AnasayfaBlogZamanın Yöneticisi Nasıl Olunur?
Kişisel Gelişim

Zamanın Yöneticisi Nasıl Olunur?

01 Mayıs 2020
Bir kişi elinde yuvarlak, beyaz, siyah yüzlü ve siyah rakamlı bir saat tutmaktadır. Kişi gri uzun kollu bir gömlek giymektedir ve sol eli saatin tepesindedir. Kişi ciddi bir ifadeyle doğrudan kameraya bakmaktadır. Saatin biri saat biri, diğeri de saat dokuzu gösteren iki ibresi vardır. Saat siyah bir halka ile çevrelenmiştir ve halkanın ortasında kırmızı bir 'Z' harfi basılıdır. Arka planda, siyah zemin üzerinde beyaz bir 'O' harfi ve beyaz zemin üzerinde siyah bir sayı vardır. Sahne parlak bir şekilde aydınlatılmıştır ve özne odaktadır.
KonuAçıklamaİlgili Bilgi
Zaman KavramıZaman, geri dönüşü olmayan, biriktirilemeyen ve herkesin eşit sahip olduğu değerli bir kaynak.Zaman sadece ileriye doğru hareket eder.
Zaman AlgısıZamanı algılarken fiziksel, biyolojik ve psikolojik zaman olmak üzere temelde üç tür zamandan bahsedilir.Psikolojik zaman, duygu durumlarına göre zaman algısının değişkenlik gösterdiği zaman türüdür.
Zaman ÖnemiZamanın yönetiminde temel nokta; bireydeki önemidir.Zaman yönetimi, başarı ve tatmin duygusu ile ilişkilidir.
Zaman YönetimiBireyin kendisini yönetebilmesi için ihtiyaç duyduğu stratreji ve tekniklerdir.Bireyin kendisini yönetmesi; önceliklerini belirlemesi ile başlar.
Zaman TuzaklarıHem bireysel tuzakların hem de dışarıdan gelen etkilerin altında kalabiliriz.Zaman tuzaklarını anlamak ve bu tuzaklardaki baskıdan kurtulmak önemli.
Boş ZamanBireyin özgürce kullanabileceği, iş ve yaşamsal zorunlulukları dışında kalan zaman.Boş zaman, rahatlama, eğlence ve kendini geliştirme fırsatları sunar.
Zaman Yönetimi EğitimiKişisel zaman yönetimindeki stratejileri öğrenmek ve bir planlama yapmak için alınır.Eğitimle zaman yönetimi tekniklerini öğrenmek ve kendi tekniğinizi geliştirmek mümkün.
Pareto YasasıBir zaman yönetimi tekniği. Ayrıntılarda boğulmadan, hayattaki değerli %20 lik alanı bulmayı öğretir.Pareto Yasası, iş ve yaşamda verimliliği artırır.
HedeflerZaman yönetimi, hedeflere ulaşma sürecinde önemli bir rol oynar.Zaman yönetimi ile tatmin duygusu, başarı ve hedeflere ulaşmak kolaylaşır.
Kişisel Farkındalıkİyi bir zaman yönetimi için, bireyin kendisindeki sorunları görmesi gerekir.Bireysel farkındalıkta, yeterlillik, etkinlik ve verimlilik gibi konuları tanımak önemli.

Zaman Yönetimi ile neyi elde etmek isteriz?  Başı sonu olmayan, bireyin kontrolü dışında kesintisiz devam eden bu süreçte neyi kontrol etmeye çalışıyoruz?

Zaman; geri dönüşü olmayan, biriktirilemeyen, depolanamayan, herkesin eşit sahip olduğu değerli bir kaynaktır. Ekonomik tanım olarak bakıldığında; kıt bir kaynaktır. Bireyin zihninde yarattığı bu soyut kavramın yönetiminin önemi ile zaman yönetimi sürecine bakabiliriz.

Aynı suda iki kez yıkanılmaz.

