
Yeni Eğitim AlanlarıEğitim alanları genellikle mevcut meslekler üzerine kurulu.Yapay zeka ve robotik gibi yükselen alanlarla birlikte yeni ve spesifik eğitim alanları gelişecek.

Gelecek bazılarımız için korkutucu,bazılarımız için heyecan vericidir. Teknolojinin her alanda hayatımıza girdiği şu dönem, eğitim alanında da gelecekte oluşacak büyük yenilikler ile ilgili haber veriyor. Nasıl ki yirmi yıl öncesinin eğitim anlayışı ve ihtiyaçları bugünkü ile aynı değilse gelecekteki yirmi yıl için de aynısı geçerli olacaktır. Yirmi yıl önce ders işlerken öğretmenlerimin dokunmatik tahtalar kullanacağı söylense bunu hayal dahi edemezdim çünkü o zaman hayatımda daha “dokunmatik” kavramı bile yoktu. Şimdi ise kara tahtalar oldukça azalmış durumda. Peki gelecekte eğitim alanında hayal gücümüzün ne kadar dışına çıkılabilecek? İşte gelecekteki eğitim teknolojisi hakkındaki kimi uzak kimi yakın olası 6 senaryo…

Gelecekte Eğitim Teknolojisi Nasıl Olacak?

1 - Evde Eğitim

Gelecekteki evde eğitim şuanki evde eğitimden çok farklı olacak. İleride bunun zorunlu hale geleceğini düşünüyorum. Çünkü artan çevre ve hava kirliliği, güneşin yakıcı etkilerinin artması bizim evden çıkmamızı zorlaştıracak. İnsanlar sadece özel kıyafetler giyerek dışarı çıkabilecekler. Alışverişimizi robotlar evimize getirecek, ilk yardım için her binanın kendi hastanesi olacak. Öğretmenler ve öğrenciler zaman ve mekan kavramına takılmaksızın online olarak eğitim verecek. Hayatımız teknolojiye bağımlı olacak. Eğitimler bu nedenle teknoloji ve bilişim ağırlıklı olacak. VR gözlüklerimizle evde oturduğumuz yerde aynı okuldaymışız gibi deneyimler yaşayabileceğiz. Bu da okulun sosyal-duygusal yönden gelişime olan katkısının kaybolmamasını sağlayacak.

2 - VR ve AR Gözlükle Eğitim Nedir?

Bu gözlüklerin eğitimde kullanılması şuan dünyanın bazı yerlerinde denense de hala yaygın değil. Eğitim sistemimiz giderek yaparak - yaşayarak kavramı üzerinde yoğunlaşıyor. Bu nedenle ülkemiz bu kavramı baz alarak eğitim müfredatında çeşitli değiştirmeler yapıyor. AR ve VR gözlükler bize bu konuda yardımcı olacak. Bu gözlüklerle örneğin Türkiye’deki gölleri işlerken İzmir’den Van Gölü’ne rahatlıkla bir gezi düzenleyebilir, Van Gölü’nün normal hayatta gördüğümüz göllere oranla ne kadar büyük olduğunu öğrencilere kolaylıkla kavratabiliriz. Ya da bir iç mimarlık öğrencisi bir ofis için dizayn ederken AR gözlüklerden yardım alabilir. Microsoft’un son güncellemesi 3D paint uygulamasıyla bunun yaygınlaşması çok da uzak görünmüyor.

3 - Kişiselleştirilmiş Sıralar

Verimli öğrenmenin gerçekleşmesi için sınıfın fiziksel şartlarının öğrenciye göre ayarlanması gerekiyor. İleride sınıflardaki sıralar yerini özel kabinlere bırakacak. Kabinlerdeki ışık, ses, sıcaklık, görüntü, koltukların sertliği; açısı her öğrencinin ihtiyacına göre ayarlanabilecek. Bu fiziksel engellerin öğrenmenin üzerindeki etkilerini büyük oranda azaltacak. Görme kaybı olan bir öğrenci öğretmenin anlattığı dersi yakınlaştırıp takip edebilecek veya işitme kaybı olan bir öğrenci dersin sesini yükseltip rahatlıkla dersi takip edebilecek.

