AnasayfaBlogE-ticaret Sorumlusu Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

E-ticaret Sorumlusu Nedir? Ne İş Yapar?

14 Mayıs 2021
Klavye üzerinde yazı yazan bir çift elin yakın çekimi. Klavye beyaz, tuşlar siyahtır ve eller hızlı, verimli bir şekilde yazmaktadır. Sol el boşluk çubuğunun üzerinde dururken sağ el tuşların üzerinde konumlandırılmıştır. Arka planda mavi bir altıgen ve beyaz bir dolar işareti ile kırmızı ve mavi arka plana sahip beyaz bir daire vardır. Klavyenin sağında altıgen şeklinde beyaz bir çizgi vardır. Klavyenin üzerinde beyaz bir metin yakın çekim olarak gösterilmiştir.
E-Ticaret Sorumlusu ÖzellikleriGörev ve SorumluluklarıSağladığı Faydalar
Satış becerilerine sahip olmalıMarka için e-ticaret sitesi kurma ve organizasyonunu sağlamaFirmalara danışmanlık hizmeti sunma ve e-ticaret sürecini kolaylaştırma
Bilgisayar ve web sitesi yönetimi konusunda bilgi sahibiÜrünlerin kargolanması, stokların yenilenmesi ve transfer sürecinin yönetimiSürekli ve kesintisiz hizmet sağlama
SEO konusunda bilgili olmalıE-ticaret sitesindeki SEO ihtiyaçlarını belirleme ve strateji geliştirmeMarkanın çevrimiçi görünürlüğünü ve bilinirliğini artırma
Müşteri geri bildirimlerini dikkate almaMüşteri öneri ve şikayetlerini analiz ederek stratejiler geliştirmeMüşteri memnuniyetini sağlama ve marka bağlılığını artırma
Grafik ve web tasarım becerilerine sahip olmalıSite içerisindeki görsel grafik ve tasarımları yönetmeMarkanın profesyonel ve çekici bir çevrimiçi imaj oluşturma
Dijital pazarlama konusunda bilgi sahibi olmalıMarka için daha karlı e-ticaret fırsatlarını belirlemeyeSatışları ve karlılığı artırma
Altyapı ve yazılım konularında bilgi sahibi olmalıAltyapı ve yazılım konularında sorunları hızlı bir şekilde çözmekE-ticaret sitesinin sorunsuz çalışmasını sağlama
E-ticaret trendlerini takip etmeliMarkanın rekabetçi kalabilmesi için güncel taktikler ve stratejiler uygulamakMarkanın rekabet avantajını artırma
Analitik düşünme ve stratejik planlama yeteneğiEtkileşimleri, dönüşüm oranlarını analiz etme ve düzenlemeler geliştirmeMüşteri deneyimini geliştirme ve dönüşüm oranlarını artırma
Veri analizi becerisine sahip olmalıYapılan faaliyetlerin analizi ve raporlanmasıMarka için e-ticaretin etkinliğini ve performansını ölçme

Teknolojinin de gelişmesiyle birlikte pek çok marka mal ve hizmetlerini elektronik ortama taşımaya başlamıştır. Geleneksel pazarlama yöntemlerinin aksine daha fazla kişiye ulaşabilmek için markalar ve pek çok satış firması e-ticaret üzerinden satışlarını yapmayı daha avantajlı bulmaktadır. Bununla birlikte birçok yeni iş imkanı ortaya çıkmaktadır. Bunlardan birisi e-ticaret sorumlusu olarak adlandırılan ve çevrimiçi ticaret platformlarına hakim olan kişilerdir.

E-ticaret sorumluları markalar için e-ticaret sitesi kurulumu ve organizasyonu konusunda büyük bir sorumluluk almaktadırlar. Pek çok global ve ulusal markalar rakipleriyle rekabetlerini de gözeterek e-ticaret konusunda bilgili ve uzman kişiler ile çalışmak istemektedirler. Böylece markalar hem daha fazla kişiye erişim sağlama imkanına hem de daha geniş bir pazarda ismini duyurma fırsatına sahip olabilirler. E-ticaret sorumlusu satış yapma becerilerine sahip, bilgisayar ve web sitesi alanından mesul olan kişilerdir.

E-ticaret Sorumlusu Nedir?

