AnasayfaBlogMeditasyon Nedir, Nasıl Başlanır?
Motivasyon

Meditasyon Nedir, Nasıl Başlanır?

16 Mayıs 2019
Bir kadın karanlıkta meditasyon yapıyor, sadece çakralarının yedi renkli ışığıyla aydınlanıyor. Silueti mürekkep gibi karanlığa karşı vurgulanmış, kollarını huzurlu bir farkındalık halinde havada tutuyor. Koyu kırmızı olan ilk çakra omurgasının tabanında yer alırken, ikincisi göbeğinin yakınında parlak bir turuncu. Üçüncü çakra canlı bir sarı, dördüncüsü sakinleştirici bir yeşil, beşincisi sakinleştirici bir mavi, altıncısı yoğun bir çivit mavisi ve yedincisi başının tepesinde parlak bir menekşe rengidir. Derin bir meditatif trans, berraklık ve huzur halindedir.
Meditasyonun TanımıMeditasyonun AmacıMeditasyon Teknikleri
Derin düşünme metoduZihni boşaltma ve huzura ulaşmaZihni Serbest Bırakma Tekniği
Belli bir din ya da inanç sistemi olmayıp rahatlama yöntemiKötü düşüncelerden arınmak, bilinci açmak ve başarıya ulaşmakNefese Odaklanma Tekniği
Kişinin öz varlığına ulaşma teknikleriZihni kirlerden (olumsuz düşünceler) arındırmak ve güzellikleri (olumlu düşünceler) görmekMüzik veya doğa sesleri eşliğinde meditasyon
Zihni kontrol ve farkındalığı arttırma yöntemiKendini gözlemlemek ve anlama, ruhsal açıdan bağlantı kurmakOdaklanma ve ritmik nefes teknikleri
Duygusal ve ruhsal rahatlama sağlama yöntemiDuygusal dengenin kazanılması ve kişisel gelişimFarklı yoga ve meditasyon pozisyonları
Aydınlanmayı ve farkındalığı arttırma çalışmasıZihinsel ve ruhsal sağlığı optimize etmekMantra (kelime ya da hece) tekrarıyla meditasyon
Yoğunlaşmanın artması için yapılan aktiviteKonsantrasyonu ve hafızayı güçlendirmekGözlem ve farkındalık meditasyonları
Stres yönetimini sağlama aracıRuhu, zihni ve bedeni yatıştırmak, stres ile daha iyi başa çıkmakKendine odaklanma ve hayal kurma teknikleri
Kendini tanıma ve anlama yöntemiKendisi hakkında derin bir farkındalığın oluşması ve olumlu benlik algısının arttırılmasıGörselleştirmeye dayalı meditasyonlar
Kişiye daha fazla iç huzuru ve hafiflik hissi verme aracıDuygusal dengenin kazanılması ve kişisel gelişimDoğru nefes alıp verme odaklı meditasyonlar

Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız meditasyon kelimesi, Batı dilinde “derin düşünme” manasında kullanılan bir terimdir. Bir din veya inanç sistemi değildir; şifalanmak yani rahatlamak için kullanılan bir yöntemdir. Farklı dinlere, inançlara, mezheplere göre farklı yorumlansa da hepsinin özü aynıdır. Yani tek bir biçimi ya da katı kuralları olmayan bir arınma yöntemidir. Kişinin iç huzura erişerek öz varlığa ulaşmasını sağlayan zihni denetleme tekniklerine verilen isimdir.

Meditasyonun Amacı Nedir?

Stres ile başa çıkmanın yollarından biri olan meditasyon aslında zihni kötü düşüncelerden arındırmak, bilinci açmak, başarılı bir insan olmak gibi birçok amacı olan konsantrasyon ve farkındalık çalışmalarıdır. Bir örnekle anlatmak gerekirse; zihnimizi kirli bir cam olarak düşünelim. Meditasyon, bu kirli camı temizleyip arkasındaki güzellikleri görmeyi amaçlar. Kendinizle baş başa kalarak ruhsal açıdan kendinizi gözlemlemenizi sağlar.

