AnasayfaBlogAkılları Zorlayan En İyi Bilim Kurgu Filmleri
Kişisel Gelişim

Akılları Zorlayan En İyi Bilim Kurgu Filmleri

19 Mart 2020
Bir kişi televizyonun önündeki kanepede oturuyor, bacak bacak üstüne atmış ve elleri kucağında. Televizyon yakın çekim ve hafif bulanık, açık mavi renkte. Televizyonun sağında bir masanın üzerinde bir saksı bitkisi var. Ön planda, yine hafifçe bulanıklaştırılmış, pipetli bir bardak var. Arka planda bir kumaş yüzeyinin yakın çekimi görülüyor. Kişinin yüzü odaktadır ve ayaklarının dibinde bir çantanın yakın çekimi görülmektedir. Daha uzakta, bir kişinin kolu bulanık ve bir düğmeye basıyor. Renkli bir çorap giyen ayakları da görülebiliyor. Bu görüntü bir rahatlama ve eğlence anını yakalıyor.
Film AdıYönetmenAna Konu
The Fountain ( Kaynak )Darren AronofskyÜç farklı zamanda geçen ve aşk ile ölüm etrafında kesişen hikayeler
Inception (Başlangıç)Christopher NolanBir ekibin başkalarının rüyalarına girerek istenilen fikirleri aşılaması
Black Mirror: BandersnatchDavid SladeFantastik romanı video oyunu haline getirme ve hayal ile gerçeğin karıştırılması
Cloverfield ParadoksuJulius OnahDünyadaki enerji krizini çözmeye çalışan bir ekibin paralel evrende bulunması
Interstellar (Yıldızlararası)Christopher NolanYeni yaşam alanları bulma amacıyla yıldızlararası seyahatler ve boyutlar arası geçiş
MatrixWachowski KardeşlerAna karakterin sanal bir dünyayı kurtuluş olarak benimsemesi ve bu dünyayı kurtarma mücadelesi
Blade Runner 2049Denis VilleneuveYapay zekanın varlığı, insanlığı tehdit edince bir Blade Runner'ın geçmişi keşfetme
A.I. Artificial IntelligenceSteven SpielbergYapay zeka çocuğun insan bir aile ile yaşam mücadelesi
Eternal Sunshine of the Spotless MindMichel GondryBir çiftin ayrılık sonrası hafızalarını silme deneyimleri
The Day the Earth Stood StillScott DerricksonDüşman bir uzaylı varlığı kurtarmak için insanlığın epik mücadelesi

Yapay zeka temalı fütüristik teknolojiler, akıllı şehirler, zaman makineleri, distopik toplumlar ve paralel evrenlerle dolu hayal gücünüzü zorlayan bilim kurgu filmleri en çok tercih edilen türler arasında yer alıyor. Sürpriz kurgusal senaryolar ve ters köşe finalleriyle yaşadığımız dünyaya farklı bakmanızı sağlayan bizi adeta büyüleyen öyküleriyle, sınırları zorlayan  temalarıyla bu tarzda yapıtları izlemenin keyfi bambaşkadır.  Bilim kurgu filmleri gelecekte nelerin değişebileceği ya da yaşanabileceği konusunda bize farklı fikirler vermeye devam ederken bir yandan da kompleks ve çok boyutlu temalarla aklın ötesine geçerek bizi etkilemeyi başarıyor. Eşsiz kurgusal efektler ve sağlam senaryolarla soluksuz izleyeceğimiz başyapıtlar sunmaya devam ediyor.

Konu ve senaryo zenginliği açısından farklı örneklerin yer aldığı bu tür filmler ilginç ve sürükleyici olay örgülerine sahip olabiliyor. Farklı bir paralel evrene geçmeyi başarabilen karakterlerin kendi benzerleriyle karşılaşması ya da öldükten sonra farklı noktalarda hayata devam etmesi gibi döngüsel zaman akışlarının yer aldığı kurgular sırasında gelişen olayları gözlemlemek bizleri farklı dünyalarda yolculuğa çıkarıyor.

Bilim Kurgu Nedir?

