AnasayfaBlogYazılımcıların Okuması Gereken 10 Kitap
Kişisel Gelişim

Yazılımcıların Okuması Gereken 10 Kitap

03 Mayıs 2021
Gözlüklü bir kadın dizüstü bilgisayar ekranına bakıyor. Pembe bir gömlek giymiş ve yüzünde geniş bir gülümseme var. Solunda, içinden siyah ve kırmızı bir çizgi geçen küçük bir kare var. Sağında ise üzerine kırmızı bir çizgi çizilmiş beyaz bir kağıt parçası var. Arka planda kadının boynunun yakın çekimi görülüyor. Kadın dizüstü bilgisayar ekranında gördüklerine derinlemesine dalmış gibi görünüyor.
Kitap AdıYazarÖzeti
Clean CodeRobert C. MartinYazılımın nasıl düzenli ve anlaşılır olacağını anlatan bu kitap, yazılımcılar tarafından en çok tavsiye edilen kaynaklardan biridir.
Code CompleteSteve McConnellYazılım geliştirme süreci boyunca dikkat edilmesi gereken hususları öğreten bu kitap, yazılım kalitesini artırmada önemli bir rehberdir.
The Pragmatic ProgrammerAndrew Hunt ve David ThomasBu kitapta pragmatik programlama yaklaşımı ve bu yaklaşımın yazılımı nasıl geliştirdiği üzerine derinlemesine bilgiler bulunur.
RefactoringMartin FowlerBir kodun daha temiz ve etkili hale getirilmesini sağlayan refactoring tekniklerini anlatan bir kitaptır.
You Don't Know JSKyle SimpsonJavaScript'i ayrıntılı bir şekilde öğretir ve karmaşık konuları kolayca anlaşılabilir hale getirir.
Introduction to the Theory of ComputationMichael SipserBilgisayar bilimlerinin temellerini ve hesaplama teorisini ayrıntılı olarak anlatan bir kitap.
Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented SoftwareErich Gamma, Richard Helm, Ralph Johnson, John VlissidesNesneye dayalı yazılım tasarım kalıplarını anlatır ve her bir kalıbın ne zaman nasıl kullanılacağına dair örnekler verir.
Head First Design PatternsEric Freeman, Bert Bates, Kathy Sierra, Elisabeth RobsonTasarım kalıplarını anlamak ve bunları etkili bir şekilde kullanmak için visuel ve pratik bir rehber sunuyor.
Algorithms to Live By: The Computer Science of Human DecisionsBrian Christian, Tom GriffithsBilgisayar bilimlerinin insan kararları üzerine nasıl uygulanabileceğine dair ilginç bir bakış açısı sunan bir kitap.
The Art of Computer ProgrammingDonald E. KnuthBilgisayar programlamasının hem sanatını hem de bilimini derinlemesine anlatan kapsamlı bir eser.

Yazılımcı, yazılım yapan veya yazan kişilere denir. Elektronik aygıtları, belirlenen işleri yapmasını sağlayacak şekilde programlar. Yazılım olmadan telefonlar gibi elektronik aygıtlar birer cihazdan ibaret. Yani elektronik cihazlar yazılımları olmadan birer hiç. Yazılımları gelince beyin ekleniyor gibi düşünebiliriz.

Yazılım artık geleceğimizde önemli bir yerde duruyor. Belki gün gelecek ilkokullarda temel ders olarak öğretilecek. Geleceğin robot çağı olacağını düşünürsek bu mümkün.

Yazılımcıların Okuması Gereken Kitaplar

Yazının devamında yazılımcılar için 10 tane kitap önerisi göreceksiniz. Eğer yazılım ile ilgileniyorsanız bazılarını hobi amaçlı da okuyabilirsiniz. Yazılımcılığa meraklı olmanız yeter.

