AnasayfaBlogDünyanın En Zenginleri
Haber

Dünyanın En Zenginleri

07 Haziran 2021
Bu fotoğrafta kameraya poz veren bir grup insan görülüyor. Ortada elleri cebinde bir adam ve yanında bir sandalyede oturan bir kadın var. Solda, ellerini birleştirmiş bir adam ve bacaklarını bir sandalyeye dayamış bir kadın var. Daha sağda, takım elbise giymiş ve kravat takmış bir adam, bir adamın boynunun yakın çekimi, kamera için toplanan bir grup insan ve kameraya gülümseyen takım elbiseli bir adam var. Fotoğraftaki herkes şık giyinmiş ve bir etkinliğe hazır görünüyor. Arka plan belirsiz ve odak insanlar üzerinde.
İsimServet (Dolar)Notlar
Jeff Bezos191.2 milyarAmazon ve Blue Origin şirketlerinin kurucusu
Bernard Arnault187,6 milyarModanın kralı
Elon Musk152,5 milyarTesla ve SpaceX şirketlerinin kurucusu
Bill Gates126 milyarMicrosoft'un kurucusu ve baş yazılımcısı
Mark Zuckerberg117,7 milyarFacebook, WhatsApp ve Instagram'ın sahibi
Warren Buffett109,4 milyarBerkshire Hathaway şirketinin en büyük ortağı ve CEO’su
Larry Ellison103,1 milyarOracle şirketinin kurucusu
Lei Jun28.1 milyarXiaomi şirketinin kurucusu
Michael Dell49.1 milyarDell Teknoloji şirketinin kurucusu ve CEO'su
Kim Kardashian1 milyar2021 milyarder listesindeki yeni isim ve televizyon starı

Dünyanın en zenginleriyle ilgili her yıl farklı mecralardan farklı listeler yayınlanıyor. Bu kaynaklardan biri de ekonomi dergisi Forbes. Forbes’in son açıkladığı en zenginler listesine göre milyarderlerin sayısı arttı:2 bin 755 milyarder.

Dünyanın en zenginlerinin serveti de katlandı. Bu artış yüzde 60’ları buldu ve milyarderlerin serveti 12,1 trilyon dolara yükseldi. Daha önce açıklanan listede toplam servet değeri; 8 trilyon dolardı. Son listenin sürprizi ise show yıldızı Kim Kardashian oldu. Kardashian, 1 milyar dolarlık servetiyle 2021 yılının milyarderleri listesine girdi.

İşte Dünyanın En Zenginleri

servet olarak dünyanın zirvesinde yer alan milyarderler kimlerdi? bu milyarderlerin tamamıyla ilgili bilgi toplamak için detaylı hatta çok detaylı araştırma yapmak gerekir. forbes’in açıkladığı listeden yola çıkarak en zengin 10 milyarderi birlikte öğrenelim. en zenginlerle ilgili bilgileri öğrenmeden; listenin şirketlerin piyasa değerine göre zaman zaman değişiklik gösterdiği bilgisini ekleyelim.

  • Jeff Bezos

En zenginler listesinin zirvesindeki isim Amazon’un kurucusu Jeff Bezos. E-ticaretin dev pazaryeri Amazon’un ve uzay uçuşları için kurduğu Blue Origin şirketinin sahibi. 12 Ocak 1964 doğumlu Jeff Bezos için “girişimcilik dehası” tabirini kullanmak yanlış olmaz diye düşünüyorum.

E-ticaret hayatı kitap satarak başladı. Cadabra adını verdiği online kitap satış sitesini evinin garajına kurdu. Bu site Amazon’un temeliydi. Sonrasında ismini değiştirdi, amazon ismini koydu. Amazon çok hızlı büyüdü. Önce Amerika dahil 45 ülkeye kitap sattı, 20 bin dolar gelir elde etti. O gelir katlanarak büyüdü ve amazon dünya devi oldu. Jeff Bezos, Blue Origin şirketini ise 2004 yılında kurdu. Serveti ise 191.2 milyar dolar.

