AnasayfaBlogAşağılık Kompleksi Nasıl Aşılır?
Kişisel Gelişim

Aşağılık Kompleksi Nasıl Aşılır?

09 Eylül 2021
Bir kadın kameraya gülümsüyor, dudakları sıcak bir ifadeyle kıvrılıyor. Başında mavi bir fiyonk var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Yakın çekimde göğsü görünüyor, boynu ve omuzları beyaz arka plan üzerinde belirginleşiyor. Yanında siyah metinli beyaz bir dikdörtgen ve yakınında beyaz zemin üzerinde küçük siyah bir harf var. Saçları kısa ve düzgün, yüzünü gurur verici bir şekilde çerçeveliyor. Soluk pembe bir gömlek giymiş, ellerini kucağına koymuş. Kendinden emin ve mutlu görünüyor, ifadesi izleyiciyi bu neşeye katılmaya davet ediyor.
KonuAçıklamaYararı
Aşağılık Kompleksi Nedir?Kişinin kendini ruhsal ve bedensel olarak yetersiz ve değersiz gördüğü psikolojik durum.Kompleksin bilincinde olan kişi, onunla baş etme yollarını araştırabilir.
Kaynak Noktasını BelirlemekKendinizi yetersiz hissettiğiniz insanları belirleyip, bu durumu sorgulamak.Kendinize olan güveninizi arttırma ve kişisel gelişiminiz için önemlidir.
Kendinizle Olumlu KonuşmakKendiniz hakkında olumlu konuşmalar yaparak, aşağılık kompleksini azaltmak.Kendinize duyduğunuz saygı artar, kendinizle ve çevrenizle daha uyumlu olursunuz.
Köklerinizi BulunAşağılık kompleksinin geçmişten kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit etmek.Geçmişte yaşanan travmaları çözümleme ve üzerinden gelme yeteneğinizi geliştirir.
Olumlu İnsanlarla Birlikte OlmakKendinizi olumlu insanlarla çevreleyerek, olumsuzluğun önüne geçmek.Pozitif insanlar, kendinizin farkına varmanıza ve kendinizi değerli hissetmenize yardımcı olurlar.
Kendin OlmaBaşkalarını örnek almayı bırakıp, kendinizi bulmak ve kabul etmek.Kendinizi kabul ettikçe ve gerçek kimliğinizi keşfettikçe aşağılık kompleksi hafifler.
Kişisel GelişimKişisel olarak gelişmeyi sürekli kılma ve kendinize olan güveninizi artırma.Kişisel gelişim, aşağılık kompleksi ile başa çıkma ve hayattan keyif almanıza yardımcı olur.
Profesyonel YardımAşağılık kompleksi ile başa çıkmanın zor olduğu durumlarda profesyonel destek almayı düşünmek.Profesyonel yardım, aşağılık kompleksinin daha hızlı ve etkin bir şekilde aşılmasını sağlar.
Eğitimlere KatılmakKişisel gelişim eğitimleri gibi eğitimlere katılım sağlamak.Eğitimler, kişisel gelişim sürecinizi hızlandırır ve farklı bakış açıları kazandırır.
Kendini Sevmek ve Kabul EtmekKendinizi olduğunuz gibi sevmek ve kabul etmek.Kendinizi olduğu gibi sevdiğinizde ve kabul ettiğinizde, aşağılık kompleksi hissi azalır.

Kendimize olan güvenimiz, zihin ve ruh sağlığı açısından önemlidir. Aşağılık kompleksi, kendimize olan güvenin zayıflamasına neden olur. Bunun sonucunda da, doğal olarak, kendimizi her anlamda yetersiz hissederiz. Aşağılık kompleksi, kişiye mutsuz ve keyifsiz hissettirir. 

Aşağılık kompleksini aşmak, daha iyi bir yaşamın anahtarıdır. Ancak bunun öncesinde, aşağılık kompleksinin ne olduğunu anlamak gerekir. Aşağılık kompleksi ile ilgili duyguların üstesinden nasıl gelineceğini anlamak odak nokta olmalıdır. Bunu aşabilmek için ne ile karşı karşıya kaldığınızı bilmek zorundasınız. 

Aşağılık kompleksi kendinizi geçici olarak kötü hissetmek değil, her geçen gün devam eden bir duygudur. Bu duygular, kendinizle ilgili kabul ettiğiniz negatif duygulardır. Tüm bunlarla birlikte, bu gibi duygulardan kurtulmanıza yardımcı olacak bazı yöntemler bulunmaktadır. Aşağılık kompleksi ile başa çıkmanıza yarayacak bu yöntemlere geçmeden önce aşağılık kompleksinin ne olduğuna kısaca bakalım.

Aşağılık Kompleksi Nedir?

