AnasayfaBlogJeff Bezos Kimdir? Amazon Kurucusunun Muhteşem Biyografisi
Başarılı İnsanlar

Jeff Bezos Kimdir? Amazon Kurucusunun Muhteşem Biyografisi

17 Şubat 2020
Bir adam yüzünde bir gülümsemeyle kameranın önünde duruyor. Siyah bir takım elbise giymiş ve papyon takmıştır; papyon görüntünün odak noktasıdır. Elleri sanki kendini kameraya sunuyormuş gibi birbirine kenetlenmiş. Papyonu parlak mavi renktedir ve boynuna sıkıca bağlanmıştır. Takım elbisesi ütülü ve düzgün, kumaşı parlak siyah. Yüzünde hafif bir kirli sakal vardır ve gözleri parlak ve tetiktedir. Saçları jöleli ve yana doğru düzgünce taranmış. Kendinden emin ve gururlu bir şekilde duruyor, kendini dünyaya sunmaya hazır.
TarihOlaySonuç
1964Jeff Bezos’un DoğumuAmazon.com’un kurucusu ve dünyanın en zengin ismi
1994'Cadabra' isimli online kitap satış sitesiAmazon'un temeli olan bu site ile e-ticaret dünyasına giriş
1997Amazon halka açılıyorJeff Bezos'un serveti artmaya başlıyor, Forbes’in milyarderler listesine giriyor
2004'Blue Origin' isimli uzay uçuşları şirketi kurulduJeff Bezos'un uzay teknolojilerine ilgisini gösterir.
2006Amazon, video hizmeti sunmaya başlarBu hizmet bugünkü Amazon Video Direct haline gelmiştir.
2007Kindle geliştirildiElektronik ortamda kitap okuma ve saklamanın yeni boyutlarına erişim
2011Kindle, Economist tarafından İnovasyon Ödülü aldıBezos'un başarılı teknolojik yenilikleri
2013Amazon, kargo taşımacılığında dronelara başladıAmazon, teknoloji öncüsü marka haline geldi
2017Bezos, Bill Gates'i geride bırakarak dünyanın en zengini olduKendi dönemindeki serveti 100 milyar doları aşmıştır.
2020Bezos, Beverly Hills'de 165 milyon dolara malikane aldıTüm zamanların en pahalı ev satış rekorunu kırdı

12 Ocak 1964 yılında dünyaya gelen Jeff Bezos 30 yaşında başarılarla dolu bir öğrenim ve iş hayatının ardından aldığı cesur bir kararla Amazon’u kurdu. Jeff Bezos ismini öne çıkaran en önemli projesi Amazon olsa da bu çok yönlü girişimcinin başarıları bu kadarla sınırlı değil. Bugünün inovatif ve müşteri odaklı iş anlayışının bir girişimci için ne kadar önemli olduğunu Jeff Bezos’un muhteşem biyografisine bakarak anlamak mümkün. Yaptığı yatırımların sonucu olarak aldığı maddi dönüşler sonucu serveti ile de adından söz ettiren Jeff Bezos kimdir? Evinin garajında kurduğu ve kitap satarak başladığı e-ticaret yolculuğundan bugün dünyanın en zengin adamı unvanına nasıl gelmiştir?

Amazon kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos’un biyografisi cesaret, azim ve doğru yatırımlarla dolu başarılı bir yaşam hikayesinden oluşuyor. Çocukluğundan itibaren bilgisayarlara olan merakı sebebiyle Princeton Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliği alanında eğitim hayatına devam etmiştir. 1986 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra Wall Street’te Fitel, Bankers, Trust gibi önemli firmalarda ilk kariyer deneyimlerini yaşadı. Bir yatırım şirketi olan DE Shaw Amazon öncesi son çalıştığı iş yeriydi. 1990 yılında DE Shaw’un yönetim kadrosunda yer alarak “En genç başkan yardımcısı” olarak isminden söz ettirdi.

Bezos, 1994 yılında geleceğin ticaretinin internet ortamında olacağı yönünde sunduğu fikirlerinin o dönem için kabul görmemesi ile çalıştığı şirket olan DE Shaw’dan ayrılarak “Cadabra” ismini verdiği online kitap satış sitesiyle e-ticaret dünyasına adım attı. Amazon’un temelini oluşturan bu online platformun kısa sürede ilk olarak ismini değiştirdi. Bunun için sözlükte “A” harfi ile başlayan isimleri taradı ve “Amazon” nehir ve ormanlarının büyüklüğünden dem vurarak bu isimde karar kıldı. Basında herhangi bir tanıtım ve reklamı yapılmadan “Amazon.com” 1 ay içerisinde Amerika ve 45 ülkede kitap satmayı başardı. 2 aylık süreç içerisinde ise Amazon hızla yükselerek satış rakamları haftada 20 bin dolara ulaştı. Amazon kurucusu Jeff Bezos 1997 yılında artık herkes tarafından tanınmaya başlayan ve ticaretin internet ortamındaki şekil almasında önemli bir rol oynayan bir isim haline geldi.

