AnasayfaBlogBütünsel Gelişimi ile Hayatımı Nasıl Değiştirdim?
Kişisel Gelişim

Bütünsel Gelişimi ile Hayatımı Nasıl Değiştirdim?

16 Kasım 2021
Beyaz kazaklı bir kadın masa başında oturmuş dizüstü bilgisayar kullanıyor. Elleri dizüstü bilgisayarın üzerinde ve arka planda saksıda bir bitki görülüyor. Odanın köşesinde ışıklı beyaz bir kanepe görülüyor ve solda beyaz bir kanepenin yakın çekimi var. Masanın üzerinde üzerinde beyaz bir daire olan beyaz bir tabak vardır. Kadın dizüstü bilgisayara odaklanmış, dikkatle ekrana bakmaktadır. Pencereden içeri giren güneşle oda aydınlıktır. Kadın bulunduğu ortamda rahat ve gevşemiş görünüyor.
KonuAçıklamaDaha Fazla Bilgi
Bütünsel Gelişim Nedir?Bütünsel gelişim, her alanı abültünde değerlendirmeyi ve geniş bir perspektiften bakmayı hedefleyen bir yaklaşımdır.İşletmelerden eğitime, psikolojiden felsefeye kadar pek çok disiplinde uygulanabilir.
Bütünsel Gelişimin AmacıBireyin dönüşümünü ve potansiyelini en etkin şekilde kullanmasını sağlamaktır.Kişinin sosyal, ruhsal ve fiziksel anlamda kendini tanıması, yaşam kalitesini artırması hedeflenir.
Çocuk Gelişiminde Bütünsel YaklaşımÇocukların zihinsel, bedensel ve duygusal gelişimlerinin tamamına odaklanılır.Çocukların kendi öğrenimini yönetmeleri ve çevreleriyle etkileşim içinde olmaları teşvik edilir.
Ebeveynlerin RolüEbeveynler, çocuklarının bütünsel gelişimini teşvik etmek ve desteklemek rolündedir.Çocukların ilgi alanlarına uygun aktiviteler yaratma ve onların gelişimini takip etme sorumlulukları vardır.
Öğretmenlerin RolüÖğretmenler, bütünsel gelişim yaklaşımını kullanarak öğrencilerin kendilerini güçlü hissetmelerini sağlar.Öğrencilerin çok yönlü öğrenme tecrübesine sahip olmalarına yardımcı olur.
Kişisel Bütünsel GelişimBireyin kendi hayatında bütünsel gelişim, kendi hedeflerini, yeteneklerini ve farkındalıklarını tanımak anlamına gelir.Bütünsel gelişim, kişinin kendi yaşam kalitesini artırmada ve gerçekleşme yolunda önemli bir araçtır.
İşletmelerde Bütünsel GelişimBütünsel gelişim, işletmelerde her birimin önemini ve işleyişin bütün olarak değerlendirilmesini vurgular.Her alandaki başarı ve başarısızlığın tüm işletmeye etkileri vurgulanır.
Bütünsel Gelişimin Kavramsal KökeniBütünsel kelimesi İngilizce 'holistic' kelimesinden türetilmiştir.Bütünü oluşturan parçaların kendi toplamından daha değerli olduğunu ifade eder.
Bütünsel Gelişim ve Pozitif YaklaşımBütünsel gelişim, bireylerin pozitife odaklanmasını ve kişisel gelişim hedeflerine ulaşmasını sağlar.Negatife değil, pozitif durumlara odaklanmayı teşvik eder ve destekler.
Uygulamalı Öğrenme ve Bütünsel GelişimÇocukların kendi gelişimlerini takip etmelerini ve uygulamalı bir şekilde öğrenim görmelerini sağlar.Bunun için doğal ve rahat bir öğrenim ortamı yaratan bir yaklaşımdır.

Çağın her anlamda gelişmesi, hayatın her alanına yansıyor. Eğitim başta olmak üzere çocuk gelişimi, sağlık ve kültür-sanat gibi pek çok sistemde bu farklılıklar görülüypr. Dijital bir dönemde yaşamamız, çeşitli disiplinlerde eski ekollerin kullanılmasını da sağlıyor. Disiplinlerarası bu dönemin getirdikleri arasında, kişisel gelişim baş rol oyuncusu olmaktadır. Bireylere fiziksel, ruhsal, sosyal ve mesleki anlamda fayda sağlayan bazı alanlar, yeni kavramları da doğuruyor. Bunlardan biri olan Bütünsel Gelişim, kişilerin çocukluk dönemlerinden başlayan bir etkiye sahiptir.

