AnasayfaBlogYurttaş Gazeteciliği Nedir?
Nedir?

Yurttaş Gazeteciliği Nedir?

29 Eylül 2021
Bir dizüstü bilgisayar ve kalem masanın üzerine yerleştirilmiştir. Dizüstü bilgisayar yakın bir açıdan görülüyor ve ekranı biraz bulanık olsa da görülebiliyor. Arka planda, ortasında siyah bir tuş bulunan bir klavye de görülüyor. Kalem de ön planda, ucu bir kağıt parçasının üzerinde dururken görülüyor. Dizüstü bilgisayarın tuşları da görülebiliyor ve her biri benzersiz bir şekil ve tasarıma sahip. Dizüstü bilgisayar, kalem ve kağıt, potansiyel olarak bir görüntü başlığı veri kümesi hazırlamak için kullanılabilecek bir sahne oluşturuyor.
Yurttaş Gazeteciliği KavramıEtkileri ve YararlarıSorunlar ve Dezavantajları
1990'lı yıllarda ABD'de yaygınlaştı.Haberlerin hızını ve akışını etkiledi, hızlı etkileşim sağladı.Habercilik mesleğine darbe vurdu, teknik yetenek eksikliği yüzünden hatalı haber yayılabilme riskini arttırdı.
Dijital teknolojiler sayesinde gelişti ve yaygındı.Halkın bilinç düzeyini arttırdı, daha çok kişiye ulaştı.Bazı kişilerin bu durumdan manipülatif bir şekilde faydalanması.
Haber üretiminde daha fazla katılımcı yarattı.Farklı görüş ve deneyimlere yer vererek, daha geniş bir bakış açısı kazandırdı.Haberlerin doğruluğunun kontrolü zorlaştı, yalan haberlerin yayılma riskini arttırdı.
Medya kuruluşlarının kontrolü dışında bilgi üretimi ve yayılımını mümkün kıldı.Demokratik bir medya alanı oluşturdu, özgürlükleri genişletti.Sansüre maruz kalmadan yapılan yayınlarda ahlaki ve yasal sınırların ihlal edilme riskini yükseltti.
Herkesin bir gazeteci olma potansiyeline sahip olmasını sağladı.Halkın olayları, olayların içinden bildirme imkanı sağladı.Gazetecilik mesleğini ve etiğini zayıflattı.

Teknolojinin haberciliğe etkisi nedir? İnsanlığın ilkel çağlarından başlayarak, bilgi çağına kadar olan süreçte önemini artıran bir kavram olan haber alma hakkı, günümüzde farklı boyutlara ulaştı. Geleneksel, yani gazete ve televizyon haberciliği dünyanın milenyuma girmesiyle beraber önemini yitirerek, yeni haber alma kaynakları üretilmeye ve yaygınlaşmaya başladı. Bu kavramlardan arasında yurttaş gazeteciliği (haberciliği) kuşkusuz önemli bir yere sahip.

Yurttaş Gazeteciliği Neleri Değiştirdi?

İletişim Fakültesinde mezun öğrencilerin, dost mu yoksa düşman mı belli olmayan bu yeni kavramla tanışmaları uzun sürmedi. 19 yüzyılda muhbir, görgü tanığı haberin içeriğine bir şekilde dahil oluyordu. Haberci filtreleme yaptıktan sonra bilginin doğruluğundan emin olarak, fikri takip sürecini tamamlayabilirdi. Günümüzde ise bir zamanlar sadece görgü tanıklığı alınan kişi haberin merkezi durumunda. Fotoğraf makinesi ve mikrofonuyla kendi içeriklerini oluşturabilirken, hiçbir sansür ve engellemeye bağlı kalmadan sosyal medya hesabında haber içeriklerini ve röportajlarını paylaşarak gündem yaratabiliyor.

Yurttaş Gazeteciliği Nedir?

1990'lı yıllarda ABD'de yaygınlaştı. Bilgi teknolojilerinin gelişmesiyle haber sürecinin mutfağına dahil olan ekipman ve araç gereçler, haberin akışını, haberin hızını, ve fikri takip sürecini etkilemekte. Gelişen teknolojiyle birlikte, bir muhabir ve kameramanın yol arkadaşı olan mikrofon ve kamera her bireyin, ceplerine girmiş durumda. Dışarıda başınıza gelen yahut şahit olduğunuz haber niteliği taşıyan her olayı cep telefonlarınızla kayıt altına alıp haberi ilk duyuran siz olabiliyorsunuz.