Jeff Bezos Serveti

Jeff Bezos Amazon ile yakaladığı başarıyı katlayarak büyütmeyi başaran, ilk başladığı noktadaki inovatif ve cesur girişimci ruhunu sürekli olarak işinde kullanan anlayışıyla bugün dünyanın en zengin isimlerinden biri haline gelmiştir. Öyle ki yaptığı işler kadar “Jeff Bezos Serveti” tabiriyle de anılarak adından ve servetinden söz ettirmeyi başarmıştır. 2018 ve 2019 yıllarında Forbes’in dünyadaki en zengin insanlar listesinde adını zirveye taşıyan Bezos “modern tarihin en zengin insanı” olarak adlandırılmıştır.

1997 yılında Amazon’un halka açılmasıyla birlikte servetinin ilk meyvelerini toplamaya başlayan Bezos, 1999 yılında Forbes’in milyarderler listesine girmeyi başarmıştır. 2017 yılında Bill Gates’i de geride bırakarak dünyanın en zengin ismi olan Amazon kurucusu Jeff Bezos’un o dönemdeki serveti 100 milyar doları aşmıştır.

Jeff Bezos kazandığını Amazon.com için yeni yatırımlara dönüştürmesinin yanı sıra 2004 yılında “Blue Origin” isimli uzay uçuşlarına yönelik bir şirket kurmuş ve 2013 yılında Washington Post’u satın almıştır. Servetiyle de ilgi odağı haline gelen bir isim olan Jeff Bezos 2020 yılı başlarında Beverly Hills’te 165 milyon dolara satın aldığı malikane ile tüm zamanların en pahalı ev satış rekorunu kırarak da yakın zamanda yine adından söz ettirmiştir.

Amazon’un Dev Bir Dünya Markasına Dönüşmesi

Seattle’da evinin garajında kurduğu online kitap satış sitesinden bugün dünyanın en büyük e-ticaret platformuna dönüşen Amazon.com Jeff Bezos’un zamanın ötesinde yaptığı yenilikler ile sürekli yükselen bir başarı göstermesine sebep olmuştur. Kullanıcı deneyimleri ile teknolojiyi bir arada kullanarak sürekli kendini yenileyen ve gelişen bir e-ticaret sistemi haline dönüşen Amazon ilk olarak ürün yelpazesini genişleterek daha geniş çaplı bir satış sitesi oldu. 2006 yılında müşteri talepleri üzerine başlatılan video hizmeti bugün Amazon Video Direct olarak bir marka haline geldi. 2007 yılında kitap satışları için geliştirilen Kindle ile artık okuyucunun elektronik ortamda bir kitap satın alması, okuması ve saklaması bambaşka bir boyut kazandı. Kindle o kadar sevildi ve benimsendi ki 2011 yılında The Economist tarafından İnovasyon Ödülü’ne layık görüldü. 2013 yılında Amazon kargo taşımacılığında drone kullanmaya başlayarak yine yenilikçi yapısıyla adından söz ettirmeyi başardı. Amazon Prime Air olarak markalaştırılan bu yenilik ile Amazon artık sadece bir e-ticaret platformu değil, bir teknoloji öncüsü olarak da bir marka haline geldi. Amazon’un sanal asistanı Alexa yine Jeff Bezos’un bir teknoloji devi olarak yaptığı başarılı yatırımlardan bir diğeriydi.

Jeff Bezos servetine servet katan başarılı girişimlerine e-ticaret platformu ile başlamış olsa da farklı alanlarda yatırımlar yaparak bazen şirketleri satın almış bazen de yeni şirketler kurarak sürekli yükselen bir başarı grafiği yakalamıştır. 2010 yılında kurduğu Amazon Stüdyoları bu girişimlerinin en güzel örneklerinden biridir. Önceleri bağımsız senaristlerin filmlerine öncülük eden Amazon Stüdyoları daha sonra Hollywood tarafından kabul gören film ve dizilerin yapımını üstlenmiştir. Ardından Amazon Prime’ı kuran Bezos online platformlarda izleyicilere abonelik ile dizi ve film izleme imkanı sunan yeni nesil yayın sistemlerinde de kendi markasıyla yer almıştır. Böylece Amazon teknolojinin de ötesine geçerek pek çok farklı sektörde markalaşarak büyümeye devam etmiştir.