4 - Bulut Bilişim

Değişen hayat şartları ile insanların bilgiye ulaşma ve bilgiyi saklama şekilleri de değişmeye başladı. Bulut teknolojisi bilgiye istediğimiz yer ve zamanda ulaşmamızda büyük bir özgürlük sağlıyor. Aynı zamanda bu alanla ilgili birçok meslek grubu da ortaya çıkmış durumda. Ders kayıtları, kitaplar, ödevler, notlar bu sistem üzerinden hem öğrenci hem öğretmen tarafından kolay bir şekilde ulaşılabilecek. Öğretmen verdiği bir ödevin kontrolünü bu platformdan yapabilecek, öğrenci anlamadığı konuyu istediği zaman tekrar edebilecek. Şuan pek çok yerde kullanılsa da ileride tüm ders kitaplarının yerini alacağı düşünülüyor.

5 - Bükülebilir Ekran

Eğitimi sadece sanal ortama taşımak; yazma becerisinin, kalem kullanma becerisinin yok olmasına neden olabilir.

Bu yüzden ileride akıllı kağıtların yaygın olarak kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Sony şimdiden akıllı bir kağıt üretti. Bu kağıtlar üzerinde yazı yazma, resim yapma gibi olanaklar sunuyor. Ayrıca notlarınıza fotoğraf, belge vs ekleyip bunları saklayabiliyorsunuz. Bu da bizi büyük bir kağıt israfından kurtarıyor.

6 - Yeni Eğitim Alanları Neler?

Teknoloji geliştikçe ilgi ve ihtiyaçlar da değişecek ve bu ihtiyaca yönelik meslek dalları gelişecek. Bu elemanları yetiştirmek için yeni eğitim alanları ortaya çıkacaktır. Örneğin; akıllı telefonlarımız ve sosyal medya bu kadar yaygın değilken yazılım ve medya uzmanlarına bu kadar ihtiyaç duyulmuyordu. Bu konudaki gelişmeler artıp yaygın hale gelince bu meslek dalları ile ilgili eğitim alanları ve çalışan sayısı giderek arttı. Günümüzde yapay zeka ve robotik çalışmalar artmaya başladı. İleride de bununla ilgili online eğitim alanları ve meslekler mutlaka artacaktır. acaba ileride çocuklarımız; robot tamircisi, drone pilotu, yapay zeka psikoloğu vs. olabilir mi?

Belki yirmi belki kırk sene sonra bu yazdıklarım gerçek olabilir belki de hiç olmayabilir. Şuan bunu bilemiyoruz. Ama umarım bu çok hızlı gelişen ve değişen teknoloji eğitime doğru şekilde adapte edilir ve çocuklarımızın, torunlarımızın aldığı eğitimin amacı dünyayı daha mutlu ve daha yaşanabilir hale getirmek olur.

Yazar: Ceyda Kurt

Evde Eğitim, Evde eğitim zorunlu değil ve genellikle geleneksel eğitim yöntemleri kullanılmaktadır, Evde eğitim zorunlu hale gelebilir Online eğitim yaygın olacak ve sanal gerçeklik gözlükleriyle dersler işlenebilecek, VR ve AR Gözlükler, Çoğunlukla eğlence sektöründe kullanılmakta, eğitimde sınırlı kullanılıyor, Dersler, gezi ve keşifler bu gözlüklerle gerçekleştirilebilecek Uygulama ve deneyim tabanlı eğitimde önemli bir rol oynayacak, Kişiselleştirilmiş Sıralar, Standart sıralar kullanılmakta ve bazen öğrencinin öğrenme etkinliğini engelleyebilir, Özel kabin sıralar ve öğrencinin öğrenim şartlarını optimize eden ayarlar kullanılacak, Bulut Bilişim, Birçok yerde kullanılsa da, eğitimde tam anlamıyla kullanılmamaktadır, Tüm ders kayıtları, kitaplar, ödevler, notlar bu sistem üzerinden hem öğrenci hem öğretmen tarafından ulaşabilecek, Bükülebilir Ekran, Geleneksel kağıt ve kalemler yaygın olarak kullanılıyor, Bükülebilir ekran ve akıllı kağıtlar yazma ve çizme becerilerini korurken teknolojiyi de entegre edecek, Yeni Eğitim Alanları, Eğitim alanları genellikle mevcut meslekler üzerine kurulu, Yapay zeka ve robotik gibi yükselen alanlarla birlikte yeni ve spesifik eğitim alanları gelişecek, , , , , , , , , , , ,
Eğitim Teknolojisi ve Eğitimin Geleceğieğitimin geleceğieğitim teknolojisieğitim ve teknoloji yeni teknoloji bilim ve gelecek
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.