AnasayfaBlogBaşarılı Bir Kariyere Sahip Olmak İçin Stratejiler
Kariyer

Başarılı Bir Kariyere Sahip Olmak İçin Stratejiler

15 Ekim 2018
Bir grup insan ellerini birbirine kenetlemiş bir şekilde daire şeklinde durmaktadır. Grubun ortasındaki iki kişi el ele tutuşuyor; takım elbise giyen bir adam ve gri bir takım elbise giyen bir kadın. Adamın başı hafifçe yukarıya eğik ve kadın gülümsüyor, yüzü neşeyle aydınlanmış. Soldaki kadın sanki bir şey istiyormuş gibi ellerini yukarı kaldırıyor. Grubun sağ tarafında bir adam yüzünü siyah bir gömleğin arkasına, bir kadın da beyaz bir çarşafın arkasına saklıyor. Gruptaki tüm yüzler neşe ve beklenti dolu.
StratejiAçıklamaÖrnek
Kariyer Planı YapınGelecek hedeflerinize ulaşmak için adımlar oluşturmak ve bu adımları bir plana dökmek önemlidir.Şirket yöneticisi olmak istiyorsunuz, bunun için hangi yeteneklere ihtiyaç duyduğunuzu saptayıp bu yetenekleri edinmek için çeşitli kurslara yazılabilirsiniz.
Seçeneklerinizi Kontrol Edin Ve ÖlçünHali hazırda hangi sektörlere eğiliminiz olduğunu belirlemek ve bu sektörlerde hangi pozisyonlarda çalışabilirsiniz sorusuna yanıt aramak önemlidir.Bir makine mühendisi olarak otomotiv sektörüne yönelmeyi düşünen biri için enerji, konstrüksiyon ve malzeme sektörlerini de değerlendirebilir.
SWOT Analizi YapınGüçlü ve zayıf yönlerinizi, mevcut fırsatlarınızı ve tehditlerinizi belirlemek için SWOT analizi yapın.Yüksek halkla ilişkiler becerisine sahip biri için güçlü yönü halkla ilişkiler olabilirken, zayıf yönü detay odaklılık olabilir.
Fikir Alabileceğiniz Birilerini Bulunİstenen pozisyonda çalışan biri, o pozisyonun gerekliliklerine dair detaylı bilgi sağlayabilir.Bir diş hekimliği pozisyonunu düşünen bir kişi halihazırda diş hekimi olan birinden bilgi alabilir.
Gelir Düzeyini AraştırınÇalışmayı düşündüğünüz pozisyonda ne kadar gelir elde edeceğinizi bilmek planlamanızı kolaylaştırır.Bir yazılım mühendisi için sektördeki ortalama maaşı araştırmak.
Gerçekçi Ve Kararlı OlunKariyer hedefiniz ve mevcut durumunuz arasında realist bir değerlendirme yapın. Hedeflediğiniz pozisyon sizin için en uygun mu düşünün.Saha satış yöneticisi olmayı hedefleyen biri için, seyahat etmeyi sevmediği taktirde bu hedefin uygun olmayacağını saptamak önemlidir.
Gönüllü OlunYükselmeyi düşündüğünüz pozisyonun anlamlı bir şekilde deneyimlemesi ve gerekliliklerini anlamak için gönüllü çalışmalarda bulunabilirsiniz.Bir proje yönetimi pozisyonunu düşünen biri için, bir projede gönüllü yardımcı olmak.
Sosyal Medyayı Kariyer Gelişimi İçin KullanınSosyal medya platformları, kariyerlerini geliştirmek ve iş arama sürecinde kişilere yardımcı olabilir.LinkedIn’in kullanımı, iş arama sürecinde ve profesyonel ağ oluşturmada etkili olabilir.
Online Düzeyde Profesyonel Görünüme Sahip Olunİnternetteki çevrimiçi görünümünüzün profesyonel olması işverenlerin size güven duymasını sağlar.Facebook veya diğer sosyal medya platformlarındaki kişisel bilgileri ve fotoğrafları düzenleyin.
Profesyonel Destek AlınKariyer planlaması konusunda uzman bir koçtan veya danışmandan destek alabilirsiniz.Meslektaşlarınızdan veya bir kariyer danışmanından tavsiye alabilirsiniz.

İşinizde mutsuz musunuz? Şu an bulunduğunuz işte geleceğiniz olmadığını mı düşünüyorsunuz? İlk işiniz mi? Günümüzde hızla değişen iş koşullarına ve kurallarına ayak uydurmak mı istiyorsunuz? Yapmanız gereken ilk şey, oturup geleceğiniz ile ilgili bir kariyer planı yapmaktır.