Psikiyatristlere göre aşağılık kompleksi, gerçek ya da hayali kaynaklardan kaynaklanan yetersizlik hissini içerir. Daha da somutlaştırmak gerekirse, bireylerin kendini gerek ruhsal gerekse bedensel açıdan yetersiz ve değersiz olarak gördüğü psikolojik bir durumdur. Genellikle çocukluk döneminden kalan bu duygu, kişilerin diğer insanlara göre kendini daha yetersiz olarak algılamasıyla yaşanır. 

Aşağılık Kompleksini Aşma Yöntemleri Nelerdir?

1- Kaynak Noktasını Belirleyin

Çevrenizdeki insanlardan aşağı hissedebilirsiniz. Bu, aşağılık kompleksinin doğal bir sonucudur. Ancak iyi yönden bakacak olursak, zayıf yönlerinizi tespit etmenizde yardımcı olacak birine odaklanabilirsiniz. Örneğin, sizden "üstün olduğunu düşündüğünüz" birini seçin ve kendi kendinize şunu sorun: "Kendimi neden bu kişiden aşağıda hissediyorum?" Seçtiğiniz kişiyi analiz etmeniz, güven seviyenizin yükselmesine yardımcı olacaktır. 

2- Kendinizle Olumlu Konuşmak

Çoğu zaman, kendimiz hakkında iyi şeyler düşünüp konuşarak, aşağılık kompleksi hissinin üstesinden gelmeyi öğrenebiliriz. Buradaki kilit nokta, olumsuz düşünceler yerine olumlu olan düşünceleri hayatınıza geçirmeniz. Kendimizle yapacağımız her bir olumsuz konuşmaya karşın, olumlu özelliklerimizi de göz önünde bulundurmalıyız.

Zaman içerisinde, güven seviyenizde büyük bir değişiklik olduğunu fark edeceksiniz. Biri size karşı olumsuz bir tutum sergilediğinde ya da hakaret ettiğinde, kendinize olan güveniniz sayesinde en iyi şekilde savunmaya geçebileceksiniz. 

3- Köklerinizi Bulun

Aşağılık kompleksi ile nasıl başa çıkmanız gerektiğini öğrenmek istiyorsanız, nereden geldiğinizi anımsamanız gerekir. Bu duygunun nasıl ortaya çıktığını bilmiyor olabilirsiniz. Çocukluk döneminizde reddedilme, travma yaşadıysanız aşağılık kompleksi köklerde olabilir. Ve bu durumu incelemeniz gerekebilir. 

Kendinizi analiz etmeye başlayabilir ya da bu alanda profesyonel yardım almaya başlayabilirsiniz. Zihninizde derinliklere yolculuk edin. Bu köklerin bazıları çok uzağa giderken bazıları da büyüktür. Yani geçmişinizden çok sayıda konuyu, durumu ve insanı kapsamaktadır. Güveninizi iyileştirmek ve kazanmak için bu kökleri keşfetmelisiniz.

4- Olumlu İnsanlarla Birlikte Olun

Aşağılık kompleksi ve yetersizlik duygusunun üstesinden gelmenin bir diğer yolu, kendinizi mümkün olduğunca pozitif insanlarla çevrelemektir. Olumlu insanlar, size kendinize nasıl davranmanız gerektiğini hatırlatır. Size verdikleri değeri ve yeteneklerinizi anımsatırlar.

Farkındaysanız, olumlu insanlar başkalarını genelde eleştirmez. Bunun yerine, sevgi ile iyileştirmenin yollarını bulurlar. Bu durumda ne yapmanız gerektiği çok açık. Toksik davranışlardan veya olumsuz kişilerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.

5- Kendiniz Olun

Hayatta hep başkalarını örnek alıp başka insanların izinden gittiyseniz bir an geri çekilmelisiniz. Başka biri gibi olmayı durdurun. Herkesin etkisinden arındıktan sonra kendinizi bulun. Kim olduğunuzu keşfedin ve kendinizi olduğunuz gibi kabul edin. Bu küçük ama etkili hareket, aşağılık kompleksi ve diğer olumsuz komplekslerin üstesinden gelme yeteneğinizi artıracaktır.

6- Kişisel Gelişim

Aşağılık kompleksi ile başa çıkmada bir diğer önemli yöntem, kendinizi kişisel olarak geliştirmeyi sürdürmenizdir. Bu sayede kendinizi daha iyi tanıyabilir, kendinize olan güveninizi artırabilirsiniz.

Enstitü tarafından verilen Kişisel Gelişim Eğitimleri size destek olacaktır. Daha fazla olanaktan faydalanmak için Enstitü sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

Aşağılık kompleksi hissini aşmanız kolay değildir, kabul ediyorum. Bu durumu aşmak, yaşamınızı daha güzel bir şekilde sürdürmenize olanak sağlar. Kendinize duyabileceğiniz güven, çok az sayıda kişinin sahip olabildiği bir özelliktir. Aşağılık kompleksi aslında çoğumuzda belli bir düzeyde barınmaktadır. 

