AnasayfaBlogAğaç İşleri Mühendisi - Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Ağaç İşleri Mühendisi - Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?

29 Mart 2022
Burası, çeşitli tezgahların, aletlerin ve malzemelerin dağınık halde bulunduğu bir ahşap işleme atölyesidir. Tavana yakın büyük bir pencere doğal ışığın çalışma alanına yansımasını sağlıyor. Ana tezgah ahşap talaşı ve çekiç ve tornavida gibi aletlerle kaplıdır. Yan tarafta ahşap bir kutu çeşitli alet ve malzemelerle dolu. Duvarlardaki raflarda ilave aletler, tahtalar ve diğer malzemeler yer alıyor. Dükkân taze kesilmiş odun kokusuyla dolu, bu da burayı el işi yapmak ve yaratmak için hoş bir yer haline getiriyor.
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisinin İşlevleriGereken YeteneklerKariyer Bilgileri
Tasarım ve üretim yapabilmeProblemleri çözme ve takım çalışmasına uyum sağlama4 yıllık Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümü mezunu olma zorunluluğu
Maliyet analizleri ve proje yönetimiÇözüme odaklı düşünme ve analitik düşünme becerisiKamu ve özel sektörde çalışma imkânları
Tasarlanan ürünleri kontrol etme ve kalitesini denetlemeYenilikleri takip etme ve disiplinli çalışmaKPSS ile kamu kurumlarında istihdam
Raporlar ve tutanaklar hazırlamaİyi bir iletişim becerisi ve stres yönetiminde başarılı olmaSektördeki iş çeşitliliği ve geniş kapsamlı çalışma alanları
Malzemelerin temini ve ekip bireylerinin görevlerini belirlemeTakım çalışmasını iyi organize etme ve yöneticilik yetenekleriKurum ve kuruluşlara göre değişen ücretler
İmalat sürecinin planlanması ve projelendirmeZaman yönetimi ve disiplinli çalışmaSürekli ihtiyaç duyulan bir meslek olma niteliği
İş sağlığı ve güvenliği açısından kontrol sağlamaİnsan ilişkilerinde başarılı olma ve etkin iletişim kurma becerisiÖzellikle ahşap ile ilgili olan tüm işletmelerde önemli görevler üstlenme potansiyeli
Üretim süreçlerinin bilimsel bilgilere uygun olması kontrolüproblemler karşısında kalıcı ve etkin çözümler üretebilmeliYaptıkları işlerin çeşitliliği ve kapsamı nedeniyle çekici maaş imkanları
Yeni ürün tasarımı ve geliştirmeCreatif ve yenilikçi yaklaşımÜrün tasarımı ve geliştirmede karar verici pozisyonlara sahip olabilme
Çeşitli marangozluk işleri ve ileri tasarımsal süreçlerBilimsel ve teknik bilgilere hakim olmaKurumların ve projelerin beklentileri doğrultusunda geniş iş sorumlulukları

Doğa, insanoğluna sınırsız kaynak sunuyor. Bu sebeple de doğanın sesini duyabilecek, onu en iyi şekilde işleyecek donanımlı sektör elemanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Doğanın sınırsız kaynaklarını işlemek üzere ağaç işleri endüstri mühendislerine oldukça fazla ihtiyaç duyulmakta. Endüstri mühendisliği, yapılması planlanan işlerin en verimli ve disiplinli şekilde, belirlenen tarihte teslim etmek üzere planlama yapan bir meslek dalıdır.

Ağaç işleri endüstri mühendisliği ise planlama ve projenin yanı sıra imalat kısmını da içine alan bir meslek dalıdır. Ağaç işleri endüstri mühendisi, ağaçlardan ortaya çıkarılabilecek tüm eşyaların ya da inşaat malzemelerinin bilimsel kurallara uygun şekilde işlenmesinin yanında tüm işleyişin planlamasını ve projelendirmesini yapmakla da görevli kişilerdir.

Ağaç işleri endüstri mühendisi nedir? Ağaç işleri endüstri mühendisi ne iş yapar? Ağaç işleri endüstri mühendisi olma şartları nelerdir? Sizler için araştırdık.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi Nedir?