Okullardan işletmelere kadar her yerde tercih edilen Bütünsel Gelişim, tarih ve felsefe açısından köklü bir geçmişe uzanır. İşlevselliği ile göze çarpan bu kavram, etki alanı sayesinde yaygınlaşmaya başlamıştır. Eğitim ve koçluk alanlarında tercih edilen Bütünsel Gelişim, ruhunuzu takip etmenizi de gerektirir. Kendinize soru sorarak başlayabileceğiniz bu süreç, sevdiğiniz ve sevmediğiniz yönleriniz ile sizi mutlu ve mutsuz eden anlarınızı sorgulayarak devam eder. Hayatınızı değiştirmek istediğinizde, nereden başlamanız gerektiği ile ilgili yol gösterici olur. Kendinizi motive etmenin yolları arasında yer alan Bütünsel Gelişim, ruhunuzu tanımanız için en büyük desteği verir. Yan eğitimler ile hayalini kurduğunuz bir yaşama ulaşabilir ve verimli bir ömür inşa edebilirsiniz. Bu içerik size, Bütünsel Gelişim kavramının hayat üzerindeki rolünü aktarmayı hedeflemektedir.

Bütünsel Gelişim Nedir?

Bütünsel Gelişim, işten okul hayatına kadar pek çok alanda kullanılan bir modeldir. Bir işletmenin her unsuru arasında bulunan ilişkiyi vurgular. Her şeyin bir olduğu fikrinden yola çıkılarak meydana gelen bir kavramdır. Bütünsel Gelişim modeline, bir firmada bulunan pazarlama ve satış departmanları ile destek ekiplerinin ayrı gibi gözükse de, bir araya gelmesi örnek olarak verilir. Genellikle, iş hayatında uygulanır. Bu kavram, tüm işletme için kullanılabileceği gibi tek bir projede de geçerli olabilir. Başarı ve başarısızlık üzerine kurulu olan bir tekniktir. Bir alandaki başarının diğer kısımlara başarı sağlamayacağını ancak başarısızlığın yayılacağını belirtir.

Bütünsel Gelişim, bireylerin yaşamında da görülür. İnsanlar fiizksel, ruhsal ve sosyal anlamda bütün olarak yaşar. Kişisel gelişim tamamlanırken sosyal bilinç, farkındalık, hedef ve yetenek gibi tanımlamalar ile tanışılır. Kişinin her alanda kendini tanımasını sağlar. Yaşam kalitesini artırdığı gibi kendini gerçekleştirmesinde de rehber olarak görev yapar. Bireylerin negatife değil, pozitif durumlara odaklanmasına destek olur.

Bütünsel Gelişimin Amacı

Bütünsel Yaklaşım; felsefe, sosyoloji, antropoloji, tıp, din ve psikoloji gibi birçok alanda kullanılır. Birbiriyle ilgili birimlerin değerlendirilerek amacın anlaşılabileceği kanısına varılır. Ekoloji ve sosyoloji alanları ile yakın ilişkide olan Bütünsel Yaklaşım, sistem kuramı ile de tanımlanır. Multidisipliner bir düşünce tarzı ve yatay bağlantılar kurmaya imkan tanır. Bütünsellik kelimesinin temel oluşturduğu bu kavram, İngilizce "holizm"den gelir. Bütünü oluşturan parçaların kendi toplamından daha değerli olduğunu kanıtlar. Bu tanım ile her alana uygulanabilir bir özellikte olduğunu gösterir.

Bütünsel Yaklaşım, hem teorik hem de pratik olarak anlam ifade eder. Moslow, bu kavramın fiziksel, duygusal ve sanatsal açıdan kişilerin potansiyellerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olur. İnsani gelişmeyi hedefleyen Bütünsel Yaklaşımın amacı, bireyin dönüşümünü etkin bir şekilde gerçekleştirmesini sağlamaktır.

Çocuk Gelişimine Odaklanan Bir Kavram

Çocuğun tamamına odaklanan Bütünsel Gelişim zihin, beden ve ruh arasında güçlü bir bağ kurulmasına yardımcı olur. 1960 ve 1970'lerde ortaya çıkan bütünsel çocuk gelişim yöntemi, kişilerin ihtiyaçlarının eksiksiz bir şekilde gelişmesini destekler. Çocuğun çevresinde bulunan diğer kişi ve canlılar ile iletişimini güçlendirir. Okulda doğal ve rahat bir ortamda öğrencilerin uygulamalı bir şekilde öğrenim görmesini sağlar. Kendileri için öğrenmeye teşvik eden bu gelişim modeli, kendi gelişimlerini takip etmelerini de kolaylaştırır.