Bu sayede habercilerin birbirlerine sıkça yaptıkları haber atlatma kavramını, siz farkında olmadan gerçekleştirebilirsiniz.

Yurttaş Gazeteciliğinin 3 yolu

Terry Flew’a göre yurttaş gazeteciliğinin üç unsuru var: Açık yayın, kolektif üretim ve içeriğin yaygınlaştırılması.

J.D. Lasica’nın sınıflandırmasına göre ise bu faaliyetin dört yoldan yapılabilir:



  1. Yurttaşlar var olan haberlere yorum, bloglama, fotoğraf ve video ekleyerek katkıda bulunabilir.

  2. Bağımsız haber enformasyon siteleri açabilir.

  3. Haberlerin işbirliği halinde üretildiği siteler kurabilirler.

Yurttaş Gazeteciliğinin Avantajları

Olayı sıcaklığı ile paylaşarak hızlı etkileşim sağlanır. Hızlı bilgi, hızlı tepkiyi doğurarak haberiniz sosyal medyada viral olarak milyonlara ulaşabilir. Haberinizi geleneksel medya kuruluşlarının ihbar hatlarına göndererek yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Çağımızın kavramları etkileşim ve hız. Bilgi kirliliğinin bu kadar yoğun olduğu bu dönemde, saf ve ilk bilginin herhangi bir kuruma bağlı olmayan kişiler tarafından üretilip paylaşılması, habere olan güveni ve doğallığı arttırabilir. 

Yurttaş Gazeteciliğinin Dezavantajları

Teknolojinin hızla ilerlemesi ve makineleşme en büyük darbeyi şüphesiz emek kavramına vurmuştur. İnternet Haberciliği Eğitimi olmayan insanların, sahip oldukları teknolojiyle birlikte, sürece dahil olması habercilerin aleyhine olabilir.

Gazetecilik Bitiyor Mu?

Değişen dünya içerisinde gazetecilik kendisine yer bulabilir. Fakat değişimden nasibini alması gerekecek. Günümüzde TV kanallarının reytingleri düşüşe geçti gazete ve dergilerin tirajları azaldı. Lakin bu düşüşe zıt olarak aynı mecraların online halleri artışa geçti. E-gazete ve e-dergilerin okunma oranları arttı. Ben gazetemi ancak çayımın, kahvemin yanında okurum. Elim kağıdını hisseder kokusunu hissederim diyen kişi sayısı günümüzde yok denecek kadar aza indi. Gazetecilik ve buna bağlı haber alma hakkı tükenmese de şekil değiştirerek devam edeceği kesin. Mutasyon geçirmiş iletişim tekniklerine hazırlıklı olmak lazım. 

Geleneksel Medya Nedir?

Geleneksel medya milenyum teknolojilerden önce kullanılan ve son derece popüler olan gazete,dergi ve televizyondur. Bu mecralarda belirli ilke ve kurallara uygun haber üretilir. Mecranın bağlı olduğu kurum ya da holding haber içeriğinin yayın politikalarını belirler. Yurttaş haberciliğinin, habercilere olan negatif etkisinin yanı sıra özgünlük, özgürlük ve doğallık içerdiği kesindir. Etkileşim hızı sayesinde geleneksel medya kavramıyla arasında fark yarattı. Yakın zaman içerisinde çoğu gazetecinin kendi sosyal medya hesaplarının etkinliğini artırarak birer yurttaş habercisi olmaması kaçınılmaz görünüyor.