Ağaç işleri endüstri mühendisi oldukça önemli bir işgücünü temsil eden meslek mensubudur. Ağaç işleri endüstri mühendisinin çalışmaları, hammaddesi ağaç olan tüm ürünlerin tasarımını kapsar. Tasarımın yanında üretimi de yapabilecek yeterliliğe sahiptir. Aynı zamanda bu alanda çalışmalar yürütülen yerlerde, koordinasyonu sağlaması gereken kişidir. Tasarlanan ve üretilen ürünlerin kalite ve kontrol aşamasında da önemli görevler üstlenebilecek kişilerdir.

Bu meslek unvanına sahip kişiler, ağaçtan yapılacak olan ürünlerin üretim aşamasında gerçekleşen maliyet analizlerini yapabilme bilgisine de sahiptir. Malzemelerin temin süreçlerinde yer alabilir ve projeleri yönetebilecek yöneticilik yeteneklerine de sahiptir. Ağaç işleri endüstri mühendisi, ahşap ile ilgili olan tüm işletmelerde önemli görevler üstlenmektedir. Çalıştıkları kuruma göre çeşitli görevler üstlenirler. Bu görevlerin yerine getirilmesi ağaç işleri endüstri mühendisinin planlaması çerçevesinde ve bir ekip tarafından düzenlenmektedir.

Bu meslek unvanına sahip olmak isteyen kişilerin, üniversitelerin Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümlerinden 4 yıllık lisans eğitim almaları gerekir. İşverenler mezun olan kişilerin iş başvurusunu değerlendirirken, teknik bilgilerinin yanı sıra bazı özelliklere de sahip olmalarını bekler. Bu özellikler nelerdir, inceleyelim.

  • Problemleri çözme becerisi göstermiş olan aday meslek mensupları, diğer adaylara göre bir adım önde olarak değerlendirmeye alınır.

  • Takım çalışması içinde uyumlu çalışmalar sergilemeleri beklenir.

  • Çözüm odaklı yaklaşım sergilemeli ve problemler karşısında kalıcı ve etkin çözümler üretebilmelidir.

  • Stres yönetiminde başarılı olmalı, zaman yönetimi yapabilmelidirler.

  • Yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip etmeye yatkın olmalıdır.

  • Analitik düşünme becerisine sahip olmaları gerekir.

  • Disiplinli ve titiz çalışmalar sergilemeleri beklenir.

  • Takım çalışmasını iyi organize edebilmeli ve yöneticilik becerileri sergilemeleri gerekir.

  • İnsan ilişkilerinde başarılı olmalı ve etkin iletişim kurma becerisi geliştirmiş olmalıdır.

İlgili eğitim: Stres Yönetimi Eğitimi

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi Ne İş Yapar?

Ağaç işleri endüstri mühendisleri; en kolay marangozluk işlerinden ileri tasarımsal süreçlere kadar her aşamaya hakim olan kişilerdir. Aldıkları mühendislik eğitimi bilimsel ve teknik bilgileri kapsamlı olarak vermektedir. Kurumlarda yaptıkları işler kurumun beklentileri doğrultusunda değişiklik gösterir. Aldıkları sorumluluklar oldukça geniş olan ağaç işleri endüstri mühendislerinin temel görevleri aşağıdaki gibidir.

  • İşin oluşuyla alakalı ilgili birimlere raporlar verir ve projelendirme için gerekli veri kaynaklarını toplanmakla sorumludur.

  • İşlerin imalat kısmında kullanılması gereken; makine, ham madde ve malzemelerin tespit edilmesi ve temin edilmesinin ardından kontrolünü sağlar.

  • Gerekli olan ekip bireylerinin görev ve sorumluluklarının tayin etmekten sorumludur.

  • Gerekli iş gücü, madde, malzeme ve makine ekipmanlarının tamamlanmasını sağlar ve ardından süreci projelendirmek ve zamanında bitirilmesi için planlama çalışmaları yapmaktan sorumludur.