E-ticaret sorumlusu olan kimseler, e-ticaretin sunduğu avantajları kullanıcılar ile buluşturabilmek ve bundan en fazla verimi alabilmek için çalışmalar yaparlar. Günümüzde dijital dünyada çok sayıda e-ticaret sorumlusu, markaların imajını geliştirip sağlamlaştırmak için istihdam edilmeye başlamıştır. Çoğunlukla çevrimiçi satış organizasyonunu oluşturan ve bunun tüm kontrollerini üstlenen bir göreve sahiplerdir.

Müşterilerin ürünlere her an her yerde ulaşabilecekleri bir alt yapıyı oluşturmak ve onlara dijital ortamdan satış yapmak temel hedefleri arasındadır. Satış yapmanın haricinde markaya web sitesi kurma, kargo ve lojistik sürecin takibini yapma gibi sorumlulukları da üstlenir. Bu sorumlulukların sınırlarına firma karar verir. Bazen sadece kargolar ile ilgili durumlar için e-ticaret sorumlusuna ihtiyaç duyabilirken bazen de e-ticaret altyapısı, yazılım, dijital pazarlama ve arama motoru optimizasyonu (SEO) konusunda ihtiyaç duyar. 

E-ticaret Sorumlusu Ne İş Yapar?

E-ticaret oldukça geniş ve detaylı bir sektör haline gelmektedir. Bu sektör sürekli canlı kaldığı için markalar, ürünlerinin stokları, kargo ve teslimat süreçleri, fon transferleri, ürünlerin pazarlanması ve kendi bilinirliklerini arttırabilmek adına bu alanda uzman kişiler ile işbirliği yapmaktan yanadır. E-ticaret sorumlusu olan kişiler de markaların bu istekleri doğrultusunda kendilerini geliştirmek durumunda kalır. Gelin birlikte bu alanda çalışmak isteyenlerin sahip olması gereken niteliklere yakından bakalım:

  • Öncelikle markanın hem görsel hem de içerik olarak dikkat çekici özelliklere sahip olan bir e-ticaret sitesinin kurulması gerekir. Halihazırda bir internet sitesi var ise bu site üzerinden düzenlemeler yapmalıdır.

  • E-ticaret sitesindeki etkileşimleri, dönüşüm oranlarını, sitedeki yoğunluğun ne zaman ve hangi şartlarda daha aktif olduğunu tespit ederek bu alanda uygun düzenlemeler geliştirmelidir. 

  • Yapılacak bu faaliyetleri analiz ederek markaya haftalık, aylık yad a yıllık olarak rapor şeklinde sunabilmelidir.

  • En doğru stratejiyi bulmak ve onu doğru bir şekilde uygulayabilmek için e-ticaret sitesindeki SEO ihtiyaçlarını belirleyebilmelidir. 

  • Ürünlerin kargolanması, stokların yenilenmesi ve transfer süreciyle ilgili iyileştirmeleri yapabilmelidir

  • Marka için daha karlı olabilecek fırsatları analiz edebilmelidir.

  • Sürekli ve kesintisiz bir hizmet verebilmek için altyapı ve yazılım konusunda hassas davranmalıdır.

  • Elde olan kaynakları nasıl daha iyi kullanabilirim diye düşünerek yeni stratejileri uygulama konusunda girişken olmalıdır

  • Site içerisinde gerekli olan görsel olarak da önem arz eden resim, grafik ve tasarımların yapılmasını sağlamalıdır. 

  • Yukarıda yer alan becerilere sahip olan bir e-ticaret sorumlusuyla çalışmak markanın hizmet kalitesini oldukça etkileyeceği için önemlidir. 

E-ticaret sorumlusunun sağladığı faydalar

  • Firmaların yabacı olduğu e-ticaret alanına katıldıkları süreçte onlara danışmanlık hizmeti sunar.

  • Geleneksel ödeme yöntemlerinin dışında Sanal POS ve benzeri ödeme yöntemlerinin kullanımını sağlar.

  • Müşteri geri bildirimlerini alarak öneri ve şikayetler doğrultusunda yeni stratejiler geliştirir.

  • İnternet sitesinin oluşturulması, düzenlenmesi ve geliştirilmesi noktasında yenilikçi bir yaklaşım getirir.

  • Markanın müşterileri ile sanal bir ortamdan da olsa bir bağ kurmasını sağlar.

  • Alnında bilgili ve tecrübeli olan kişiler sayesinde en uygun dijital pazarlama yöntemini bulmak konusunda yaşanılan karmaşayı giderir.

  • Sorunsuz, kesintisiz ve güvenli bir e-ticaret sürecini sağlamaya çalışır.