  • Bernard Arnault

Dünyanın ikinci en zengin ismi Bernard Arnault. Servetinin toplam değeri ise 187,6 milyar dolar. Fransız iş adamı; modanın kıralı. Louis Vuitton, Givenchy, Fendi ve Christian Dior gibi 70’ten fazla lüks markanın sahibi. Milyarderler arasında yer almasına en büyük katkıyı Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) hisseleri sağlıyor. Arnault’un serveti son 14 ayda 110 milyon dolardan fazla artış gösterdi. Bunun artış LVMH kaynaklı.

  • Elon Musk

Elon Musk, en zenginler listesindeki üçüncü isim. Serveti ise 152,5 milyar dolar. En popüler şirketleri Tesla ve Spacex. Elon Musk, Spacex şirketini 2002’de kurdu. Roket teknolojisinde dünyanın önemli şirketleri arasında yer alıyor. Bura ufak bir not düşelim. Türkiye son uydusu TÜRKSAT 5A’yı da Elon Musk’ın şirketi ile fırlattı. O süreçle ilgili detaylı bilgisi “Türkiye’nin uzaydaki gözleri: Uyduları” başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz. Musk, Tesla’nın kurucularından. 2003 yılında kurulan şirketin aynı zamanda tasarım başkanı. Tesla elektrikli otomobil piyasanın lideri.

  • Bill Gates

En zenginler listesindeki dördüncü isim Bill Gates. Microsoft’un kurucusunun serveti toplamda 126 milyar dolar. Girişimcilik hikayesi gençlere ilham olan bir başka ismi Bill Gates. Her eve biggisayar hedefiyle çıktığı yolda 1975 yılında Microsoft’u kurdu.

Bill Gates Microsoft’un hem kurucusu hem başkanı hem de baş yazılımcısıydı. Microsoft çok kısa sürede büyüdü, dünyanın en büyük şirketlerinden biri oldu. Bu başarı Bill Gates’i multi-milyarderler arasına soktu. 2016 yılında dünyanın en zengin ismi unvanını aldı. Uzun süre de bu listenin zirvesindeydi.

  • Mark Zuckerberg

Sosyal medyanın patronu Mark Zuckerberg; dünyanın en zengin beşinci ismi. 117,7 milyar dolar servetiyle Mark Zuckerberg, en genç milyarder unvanının da sahibi. Facebook, whatsApp ve Instagramın sahibi. Bu sosyal platformlar hem ülkemizde hem de dünyada en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları.

Zuckerberg facebook’u kurduğunda Harvard Üniversitesi’nde öğrenciydi. 4 Şubat 2004’te kurulduğunda sadece üniversite öğrencilerinin kullanabildiği bir sistemdi. Sonrasında diğer üniversitelere açıldı. İlgi görünce de bütün e-posta adresleriyle girilebilir hale getirdi.

2006 yılında bütün dünyada fazlasıyla ilgi gördü. Zamanla dünyanın en çok ziyaret edilen sitelerinden biri haline geldi. Mark Zuckerberg, Instagram ve WhatsApp’ı da alarak sosyal medya ağını genişletti. Şuan dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformlarını sahibi. Burda hatırlatmak istediğim Zuckerberg’in sadece sosyal medya alanına yatırım yapmadığı; yapay zeka ve sanal gerçeklikle ilgili çalışmaları da yürüttüğü.

  • Warren Buffett

 Milyarderler listesinde altıncı sıra yer alan Warren Buffett, aynı zamanda en yaşlı milyarder. 90 yaşındaki Warren Buffett, hisse senedi yatırımcısı. 109,4 milyar dolar servete sahip Buffett, Berkshire Hathaway şirketinin en büyük ortağı ve CEO’su. 2008’de dünyanın en zengin insanıydı. Dünyadaki en etkili insanlardan biri olarak kabul edilen Buffett; en büyük bağışı yapan kişi unvanının da sahibi. Ona bu unvanı veren bağışı 2006 yılında Bill ve Melinda Gates Vakfı'na yapmıştı ve bu bağış yaklaşık 30 milyar dolar değerindeydi.

  • Larry Ellison

Larry Ellison; 103,1 milyar dolarlık servetiyle listedeki yedinci isim; yazılım şirketi Oracle’ın sahibi. Aslında Bill Gates’in ve bağlı olarak da Microsoft’un en büyük rakiplerinden biri. Larry Ellison yazılım alanıyla birlikte moleküler biyoloji alanına da yatırım yapıyor. Röportajlardan birinde Ellison; tıp dünyasına yatırım yapmanın pek çok şeyden önemli olduğunu söylemişti.