  • İmalat aşaması esnasında tüm işlerin bilimsel bilgilere uygun, iş sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturmayacak şekilde, planlamaların aksamadan hayta geçirilmesini sağlamaktan sorumludur.

  • İmalatın ardından tamamlanan işlerin kontrol ve denetimi sağlanarak, ihtiyaç duyulan rapor ve tutanakların hazırlanması aşamasını gerçekleştirmekten sorumludur.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi Maaşları

Ağaç işleri endüstri mühendisi sürekli ihtiyaç duyulan meslek grupları içinde yer alır. Çalışma imkanları oldukça geniştir. Ağaç işleri endüstri mühendisinin, kamu ve özel sektörde en çok aranan donanımlı personel olma özelliğine de sahip olduğu görülmektedir. Kamu alanında çalışmak isteyen adaylar, KPSS’ndan geçerli puan alması gerekir. Aldıkları ücretler, kurum ve kuruluşlara göre değişiklik gösterse de yaptıkları işlerin çeşitliliği ve kapsamı nedeniyle oldukça fazladır. Ağaç işleri endüstri mühendisi kamu alanında da en çok aranan mühendisler içinde yer alır. Bu sebeple de sınavsız memuriyet hakkı en çok verilen mühendislik grubu içinde yerini almıştır. Kişilerin teknoloji alanında yaşanan gelişmeleri yakın takip etmesi ve kendini sürekli geliştirmeye devam etmesi de oldukça önemlidir. Ağaç işleri endüstri mühendisinin kazançlarını aşağı inceleyelim.

  • Yeni mezun ağaç işleri endüstri mühendisliği maaşları 3.000 TL ile 3.500 TL arasında değişiklik göstermektedir. 

  • Diğer yandan kamu da çalışacak olan yeni mezun ağaç işleri endüstri mühendisi 3.500 TL maaş ile başlayabilmektedir. 

  • Bir süre tecrübe edindikten sonra Ağaç işleri endüstri mühendisinin ortalama 7.000 TL kazandığı görülmektedir. 

  • Daha fazla tecrübe sahibi olan bir Ağaç işleri endüstri mühendisi ise en fazla 8.000 TL maaş kazandığı görülmektedir.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi Nasıl Olunur?

Ağaç İşleri, ana hammaddesi ağaç olmak üzere mekanik işlemler neticesinde ağacı; kereste, kaplama, kontrplak, kontratabla ve lif levha gibi ara ürünlere dönüştürme süreci olarak tamamlanır. Bunun yanında ara ürünleri de genellikle sabit ve hareketli mobilyalar olmak üzere yeni ürünler olarak ortaya çıkaran bir alandır. Bu sürece girdi sağlamakta olan; yapıştırıcı, boya, vernik, döşeme malzemeleri, aksesuar, makine gibi yan ürünler de ağaç işleri alanı kapsamında yer alır. Bu alanda çalışmalar yürüten ve tüm bahsettiğimiz süreçlerde rol sahibi olan, mühendislik bilgilerini kullanan kişilere ise ağaç işleri endüstri mühendisi adı verilir.

Bu meslek unvanına sahip olmak için üniversitelerde yer alan Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümünde 4 yıllık lisans eğitimi almak gereklidir. Bölümün eğitim süresi 4 yılı kapsar ancak hazırlık eğitimi gerektiren bölümlerde bulunmaktadır. İngilizce yeterlilik sınavından beklenen puan alınamaması durumunda 1 yıl hazırlık eğitimi de alınarak, toplam eğitim süresi 5 yıla çıkmaktadır.

Ağaç İşleri Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

Çok sayıda mühendislik alanı bilimsel olarak tanımlanmıştır. Bilinen mühendislik alanlarından endüstri mühendisliğinin, alt dallarından biri de ağaç işleri mühendisliğidir. Üniversite tercihi yapacak öğrenciler, bölümleri araştırmaktadır. Pek çok kişi ağaç işleri mühendisliği hakkında çok fazla bilgiye sahip olmayabilir.