Kariyer planı kariyerinizde ulaşmak istediğiniz hedefe ulaşmanızı kolaylaştıracak bir haritadır. Bu harita elinizde olmadığı sürece ulaşmak istediğiniz noktaya çok daha zor yol kat edersiniz. Bu nedenle yol haritanızın olması çok önemlidir. Bu yol haritasını şu şekilde oluşturabiliriz:

Kariyer Planı Yapın

Yeni bir dil öğrenmek, yeni kurslara yazılmak, sosyal hayatınızdaki sorunları düzeltmek ya da yeni kişilerle bağlantılar kurmak gibi adımlardan oluşan bir plan çizin kendinize. Eğitime ayıracak vaktinizin olmadığını düşünüyorsanız bile online eğitimler alarak bu fırsattan yararlanabilirsiniz. Yaptığınız planı da göz önünde bulundurun. Eğer bir liste yaptıysanız çalışma masanızda gözünüzün önünde olsun. Motivasyonunuz düştüğünde listeye bakıp hedeflerinizi hatırlayın, yola devam edin.

Seçeneklerinizi Kontrol Edin Ve Ölçün

Eğer bir makine mühendisliği diplomanız varsa, sektörde çalışabileceğiniz 5 alanı yazın. Isı proses, enerji, konstrüksiyon, otomotiv ve malzeme alanlarında iş aramayı deneyebilirsiniz. En çok nerede iş varsa oraya başvurmalıyım algısından kaçının. Çalışmak isteyeceğiniz sektör hem ilginizi çekmeli, hem mutlu etmeli, hem de hayatınız boyunca severek yapacağınız bir iş olmalı.

SWOT Analizinizi Yapın Ve Bu Konuda Gerçekçi Olun

Mevcut durumu etkileyen güçlü ve zayıf yönleriniz, fırsatlarınız ve tehditleriniz konusunda dürüst olmanın vakti geldi. Bunun için bir SWOT analizi ve kariyer planı yapmanız gerekli.

Bir kariyer planı gerçekçi hedefler oluşturmanın ilk adımıdır. Hedefsiz bir kişi, bir sonraki adımda net bir yönlendirme olmadan hayal kırıklığına uğrayacaktır.



Fikir Alabileceğiniz Birilerini Bulun

İstenen pozisyonda çalışan biri, o pozisyonda çalışmanın artılarını ve eksilerini detaylı bir şekilde sizinle paylaşabilir. Soracağınız sorulacak soruların listesi de şu şekilde olabilir:

  • bu rolde başarılı olmak için neler gereklidir?

  • Hangi eğitimlerde sertifika gerekli?

  • Bu pozisyonun zorlukları nelerdir?

  • Kariyer gelişim fırsatları var mı?

Bu soruları sormak için tanıdığınız birini bulmanız da gerekmiyor. İşinde uzman kişilerle iletişime geçip bir kahve teklifinde bulunmak hiç de zor bir şey değil.

Gelir Düzeyini Araştırın

Bazı insanlar, daha az ücret ödeyen ama daha fazla imkan sunan bir şirket için, bazı insanlar da önceki maaşlarından daha yüksek maaş almak için kariyer değişikliğine karar verirler. Hangi tarafta olursanız olun çalışmak istediğiniz pozisyonun gelir düzeyini internetteki belirli sitelerden veya yakın çevrenizden az çok tahmin edebilir, ona göre seçim yapabilirsiniz.

Gerçekçi Ve Kararlı Olun

Amacınız yönetici pozisyonuna yükselmek ise, şu an bulunduğunuz pozisyon ile kariyer hedefiniz arasında ne kadar fark var, bu konuda dürüst olma vakti geldi. Örneğin: yönetim kurulu toplantıları, mali konularda üst düzey tartışmalar veya haftalık yoğun toplantılara katılmak sıkıcı oluyorsa,  yönetici rolü belki de sizin için uygun olmayabilir. Bu pozisyonda, hayatınızın sonraki beş yılı boyunca çalışıp çalışamayacağınızı kendinize sorun.

Gönüllü Olun

Eğer bir yönetici pozisyonunda çalışmak istiyorsanız, o pozisyonun gerektirdiklerini anlayabilmek için yapılması gereken işlerde gönüllü olun. Örneğin: bir komite üyesi olmak, liderlik, bütçe yönetimi ve toplum önünde konuşmak sizin için iyi bir bakış açısı sağlayabilir. İstediğiniz mevkinin doğru bir fırsat olduğundan emin oluncaya kadar bir rol üstlenin.