Heraklitos

Heraklitos, yüzyıllar önce söylediği bu söz ile zamanın geri getirilemeyen bir şey olduğunu belirtmektedir. Öyle ki, ondan yıllar sonra bu bilgi bilimsel olarak Einstein tarafından Görelilik Kuramı ile doğrulanmıştır. Bu kurama göre, insanların üç boyut ile algıladığı dünyada dördüncü boyut zaman boyutudur. Zaman ise, sadece ileriye doğru hareket etmektedir.

İnsanlar Zamanı Nasıl Algılar?

Bilimsel olarak da kanıtlanan, geri getirilemeyen zamanın telafisi yoktur. Avcı toplayıcı olduğumuz ilkel çağlardan bu yana, gelişen beynimiz ile birlikte, zaman kavramı da evrimleşmiştir. İlk insanlar, doğadan gördükleri bilgileri toplamıştır. Sürekli tekrarlanan mevsim geçişleri ve gündüz, gece kavramları ile, soyut olan zamanı matematikleştirmişler ve somut hale getirmişlerdir. Zaman içerisinde toprak sahibi olan insanoğlu, zaman kavramları ile tanışmıştır. Bunlar;

1 yıl 365 gün, 12 Ay, 52 Hafta gibi hatta 1 saat ve 60 dakika gibi kavramları hayatımıza getirmiştir. 

Zamanı algılarken temelde üç tür zamandan bahsedebiliriz.

Fiziksel Zaman : İçinde bulunduğumuz gerçek zamandır.

Biyolojik Zaman: Vücudumuzun devamını sağlayan biyolojik saatimizdir.

Psikolojik Zaman : Farklı algılanan psikolojik anlardır. Öyle ki, bazı zamanlarda zamanın çok hızlı akıp gittiğini söyleriz. Bu zamanlar genellikle mutlu olduğumuz zamanlardır. Bazı zamanlarda ise, zaman sanki durmuş gibi olur. Bu zamanlar ise, genellikle sorunlu, sıkıntılı süreçlerden geçtiğimiz zamanlardır.

Zaman Neden Önemli?

Zamanın yönetiminde temel nokta; bireydeki önemidir. Zaman yönetimini başarabilmiş birey, sonunda ne elde edecektir? Buradaki asıl konu, başarı ve tatmin duygusudur. İşinin tamamlanmış olması, bireyin aynı zamanda başka kaynakları kullanma şeklini de etkilemektedir. Amaçlarına ve hedeflerine ulaşmakta önemli bir kaynaktır. 

Zaman Yönetimi Nedir?

Bireyin kendisini yönetebilmesi için ihtiyaç duyduğu stratreji ve tekniklerdir. Bu teknikler bireyin kendini keşfetmesi ile oluşmaktadır. Zaman yönetimi için öncelikle birey kendisini yönetmeyi öğrenmelidir. Bireyin kendisni yönetmesi; önceliklerini belirlemesi ile başlar. Hedeflerini netleştirmelidir. 

İyi bir zaman yönetimi için, bireyin kendisindeki sorunları görmesi gerekir. Bireysel farkındalıkta, yeterlillik, etkinlik ve verimlilik gibi, tamamlanmasını gerektiren konuları tanıması ile başlanabilir. Buradaki amaç bireyin tamamlanma durumunda gösterdiği başarının takdir edilmesidir. 

Başarılı bir zaman yönetimi için hangi adımlar atılmalıdır?

Zaman Tuzaklarınızı Keşfedin.

Bu tuzakları biz oluşturabildiğimiz gibi dışarıdan gelen etkilerin altında da kalabiliriz. Önemli olan bu süreci anlayabilmek ve tuzakların yarattığı baskıdan kurtulabilmektedir. Zaman tuzaklarınızın ne olduğunu öğrenmek için Zaman Yönetimi Eğitimi'ne katılabilirsiniz. 

Boş Zaman Kavramı ile Tanışın.

Boş zaman; bireyin özgürce kullanabileceği, iş ve yaşamsal zorunlulukları dışında kalan, fırsatlar sunan zamandır. Bu fırsatlar, rahatlama, eğlence ve kendini geliştirme olabilir. Zihin boşlukları sevmez ve hemen kendi balonlarını oluşturur. Burada amaç, kaliteli boş zaman yaratarak, daha verimli çalışabilmeyi sağlamaktır. Bu süreçte kişisel gelişim üzerine etkinleşebilir, onlline eğitimler alarak sertifikalar edinebilirsiniz. Böylelikle, verimli zaman geçirmiş ve boş zamanınızı fırsata çevirmiş olabilirsiniz. 