Bu yazımızda ağaç işleri mühendisliği hakkında bilgilere yer verdik. Hammaddesi ağaç olan bütün ürünleri tasarlayan, üretimini yapan, bu alanda faaliyette bulunan tüm birimlerde koordinasyonu sağlayan, üretilen ve tasarlanan ürünlerin kalite ve kontrollerinde yer alacak kişilerin yetiştirildiği üniversite bölümü ağaç işleri mühendisidir. Ağaç işleri mühendisi unvanına sahip olan kişiler, ağaç kullanımı ile elde edilen ürünlerin üretimi sırasında ortaya çıkan maliyetlerin analizini de yapması gereken kişidir. Malzemelerin temin edilme sürecinde bulunabilir ve bu alanda çeşitli projelerde roller üstlenebilir.

Ağaç işleri mühendisi nedir? Ağaç işleri mühendisi ne iş yapar? Ağaç işleri mühendisi nasıl olunur? Birlikte inceleyelim.

Ağaç İşleri Mühendisi Nedir?

Ağaç işleri mühendisi; hammaddesi ağaç olan, ağaçtan üretilen tüm ürünleri tasarlayabilecek bir eğitim alır. Tasarlanan ürünlerin üretimini yapabilecek, bu alanda faaliyete veren yerlerde koordinasyonu sağlayabilecek, tasarlanan ve üretilen ürünlerin kalite ve kontrol aşamasında görev alabilecek kişilere verilen mesleki unvandır. Bu alanda çalışan kişiler ağaçtan yapılacak olan ürünlerin üretim aşamasında ortaya çıkan maliyet analizlerini yapabilir, malzemelerin temin süreçlerinde yer alabilir ve proje yönetebilirler.

Bu alanda kendileri için bir kariyer planı hazırlayan kişilerin öncelikle üniversitelerin Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümlerinde eğitim almaları gerekir. Bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Ancak bazı üniversitelerin hazırlık eğitimi gerektiren bölümlerde İngilizce yeterlilik sınavından istenilen puan alınamadığı takdirde 1 yıl hazırlık okumak gerekebilir. Böyle bir durumda eğitim süresi toplamda 5 yıla çıkar.

Ağaç İşleri Mühendisi Ne İş Yapar?

Ağaç işleri mühendisi, ahşap ile ilgili faaliyet gösteren tüm firmalarda önemli görevler üstlenebilir. Bu görevlerin başarıyla yerine getirilmesi için ağaç işleri mühendisinin gözetiminde olan bir ekip tarafından çalışmalar yapılır. Özel sektörde ve kamu alanında iş bulma olanakları geniştir. Bir ağaç işletmesinde, ağaç işleri mühendisinin görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • İşin oluşu bakımından bu alanla ilgili birimlere raporlar vererek projelendirme için gerekli veri ve kaynakların toplanmasını sağlar.

  • Faaliyetlerin imalat aşamasında kullanılacak olan makine, ham madde ve malzemelerin tespit edilmesi ve temin edilmesinin ardından kontrolünün sağlanmasında rol oynar.

  • Gerekli olan ekip bireylerinin görev ve sorumluluklarının tayin eder.

  • Bütün iş gücü, madde, malzeme ve makine araç ve gereçlerinin tamamlanmasının ardından süreci projelendirilmesi ve zamanında bitirilmesi için planlama çalışmaları yapar.

  • İmalat aşaması sürecinde tüm işlerin bilimsel dayanaklara uygun bir şekilde, iş sağlığı ve güvenliği açısından risk teşkil etmeyecek planların aksamadan hayta geçirilmesini sağlar.

  • İmalatın tamamlanmasının ardından işlerin kontrol ve denetimini sağlayarak, gerekli rapor ve tutanakların hazırlanması aşamasını gerçekleştirir.

Ağaç İşleri Mühendisi Maaşları

Doğa, insanlara sınırsız kaynaklar sunuyor. Bu nedenle de doğanın dilinden en iyi şekilde anlayacak, doğadan elde edilenleri işleyecek donanımlı elemanlara ihtiyaç duyulur. Doğanın sınırsız kaynaklarını işlemek için ise ağaç işleri mühendisleri ön plana çıkar. Ağaç işleri mühendisi, kamu ve özel sektörde oldukça fazla ihtiyaç duyulan meslek mensuplarından biridir. Bu sebeple kurum ve kuruluşlara göre kazançları değişse de oldukça iyi gelir elde ettikleri söylenebilir.