Jeff Bezos’un Diğer Başarıları

Jeff Bezos’un çocukluk hayallerinden bir tanesi olan uzaya yolculuk onun Blue Origin projesiyle hayat bulmuştur. 2000’li yılların başlarından itibaren bu alanda çalışmalar başlatan Jeff Bezos, Seattle yakınlarında yaklaşık 30 dönümlük bir araştırma tesisi ve Texas’ta özel roket fırlatma merkezi kurdu. Hedefinde düşük maliyetlerde herkesin uzay yolculuğu yapabilmesi ve güneş sisteminde gelecekte kurulacak kolonilerdeki yaşamlara destek olmak vardı. Jeff Bezos 2016 yılında insansız olarak başarıyla test edilen uzay aracı “New Shepard”ı ve Texas’ta bulunan tesisi gazetecilere açtı. 2018 yılında ise uzay aracı bu kez kukla yolcularla başarılı bir uçuş ve iniş gerçekleştirdi. Jeff Bezos henüz lise yıllarında 1982’de mezuniyet sonrası yaptığı konuşmasında “dünya kaynaklarının giderek tükenmesiyle dünyayı korumak adına güneş sisteminde yeni yaşam alanları oluşturulması yönünde çalışmalar yapmak istediğini” ifade etti. Bugün Amazon üzerinden elde ettiği gelirlerin bir kısmını bu amaçla kullanan ve NASA ile ortak projeler de de yer alan Jeff Bezos Ay ve Mars’a güvenli yolculuklar için roketler üretmek üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

Jeff Bezos’un farklı bir sektörde yaptığı yatırımlarından bir diğeri de, The Washington Post’u satın almasıdır. 2013’de The Washington Post’u satın aldıktan sonra, yeni nesil gazetecilik anlayışı ile gazeteyi internet platformuna taşıyan ve teknolojiyle güçlendiren Bezos, 2016 yılında bu yatırımının da karşılığını alarak iyi bir başarı grafiği yakalamıştır.

Amazon kurucusu Jeff Bezos teknolojiyi ve bilgi sistemlerini yatırım yaptığı her sektörde başarılı bir şekilde kullanarak bugünün iş dünyasında öncü bir girişimci olarak adını duyurmuş ve bu alanda pek çok kez ödül almıştır. Bunun yanı sıra Jeff Bezos serveti ile de dünyanın en zengin isimlerinden biri haline gelmiştir. İş hayatında yaptığı yatırımların yanı sıra hayırsever yanıyla da ön plana çıkan Jeff Bezos geleceğe yönelik başarılı ve yeni girişimlerle hız kesmeden çalışmaya devam ediyor.

1964, Jeff Bezos’un Doğumu, Amazoncom’un kurucusu ve dünyanın en zengin ismi, 1994, 'Cadabra' isimli online kitap satış sitesi, Amazon'un temeli olan bu site ile e-ticaret dünyasına giriş, 1997, Amazon halka açılıyor, Jeff Bezos'un serveti artmaya başlıyor, Forbes’in milyarderler listesine giriyor, 2004, 'Blue Origin' isimli uzay uçuşları şirketi kuruldu, Jeff Bezos'un uzay teknolojilerine ilgisini gösterir, 2006, Amazon, video hizmeti sunmaya başlar, Bu hizmet bugünkü Amazon Video Direct haline gelmiştir, 2007, Kindle geliştirildi, Elektronik ortamda kitap okuma ve saklamanın yeni boyutlarına erişim, 2011, Kindle, Economist tarafından İnovasyon Ödülü aldı, Bezos'un başarılı teknolojik yenilikleri, 2013, Amazon, kargo taşımacılığında dronelara başladı, Amazon, teknoloji öncüsü marka haline geldi, 2017, Bezos, Bill Gates'i geride bırakarak dünyanın en zengini oldu, Kendi dönemindeki serveti 100 milyar doları aşmıştır, 2020, Bezos,  Beverly Hills'de 165 milyon dolara malikane aldı, Tüm zamanların en pahalı ev satış rekorunu kırdı
jeff bezos kimdir amazon jeff bezos amazon kurucusu jeff bezos serveti amazon.com blue orijin biyografi
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu fotoğrafta kameraya poz veren bir grup insan görülüyor. Ortada elleri cebinde bir adam ve yanında bir sandalyede oturan bir kadın var. Solda, ellerini birleştirmiş bir adam ve bacaklarını bir sandalyeye dayamış bir kadın var. Daha sağda, takım elbise giymiş ve kravat takmış bir adam, bir adamın boynunun yakın çekimi, kamera için toplanan bir grup insan ve kameraya gülümseyen takım elbiseli bir adam var. Fotoğraftaki herkes şık giyinmiş ve bir etkinliğe hazır görünüyor. Arka plan belirsiz ve odak insanlar üzerinde.
Haber

Dünyanın En Zenginleri

07 Haziran 2021
Bu resim farklı renklere sahip bir grup logoyu göstermektedir. Sol üst köşede yapraklı siyah bir elma logosu var. Bunun altında siyah bir 'A' harfi var. Bunun sağında da siyah oval şekilli bir nesne var. Sağ alt köşede ise birkaç soyut şekli tasvir eden siyah beyaz bir logo yer alıyor. Tüm logolar dikdörtgen bir düzende ve aynı boyutta görünüyor. Görüntü iyi aydınlatılmış ve yüksek bir açıdan çekilmiş gibi görünüyor.
İşletme

Trilyon Dolarlık Şirketler

02 Temmuz 2021