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi Sertifikası

Sosyal Medyayı Kariyer Gelişimi İçin Kullanın

Kariyer araçlarınızı hazırlamak için bir patrondan, meslektaştan veya bir akıl hocasından tavsiye alabilirsiniz. Kariyer araçlarını hazırlarken dikkat edilmesi gereken birkaç şey şöyle:

Çevrimiçi arama: Birileri sizin adınızı internete yazdığında neler görebileceğini öğrenmek için adınızı internette aratın. Daha çok sosyal medyada örneğin Facebook, Twitter, Snapchat veya diğer sitelerde bulunan resimleri aramanızı tavsiye ederim. Gerçekleşmesini istediğiniz en son şey, çevrimiçi yayınladığınız profesyonel olmayan içeriklerin başvurduğunuz firmalar tarafından görülerek hoş karşılanmamasıdır.

LinkedIn için hazır olun: İş verenler, iş deneyiminizin özgeçmişteki ile aynı olup olmadığını görmek için bir LinkedIn araştırması yaparlar. LinkedIn’deki özgeçmişinizi mevcut özgeçmiş ile değiştirmeyi unutmayın.

Profesyonel Koç, Eğitmen Müge Çevik’in kariyer planlaması ile ilgili konuşması da size faydalı olacaktır.

Müge Çevik’in konuşmasında öne çıkanlar:

“Kariyer planlamasına başlamak için belirli bir yaş sınırı yoktur. Her yaşta, her dönemde, mesleğe başlamadan ya da yıllarca çalıştıktan sonra kariyer planlaması yapılabilir. Ancak tabii ki en doğru zaman bunu üniversite yıllarında ya da bir teknik okul okurken yapmak, hatta öncesinde yapabilmektir. Üniversitede bölümü belirlemeden önce bir uzmanla çalışmak, o gencin kendi potansiyelini ortaya çıkarabileceğini bulması adına çok kıymetlidir. Üniversitede kariyer planlaması yapmak için en zorlanılan alanlardan bir tanesi, gençlerin iş alanlarını tanımıyor olmasıdır. Bunu yapabilmek için özellikle vurguladığımız şey staj yapıyor olmaktır. İş dünyasını ve ortamı tanımak için büyük bir şanstır.

Kariyer planlaması öncelikle pek çok envantere dayanarak yapılır. Kişinin ekip ruhuna yaklaşımı, teknik konulara olan becerisi, sosyalliği ve yaratıcılığı değerlendirilir. Kariyerin içerisinde de kariyer planlaması yapılabilir. Yıllarca iş dünyası içerisinde çalışan profesyoneller de kariyer planlaması yapabilir. Dolayısıyla kariyer planlaması yapmak her yaşta mümkündür."