Ağaç işleri mühendisi kamusal alanlarda da en çok aranan mühendis grubu içinde yer alır. Bu durumda sınavsız memuriyet hakları en çok verilen mühendislik grubu yerini alması için önemli bir sebeptir. Kişinin çalıştığı kurum, sahip olduğu bilgi ve tecrübe maaşını etkileyen unsurlar arasında yer alır. Ayrıca kişinin kendini sürekli geliştirmesi de maaşına olumlu yönde yansır.

  • Yeni mezun ağaç işleri mühendisliği maaşları 4.500 TL ve 5.000 TL arasında değişiklik gösterir.

  • Kamu alanında yeni göreve başlayacak bir ağaç işleri mühendisi 5.000 TL maaş ile çalışabilir.

  • Uzun yıllar tecrübe kazandıktan sonra ise bir ağaç işleri mühendisi 8.500 TL maaş kazanabilir.

Ağaç İşleri Mühendisi Nasıl Olunur?

Ağaç işleri mühendisi olarak kariyer planı olan kişiler, bu bölümü olan üniversitelerde 4 yıllık bir lisans eğitimi almaları gerekir. ingilizce yeterlilik sınavına tabi olan öğrenciler 4 sene okumakta ancak sınavda yeterli başarıyı gösteremeyen öğrenciler ise hazırlık sınıfı dahil olmak üzere 5 sene eğitim alır. bu bölümde eğitim almak için üniversiteye giriş sınavının sayısal puan türünden yeterli puanı almak gerekir. ağaç işleri mühendisliği bölümü bazı üniversitelerde ingilizce eğitim verir. ağaç işleri mühendisliği genel olarak ingilizce içeren bir bölümdür. bunun yanı sıra tamamen türkçe okutulan üniversitelerde yer almaktadır.

Ağaç işleri mühendisliği bölümü bir mühendislik dalı olması sebebi ile bölüm içerisinde çok sayıda sayılar, matematiksel işlemler ve ifadeler kullanıldığı için sayısal puan türüyle öğrenci alımı yapar. Eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar için iş bulma imkanı oldukça geniştir. Kamu alanında da özel sektörde de geniş bir iş imkanı ile karşılanırlar. Tabi, başarılı olmak için eğitim tek başına yeterli olmayabilir. Kişilerin mesleği en iyi şekilde yerine getirebilmeleri için mesleki niteliklerini de önemsemeleri gerekir. İşverenlerin en çok dikkat ettiği konulardan biri de beklenen niteliklere sahip olan adaylar ile görüşmektir. Peki, bir ağaç işleri mühendisinde bulunması gereken nitelikler nelerdir?

  • İyi bir ağaç işleri mühendisi olmak isteyenlerin hem sosyal yaşamında hem de iş yaşamında sahip olmanız gereken ilk özellik iyi bir gözlem yeteneğine sahip olmaktır.

  • Yapılan gözlemleri analiz edebilme becerisi göstermeleri gerekir. Kategorilere ayırabilmeli ve bu analizlerini matematiksel modellere dönüştürebilmelidir.

  • İyi bir ağaç işleri mühendisi, kendini motive etmeyi bilmiyorsa başkalarını ve iş arkadaşlarını motive edemez. Motivasyonu önemsemelidir.

  • Yaşamın her alanında olduğu gibi, iş yaşamında da özgüven çok önemlidir.

  • Henüz var olmayanı herkesten önce görebilme yeteneği göstermelidir. Çalıştığı şirket için bu duruma karşı önceden önlem almalı, hatta bu durumu iyileştirecek, bir sorun varsa bunu ortadan kaldıracak sistem tasarısını önceden yapmalıdır.