Meditasyon Nasıl Yapılır? 

Meditasyon yapabilmek için zihni boşaltmayı öğrenmek gerekir. Yani hiçbir şey düşünmeden gerçekleşmesi gereken derin düşünme halidir. İlk başta kafanız karışabilir ve nasıl yapacağınızı anlamayabilirsiniz. İşte asıl önemli nokta burası. Zihninizi boşalttığınız anda derin bir huzur ve farkındalığa kavuşursunuz.

Ruhunuzdan bilincinize doğru akan bir farkındalık, aydınlanma, uyanış kazanmış olursunuz. Hakikate ulaşma anında kendinizi yargılamadan dışarıdan gözlemleme fırsatı elde edersiniz. Şu anda karmaşık gözüktüğüne bakmayın. Çünkü pratik yapmak felsefesinden daha kolay.

Başlarken yapılması ve yapılmaması gereken birkaç husustan bahsedeceğim:

  • Kendinize rahatsız edilmeyeceğiniz sessiz bir ortam oluşturun. Dikkatinizi dağıtabilecek şeyleri ortamdan uzaklaştırın. Karnınız tıka basa doluyken meditasyona başlamayın. Odanız normal bir sıcaklıkta ve orta derece aydınlatılmış olmalı. Üzerinize mutlaka rahat giysiler giyinin. 

  • Doğru nefes alabilmek meditasyon için en önemli faktörlerden birisidir. Ritmik olarak diyaframdan nefes almalısınız.

  • Konsantrasyonunuzu arttırmak için mum ve tütsü yakarak ambiyansı güçlendirebilirsiniz. Bu tamamen tercihinize bağlıdır.

  • Müzik dinleyebilirsiniz. Seçtiğiniz müzikler hareketli ve sözlü olmamalıdır. Yağmur sesi, rüzgar sesi, kuş sesi gibi doğa sesleri seçebilirsiniz.

  • Meditasyon yaparken bir diğer önemli nokta ise pozisyonunuz. Sırtınız ve vücudunuz dik olmalı. Bağdaş kurarak, oturarak ve uyumayacağınıza eminseniz rahat bir yere uzanarak yapabilirsiniz. Bağdaş kurduğunuzda da sırtınızın yere dik olmasını sağlayın. Ellerinizin pozisyonu rahat olmalıdır. Parmaklarınızı farklı şekillerde temas ettirmeniz bedendeki enerji akışınızı arttırmanızı sağlar.

  • Zaman sınırlaması söz konusu değildir. Ancak ortalama meditasyon süresi 20-30 dakika olmalıdır. Eğer yeni başlıyorsanız bu süre çok uzun olmayacaktır. Odaklanmanız ve verim almanız için süreklilik gereklidir. Yani her gün tekrar yaparak süreyi ve alınacak verimi maksimum seviyeye taşıyabilirsiniz. Bu yüzden yeni başlayanlar için sürenin kısa olması morallerini bozmasın.

Meditasyon Teknikleri Nelerdir? 

Meditasyon için çeşitli teknikler geliştirilmiştir. Bu tekniklerin ortak amacı zihni boşaltmaktır. Sizlere en çok tercih edilen iki teknikten bahsedeceğim.

Zihni Serbest Bırakma Tekniği

Pek çok kişi tarafından uygulanmış ve başarılı olmuş bir tekniktir. Yeni başlayanlar için uygundur. Yukarıda bahsettiğim hususlara dikkat ederek uygun bir pozisyona geçin;

  • Öncelikle başınızdan başlayarak tüm vücudunuzu zihinsel olarak tarayın. Bedeninizde bulunan tüm kaslara ve organlarınıza sırasıyla odaklanın.

  • Taramayı sonlandırdıktan sonra derin bir diyafram nefesi alın. Nefes almayı ritmik bir şekilde devam ettirin.