Kariyer Planı Yapın, Gelecek hedeflerinize ulaşmak için adımlar oluşturmak ve bu adımları bir plana dökmek önemlidir, Şirket yöneticisi olmak istiyorsunuz, bunun için hangi yeteneklere ihtiyaç duyduğunuzu saptayıp bu yetenekleri edinmek için çeşitli kurslara yazılabilirsiniz, Seçeneklerinizi Kontrol Edin Ve Ölçün, Hali hazırda hangi sektörlere eğiliminiz olduğunu belirlemek ve bu sektörlerde hangi pozisyonlarda çalışabilirsiniz sorusuna yanıt aramak önemlidir, Bir makine mühendisi olarak otomotiv sektörüne yönelmeyi düşünen biri için enerji, konstrüksiyon ve malzeme sektörlerini de değerlendirebilir, SWOT Analizi Yapın, Güçlü ve zayıf yönlerinizi, mevcut fırsatlarınızı ve tehditlerinizi belirlemek için SWOT analizi yapın, Yüksek halkla ilişkiler becerisine sahip biri için güçlü yönü halkla ilişkiler olabilirken, zayıf yönü detay odaklılık olabilir, Fikir Alabileceğiniz Birilerini Bulun, İstenen pozisyonda çalışan biri, o pozisyonun gerekliliklerine dair detaylı bilgi sağlayabilir, Bir diş hekimliği pozisyonunu düşünen bir kişi halihazırda diş hekimi olan birinden bilgi alabilir, Gelir Düzeyini Araştırın, Çalışmayı düşündüğünüz pozisyonda ne kadar gelir elde edeceğinizi bilmek planlamanızı kolaylaştırır, Bir yazılım mühendisi için sektördeki ortalama maaşı araştırmak, Gerçekçi Ve Kararlı Olun, Kariyer hedefiniz ve mevcut durumunuz arasında realist bir değerlendirme yapın Hedeflediğiniz pozisyon sizin için en uygun mu düşünün, Saha satış yöneticisi olmayı hedefleyen biri için, seyahat etmeyi sevmediği taktirde bu hedefin uygun olmayacağını saptamak önemlidir, Gönüllü Olun, Yükselmeyi düşündüğünüz pozisyonun anlamlı bir şekilde deneyimlemesi ve gerekliliklerini anlamak için gönüllü çalışmalarda bulunabilirsiniz, Bir proje yönetimi pozisyonunu düşünen biri için, bir projede gönüllü yardımcı olmak, Sosyal Medyayı Kariyer Gelişimi İçin Kullanın, Sosyal medya platformları, kariyerlerini geliştirmek ve iş arama sürecinde kişilere yardımcı olabilir, LinkedIn’in kullanımı, iş arama sürecinde ve profesyonel ağ oluşturmada etkili olabilir, Online Düzeyde Profesyonel Görünüme Sahip Olun, İnternetteki çevrimiçi görünümünüzün profesyonel olması işverenlerin size güven duymasını sağlar, Facebook veya diğer sosyal medya platformlarındaki kişisel bilgileri ve fotoğrafları düzenleyin, Profesyonel Destek Alın, Kariyer planlaması konusunda uzman bir koçtan veya danışmandan destek alabilirsiniz, Meslektaşlarınızdan veya bir kariyer danışmanından tavsiye alabilirsiniz
Başarılı Bir Kariyere Sahip Olmak İçin Stratejilerbaşarılı kariyereğitimkariyer planlamamotivasyonsertifikasosyal medya verimlilik
Uzun, dalgalı kahverengi saçları sırtından aşağı dökülen genç bir kadın. Düz beyaz bir duvarın önünde duruyor, vücudu hafifçe yana dönmüş. Yüz ifadesi dalgın, gözleri uzaklara bakıyor. Beyaz bir gömlek ve koyu renk bir kot pantolon giymiş, ellerini rahatça kalçalarına dayamış. Saçları ortadan ayrılmış, bukleleri yüzünü yumuşak bir şekilde çerçeveliyor. Kendi teninde rahat ve kendinden emin görünüyor.
Elif Burcu Tapsız
Blog Yazarı

Çukurova Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. İstanbul İşletme Enstitüsü blog bölümünde içerik üretmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü bir bilgisayar klavyesinin yakın çekimini yansıtmaktadır. Klavye, beyaz harfli ve siyah arka planlı çeşitli tuşlardan oluşuyor. Tuşlar dört ayrı sıra halinde düzenlenmiştir ve her sıra bir grup sembol, rakam ve harf içermektedir. Klavye ayrıca bir güç düğmesi, birkaç işlev tuşu ve bir sayısal tuş takımı dahil olmak üzere çeşitli özel tuşlarla donatılmıştır. Tuşlar siyah plastik bir çerçevenin altına yerleştirilmiş ve çerçeve ince beyaz bir kenarlıkla çevrelenmiştir. Çekim açısı klavyenin üst kısmını gösteriyor ve tuşların hepsi odakta.
Kişisel Gelişim

Öğrenmeyi Öğrenme Stratejileri

28 Haziran 2021
Bir kadın elinde bir bitkiyle takım elbise içinde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade vardır. Saçları arkaya doğru toplanmıştır ve yakın çekimde boynu görünmektedir. Kadının arkasında, takım elbiseli bir adamın bulanık görüntüsü görülüyor. Ön planda, yakın çekimde bir cihaz görülüyor. Ayrıca bir kişinin kolunun ve elinin bulanık görüntüleri de var. Kadının elindeki bitki yeşil ve gür, yaprakları ve sapları görünüyor.
Değişim Yönetimi

Değişimi Benimsemek Nedir?

08 Ekim 2018
Bir yüzey üzerinde farklı dillerde bir dizi kitap sergilenmektedir. Arkada beyaz metinli kırmızı dikdörtgen bir nesne, siyah metinli beyaz bir kutu, kırmızı metinli sarı bir kap, siyah metinli yeşil bir etiket ve bayraklı mavi bir kitap var. Ön tarafta siyah beyaz bir işaret ve bir kitabın yakın çekimi var. Mavi kitabın üzerinde rüzgarda dalgalanan kırmızı, beyaz ve mavi renklerden oluşan bir bayrak var. Kitap sırasının ortasında, mavi arka planı ve beyaz yıldızları olan bir bayrağın yakın çekimi yer alıyor. Tüm kitapların farklı dillerde başlıkları var ve bu da resme çeşitli ve çok kültürlü bir hava veriyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenme Stratejileri

13 Nisan 2021