AnasayfaBlogZamanın Kötüye Kullanımı
Zaman Yönetimi

Zamanın Kötüye Kullanımı

04 Temmuz 2019
Siyah takım elbiseli bir adam ön planda durmakta ve elinde gümüş kenarlı beyaz bir saat tutmaktadır. Saatin siyah bir yüzü ve ortasından uzanan altın bir ibresi var. Adam sağ eliyle saati işaret etmektedir. Saatten sarı bir 'Y' ve pembe bir 'P' de dahil olmak üzere çeşitli harfler fırlıyor. Adamın yüzünde ciddi bir ifade var ve dikkatle saate bakıyor. Arka planda beyaz bir duvar ve adamın arkasında ahşap bir raf var.
Zaman Yönetimi SebepleriEtkileriÇözüm Önerileri
Saat Alarmını ErtelemekREM uykusu döngüsünde aksamaya ve buna bağlı olarak halsizliğe sebep olur.Alarm çaldığında derhal kalkmalı ve REM uykusunun kesilmesine izin vermeliyiz.
KararsızlıkZaman israfına ve verimsizliğe yol açmaktadır.Hızlı ve etkin karar verme yeteneğimizi geliştirmeliyiz.
Belirsiz SorumluluklarStres oluşturabilir ve zaman yönetimini olumsuz etkileyebilir.Görev ve sorumluluklarımızı belirlemeliyiz.
Yetersiz Yetki DevriKişiyi yorgun ve mutsuz yapabilir.Özel ya da iş hayatımızda sorumluluklarımızı paylaşmalı ve devretmeyi öğrenmeliyiz.
Fazla Telefonla KonuşmakGereksiz zaman kaybına ve maddi kayıplara yol açabilir.Telefon konuşmalarını gerektiği kadar ve öz olarak yapmalıyız.
Her Şeye Evet DemekZaman yönetimini olumsuz etkileyebilir ve diğer önemli işlerin aksamasına sebep olabilir.Önceliklerimizi belirleyip gerektiğinde 'hayır' demeyi öğrenmeliyiz.
PlanlamasızlıkZaman kaybına neden olur ve verimliliği düşürür.Her faaliyet için planlama yapmalıyız.
Verimsiz ÇalışmaGereksiz yere zamanı tüketir ve başarıyı etkiler.Verimli çalışmayı öğrenmeli ve uygulamalıyız.
Yanlış ÖnceliklendirmeZamanı verimli kullanmayı engeller ve başarıyı azaltır.Önceliklendirme yapmayı öğrenmeli ve uygulamalıyız.
Multitasking (Çoklu Görev)Performans düşüşü ve zaman kaybına neden olabilir.Bir işi tamamladıktan sonra diğerine geçmeliyiz.

Bazen bir şeyin doğrusunu öğrenebilmek için nerede yanlış yapıldığını bilmek gerekir. Her şeyin hızla değiştiği ve dönüştüğü günümüzde zamanı etkin bir biçimde kullanabilmek herkes için önem taşıyor. Fakat ne yazık ki pek çok insan hem özel hem de profesyonel yaşamında zamanın yetersizliğinden şikâyet ediyor. Bu da gündeme zamanın kötüye kullanımı ile birlikte zaman yönetimi kavramını getiriyor. 

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Zaman Gerçekten Çok Mu Az?

Hiçbir şeye yetmiyor mu? Zaman yönetiminde kendinizi başarılı görüyor musunuz? Belki de bu sorulara cevap aramak yerine kendinize odaklanmalısınız. Günlük hayatınızda farkında olmadan alışkanlık haline getirdiğiniz bazı özellikleriniz zamanın kötüye kullanımı için size epey yardım ediyor olabilir. Üstelik çoğunlukla bunu fark etmeyebilirsiniz. Eğer siz de aşağıdakilerden bir ya da birkaçını yapıyorsanız zamanın kötüye kullanımı konusunda alkışı hak ediyorsunuz demektir!