20. yüzyılda bilimsel alanda yaşanan gelişmeler doğrultusunda inanılmaz ve akıl almaz buluşlara tanık olduk. Bu gelişmelerin ışığında insanoğlunun sınırsız hayal ve sezgi gücünün kurgulanması edebiyat ve sanat alanında bilim kurgu denilen heyecan verici bir inceleme ve uğraş alanı ortaya çıkardı. Bilim kurgu ilerde oluşması imkansız gözüken ya da olabilecek kurgusal olaylara yer vererek insanların hayal gücünün etkileyici bir şekilde sergilenmesini sağlamıştır. Bilimin gelecekteki yeniliklerini düş gücüyle açıklamaya çalışan ütopik hikayelere bilim kurgu adı verilir.

İmkansız olduğunu düşündüğümüz kurguların gerçekte olma ihtimalini düşünmek bile merak uyandırıcı. Heyecan verici olayların ve yaratıcılık unsurlarının uçsuz bucaksız sınırsızlığına şahit olduğumuz akılları zorlayan en iyi bilim kurgu filmlerini detaylarıyla açıklayıp, inceleyeceğiz.

The Fountain ( Kaynak 2006)

Hugh Jackman ve Rachel Weisz’in başrollerini paylaştıkları bu eşsiz yapım, filmi izleyen herkesin kendine göre bir fikre sahip olabileceği bir bilim kurgu. Konusu ve kurgusu hakkında net bir çıkarım yapmak çok zor. Filmin sonuna geldiğinizde kafanızda birden fazla çıkarım ve soru işareti olacak. Film aynı anda üç farklı zamanda geçip üç farklı öyküye sahip olmakla birlikte hikayeler belli bir süre sonra ortak yönleri içinde barındıran aşk ve ölüm ekseninde kesişiyor.

İnception (Başlangıç 2014)

Senaristi ve yönetmeni Christopher Nolandır. Leonardo DiCaprio’nun muhteşem oyunculuğuyla harmanlanmış mükemmel bir bilim kurgu filmidir. Kendi içerisinde iç içe geçen kurgular ve görsel efektlere sahip filmin konusu uluslararası zihin kaçakçılığı yapan profesyonel bir ekibin başkalarının rüyalarına müdahalesi etrafında şekillenir. 

Bir mühendislik şirketinin mesleği zihinlerden fikir çalmak olan bir ekibi kiralamasıyla olay silsilesi başlar. Amaç başkalarının rüyalarına girerek belli bir konuda istenilen fikrin aşılanması ve rüyasına girilen kişinin kendi fikriymiş gibi bu kararı vermesinin istenmesidir. Film 8 dalda Oscar’a aday gösterilmiş 4 dalda Oscar ödülü kazanmıştır.

Black Mirror: Bandersnatch  (2018)

Oyun yazılımları konusunda uzman genç bir adamın hikayesini anlatan filmde oyun yazılımcısının kapsamlı bir fantastik romanı video oyunu haline getirmesiyle konu şekillenmeye başlıyor. Video oyunu ile birlikte hayatı değişen birisinin hayalle gerçeği karıştırmasına şahit olduğumuz bu film, toplamda 5 saat 12 dakikalık bir interaktif bilim kurgu filmidir. Film, interaktif izleme özelliğiyle sunulan farklı seçeneklere göre kendi kararlarınızı verip farklı sonuçları ya da olasılıkları zevkle izleyebileceğiniz kendin seç özelliği olan ilk yapım.

Cloverfield Paradoksu  (2018)

Yönetmenliği Julius Onah tarafından yapılan J. J Abrams’ın yapımcılığını üstlendiği 2018 yılı bilim kurgu filmidir. Filmde dünya üzerinde bitmek üzere olan enerji kaynaklarının yerine alternatif enerji bularak bu krizi yönetmek amacıyla bilim adamlarından oluşan bir ekip, uzay istasyonunda birtakım Tanrı parçacığı deneyleri yapmaktadır. Bazı şeylerin yanlış gitmesi sonucunda büyük bir enerjinin ortaya çıkmasıyla ekibin kendilerini bir anda paralel evrende bulmaları ve geriye dönmeleri sırasında yaşanan sıkıntılar konu ediliyor. 

