AnasayfaBlogÇağımızın Hastalığı: Stres
Stres Yönetimi

Çağımızın Hastalığı: Stres

02 Temmuz 2019
Mavi gömlekli, gözlüklü bir kadın kameraya doğru bakmaktadır. Çenesi hafifçe kıvrılmış ve gözleri kapalı. Saçları geriye toplanmış ve dudakları hafifçe ayrılmış. Arka plan açık gridir. Gözlüklerinin ince siyah bir çerçevesi var ve gömleği koyu, zengin bir mavi. Resmin sol tarafında yeşil ve beyaz desenli beyaz bir logo var. Gri bir arka plan üzerinde beyaz bir harf ile boynuna yakın bir çekim var. Resmin sağ tarafında ağzının yakın çekimi ve yüzünün yakın çekimi yer alıyor.
Stres BelirtileriStresin SonuçlarıStres Yönetimi Teknikleri
Kendini değersiz ve yetersiz hissetme.Aşırı endişe veya kayıtsız kalma.Olumsuz düşünme tarzını değiştirmek.
Basit bir konuda bile karar verememe.Ölüm ve intiharı sık düşünme.Spor yapmak veya yürüyüşe çıkmak.
Beklenmedik bir anda ortaya çıkan öfke ve kızgınlık durumları.Tansiyon rahatsızlığı.Doğru nefes alma tekniklerini öğrenmek.
Başarıya odaklanmak yerine başarısızlığa odaklanmak.Baş ağrısı, yorgunluk ve mide bulanması.Zamanı doğru yönetme.
Duygusal ve cinsel hayatta sorunlar yaşamak.Sindirim bozuklukları ve nefes darlığı.Problem çözme becerisini geliştirmek.
Aşırı hayal kurmak ve hayallere dalmak.Toplumsal ilişkilerde bozukluk ve uyumsuzluk.Hayır demeyi öğrenmek, işleri ertelememek.
Yaşanan olumsuz olaylar ve başarısızlıklar.Sürekli kapalı havaya sahip bir yerde yaşamak.İletişim becerilerini geliştirmek.
Yapılması gereken işlerin sınırlı bir zamana sıkışması.Aşırı terleme.Beslenmeye dikkat etmek.
Çözümlenemeyen olaylar.Yorgunluk ve hali vakti yerinde olmama durumu.Düzenli olmayı sağlamak.
Gürültü kirliliği ve ergenlik çağı gibi dışsal faktörler.Duygusal dalgalanmalar ve anksiyete.Yapmamız gereken işleri önem sırasına göre sıralamak.

Stres sıkıntı yaratan durumlar karşında vücudun verdiği tepkidir. Stresin vücuda çok büyük dertler zararları vardır. Tükürük salgısının artmasına, terlemeye, nefes almanın hızlanmasına, göz bebeklerinin büyümesine, kalbin daha hızlı çarpmasına ve mide sorunlarına neden olabilir. Bu saydıklarımız bedenin strese karşı verdiği biyolojik tepkilerdir. 

Stresin Belirtileri

  • Kendini değersiz ve yetersiz hissetme. 

  • Basit bir konuda bile karar verememe. 

  • Beklenmedik bir anda ortaya çıkan öfke ve kızgınlık durumları. 

  • Başarıya odaklanmak yerine başarısızlığa odaklanmak. 

  • Aşırı hayal kurmak ve hayallere dalmak. 

  • Duygusal ve cinsel hayatta sorunlar yaşamak. 

Stresin Sonuçları

  • Aşırı endişe veya kayıtsız kalma.

  • Ölüm ve intiharı sık düşünme. 

  • Tansiyon rahatsızlığı. 

  • Baş ağrısı, yorgunluk ve mide bulanması. 

  • Toplumsal ilişkilerde bozukluk ve uyumsuzluk. 

  • Sindirim bozukluğu, aşırı terleme ve nefes darlığı 

Stres Yaratan Kaynaklar 

  • Yaşanan olumsuz olaylar ve başarısızlıklar. 

  • Yapılması gereken işlerin sınırlı bir zamana sıkışması. 

  • Çözümlenemeyen olaylar. 

  • Ergenlik çağı. 

  • Gürültü kirliliği.

  • Sürekli kapalı havaya sahip bir yerde yaşamak .

Stresi Kontrol Altına Almak

Stres kontrolü önemlidir. Kontrol altındaki stres kişiyi harekete geçirip başarıya götürür. Bizim isteğimiz kontrol dışı stresi kontrol altına alabilmek. Çocukluk yıllarımızdan itibaren iletişim kurduğumuz her insandan olumsuz düşünmeyi öğreniriz. Çocukken bunun hatalı bir düşünme tarzı olduğunu algılayamadığımız için bu düşünme tarzı yaşamımızın bir parçası haline gelir. Dolayısıyla öncelikle bu hatayı düzeltmekle işe başlayabiliriz.



Stres ve stresten korunma yolları için farklı aktiviteler mevcuttur. Fizyolojik olarak bir sıkıntı yaşanmıyorsa doğrudan spor yapmak stresi azaltır. Stres kontrolü İçin yürüyüş kişiye bu konuda çok yardımcı olur. Bunun yanı sıra bisiklete binme ve nefes egzersizleri de stresi azaltmaya yarayan etkili bir yöntem. Çünkü doğru nefes alarak kaslarımızı daha kolay gevşetebiliriz. Stres kontrolü zor değil yeter ki strese teslim olmayın ve huzurlu yaşayın.

Zaman Yönetimi Önemli

Bir başka yolu ise zamanı doğru yönetebilmektir. Stresin nedenlerinden biri de yetiştiremediğimiz işler ve kısıtlı zamandır. Gün içinde yapmamız gereken onlarca iş olabilir. İşler arasında sıkışıp kalma hissi kendine veya sevdiklerine zaman ayıramamak da stres nedenlerinden biridir. Dolayısıyla bunları yetiştirme telaşı da stres yaratan bir diğer kaynaktır.