Saat Alarmını Ertelemek

Araştırmalara göre her yetişkinden biri sabahları saat alarmını erteliyor. Ne yazık ki bu göründüğü kadar masum bir hareket değil. Alarm çaldığında hemen kalkmak uykunun REM evresini sonlandırır. Ancak birkaç dakika için alarmı durdurup uykuya geri dönmek yeniden REM döngüsünü başlatır. Bu da gün boyunca halsiz ve sıkıntılı olmanıza neden olur. Kalitesiz bir uykuyla güne başlamak stresin artmasına, odaklanma problemlerine ve verimsizliğe yol açar.

Kararsızlık

Ne giyeceğinize, ne yiyeceğinize, nereye nasıl ve ne ile gideceğinize ya da bir işi hangi yolla çözeceğinize dair karar vermenin çok zaman aldığını düşünüyorsanız haklısınız. Ancak unutmayın ki kaybettiğiniz kendi zamanınız. Kararsızlık huyu zaman israfının en önemli nedenlerinden biridir. En kötü kararın bile kararsızlıktan iyi olduğu hatırlanarak zamanın kötüye kullanımı engellenebilir.

Belirsiz Sorumluluklar

İnsanın ne yapacağını bilmesi kendini daha iyi hissettirir. Görev ve sorumlulukların belirlenmiş olması hem kişilerin hem de organizasyonların etkinliğini ve verimini arttırır. Ancak belirlenmeyen sorumluluklar kişilerin yol haritalarını çıkarmalarını engeller. Ne yapacağını bilmemek bir stres unsuru olduğu kadar zamanın kötüye kullanımı konusunda da olumsuz bir etkiye sahiptir. 

Yetersiz Yetki Devri

Siz de her işi tek başına yapmaya alışanlardansanız zamanla bunun çok da iyi bir şey olmadığını anlayacaksınız. Tabii zamanınız kalırsa! Her şeye tek başına koşturmak, evde ve işte kişilerin sorumluluğunu tamamen üstünüze almak sizi çok çalışkan ve fedakâr yapabilir. Ama aynı zamanda yorgun ve mutsuz da yapar. 

Hem özel hem de iş hayatınızda aklıselim davranıp sorumluluklarınızı devretmeyi öğrenmelisiniz. Her konuda yetkin ve yetkili olmak yerine bazı konularda bu yapılarak zamanın kötüye kullanımı önlenebilir. Üstelik kalan zaman kendiniz için faydalı olabilecek başka bir alana kaydırılabilir. İyi zaman kullanımı yalnızca işte değil hayatın her alanında elzemdir. 

Fazla Telefonla Konuşmak

Geçtiğimiz yıl Ankara Analitik Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de insanlar ayda ortalama 442 dakika yani yaklaşık 7 saat telefonla konuşuyorlar. Telefonun teknik gelişimi muazzam ancak yine de nihayetinde bir iletişim aracı olduğunu unutmamak gerekiyor. Her türlü gereksiz telefon görüşmesinden sakınarak hem zamanın kötüye kullanımı hem de telefon faturaları adına tasarruf sağlayabiliriz.

Her Şeye Evet Demek

Her şeye evet demek aslında pek çok şeye de hayır demek anlamına gelir. Burada önemli olan sizin için neyin önemli olduğunu bilmektir. Her seçim aynı zamanda kaybetmek anlamına gelir. Evet dedikleriniz zamanınızı tüketirken farkında olmadan hayır cevabı verdiklerinizin yaşamınıza ne katacağını bilemezsiniz. Öyleyse zaman kurdu evet yerine hayır diyebilmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.