Bütünsel Gelişimi destekleyen öğretmenlerin amacı, öğrencilerin kendilerini güçlü hissetmelerini sağlamaktır. Coşku, empati ve merak unsurları ile uğraşmalarına destek olur. Ebeveynler, Bütünsel Gelişime teşvik etmede baş rol oyuncusudur. Çocuklara değer, beceri ve davranışları öğreten bir kavramdır. Yaratıcı oyun çeşitleri için alan oluşturur. Anne ve babalar, çocuklarının ilgi alanlarına uygun aktiviteler yaratır. Örneğin, otomobilleri seven çocuklar için araçların üretim aşamalarını anlatan hikâyeler okuyabilir, müzelere götürebilir ya da oyun oynatabilirsiniz. Bütünsel Gelişim, ebeveyn ve öğretmenler arasında güvene dayalı bir ilişki kurulmasını sağlar. Çocukların çıkarları doğrultusunda uygulanan bir modeldir. Çok yönlü bir eğitim modelini vurgulayan bu yaklaşım türü, öğrencinin bir bütün olduğunu savunur.

Bütüncül Gelişimin Oyun Terapisi Alanında Kullanımı

Oyun Terapisi, çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmesini sağlar. Çocuklar arasında sembolik bir etkileşim kurar. Terapi çeşitleri arasında; çocuk merkezli, deneyimsel, filial, gelişimsel, psikanalitik, bilişsel davranışçı, kum ve theraplay yer alır. Bu yöntemler kaygı bozuklukları, depresyon, kıskançlık, ölüm ve boşanma süreci, özgüven, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, hiperaktivite ve bağlanma gibi sorunlarda tedavi amaçlı kullanılır.

Ruh sağlığı profesyonelleri tarafından yürütülen bu süreç, çocuğa uygun bir model çerçevesinde gerçekleştirilir. Bütüncül Oyun Terapisi, her çocuğun ihtiyacına yönelik kullanılır. Çocuğun sorunu tespit edilerek uygulamaya geçilir. Kukla, boya, araba, bebek, ayna, hamur ve çizim kağıdı gibi malzemeler kullanılarak çocuğun iç dünyasına inilir. Uzmanın ve hastanın beklentileri doğrultusunda seans sayısına karar verilir.

Bütünsel Gelişim Eğitiminin Kapsamlı İçeriği

Bütünsel Gelişim eğitimi, katılımcıların farkındalığını geliştirmesini sağlar. Eğitimin konu başlıkları arasında; kavram tanımı, değişim, öz farkındalık, Maslow İhtiyaçlar Piramidi, bakış açısı değişimi, onaylama, Kazan-Kazan Yaklaşımı, Değerler Listesi, Swot Analizi, Hayat Amacı Belirleme, Smart Hedef, Bütünsel Gelişimi Değerlendirme Teknikleri yer alır. Bu eğitimin içeriği, kişinin kendini duygusal anlamda geliştirmesini sağlar. İş ve özel hayatında bulunan sorunlara karşı farklı bir bakış açısı kazanır. Aile ve arkadaşları ile ilişkisini bilinçli bir şekilde kurarak sağlam temellere oturtur. Çocukların bilinçaltını doğrudan etkileyen bu model, iş hayatında da başarılara imza atmanıza yardımcı olur.

Bütünsel Gelişim Eğitiminin Katılımcılara Kazandırdığı Avantajlar

Bütünsel Gelişim eğitimi, içeriği sayesinde çeşitli kazanımlar sunar. Öncelikle, bu etkinliğe kimler katılır? Bir bakalım:

  • Kendini geliştirmeyi, değiştirmeyi ve dönüştürmeyi hedefleyenler,

  • Kısa bir süre içerisinde Bütünsel Gelişim isteyenler,

  • İş ve özel hayatında belirlediği hedeflere ulaşmayı amaçlayanlar,

  • Konu ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler.

Yapılan etkinlikler sayesinde psikolojik anlamda büyük bir değişim yaşama imkanı sunar. Yeni deneyimler yaşayarak duygular arası bağlantı kurmanıza destek olur. Sorunlarınıza farklı bir bakış açısı ile yaklaşarak çözüme ulaşmanızı sağlar.