E-ticaret Sorumlusu Maaşları

E-ticaret alanında kendini geliştirmiş ve bu alanda uzmanlık derecesinde bir yeterliliğe sahip olan kişiler markalar tarafından özellikle tercih edilen kimselerdir. Dijital pazarlama konusunda bilgili ve eğitimli kişiler bu sektörde daha iyi yerlere gelebilmektedir. Çünkü ne kadar bilgi ve tecrübeye sahip olurlarsa o kadar çok e-ticaret alanında avantajlı olacaklardır.

, bilgisayar teknolojisi ve programlama,

E-ticaret Sorumlusu Nasıl Olunur?

E-ticaret sorumlusu olmak için en az lise mezunu olmak gerekir. Meslek Yüksekokullarının Pazarlama ve E-Ticaret bölümlerinde ön lisans eğitimi alarak bu meslekte ilerleyebilirsiniz. Verilen eğitimin başarılı bir şekilde tamamlandığı taktirde E-ticaret ön lisans diplomasına sahip olabilirsiniz. Ancak yalnızca buradaki bilgiler yeterli değildir. Kariyer olarak daha fazlasına sahip olmak ve bu sektörde ilerlemek isterseniz bazı eğitimleri ayrıca almanız gerekecektir. Çünkü ticaretin tüm süreçlerine hakim olmanız ve bazı niteliklere sahip olmanız oldukça önemlidir. 

  • İlk olarak, pazarlama ve satış alanında bir muhasebeci kadar olmasa da yeterli bilgi birikimine sahip olmanız gerekir. Çalıştığınız markayı karlı çıkaracak hamleler yapmalı ve bir sonraki adımınızı daima planlayarak atmalısınız. Ayrıca satış konusundaki hukuki ve yasal gereklilikleri de bilmeniz önemlidir.

  • İkinci olarak, iyi ve ileri düzeyde SEO bilgisine sahip olmanız gerekir. Sadece e-ticaret alanında değil, bütün internet siteleri içeriklerini ve sayfalarının düzenini SEO uyumlu yapmadıkları taktirde bu sektörde başarılı olamazlar. Özgün ve aranma hacmine uygun şekilde üretilen satış içerikleri SEO uyumlu olması sayesinde markaya, uzun vadede kalıcı bir geri dönüş sağlayacaktır.

  • Ardından bir e-ticaret sorumlusunun Dreamweaver, Illustrator, Photoshop gibi alanlarda yetkinliğe sahip olması gerekir. Daha dikkat çekici başlıklar, sayfa düzeni, sitenin teması ya da ürünlerin görselleri gibi pek çok şeyde teknik becerilerini kullanmalıdır. 

  • Görselliğin yanında metin editörlüğü konusunda da HTML/CSS bilgisine sahip olmalıdır. E-ticaret sorumlusu, markanın internet sitesi üzerindeki içeriklerin üretilesi noktasında SEO uyumlu içerik üreten yazarlar ile anlaşarak çalışmalar yürütebilir. 

  • Son olarak e-ticaret sitesinin düzgün ve planlı bir şekilde işlemesini kontrol etmek ve verimliliğini analiz etmek için Google Analytics gibi analiz yazılım platformlarını kullanabilmek gerekir.