Orman endüstrisi ile ilgili meslek alanları her geçen gün çoğalmaktadır. Ağacın kullanıldığı her alanda görev yapan Ağaç işleri teknikeri, "Mobilya ve Dekorasyon Teknikeri" olarak da adlandırılır. Piyasada ara eleman olarak çalışan teknikerler, sektörün ihtiyaçlarını karşılayan en önemli meslek profesyonelleri arasında yer alır. Üretim sürecinde görevlendirilen çalışanlar, ekibi ile müşteri arasındaki iletişimi de sağlar. Ağaç İşleri Teknikerliği, binaların ağaçtan yapılan bölümleri ve ağaç ev eşyalarının yapımında etkili bir role sahiptir. Ara insan gücü yetiştiren ilgili üniversite programları, ağacın bulunduğu her yerde çalışabilir.

Ağaç işleri endüstri mühendisi ile birlikte çalışan teknikerler, Orman Endüstrisi ve Ağaç İşleri alanında görev yapar. İşveren, mühendis ve müşteriler ile koordinasyon halinde çalışırlar. Adaylar, mobilya imalatında yer alıp dekoratif aksesuarlar ya da bir evin demirbaşı olan eşyaları da üretebilir. Geniş bir iş alanına sahip olan Ağaç işleri teknikeri, usta ve işçiler ile birlikte görev alır. Ağaçların dilinden anlayan meslek profesyonelleri, endüstriyel üretimler yaparak müşterilerin gereksinimlerini karşılar. Ağacın kullanıldığı sayısız iş yerinde çalışarak kazançlarını elde ederler. Ağaç işleri teknikeri içeriğinde size, meslek çalışanlarının görevleri ve çalışma alanları ile birlikte tüm detaylarını aktaracağım.

Ağaç İşleri Teknikeri Nedir?

Ağaç işleri teknikeri; orman ürünleri endüstrisi alanında görev yapan usta ve işçiler ile koordinasyon sağlayan uzmanlara verilen mesleki bir unvandır. Ham madde olarak ağacın kullanıldığı sektörlerde görev yaparlar. Üretim sürecini takip eden teknikerler, Orman ve ağaç işleri endüstri mühendisleri gözetiminde sorumluluklarını yerine getirir. Kişilerin kullandığı teknik ekipman geniş bir yelpazeye yayılır. Bu araç ve gereçler şöyle;

  • Tomruk Biçme,

  • Kalınlık, 

  • Planya,

  • Profil ve Şekillendirme,

  • Zincirli Delik,

  • Morse,

  • Kilit,

  • Masifleme,

  • CNC,

  • Torna,

  • Bileme,

  • Cila ve Boyama,

  • Rendeleme Makineleri,

  • Elektrikli El Takımları,

  • Komprasörler.

Yarı açık ve kapalı, gürültülü, tozlu, geniş alanlarda çalışırlar. Fabrikaya gelen tomrukları teslim alan teknikerler, onların korunması ile ilgili işlemleri gerçekleştirir. İşçilerin çalışma programlarını planlayan kişiler, ağacın kullanıldığı her ürünün üretiminde etkili bir rol oynar. Parke, levha, kereste, kaplama ve kontraplak gibi sayısız malzemenin imalatında çalışır. Ağacın baş rol olduğu alanlarda figüran görevi ile yer alır.

Ağaç İşleri Teknikeri Ne İş Yapar?

Üretim sürecinde aktif bir rol oynayan Ağaç işleri teknikeri, çalışma programını hazırlamak ve uygulamakla görevlidir. Tomrukları teslim aldıktan sonra korunması, ayrılması, biçilmesi ve kurutulması gibi işlemlerin sürecinde rol alır. Biçme programını yaparak işçi ve mühendisler ile koordine olur. Aynı zamanda, kişiler müşteriler ile de sürekli olarak iletişim halinde bulunur. Ağaç işleri teknikerinin sorumlulukları çalışma alanına ve üretim türüne göre farklılık gösterir. Çok yönlü bir iş kolu olan teknikerlik, işçi alanının ve işçinin güvenliği gibi üretim dışı sorumluluklara da sahiptir. Bir teknikerin görev kapsamı aşağıda yer almaktadır:

  • Ağaç tomruklamasının kontrolünü yapar. Onların korunması için gerekli işlemleri gerçekleştirir.

