AnasayfaBlogÇalışan Deneyimi Yaratmak
Çalışan Katılımı

Çalışan Deneyimi Yaratmak

23 Kasım 2018
Farklı yaş ve cinsiyetlerden bir grup insan bir ofis toplantı odasında ahşap bir masanın etrafında oturmaktadır. Soldaki adamın üzerinde mavi bir gömlek ve gözlük var ve sağdaki pembe gömlekli kadınla konuşurken öne doğru eğiliyor. Önlerindeki masada bir dizüstü bilgisayar, bir kupa, bir kağıt parçası ve üzerine birkaç fotoğraf iliştirilmiş bir ilan tahtası var. En sağda, arka planda bir bitki zar zor görülüyor ve ön planda bir kağıt parçasının yakın çekimi yer alıyor. Ortam sakin ve dostane, herkes sohbet ediyor.
Konu BaşlığıDetaylarSonuçlar
Çalışan Deneyimi Nedir?Şirketler, çalışanlarının şirkete geldiklerinde ve şirketten bahsederken hissetmeleri gereken duyguları yaratmaya başladı.Çalışan deneyiminin yaratılması, işe alım süreçlerini ve çalışan memnuniyetini iyileştirmekte.
Yeni Neslin TalepleriYeni nesil çalışanlar, iş yerinde keyifli ve olumlu bir atmosfere sahip ortamlarda çalışmayı tercih ediyor.Bu talepler, şirketlerin çalışan deneyimini önemsemesine ve buna odaklanmasına neden olmuştur.
Şirket KonumlandırmasıAidiyet, eğlence, üretim, iletişim, rekabet, ve ekip çalışmasının şirket konumlandırmasındaki önemi.Bu öğelerin dikkate alınması şirketin dışarıdaki imajını ve içerideki çalışma ortamını belirler.
Marka Tutarsızlığı ve Personel DeğişimiMüşteriye verilen izlenimin çalışma ortamından farklı olması.Marka duruşunda tutarsızlık yaratır ve personel değişim devirini arttırır.
Çalışan Deneyiminin ÖnemiÇalışan deneyimi, şirketin tutarlılığını ve çalışan memnuniyetini gösterir.Etkili bir çalışan deneyimi personel devrini azaltır ve performansı arttırır.
Eğitim ve GeliştirmeÇalışanların deneyimlerini ve verimliliklerini arttırmak için Enstitü'de eğitim ve geliştirme kurslarıBu eğitimler, çalışanın deneyimini arttırır ve şirketlerin insan kaynaklarını daha etkin yönetmesine yardımcı olur.
Yetenek YönetimiYetenek yönetimi ile doğru elemanın işe çekilmesi ve daha az çıkış maliyeti.Daha etkin bir yetenek yönetimi, iş davası riskini azaltır ve ilerlemeyi hızlandırır.
Yetenek İnovasyonuYaratıcı ve inovatif yeteneklerin keşfi ve yönetimi.Yetenek inovasyonu, şirkette aidiyet duygusunu güçlendirir ve yenilikleri hızlandırır.
Bir Şirketin Dış Duruşu ve İç OrtamıŞirketin dışarıdaki duruşunu ve iç ortamını aynı çizgide tutabilmek.Bu tutarlılık ile çalışan memnuniyeti sağlanır.
Çalışan Deneyiminin İK'ya EtkisiÇalışan deneyimi, insan kaynakları sürecinin her aşamasında önemli bir rol üstlenir.İyi bir çalışan deneyimi, uzun vadeli başarı için önemli bir unsur olur.

İnsan Kaynakları departmanı; işe alımdan bordroya, yasal süreçlerden eğitim tasarlanmasına kadar birçok farklı görevi kapsamaktadır. Bu alanlarda her alt bölüm için konusunun uzmanları görev almaktadır. Bence departmanın altına bir de satış ve pazarlama teknikleri ile reklam kategorisini de koyabiliriz; bunun nedeni bir süredir organizasyonlarımızda, toplantılarımızda sıkça bahsedilmeye başlanılan “çalışan deneyimi”dir.

Çalışan Deneyimi Nedir?

Müşteri deneyimi gibi firmalarda konumlanmalarına göre, sektörlerine göre, yapılan işte görevlendirilecek çalışanların özelliklerine göre “çalışan deneyimi” yaratmaya başladılar. Çalışanlarının şirkete geldiklerinde ne hissetmesini istiyorlar, şirketlerinden bahsederken ne hissediyorlar ve hatta bir adım ileri giderek çalışan adaylarının şirket ile ilgili ne hissetmesini istiyorlar sorularının yaratım süreçleri başladı.