Bütünsel Gelişim Nedir?, Bütünsel gelişim, her alanı abültünde değerlendirmeyi ve geniş bir perspektiften bakmayı hedefleyen bir yaklaşımdır, İşletmelerden eğitime, psikolojiden felsefeye kadar pek çok disiplinde uygulanabilir, Bütünsel Gelişimin Amacı, Bireyin dönüşümünü ve potansiyelini en etkin şekilde kullanmasını sağlamaktır, Kişinin sosyal, ruhsal ve fiziksel anlamda kendini tanıması, yaşam kalitesini artırması hedeflenir, Çocuk Gelişiminde Bütünsel Yaklaşım, Çocukların zihinsel, bedensel ve duygusal gelişimlerinin tamamına odaklanılır, Çocukların kendi öğrenimini yönetmeleri ve çevreleriyle etkileşim içinde olmaları teşvik edilir, Ebeveynlerin Rolü, Ebeveynler, çocuklarının bütünsel gelişimini teşvik etmek ve desteklemek rolündedir, Çocukların ilgi alanlarına uygun aktiviteler yaratma ve onların gelişimini takip etme sorumlulukları vardır, Öğretmenlerin Rolü, Öğretmenler, bütünsel gelişim yaklaşımını kullanarak öğrencilerin kendilerini güçlü hissetmelerini sağlar, Öğrencilerin çok yönlü öğrenme tecrübesine sahip olmalarına yardımcı olur, Kişisel Bütünsel Gelişim, Bireyin kendi hayatında bütünsel gelişim, kendi hedeflerini, yeteneklerini ve farkındalıklarını tanımak anlamına gelir, Bütünsel gelişim, kişinin kendi yaşam kalitesini artırmada ve gerçekleşme yolunda önemli bir araçtır, İşletmelerde Bütünsel Gelişim, Bütünsel gelişim, işletmelerde her birimin önemini ve işleyişin bütün olarak değerlendirilmesini vurgular, Her alandaki başarı ve başarısızlığın tüm işletmeye etkileri vurgulanır, Bütünsel Gelişimin Kavramsal Kökeni, Bütünsel kelimesi İngilizce 'holistic' kelimesinden türetilmiştir, Bütünü oluşturan parçaların kendi toplamından daha değerli olduğunu ifade eder, Bütünsel Gelişim ve Pozitif Yaklaşım, Bütünsel gelişim, bireylerin pozitife odaklanmasını ve kişisel gelişim hedeflerine ulaşmasını sağlar, Negatife değil, pozitif durumlara odaklanmayı teşvik eder ve destekler, Uygulamalı Öğrenme ve Bütünsel Gelişim, Çocukların kendi gelişimlerini takip etmelerini ve uygulamalı bir şekilde öğrenim görmelerini sağlar, Bunun için doğal ve rahat bir öğrenim ortamı yaratan bir yaklaşımdır
bütünsel gelişimbütünsel gelişim eğitimibütünsel gelişim kursubütünsel gelişim eğitim
Kadın yeşilliklerle çevrili toprak bir patikada oturuyor. Kollarını dizlerine dayamış, üzerinde beyaz bir tişört ve kot pantolon var. Saçları sarı ve geriye doğru toplanmış. Yüzü kameraya doğru dönük ve hafif bir gülümseme var. Memnun ve huzurlu görünüyor, doğal ortamın tadını çıkarıyor. Arka plandaki ağaçlar esintiyle sallanarak sahneye dinginlik hissi veriyor. Işık parlak ve sıcak, manzaranın güzelliğini vurguluyor. Kadın doğanın bereketiyle çevrelenmiş, huzurlu bir teselli anı yaratıyor.
Hazal Beken
Blog Yazarı

1990 yılında Bakırköy'de doğdu. Lisede Bilgisayar bölümünü bitirdikten sonra sınava 1 ay kala bölüm değişikliği yaptı, üniversitede radyo ve tv programcılığı okudu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne devam ederken iş hayatına girmeye başladı. Uluslararası Çevre Kısa Film Festivali'nde koordinatör olarak yer aldı. Yazarak üretmenin heyecanını yaşıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Siyah gömlekli ve gözlüklü bir kadın bir duvarın önünde durmaktadır. Duvar sarı ve mavi renklerle boyanmıştır. Kadının gözleri odakta ve dudakları kısmen görülebiliyor. Çerçevenin sol üst köşesinde kağıttan kesilmiş beyaz bir yıldız var. Yıldızın sağında bir kalem, altta ise üzerinde beyaz bir kâğıttan güneş kesilmiş bir sopa var. Kadın yüzü öne dönük, bakışları kameraya odaklanmış bir şekilde duruyor. Duruşunda kendinden emin ve dengeli görünüyor.
Kişisel Gelişim

Bütünsel Gelişim Nedir?