1990'lı yıllarda ABD'de yaygınlaştı, Haberlerin hızını ve akışını etkiledi, hızlı etkileşim sağladı, Habercilik mesleğine darbe vurdu, teknik yetenek eksikliği yüzünden hatalı haber yayılabilme riskini arttırdı, Dijital teknolojiler sayesinde gelişti ve yaygındı, Halkın bilinç düzeyini arttırdı, daha çok kişiye ulaştı, Bazı kişilerin bu durumdan manipülatif bir şekilde faydalanması, Haber üretiminde daha fazla katılımcı yarattı, Farklı görüş ve deneyimlere yer vererek, daha geniş bir bakış açısı kazandırdı, Haberlerin doğruluğunun kontrolü zorlaştı, yalan haberlerin yayılma riskini arttırdı, Medya kuruluşlarının kontrolü dışında bilgi üretimi ve yayılımını mümkün kıldı, Demokratik bir medya alanı oluşturdu, özgürlükleri genişletti, Sansüre maruz kalmadan yapılan yayınlarda ahlaki ve yasal sınırların ihlal edilme riskini yükseltti, Herkesin bir gazeteci olma potansiyeline sahip olmasını sağladı, Halkın olayları, olayların içinden bildirme imkanı sağladı, Gazetecilik mesleğini ve etiğini zayıflattı
yurttaş gazeteciliği nedir internet haberciliği gazetecilik
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, İnternet Gazeteciliği Eğitiminde çevrimiçi bir kursu tasvir etmektedir. Resimde takım elbiseli bir adam görülüyor ve yakın çekim olduğu anlaşılıyor. Arka planda bir uçağın bulanık görüntüsü görülüyor. Bu, kursun muhtemelen uluslararası gazeteciliğe odaklandığını ve dünyanın farklı yerlerinden habercilik gibi konuları kapsadığını göstermektedir. Bu çevrimiçi kurs sayesinde katılımcılar, gazeteciliğin küresel bağlamda nasıl işlediğini anlayabilir ve başarılı uluslararası gazeteciler olmak için gereken becerileri geliştirebilirler. Ayrıca bu kurs, katılımcıların farklı kültürlerden ve konumlardan haber yapmak için kullanılan en son teknolojileri ve stratejileri keşfetmelerine yardımcı olacaktır.
5
(4)

İnternet Haberciliği

21 Konu20 Saat
Sarı gömlek ve koyu renk pantolon giyen bir kadın, bir ofisteki masasında oturmuş, siyah bir kalemle bir kitaba yazı yazmaktadır. Sol elini masanın kenarına dayamış ve sağ eliyle kalemi tutarak kitabın açık sayfasına yazmaktadır. Odadaki ışık yüzünde parlıyor, kitabı ve masayı aydınlatıyor. Yüzü odaklanmış ve konsantre olmuş, gözleri yazdığı sayfaya bakıyor. Kitap, yazdığı sayfaya kadar açık ve kalem kâğıt üzerinde hareket ederek sayfaya sözcükler yazıyor.
4.9
(10)

Kitap Editörlüğü Atölyesi

10 Konu10 Saat
Kısa, siyah saçlı genç bir kadın kameraya genişçe gülümsüyor. Üzerinde beyaz, uzun kollu bir gömlek var ve arka planda beyaz bir duvarın olduğu bir odada duruyor. Gözleri parlak ve dişleri görünüyor, bu da mutluluğunu gösteriyor. Yanakları hafifçe kızarmış, ona hafifçe kızarmış bir görünüm veriyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve gerçek sevincini ortaya koyuyor. Yüzünde parlak, kendinden emin bir gülümsemeyle doğrudan kameraya bakıyor. Rahat bir ortamdaymış gibi görünüyor ve olumlu tavrını yansıtıyor. Elleri önünde kenetlenmiş, memnun ve rahat görünüyor. Neşesi bulaşıcıdır ve gülümsemesi bulaşıcıdır. Kendi teninde güzel ve kendinden emin görünüyor, neşe ve mutluluk yayıyor.Yasemin Nasır Erbek
14691012
Bu, blog yazmayla ilgili bir çevrimiçi kursun görüntüsüdür. Takım elbiseli bir adam kara tahtanın önünde oturuyor, gözlüklü ve sakallı, bilgi ve otorite izlenimi veriyor. Konuşmacıyı dikkatle dinliyor gibi görünüyor. Tahtanın üzerinde siyah beyaz bir 'B' harfi var, muhtemelen blog yazmaya atıfta bulunuyor. Adamın üzerinde düğmesi yakından çekilmiş bir gömlek ve kolunda bir saat vardır. Gözleri de görülebiliyor, bu da dikkatle dinlediğini gösteriyor. Tüm bu ayrıntılar adamın bir blog kursuna katıldığına işaret ediyor. Bu görüntü sayesinde dijital çağda blog yazmanın önemini görebiliyoruz.
4.5
(87)

Blog Yazarlığı Eğitimi

9 Konu5 Saat