Interstellar (Yıldızlararası 2014)

​​​​​​Christopher Nolan yönetmenliğinde çekilen yapım bilim kurgu unsurlarının yanı sıra dram öğelerini de içermektedir. Dünyada yaşanan kuraklık sonucu mahsullerin kuruması ve oluşan kötü hava koşulları nedeniyle canlı yaşamı yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu nedenle yıldızlar arası seyahatler yapılarak yeni yaşam alanlarının bulunması amaçlanır. Film zaman bükülmesi, boyutlar arası geçiş, yerçekimi ve paralel evrenlerle ilgili temalar üzerine odaklanır. Başrollerinde Matthew McConaughey, Anne Hathaway ve Michael Kane gibi oyuncular yer alır.

Yarının Sınırında  (2014)

​​​​​​Film üst düzeyde görsel efektleri kullanıldığı başarılı aksiyon sahneleri sayesinde bizi son ana kadar ekrana kilitleyecek nitelikte bir bilim kurgu şölenidir. Özellikle savaş sahneleri ve efektleri çok başarılıdır. Filmin konusuna gelecek olursak, tüm dünyayı istila eden uzaylılar karşısında bütün dünya ülkeleri birleşip mücadele vermektedir. Büyük yıkım operasyonunda tecrübesiz bir subay olan Bill Cage dakikalar içerisinde öldürülür. Fakat bu bir son değil, sıra dışı bir şekilde kendisini sürekli tekrarlayan bir döngünün başlangıcıdır. Sıkılmadan bir solukta izleyebileceğiniz filmin başrollerini Tom Cruise, Emily Blunt ve Charlotte Riley’nin paylaştığı filmin yönetmenliğini Doug Liman üstleniyor.

Mr. Nobody (Bay Hiçkimse 2009)

Ne seyrettiğinizi anlamakta zorluk çekmenize rağmen sürükleyici görsel efektler, şiirsel anlatımlar ve sizi ikilemde bırakacak senaryosuyla hayranlıkla izleyeceğiniz bir bilim kurgu filmidir. Filmde 2092 yılında 117 yaşındaki ölüm döşeğindeki bir adamın çocukluk anılarını hatırlamasıyla oluşan olasılıklar işleniyor. Bir peronda bekleyen genç çocuk babasıyla mı kalacak yoksa annesiyle trene binip birlikte gitmeye mi karar verecek? Filmde kendinizi her iki durum yaşandığı takdirde neler olabileceği anlatılırken yaşanan farklı hayatlar, sevilen farklı kadınlar ve iki farklı ölüme şahit olacağınız inanılmaz bir bilim kurgunun içinde bulacaksınız.

Replicas (Replikalar 2018)

Filmde büyük bir proje üzerinde çalışan nörobilim uzmanı bir adamın yaşadığı bir trafik kazasında ailesini kaybetmesiyle birlikte alt üst olan hayatını değiştirmek için, ölen aile üyelerine ilişkin klonlar yaratması ve ekip arkadaşıyla birlikte çalışması anlatılıyor. Başarılı oyuncu Keanu Reeves’in muhteşem oyunculuğuyla süslediği filmin yönetmenliğini Jeffrey Nachmanoff yapmaktadır.

Predestination  (2014)

Her seyreden kişinin farklı yorumlayacağı ve anlamakta zorluk çekeceğiniz filmlerden bir tanesi olan Predestination, özgün içeriği ile aklınızın sınırlarını zorlayacak polisiye aromalı bir bilim kurgu filmidir. Zaman yolculuğu ve paradoks konulu filmler arasında en etkileyici filmlerden bir tanesidir. Film, zamanın düz bir çizgide oluşmadığını ve kuantum fiziğindeki döngüsel zaman algısını izleyiciye ustaca aktarıyor. Zamanda seyahat eden, olmuş ve olması muhtemel suçları önlemeye çalışan bir ajanın içinden çıkılamayacak paradoksal maceralarını soluksuz izleyeceksiniz.