24 Kasım 2021
Siluet halindeki bir kişi, kollarını havaya kaldırmış, büyük bir kayanın üzerinde duruyor. Gökyüzü mavinin güzel bir tonunda ve beyaz bulutlarla bezeli. Güneş yeni batmaya başlıyor ve turuncu ışıltısı uzaktaki dağlara kadar uzanıyor. Ön planda, çimenlerin arasından birkaç kaya görünüyor ve yeşil bitki örtüsü ufka doğru uzanıyor. Kişi gururlu ve uzun boylu duruyor, vücudu batan güneşe karşı belirginleşiyor.
Başarı

Başarının Sırrı Sende Saklı

27 Eylül 2019
Takım elbiseli bir adam kahverengi bir duvarın önünde dururken gülümsüyor. Beyaz bir elbise gömleği, siyah bir kravat ve siyah bir takım elbise ceketi giyiyor. Saçları gri ve kulağında bir küpe var. Dudakları yakın görünmektedir ve güçlü bir çenesi vardır. Arkasındaki duvarda, kahverengi yüzey üzerinde beyaz bir harf var. Sağ alt köşede, açık ve odak dışı bir ampul var.
Bu, şık takım elbiseli, iyi giyimli bir adamın fotoğrafı. Başı hafifçe yana eğik bir şekilde dik duruyor ve elleri ceplerinde. Yüzünde sakin, kendinden emin bir ifade var ve duruşu profesyonel ve gururlu. Takım elbisesi lacivert ve vücuduna göre dikilmiş, beyaz gömlekli ve desenli kravatlı. Kısa kahverengi saçları ve nazik bir yüzü vardır. Gözleri sanki derin düşüncelere dalmış gibi yana bakıyor. Zeki, başarılı ve kendinden emin görünüyor, her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.Faruk Ökenli
1102779
Sarı saçlı bir kadın kollarını kavuşturmuş sarı bir arka planın önünde duruyor. Yüzü sıcak bir gülümsemeyle aydınlanıyor ve kolyesinden sarkan bir kolye takıyor. Kadının yüzünü çerçeveleyen omuz hizasında saçları var ve kıyafetleri şık ve modaya uygun. Kameraya bakarken yüzünde memnuniyet ve güven ifadesi var. Gözleri parlak ve hayat dolu ve iyi bir ruh hali içinde görünüyor. Sol elinde, bir web sitesinin ekran görüntüsünü gösteren bir akıllı telefon tutuyor.
5
(4)

Motivasyon 3.0 Eğitimi

8 Konu4 Saat
Uzun sarı saçlı genç bir kadın siyah bir tişört giymiş, beyaz bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde kendinden emin bir ifade var ve kollarını kavuşturmuş. Sarı saçları at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış ve yüzünü çerçeveliyor. Makyajı minimal düzeyde, doğal güzelliğinin parlamasına izin veriyor. Gözleri yumuşak mavi ve biraz da yeşil. Dudakları koyu pembe. Siyah tişörtü sade ama şık ve açık tenini tamamlıyor. Kendinden emin tavrını ve doğal güzelliğini göstererek uzun ve gururlu duruyor.Sultan Cüneyit
8080
Bir kişi mutfakta ayakta durmakta ve sağ elinde gümüş bir kaşık tutmaktadır. Kaşık, çeşitli malzemelerden oluşan yiyeceklerle dolu beyaz bir tabağın üzerinde durmaktadır. Tabakta bir parça et, biraz kahverengi sos ve birkaç sebze var. Kişi beyaz bir gömlek ve siyah pantolon giymektedir. Görüntünün arka planı odak dışı, ancak köşede bulanık yeşil bir nesne görülebiliyor. Kişi kaşıkla yemek tabağına sos döküyor ve malzemelerin eşit dağılmasını dikkatle sağlıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55173402
Yüksek çözünürlüklü öğrenmeyi öğrenme eğitimi kapak görseli. Kadın yüzü, robot silüeti arka planda, dijital grafikler. Öğrenmeyi öğrenme eğitimi teması.
4.9
(34)

Öğrenmeyi Öğrenme Eğitimi

11 Konu4 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102464