  • Şimdi zihninizi serbest bırakın. Zihninizden geçen hiçbir düşünceye odaklanmayın bırakın hepsi su gibi aksın. Bir düşünceye odaklandığınızı farkettiğinizde meditasyona tekrar dönüp devam edin.

  • Süreniz bittiğinde derin bir nefes alın ve gözlerinizi açın. Arınma hissine ve zihninizin boşaldığına şahit olmak size iyi gelecek.

Nefese Odaklanma Tekniği

Bir diğer teknik nefese odaklanma tekniğidir. Kolay ve sık kullanılan bir teknik olduğundan herkes için uygundur.

  • Rahat bir pozisyona geçin.

  • Şimdi yavaşça nefes alışınıza ve verişinize odaklanın. 10 nefes aldıktan sonra tekrar başa dönerek birkaç sefer bunu tekrar edin. Eğer sayıyı unutursanız tekrar birden başlayın. Hatırlamaya çalışmak odaklanmanıza zarar verir.

  • Zihniniz boşalana kadar buna devam edin. Bir önceki teknikte bahsettiğim gibi akıp giden hiçbir düşünceye odaklanmayın.

  • Sayı sayarken zihniniz boşalacak ve arınmanın huzurunu hissetmeye başlayacaksınız. Bu andan itibaren müdahale etmeden kendinizi akışa bırakın. Kendinizi gözlemleyin.

  • Süreniz bittiğinde derin bir nefes alın ve gözlerinizi açın. Arınma hissine ve zihninizin boşaldığına şahit olmak size iyi gelecek.

Meditasyon yapmak ruhunuzu arındırdığı gibi hedeflerinize de daha kolay ulaşmanızı sağlayacaktır. Bildiğiniz gibi hedefleri gerçekleştirmenin yolu içsel motivasyondur. İçsel motivasyon ise ancak rahatlamış ve arınmış bir zihin ile mümkündür. 

Yazar: Nezaket Gölek

Derin düşünme metodu, Zihni boşaltma ve huzura ulaşma, Zihni Serbest Bırakma Tekniği, Belli bir din ya da inanç sistemi olmayıp rahatlama yöntemi, Kötü düşüncelerden arınmak, bilinci açmak ve başarıya ulaşmak, Nefese Odaklanma Tekniği, Kişinin öz varlığına ulaşma teknikleri, Zihni kirlerden (olumsuz düşünceler) arındırmak ve güzellikleri (olumlu düşünceler) görmek, Müzik veya doğa sesleri eşliğinde meditasyon, Zihni kontrol ve farkındalığı arttırma yöntemi, Kendini gözlemlemek ve anlama, ruhsal açıdan bağlantı kurmak, Odaklanma ve ritmik nefes teknikleri, Duygusal ve ruhsal rahatlama sağlama yöntemi, Duygusal dengenin kazanılması ve kişisel gelişim, Farklı yoga ve meditasyon pozisyonları, Aydınlanmayı ve farkındalığı arttırma çalışması, Zihinsel ve ruhsal sağlığı optimize etmek, Mantra (kelime ya da hece) tekrarıyla meditasyon, Yoğunlaşmanın artması için yapılan aktivite, Konsantrasyonu ve hafızayı güçlendirmek, Gözlem ve farkındalık meditasyonları, Stres yönetimini sağlama aracı, Ruhu, zihni ve bedeni yatıştırmak, stres ile daha iyi başa çıkmak, Kendine odaklanma ve hayal kurma teknikleri, Kendini tanıma ve anlama yöntemi, Kendisi hakkında derin bir farkındalığın oluşması ve olumlu benlik algısının arttırılması, Görselleştirmeye dayalı meditasyonlar, Kişiye daha fazla iç huzuru ve hafiflik hissi verme aracı, Duygusal dengenin kazanılması ve kişisel gelişim, Doğru nefes alıp verme odaklı meditasyonlar
meditasyon zihni arındırma şifalanma stres meditasyon teknikleri doğru nefes alabilmek zihni serbest bırakma tekniği nefese odaklanma tekniği
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.