Annihilation (Yokoluş 2018)

Natalie Portmanın başrolünü üstlendiği film bilinmezlik ve gizem üzerine kurulu bir bilimkurgu. Film tam olarak ne olduğu anlaşılmayan gizemli bir nesneyi araştıran bilim adamlarının araştırma deneyimlerini konu alıyor. Büyük bir alanı kaplayıp gittikçe genişleyen bu nesne hakkında hiç kimsenin bir fikri yoktur. Gönüllü bir ekip tarafından neler olduğuna dair bilgi toplamak amacıyla ilgili bölgelere gidilir. Filmin son sahnelerindeki akıllara durgunluk veren kafa karıştırıcı olaylar oldukça etkileyici.

Transcendence (Evrim 2014)

Başrolünü Johny Deep'in üstlendiği filmin yönetmenliğini Wally Pfister yapıyor. Film insan ırkı yok olduğu takdirde neler yaşanacağına dair bir fikir veriyor. Yapay zeka odaklı insan beyninden üstün bir tasarımı destekleyen bir bilim adamının radikal bir grup saldırısı sonucu hayatını kaybediyor. Eşi tarafından bilinci gelişmiş süper bir bilgisayara aktarılıyor.

Artificial Intelligence (A.I.) (Yapay Zeka 2001)

Yönetmenliğini Steven Spielberg’in yaptığı başrollerini Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O'Connor’ın paylaştığı filmde sular altında kalan bir dünyada yaşamaya çalışan insanların teknolojik gelişmeler ışığında insan gibi davranan hatta kendisini insan sanan yapay zeka temelli duygusal bir robot yapmasıyla başlayan bir bilim kurgu filmi. Gerçeği öğrenen çocuk robotun gerçek bir insan olma arzusu ve bunun için göze aldığı tehlikeli yolculuğu konu edinen film iyi işleyişi etkili senaryosu ile izlenmesi gereken bilim kurgu şölenlerinden birisi.

The Fountain ( Kaynak ), Darren Aronofsky, Üç farklı zamanda geçen ve aşk ile ölüm etrafında kesişen hikayeler, Inception (Başlangıç), Christopher Nolan, Bir ekibin başkalarının rüyalarına girerek istenilen fikirleri aşılaması, Black Mirror: Bandersnatch, David Slade, Fantastik romanı video oyunu haline getirme ve hayal ile gerçeğin karıştırılması, Cloverfield Paradoksu, Julius Onah, Dünyadaki enerji krizini çözmeye çalışan bir ekibin paralel evrende bulunması, Interstellar (Yıldızlararası), Christopher Nolan, Yeni yaşam alanları bulma amacıyla yıldızlararası seyahatler ve boyutlar arası geçiş, Matrix, Wachowski Kardeşler, Ana karakterin sanal bir dünyayı kurtuluş olarak benimsemesi ve bu dünyayı kurtarma mücadelesi, Blade Runner 2049, Denis Villeneuve, Yapay zekanın varlığı, insanlığı tehdit edince bir Blade Runner'ın geçmişi keşfetme, AI Artificial Intelligence, Steven Spielberg, Yapay zeka çocuğun insan bir aile ile yaşam mücadelesi, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Michel Gondry, Bir çiftin ayrılık sonrası hafızalarını silme deneyimleri, The Day the Earth Stood Still, Scott Derrickson, Düşman bir uzaylı varlığı kurtarmak için insanlığın epik mücadelesi
bilim kurgu filmleri bilim kurgu yapay zeka hayal gücü film
Parlak bir gülümsemeye sahip yakışıklı bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Koyu kahverengi gözleri, kısa koyu kahverengi saçları ve güçlü bir çene hattı var. Beyaz bir tişört giyiyor ve sol kulağında küçük bir küpe var. Yüz ifadesi rahat ve memnun. Çenesinde hafif bir kirli sakal ve yanaklarında birkaç çil var. Yirmili yaşlarının ortalarında görünüyor ve sağlıklı ve mutlu görünüyor.
Gürcan Puy
Blog Yazarı

Finans Uzmanı olan Gürcan Puy 1984 yılında İstanbul'da doğdu. Lisans eğitimini Dumlupınar Üniversitesi İşletme bölümünde, Yüksek lisansını ise Marmara Üniversitesi MBA , Yönetim ve Organizasyon dalında tamamladı. Eğitimi sırasında Örgütsel Davranış ve Yönetim Kuramlarına  ilişkin projeler ve anket çalışmaları yapmıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.