Satış becerilerine sahip olmalı, Marka için e-ticaret sitesi kurma ve organizasyonunu sağlama, Firmalara danışmanlık hizmeti sunma ve e-ticaret sürecini kolaylaştırma, Bilgisayar ve web sitesi yönetimi konusunda bilgi sahibi, Ürünlerin kargolanması, stokların yenilenmesi ve transfer sürecinin yönetimi, Sürekli ve kesintisiz hizmet sağlama, SEO konusunda bilgili olmalı, E-ticaret sitesindeki SEO ihtiyaçlarını belirleme ve strateji geliştirme, Markanın çevrimiçi görünürlüğünü ve bilinirliğini artırma, Müşteri geri bildirimlerini dikkate alma, Müşteri öneri ve şikayetlerini analiz ederek stratejiler geliştirme, Müşteri memnuniyetini sağlama ve marka bağlılığını artırma, Grafik ve web tasarım becerilerine sahip olmalı, Site içerisindeki görsel grafik ve tasarımları yönetme, Markanın profesyonel ve çekici bir çevrimiçi imaj oluşturma, Dijital pazarlama konusunda bilgi sahibi olmalı, Marka için daha karlı e-ticaret fırsatlarını belirlemeye, Satışları ve karlılığı artırma, Altyapı ve yazılım konularında bilgi sahibi olmalı, Altyapı ve yazılım konularında sorunları hızlı bir şekilde çözmek, E-ticaret sitesinin sorunsuz çalışmasını sağlama, E-ticaret trendlerini takip etmeli, Markanın rekabetçi kalabilmesi için güncel taktikler ve stratejiler uygulamak, Markanın rekabet avantajını artırma, Analitik düşünme ve stratejik planlama yeteneği, Etkileşimleri, dönüşüm oranlarını analiz etme ve düzenlemeler geliştirme, Müşteri deneyimini geliştirme ve dönüşüm oranlarını artırma, Veri analizi becerisine sahip olmalı, Yapılan faaliyetlerin analizi ve raporlanması, Marka için e-ticaretin etkinliğini ve performansını ölçme
E-ticaret Sorumlusu E-ticaret Sorumlusu nedir E-ticaret Sorumlusu ne iş yapar E-ticaret Sorumlusu maaşları E-ticaret Sorumlusu nasıl olunur
Bu görüntüde gündelik kıyafetiyle dışarıda duran bir kadın görülüyor. Elinde bir el çantası var ve koyu renk pantolonla beyaz bir üst giymiş. Saçları kısa bir bob şeklinde şekillendirilmiş ve yüzü hafifçe kameraya dönük. Kameradan uzağa bakıyor gibi görünüyor, ifadesi nötr ve dudakları hafifçe ayrılmış. Açık alanda tek başına dururken düşüncelere dalmış gibi görünüyor.
Zeyneb Kürkcü
Blog Yazarı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü 4. sınıf öğrenci. 7 ay boyunca bir içerik ajansında e-ticaret üzerine içerik yazarlığı yaptı. Kitap-dizi-film ve motivasyon üzerine kendi instagram bloğunu yaklaşık 3 yıldır aktif bir şekilde kullanıyor ve takipçilerine içerik üretiyor. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Açık mavi gömlek giyen bir adam başparmağıyla onaylıyor. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle sevinçli bir ifade var. Gözleri kapalı ve sakalları düzgünce kesilmiş. Ağzı hafifçe açık ve beyaz dişleri görünüyor. Sağ elini kaldırmış, başparmağını ve işaret parmağını uzatarak başparmak işareti yapıyor. Sol eli yanında, rahat bir şekilde duruyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Arka planda beyaz bir duvarın olduğu aydınlık bir odada duruyor. Odanın ışığı yüzünden yansıyarak sıcak bir parıltı veriyor.
5
(29)

E-Ticaret Eğitimi

25 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
20151170
Bu görsel, Amazon Dropshipping'e odaklanan bir çevrimiçi kursu tasvir ediyor. Muhtemelen eğitmen olan bir kişi onaylamak veya teşvik etmek için baş parmağını kaldırıyor. Arka planda, kursun belirli bir marka veya kuruluşla ilişkili olabileceğini düşündüren siyah ve turuncu bir logo var. Ayrıca, görselde ilginç bir kompozisyon oluşturmak için her biri farklı renklere sahip birkaç turuncu kare var. Genel olarak bu görsel, bir Amazon Dropshipping kursunun mükemmel bir görsel temsilidir. Potansiyel öğrencilere kesinlikle hitap edecek bir onay, teşvik ve güvenilirlik mesajı iletiyor. Eğitmenin onaylayan başparmak işareti ile siyah ve turuncu logonun birleşiminden oluşan bu kursun, Amazon Dropshipping hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkes için başarılı olacağı kesin.
5
(11)

Amazon Eğitimi

6 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
2015797
Takım elbise giymiş bir adam dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor. Elleri klavyenin üzerindedir ve gözleri ekrana odaklanmıştır. Kısa, koyu renk saçları vardır ve dizüstü bilgisayarın üzerinde mavi beyaz bir logo görülmektedir. Ellerinden birinin yakın çekimi ve siyah bir gömleğin başka bir yakın çekimi var. Arka planda bir fotoğraf görülmektedir. Adam dikkatle bir şeyler yazmakta, bakışları dizüstü bilgisayar ekranından hiç ayrılmamaktadır. İfadesi ciddi ve odaklanmış, önemli bir işle meşgul olduğunu gösteriyor. Görüntü, adam dizüstü bilgisayarında özenle çalışırken bir konsantrasyon anını yakalıyor.
5
(486)

WordPress Eğitimi

14 Konu5 Saat