Yapmamız gereken işleri önem sırasına göre sıralamak yaşanan kaosu çözmemize yardımcı olacak yöntemlerden biridir. Bunun yanı sıra hayır demeyi öğrenmek, düzenli olmak, işleri ertelememek de diğer zaman yönetimi yöntemleri arasında yer alır. 

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Problem Çözme Ve İletişim Becerileri

Problem çözme becerileri, iletişim becerilerini geliştirme ve beslenmeye dikkat etme de stres kontrolü yöntemlerindendir. Kişiler gerek iş hayatı gerek özel hayatı olsun birçok problemle karşılaşabilir. Kişiler problemleri çözebildiği sürece stresle baş etme becerileri gelişir. 
Sorun aslında problemleri çözemedikleri zaman ortaya çıkar.

Kişilerin probleme yaklaşımları, tanımlamaları, seçenekleri, uygun çözümün bulunması ve uygulanması adımlarını izleyerek problemi ortadan kaldırmaları gerekmektedir. Sonuç olumsuz olursa diğer seçeneklere geçilebilir. İnsanlarla kurulan iletişim biçimi de strese yol açan durumlar arasında olabilir. İletişimde sorunlar yaşıyorsak eğer şunları tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor demektir. 

  • Karşı tarafı iyi bir biçimde dinliyor muyuz?

  • Karşımızdaki kişiyle empati kurabiliyor muyuz? 

İletişim sadece sözle olmaz beden dilimizle de olur. Hatta iletişimin büyük çoğunluğu beden dilidir. Beden dilimizi doğru kullanabiliyor muyuz? Her türlü iletişim sürecinde mesajlarınızı karşı tarafa güçlü bir şekilde iletmek ve avantaj kazanmak istiyorsanız beden dili denilen bu kavramı çok etkin kullanmak gerekiyor.

İlgili eğitimler:

Beslenmeye Dikkat

Son olarak da düzenli beslenme alışkanlığına da değinmek faydalı olacaktır. Bazı yiyecekler yorgunluğa ve uykusuzluğa yol açabildiği gibi sinirleri de doğrudan uyarabilir. Çok fazla yemek yemek veya dengesiz beslenmek de strese neden olur. Bu nedenle sağlıklı ve düzenli beslenmek stres ile baş etmenize yardımcı olur.

Kendini değersiz ve yetersiz hissetme, Aşırı endişe veya kayıtsız kalma, Olumsuz düşünme tarzını değiştirmek, Basit bir konuda bile karar verememe, Ölüm ve intiharı sık düşünme, Spor yapmak veya yürüyüşe çıkmak, Beklenmedik bir anda ortaya çıkan öfke ve kızgınlık durumları, Tansiyon rahatsızlığı, Doğru nefes alma tekniklerini öğrenmek, Başarıya odaklanmak yerine başarısızlığa odaklanmak, Baş ağrısı, yorgunluk ve mide bulanması, Zamanı doğru yönetme, Duygusal ve cinsel hayatta sorunlar yaşamak, Sindirim bozuklukları ve nefes darlığı, Problem çözme becerisini geliştirmek, Aşırı hayal kurmak ve hayallere dalmak, Toplumsal ilişkilerde bozukluk ve uyumsuzluk, Hayır demeyi öğrenmek, işleri ertelememek, Yaşanan olumsuz olaylar ve başarısızlıklar, Sürekli kapalı havaya sahip bir yerde yaşamak, İletişim becerilerini geliştirmek, Yapılması gereken işlerin sınırlı bir zamana sıkışması, Aşırı terleme, Beslenmeye dikkat etmek, Çözümlenemeyen olaylar, Yorgunluk ve hali vakti yerinde olmama durumu, Düzenli olmayı sağlamak, Gürültü kirliliği ve ergenlik çağı gibi dışsal faktörler, Duygusal dalgalanmalar ve anksiyete, Yapmamız gereken işleri önem sırasına göre sıralamak
stres empati iletişim beden dili beslenme problem çözme online eğitimler stres nedir stresle başa çıkma
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam büyük, engebeli bir kayanın üzerinde oturmuş, ellerini başının üzerine koymuş derin düşüncelere dalmış. Üzerinde, arka plandaki mavi gökyüzüne karşı göze çarpan lacivert ve beyaz flanel bir gömlek var. Ön planda kolu görülüyor ve kol saatinin yakın çekimi de görülebiliyor. Görüntüde burnu belirgin ve hafif bulanık olan bacakları da görülebiliyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor, duruşu bir tefekkür hissi uyandırıyor.
Stres Yönetimi

Stres ve Stresi Yönetme Yolları

20 Ağustos 2019
Elini yüzüne götürmüş, bilgisayar ekranına bakan bir kadın görüntünün odak noktasıdır. Kadın masada oturuyor ve ellerini yanağına dayamış. Gözleri bilgisayar monitörüne odaklanmıştır ve yüzünde dalgın bir ifade vardır. Arkasında bir masanın üzerinde bir yığın gazete, bir bardak süt ve bir kablo var. Ön planda, bir kişinin elinin bulanık bir görüntüsü görülüyor. Kadın bir bilezik takmış, kırmızı tırnakları ve parmağında bir yüzük var. Görüntü bulanık ve odak dışı olduğundan daha fazla ayrıntıyı ayırt etmek zor. Genel olarak, görüntüde bilgisayar ekranına bakan ve elini yüzüne dayamış düşüncelere dalmış bir kadın görülüyor.
Stres Yönetimi

Stres Yönetimi İçin 4 İpucu

04 Kasım 2015