Zamanı durduramayız, değiştiremeyiz. Ne kadar değerli olduğunu anlayıp uyum gösterebiliriz. Uyum gösterebilmek için kişisel zaman yönetimi yaklaşımlarını öğrenebilirsiniz. Zaman Yönetimi Eğitimi ile kişisel zaman yönetimindeki yaklaşımlardan kendinize bir planlama çıkarabilirsiniz.

Zaman yönetimi teknikleri ile kendinize uygun teknikler hakkında bilgi alabilir, ya da kendi tekniğinizi geliştirebilirsiniz.  Zaman yönetimi tekniklerinden biri olan; Pareto Yasası ile ayrıntılarda boğulmamayı öğrenip, hayatınızdaki değerli % 20 lik alanı bulabilirsiniz. 

Hedeflerinize ulaşmak için, koçluk bakış açısı ile tasarlanmış olan Zaman Yönetimi Eğitimi ile tanışmanın tam zamanı.

Zaman Kavramı, Zaman, geri dönüşü olmayan, biriktirilemeyen ve herkesin eşit sahip olduğu değerli bir kaynak, Zaman sadece ileriye doğru hareket eder, Zaman Algısı, Zamanı algılarken fiziksel, biyolojik ve psikolojik zaman olmak üzere temelde üç tür zamandan bahsedilir, Psikolojik zaman, duygu durumlarına göre zaman algısının değişkenlik gösterdiği zaman türüdür, Zaman Önemi, Zamanın yönetiminde temel nokta; bireydeki önemidir, Zaman yönetimi, başarı ve tatmin duygusu ile ilişkilidir, Zaman Yönetimi, Bireyin kendisini yönetebilmesi için ihtiyaç duyduğu stratreji ve tekniklerdir, Bireyin kendisini yönetmesi; önceliklerini belirlemesi ile başlar, Zaman Tuzakları, Hem bireysel tuzakların hem de dışarıdan gelen etkilerin altında kalabiliriz, Zaman tuzaklarını anlamak ve bu tuzaklardaki baskıdan kurtulmak önemli, Boş Zaman, Bireyin özgürce kullanabileceği, iş ve yaşamsal zorunlulukları dışında kalan zaman, Boş zaman, rahatlama, eğlence ve kendini geliştirme fırsatları sunar, Zaman Yönetimi Eğitimi, Kişisel zaman yönetimindeki stratejileri öğrenmek ve bir planlama yapmak için alınır, Eğitimle zaman yönetimi tekniklerini öğrenmek ve kendi tekniğinizi geliştirmek mümkün, Pareto Yasası, Bir zaman yönetimi tekniği Ayrıntılarda boğulmadan, hayattaki değerli %20 lik alanı bulmayı öğretir, Pareto Yasası, iş ve yaşamda verimliliği artırır, Hedefler, Zaman yönetimi, hedeflere ulaşma sürecinde önemli bir rol oynar, Zaman yönetimi ile tatmin duygusu, başarı ve hedeflere ulaşmak kolaylaşır, Kişisel Farkındalık, İyi bir zaman yönetimi için, bireyin kendisindeki sorunları görmesi gerekir, Bireysel farkındalıkta, yeterlillik, etkinlik ve verimlilik gibi konuları tanımak önemli
zaman yönetimi zaman yöneticisi etkin zaman yönetimi
Bu, koyu siyah saçlarını topuz yapmış bir kadının görüntüsüdür. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve kameradan uzağa bakıyor. Uzun kollu siyah bir üst ve beyaz bir alt giymiştir. Yüz ifadesi ciddidir ve gözleri görünmemektedir. Görüntüde başka hiçbir şey olmayan beyaz bir duvarın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor ve beden dili düşünceli olduğunu gösteriyor.
Burcu Topçu Ekelik
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi - İşletme/Lisans eğitimi almıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi - Satış Yönetimi/Ön Lisans alanında eğitimini tamamlamıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.