Ne olursa olsun, siz bu dünyada biriciksiniz. Kendinizi sevmeniz ve olduğunuz gibi kabul etmeniz gerekir. İyi yönlerinize odaklanmalı, yeteneklerinizin farkına varmalısınız. 

Aşağılık Kompleksi Nedir?, Kişinin kendini ruhsal ve bedensel olarak yetersiz ve değersiz gördüğü psikolojik durum, Kompleksin bilincinde olan kişi, onunla baş etme yollarını araştırabilir, Kaynak Noktasını Belirlemek, Kendinizi yetersiz hissettiğiniz insanları belirleyip, bu durumu sorgulamak, Kendinize olan güveninizi arttırma ve kişisel gelişiminiz için önemlidir, Kendinizle Olumlu Konuşmak, Kendiniz hakkında olumlu konuşmalar yaparak, aşağılık kompleksini azaltmak, Kendinize duyduğunuz saygı artar, kendinizle ve çevrenizle daha uyumlu olursunuz, Köklerinizi Bulun, Aşağılık kompleksinin geçmişten kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit etmek, Geçmişte yaşanan travmaları çözümleme ve üzerinden gelme yeteneğinizi geliştirir, Olumlu İnsanlarla Birlikte Olmak, Kendinizi olumlu insanlarla çevreleyerek, olumsuzluğun önüne geçmek, Pozitif insanlar, kendinizin farkına varmanıza ve kendinizi değerli hissetmenize yardımcı olurlar, Kendin Olma, Başkalarını örnek almayı bırakıp, kendinizi bulmak ve kabul etmek, Kendinizi kabul ettikçe ve gerçek kimliğinizi keşfettikçe aşağılık kompleksi hafifler, Kişisel Gelişim, Kişisel olarak gelişmeyi sürekli kılma ve kendinize olan güveninizi artırma, Kişisel gelişim, aşağılık kompleksi ile başa çıkma ve hayattan keyif almanıza yardımcı olur, Profesyonel Yardım, Aşağılık kompleksi ile başa çıkmanın zor olduğu durumlarda profesyonel destek almayı düşünmek, Profesyonel yardım, aşağılık kompleksinin daha hızlı ve etkin bir şekilde aşılmasını sağlar, Eğitimlere Katılmak, Kişisel gelişim eğitimleri gibi eğitimlere katılım sağlamak, Eğitimler, kişisel gelişim sürecinizi hızlandırır ve farklı bakış açıları kazandırır, Kendini Sevmek ve Kabul Etmek, Kendinizi olduğunuz gibi sevmek ve kabul etmek, Kendinizi olduğu gibi sevdiğinizde ve kabul ettiğinizde, aşağılık kompleksi hissi azalır
aşağılık kompleksi nasıl aşılır kendine güvenme kendini geliştirme kişisel gelişim
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resim online bir NLP kursunu ve sertifikasını tasvir etmektedir. Resimdeki kadın gülümseyerek kursun eğlenceli ve ödüllendirici olduğunu ima ediyor. Boynunun, saçının ve ağzının yakın çekimi, kursun doğal dil işlemenin tüm yönlerini kapsadığını göstermektedir. Siyah arka plan ve merdiven, kursun kapsamlı ve ilgi çekici olduğunu gösteriyor. Arka plandaki kişinin elleri bulanıklaştırılarak kadına ve kurs materyaline odaklanıldığı vurgulanıyor. Kısacası, bu görsel NLP kursunun ve sertifikasyonunun ilgi çekici, kapsamlı ve ödüllendirici bir deneyim sunduğunu anlatmaktadır.
5
(40)

NLP Eğitimi

26 Konu10 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
1350790
Bir kişi mutfakta ayakta durmakta ve sağ elinde gümüş bir kaşık tutmaktadır. Kaşık, çeşitli malzemelerden oluşan yiyeceklerle dolu beyaz bir tabağın üzerinde durmaktadır. Tabakta bir parça et, biraz kahverengi sos ve birkaç sebze var. Kişi beyaz bir gömlek ve siyah pantolon giymektedir. Görüntünün arka planı odak dışı, ancak köşede bulanık yeşil bir nesne görülebiliyor. Kişi kaşıkla yemek tabağına sos döküyor ve malzemelerin eşit dağılmasını dikkatle sağlıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55173402
Barista Eğitimi eğitmeninin online ders anlatımı, kahve bardağı düzenleme ve kahvenin nasıl hazırlandığı anlatılıyor.
4.2
(11)

Barista Eğitimi

10 Konu10 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55463402