Şirketler bunu sadece işveren etkin çalışma ortamı için yapmıyor, gelen yeni nesil artık bunu talep ediyor. Gününün çoğu zamanını geçirdiği iş yerinde keyifle, iyi hissederek çalışmak istiyor. İşte tam bu noktada insan kaynakları ve yönetim oturuyor ardından çalışanların ne hissetmesini, ne düşünmesini istediklerine odaklanıyorlar. Bir aile ortamı yaratmanın ve farklı düşüncelerin desteklendiği bir ortam, eğlenceli bir ortam veya üretim odaklı ama etkileşimi düşük bir ortam gibi çeşitlendirilebilir.

Şirketin Kendini Konumlandırmasında Önemli Öğeler

  • Aidiyet

  • Eğlence

  • Üretim

  • İletişim

  • Rekabet

  • Ekip çalışması

Bunların 1-10 skalasında öneminin belirlenmesi ve uygun bir ortam yaratılması ancak şirketin dışarıdaki yüzünü ve duruşunu belirlemesi ile olacaktır. Müşteriye verdiği izlenim sıcak ve güvenli iken çalışma ortamının soğuk ve bant sistemi kıvamında olması marka duruşunda tutarsızlık yaratacak ve personel değişim devirini arttıracaktır. Çünkü her çalışan aynı zamanda bir müşteridir ve müşteri olarak dışarıda aldığı hissi içeride bulamayan çalışanın kendisini ait hissedeceği başka bir yer arayışına girmesi uzun sürmeyecektir. Şirketlerin ve yönetimlerin tutarlılığı bu aşamada da önem taşımaktadır.

Tüm bu anlattıklarım insan kaynaklarının sosyal tarafını gösterdiğini ve bu disiplinde her kavramın birbiri ile iletişim içerisinde olduğunun göstergesidir. Çalışan deneyimi; şirketin tutarlılığını gösterirken çalışan memnuniyetinin yaratılmasıdır. Bu tutarlılığın sağlanması personel devrini düşürecek ve işe alım maliyetlerini azaltırken, çalışanın performans arttırma konusunda da gelişme göstermesini sağlayacaktır. Yine tutarlı bir çalışan deneyimi tasarlanması doğru konumlanmanın teyit edilmesini ve doğru elemanın işe çekilmesini sağlayacaktır. Personel devri düşürken daha az çıkış maliyeti ve iş davası riskinin azalmasını da sağlar. Şirkette aidiyet duygusu oluşturularak kuvvetli çalışanlarla yenilik yapmak ve ilerlemek daha hızlı olacaktır.

Çalışanlarınızın deneyimlerine artı bir değer katmak ve verimliliklerini arttırmak istiyorsanız Enstitü'de yer alan insan kaynaklarında eğitim ve geliştirme, yetenek yönetimi ve yetenek inovasyonu eğitimlerine katılabilirsiniz. Bu eğitimlerde alanında uzmanlardan bir çalışanın verimliliğini ve deneyimini geliştirmek üzere bilgiler alabilirsiniz. En önemlisi de şirketinizde çalışan kişiler için benzersiz bir deneyim yaşatmanıza yardımcı olacak teknikleri öğreneceksiniz.

Bu eğitimler kesinlikle ik alanında çalışan deneyimine önem veren kişiler için hazırlandı. Bunun yanı sıra bir çalışan olarak da bu deneyimi edinmek istiyorsanız uzmanların aldığı bu eğitimlere katılın ve siz de sektörün profesyonellerinden çalışan deneyiminin ne olduğunu dinleyin.