  • Hazır hale gelen tomrukların satışını planlar.

  • Tomrukların kesilmesi ve biçilmesi için ayarlamaları yapar.

  • Satış partilerini oluşturur.

  • Kalite Yönetim Kuralları'na uygun bir şekilde çalışır. 

  • Vardiya sistemini kurarak işçilere planlı ve programlı bir çalışma sistemi sunar.

  • Çalışma mekanında iş güvenliğini sağlar.

  • İlgili fabrikalara ağaç tomruklarının teslimini yapar.

  • İşçi sağlığı ve güvenliğine karşı önlemler alır.

  • Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunarak kendisine katkıda bulunur.

  • Günlük ve haftalık programlar düzenleyerek planlı bir şekilde çalışılmasını sağlar. 

  • İşçilerin çalışma ve tomrukların biçme programlarını hazırlar. 

  • Tekniker; oyuncak, saksı, çerçeve gibi dekoratif aksesuarların yanı sıra masa, parke, sehpa, dolap ve koltuk tarzı demirbaş eşyaların yapımında da yer alır.

Ağaç İşleri Teknikeri Maaşları

Ağaç İşleri Teknikerleri, ilgili alanlarda görev yapan mühendis ve işçiler ile birlikte çalışır. Kamu ya da özel sektörde çalışan profesyoneller, sermayeleri doğrultusunda kendi işlerini de kurabilir. İşveren ile birlikte karar verilen ücretler, çalışanın mesaisine ve masrafına göre belirlenir. Her işleme uygun makine ve ev aleti ile çalışan kişiler, müşteriler ile iş birliği yapar. Mesleki rahatsızlıklara karşı önlem alan profesyoneller, çalışma yerlerinin güvenliğini de sağlar. Mobilya ve Dekorasyon Bölümü olarak da adlandırılan Ağaç işleri teknikerliğinin kazancı, uzmanlık türlerine göre değişkenlik gösterir. Dekoratif aksesuar üretiminde çalışanların maaşı farklıyken ev içi ve ev dışı malzemelerin imalatında görev yapan teknikerlerin daha değişiktir. Aynı zamanda, kişinin eğitimine, çalıştığı kurumun ölçeğine, bilgi ve tecrübesine, sorumluluklarına, Asgari Geçim İndirimi, yan ödenekler ve sosyal haklara bağlı olarak aylık kazancı değişir.

Bir Ağaç İşleri Teknikerinin maaş skalası şöyledir;

  • En düşük 3.000 TL,

  • En yüksek 3.700 TL olup ortalama 3.350 TL olarak saptanmıştır.

Meslek uzmanları, yıllar içerisinde gelişimlerini tamamlayarak ustalaşır. Eğitimleri doğrultusunda, mühendis olarak görevlerine devam edebilirler. Böylece, görevleri ile birlikte çalışma alanları, uzmanlıkları ve aylık kazançları da artar.

Ağaç İşleri Teknikeri Nasıl Olunur?

Ağaç işleri teknikerliği, ağacın bulunduğu meslek alanları ve teknolojinin hızlı gelişmesi ile birlikte değişmeye başlamıştır. Çalışma alanlarının artışı, görevlerin farklılaşması ve mekanların değişmesi, bu mesleğin gelişimini doğrudan etkilemiştir. Ağaç İşleri Teknikeri olmak için meslek liselerinin, meslek yüksek okullarının ve fakültelerin Mobilya ve Dekorasyon Bölümünden mezun olmanız gerekir. Tekniker unvanını staj yaptıktan sonra almaya hak kazanabilirsiniz. Genel olarak, bölüm dersleri;

  • Ağaç Malzeme Teknolojisi,

  • Mobilya Üretiminde Temel İşlemler,

  • Ağaç İşleme Teknikleri,

  • Mobilya Tasarımı,

  • Ahşap Yüzey Süslemeciliği,

  • Seri Üretim Teknikleri,

  • Konut Mekan Tasarımı,

  • Tutkallar ve Tutkallama Teknikleri,

  • Bilgisayar Destekli Tasarım,

  • Klasik Mobilya Tasarımı,

  • Tasarı Geometri,

  • Atölye ve Proje Uygulamaları,

  • Maliyet Hesapları,

  • Elektrik Bilgisi,

  • Odun Yapısı ve Tanıtımı,

  • Doğrama Endüstrisi,

  • İş Yeri Mekan Tasarımı.