Henüz Zaman Varken

Zamanı doğru kullanın. Her zaman başarının yolu zaman yönetimi. Zaman geri alınamaz, ileri sarılamaz ve saklanamaz. Zamana dair yapılabilecek tek şey ondan en iyi biçimde faydalanmak. İşe basit ve önemsiz gibi görünen alışkanlıklarınızı gözden geçirerek başlayabilirsiniz. Zamanın kötüye kullanımı da iyiye kullanımı da elinizde. 

Tercih sizin ama sahip olduğunuz zamanı daha etkin yönetmeyi de öğrenmek gerek. Ve bu açıdan ne yapabildiğiniz ve nasıl hissettiğiniz aradaki farkı anlamanızı sağlayacaktır. İstanbul İşletme Enstitüsü bu konuda online eğitimler veriyor. Alacağınız Zaman Yönetimi Eğitimi de size yardımcı olabilir.

Zaman Gerçekten Çok Mu Az?

Zaman yönetiminde kendinizi başarılı görüyor musunuz? Belki de bu sorulara cevap aramak yerine kendinize odaklanmalısınız. Günlük hayatınızda farkında olmadan alışkanlık haline getirdiğiniz bazı özellikleriniz zamanın kötüye kullanımı için size epey yardım ediyor olabilir.

Zaman Nasıl Kötüye Kullanılır?

Saat alarmını ertelemek, kararsızlık, belirsiz sorumluluklar, yetersiz yetki devri, fazla telefonla konuşmak ve her şeye evet demek zamanı kötü kullanmanın sebepleridir. 

Kararsızlık Zaman Kullanımını Nasıl Etkiler?

Ne giyeceğinize, ne yiyeceğinize, nereye nasıl ve ne ile gideceğinize ya da bir işi hangi yolla çözeceğinize dair karar vermenin çok zaman aldığını düşünüyorsanız haklısınız. Ancak unutmayın ki kaybettiğiniz kendi zamanınız. Kararsızlık huyu zaman israfının en önemli nedenlerinden biridir.

Yazar: Senem Köksal

Saat Alarmını Ertelemek, REM uykusu döngüsünde aksamaya ve buna bağlı olarak halsizliğe sebep olur, Alarm çaldığında derhal kalkmalı ve REM uykusunun kesilmesine izin vermeliyiz, Kararsızlık, Zaman israfına ve verimsizliğe yol açmaktadır, Hızlı ve etkin karar verme yeteneğimizi geliştirmeliyiz, Belirsiz Sorumluluklar, Stres oluşturabilir ve zaman yönetimini olumsuz etkileyebilir, Görev ve sorumluluklarımızı belirlemeliyiz, Yetersiz Yetki Devri, Kişiyi yorgun ve mutsuz yapabilir, Özel ya da iş hayatımızda sorumluluklarımızı paylaşmalı ve devretmeyi öğrenmeliyiz, Fazla Telefonla Konuşmak, Gereksiz zaman kaybına ve maddi kayıplara yol açabilir, Telefon konuşmalarını gerektiği kadar ve öz olarak yapmalıyız, Her Şeye Evet Demek, Zaman yönetimini olumsuz etkileyebilir ve diğer önemli işlerin aksamasına sebep olabilir, Önceliklerimizi belirleyip gerektiğinde 'hayır' demeyi öğrenmeliyiz, Planlamasızlık, Zaman kaybına neden olur ve verimliliği düşürür, Her faaliyet için planlama yapmalıyız, Verimsiz Çalışma, Gereksiz yere zamanı tüketir ve başarıyı etkiler, Verimli çalışmayı öğrenmeli ve uygulamalıyız, Yanlış Önceliklendirme, Zamanı verimli kullanmayı engeller ve başarıyı azaltır, Önceliklendirme yapmayı öğrenmeli ve uygulamalıyız, Multitasking (Çoklu Görev), Performans düşüşü ve zaman kaybına neden olabilir, Bir işi tamamladıktan sonra diğerine geçmeliyiz
zamanın kötüye kullanımı zaman zaman yönetimi online eğitimler kararsızlık
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.