Çalışan Deneyimi Nedir?, Şirketler, çalışanlarının şirkete geldiklerinde ve şirketten bahsederken hissetmeleri gereken duyguları yaratmaya başladı, Çalışan deneyiminin yaratılması, işe alım süreçlerini ve çalışan memnuniyetini iyileştirmekte, Yeni Neslin Talepleri, Yeni nesil çalışanlar, iş yerinde keyifli ve olumlu bir atmosfere sahip ortamlarda çalışmayı tercih ediyor, Bu talepler, şirketlerin çalışan deneyimini önemsemesine ve buna odaklanmasına neden olmuştur, Şirket Konumlandırması, Aidiyet, eğlence, üretim, iletişim, rekabet, ve ekip çalışmasının şirket konumlandırmasındaki önemi, Bu öğelerin dikkate alınması şirketin dışarıdaki imajını ve içerideki çalışma ortamını belirler, Marka Tutarsızlığı ve Personel Değişimi, Müşteriye verilen izlenimin çalışma ortamından farklı olması, Marka duruşunda tutarsızlık yaratır ve personel değişim devirini arttırır, Çalışan Deneyiminin Önemi, Çalışan deneyimi, şirketin tutarlılığını ve çalışan memnuniyetini gösterir, Etkili bir çalışan deneyimi personel devrini azaltır ve performansı arttırır, Eğitim ve Geliştirme, Çalışanların deneyimlerini ve verimliliklerini arttırmak için Enstitü'de eğitim ve geliştirme kursları, Bu eğitimler, çalışanın deneyimini arttırır ve şirketlerin insan kaynaklarını daha etkin yönetmesine yardımcı olur, Yetenek Yönetimi, Yetenek yönetimi ile doğru elemanın işe çekilmesi ve daha az çıkış maliyeti, Daha etkin bir yetenek yönetimi, iş davası riskini azaltır ve ilerlemeyi hızlandırır, Yetenek İnovasyonu, Yaratıcı ve inovatif yeteneklerin keşfi ve yönetimi, Yetenek inovasyonu, şirkette aidiyet duygusunu güçlendirir ve yenilikleri hızlandırır, Bir Şirketin Dış Duruşu ve İç Ortamı, Şirketin dışarıdaki duruşunu ve iç ortamını aynı çizgide tutabilmek, Bu tutarlılık ile çalışan memnuniyeti sağlanır, Çalışan Deneyiminin İK'ya Etkisi, Çalışan deneyimi, insan kaynakları sürecinin her aşamasında önemli bir rol üstlenir, İyi bir çalışan deneyimi, uzun vadeli başarı için önemli bir unsur olur
Çalışan Deneyimi Yaratmak
Bu, güzel bir inci kolye takan bir kadının resmi. Soluk bir teni ve koyu renk saçları var, bu saçlar şık bir bob şeklinde şekillendirilmiş. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrılmış, ona huzurlu bir ifade veriyor. Üzerinde beyaz bir bluz ve boynuna dolanmış inci bir kolye var. Kolyede çeşitli boyut ve renklerde çok sayıda inci dizisi var. İnciler ışıkta parıldıyor ve kadının görünümüne zarafet katıyor. Görmezden gelinmesi zor, zamansız bir güzelliğe sahip olan kadın zarif ve dengeli görünüyor.
Aslı Aydın Öztaş
Blog Yazarı

İstanbul Ünivertesi'nde Sosyoloji bölümünden mezun olmuştur. Birçok alanda sertifika sahibidir. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir grup insan, bir dizi renkli çizgi ve şekil gösteren bir grafiğin üzerinde hep birlikte zıplıyor. Güneş arka plandaki yüksek binaların arasından ışıl ışıl parlıyor. Ön planda, bir adam silueti havada zıplıyor, kollarını muzaffer bir pozda kaldırmış. Bir kadın da kollarını iki yana açmış havada zıplıyor. Hem erkek hem de kadın aynı senkronize atlayışta yer alıyor gibi görünüyor. Sahne enerji ve neşe doludur.
Kurum - Şirket Kültürü

Şirket Kültürü Neden Önemlidir?

17 Mayıs 2019
Her ikisi de yüzlerinde geniş bir gülümsemeyle iki adam karşı karşıya durmaktadır. Beyaz gömlek giyen adamlardan biri diğerine beşlik çakmak için elini uzatır. Gri gömlek giyen diğer adam da elini kaldırıp diğer adamın eliyle buluşarak bu jeste karşılık verir. Her ikisinin de elleri havada, temas etmek üzeredir. Arka plan bulanık ve odak dışı, biraz da mavi. Jest bir saniyede yakalanmış, neşe ve dostluğun anlık bir görüntüsü. Mutlu bir şekilde birbirlerine beşlik çakan iki adamın bu görüntüsü, arkadaşlığın getirdiği neşeyi ve karşılıklı saygıyı yansıtıyor.
Kişisel Gelişim

Aidiyet Ne Demek? Ne Anlama Geliyor?

27 Ocak 2020