Adaylar, Orman Endüstri ve Orman Mühendisliği bölümlerine devam ederek mesleki gelişimlerine katkıda bulunabilirler. Ağaç İşleri Teknikerlerinde bulunması gereken özellikler arasında ise;

  • Mesleki deneyim,

  • Mesleki yeterlilik belgesi,

  • Elverişli sağlık durumu,

  • Yoğun iş temposuna uyum sağlamak,

  • güçlü insan ilişkileri,

  • Sabırlı, detaycı, dikkatli ve istikrarlı bir yapı,

  • Cihazların kullanımı hakkında deneyimli,

  • Hızlı öğrenen bir yapı,

  • Mesleği ile ilgili eğitimlere katılarak gelişime açık olması,

  • Analitik düşünme becerisi,

  • Takım çalışmasına uyum sağlamak,

  • Mesleki terminolojiye hakimiyet,

  • Zaman yönetimi yeteneği,

  • Planlı ve programlı çalışmak,

  • Yaratıcı bir yapı,

  • gerekli bilgisayar programları üzerinde tecrübeli,

  • Saha çalışmasına yatkınlık yer alır. 

Tasarım ve üretim yapabilme, Problemleri çözme ve takım çalışmasına uyum sağlama, 4 yıllık Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümü mezunu olma zorunluluğu, Maliyet analizleri ve proje yönetimi, Çözüme odaklı düşünme ve analitik düşünme becerisi, Kamu ve özel sektörde çalışma imkânları, Tasarlanan ürünleri kontrol etme ve kalitesini denetleme, Yenilikleri takip etme ve disiplinli çalışma, KPSS ile kamu kurumlarında istihdam, Raporlar ve tutanaklar hazırlama, İyi bir iletişim becerisi ve stres yönetiminde başarılı olma, Sektördeki iş çeşitliliği ve geniş kapsamlı çalışma alanları, Malzemelerin temini ve ekip bireylerinin görevlerini belirleme, Takım çalışmasını iyi organize etme ve yöneticilik yetenekleri, Kurum ve kuruluşlara göre değişen ücretler, İmalat sürecinin planlanması ve projelendirme, Zaman yönetimi ve disiplinli çalışma, Sürekli ihtiyaç duyulan bir meslek olma niteliği, İş sağlığı ve güvenliği açısından kontrol sağlama, İnsan ilişkilerinde başarılı olma ve etkin iletişim kurma becerisi, Özellikle ahşap ile ilgili olan tüm işletmelerde önemli görevler üstlenme potansiyeli, Üretim süreçlerinin bilimsel bilgilere uygun olması kontrolü, problemler karşısında kalıcı ve etkin çözümler üretebilmeli, Yaptıkları işlerin çeşitliliği ve kapsamı nedeniyle çekici maaş imkanları, Yeni ürün tasarımı ve geliştirme, Creatif ve yenilikçi yaklaşım, Ürün tasarımı ve geliştirmede karar verici pozisyonlara sahip olabilme, Çeşitli marangozluk işleri ve ileri tasarımsal süreçler, Bilimsel ve teknik bilgilere hakim olma, Kurumların ve projelerin beklentileri doğrultusunda geniş iş sorumlulukları
Ağaç İşleri Teknikeri Ağaç İşleri Teknikeri nedir Ağaç İşleri Teknikeri ne iş yapar Ağaç İşleri Teknikeri nasıl olunur Ağaç İşleri Teknikeri maaşları
Sarı saçlı bir kadın, beyaz arka plan, renkli gözlü
Beyza Keskin
Sosyolog, Blog Yazarı

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji bölümünden sonra Ege Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünden de mezun olmuştur. Sonrasında Marmara Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünü bitirmiştir. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.