  • Larry Page ve Sergey Brin

Dünyanın en büyük arama motoru Google’ın iki kusucusu Larry Page ve Sergey Brin. Milyarderler listesinde peş peşe yer alıyor: Larry Page 102,8 milyar dolarlık servetiyle sekizinci Sergey Brin ise 99,6 milyar dolarlık servetiyle dokuzuncu. Google otak paydası sebebiyle iki miyarder ismi aynı başlık altında yazmak istedim.

Larry Page ve Sergey Brin Google’ı 1997 yılında kurdu. Yazılım mühendisi olan iki arkadaş; o dönemde doktora programı öğrencisiydi. Arama motorlarının ihtiyaca cevap vermediğini fark edince yeni bir proje geliştirdiler. Pagrand yapısı Google’ın kısa sürede dünyanın en popüler arama motoru olmasını sağladı. Silikon vadisi yatırımları aldı, halka arz edildi. Google; sosyal medyanın dev platformlarından YouTube’ı 2006 yılında satıl aldı. Dünyanın en gelişmiş arama motoru, dünyanın en gelişmiş video paylaşım sitesinin de sahibi oldu. Larry Page ve Sergey Brin milyarderler listesindeki yerini aldı.

  • Amancio Ortega

Dünyanın en zenginleri listesindeki onuncu isim yine moda dünyasından: Zara grubunun sahibi Amancio Ortega, serveti ise 88,9 milyar dolar. Amancio Ortega, dünya milyarderlerinin arasında olmasının yanı sıra İspanya’nın en zengini; aynı zamanda Avrupa’nın da milyarderleri arasında. Amancio Ortega; milyar dolarları bulan servetiyle birlikte mütevazı yaşamıyla da dikkat çekiyor.

En Zenginler ve Servetleri

Dünyanın milyarderleri listesinin zirvesindeki isimlerle ilgili özet mahiyetinde bir de tablo ekleyelim:

Jeff Bezos  191.2 milyar dolarBernard Arnault  187,6 milyar dolarElon Musk 152,5 milyar dolarBill Gates 126 milyar dolarMark Zuckerberg  117,7 milyar dolarWarren Buffett 109,4 milyar dolarLarry Ellison 103,1 milyar dolarLarry Page 102,8 milyar dolarSergey Brin 99,6 milyar dolarAmancio Ortega 88,9 milyar dolar

Forbes dergisi; dünya milyarderleriyle ilgili listede daha fazla isme yer veriyor. Ancak isimlerin tamamını bir yazıya sığdırmak pek tabi mümkün değil. Dünyanın en zenginlerini yazarken hemen Türkiye’nin en zenginlerini de merak ettim. Eminim siz de merak ettiniz. Türkiye’nin en zenginleriyle ilgili bilgiler ise bir başka yazının konusu diyelim ve gelelim yazımızı özetleyen soru cevaplarımıza:

Jeff Bezos, 1912 milyar, Amazon ve Blue Origin şirketlerinin kurucusu, Bernard Arnault, 187,6 milyar, Modanın kralı, Elon Musk, 152,5 milyar, Tesla ve SpaceX şirketlerinin kurucusu, Bill Gates, 126 milyar, Microsoft'un kurucusu ve baş yazılımcısı, Mark Zuckerberg, 117,7 milyar, Facebook, WhatsApp ve Instagram'ın sahibi, Warren Buffett, 109,4 milyar, Berkshire Hathaway şirketinin en büyük ortağı ve CEO’su, Larry Ellison, 103,1 milyar, Oracle şirketinin kurucusu, Lei Jun, 281 milyar, Xiaomi şirketinin kurucusu, Michael Dell, 491 milyar, Dell Teknoloji şirketinin kurucusu ve CEO'su, Kim Kardashian, 1 milyar, 2021 milyarder listesindeki yeni isim ve televizyon starı
Dünyanın En Zenginleri Forbes Dergisi Dünyanın Milyarderleri En Zenginler listesi Dünyanın En Zenginleri Kimler Dünyanın En Zengini
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.