  • Hacking Interface - Hamza Elbahadır

Teknolojik ilerlemeyle birlikte sanal dünyanın tehlikeleri de artmaktadır. Mail adresleri, kart bilgileri gibi bilgiler çalınmaktadır. Sistemlere yapılan saldırılarda güvenlik duvarları sistemleri ne kadar koruyabiliyor? Onca güvenlik yazılımı, korumak için yeterli mi? Hacking Interface bunlar ve daha birçok soruya cevap bulabileceğiniz bir kitap. Bir hacker gözüyle saldırı senaryolarını okuyabilirsiniz. Sistem açıklarını ve korunma yöntemlerini öğrenebilirsiniz. Bu kitapta ele alınan konular şunlardır: 

  • Bir saldırganın hedeflediği sisteme sızması,

  • Sistemi göçertmesi,

  • Çıkar elde etmesi için kullanacağı yöntemler.

  • Bunlara karşı alınabilecek güvenlik önlemleri. 

Bu metotlar sayesinde düşmanı kendi silahıyla vurmanız hedeflenmiştir. İçerikte uygulama kaynak kodları verilmiştir. İçerik özgün hazırlanmıştır. Hataların oluşma sebeplerine de yer verilmiştir. Her yazılımcının ve hatta her bilgisayar kullanıcısının okuması gereken bir kitap. İnternetin yeraltı dünyasını siz de keşfedin. Bilişimin karanlık dünyasını öğrenmek istiyorsanız bu kitap tam size göre. Hacking Interface kitabı 2010 yılında basılmıştır ve 272 sayfadır.

  • Sızma Sanatı - Kevin D. Mitnick, William L. Sİmon

Bilgisayar suçlarının engel tanımaz dünyasına girmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Gerçek bir bilgisayar korsanının gerçek saldırısı hakkında yazılmış hikayeler. On tane birbirinden heyecanlı bölüm yer alıyor. Herkesten her türlü bilginin sızdırılabileceğine ilişkin bölümler. İleri teknoloji becerileriyle tam bir yetenek gösterisi sunuluyor kitapta. Bilgi güvenliği ihlallerinin gerçek sebepleri anlatılmış. Yasadışı eylemlerde kullanılan muhteşem zeka hayret verici. İster eğlence ister eğitim için okunabilir. Eğlence bakımından polisiye hikayeler gibi bir kitap. Ayrıca oldukça pozitif geri dönüşler almış. Sızma sanatı kitabı 2013 yılında basılmıştır ve 300 sayfadır.

  • Kablolardaki Hayalet - Kevin D. Mitnick

Gerilim dolu, heyecanlı ve gerçek bir kaçış hikayesi. Bilgisayar, telefon santralleri ve cep telefonu ağlarına yapılan saldırılar. Baş kahraman durdurulamıyor. Hep daha hızlı ve üç adım önde. Teknoloji şirketlerine kök söktürdü. Bilgisayar kodlarını kırmanın ilgi çekici bir şekilde anlatıldığını göreceksiniz. Son derece akıcı bir dille yazılmış. Hacker maceraları ve oynanan kedi fare oyunlarında kaybolacaksınız. Hem teknoloji tutkunları hem edebiyat severlerin hoşuna gidecek. Kablolardaki Hayalet, bir hackerin kaçak olarak yaşadığı yılları anlatıyor. Sosyal becerilerini ve yeteneklerini kullanarak bilgi çalan bir hacker. Baş kahramanın hayatını film izler gibi heyecanla takip edeceksiniz. Kablolardaki Hayalet kitabı 2015 yılında basılmıştır ve 480 sayfadır. 

  • Hackerlar - Steven Levy

Yazar, hackerların izini sürüyor. Bilgisayar devriminin ilk hackerları 1950’lerin sonunda görülmüş. Risk alan, kuralları çiğneyen, dünyayı yeni bir yöne iten kişilermiş. Kitap ellili yılların bilgisayar araştırma laboratuvarlarında başlıyor. Sonrasında bugünün ev tipi bilgisayarlarına kadar uzanıyor. Büyüleyici bir hikâye anlatıyor. Bilgisayar mühendisliği sorunlarına zekice çözümler getiren bu kişilerin profillerini çıkarıyor. Hackerların ahlak sistemlerinin neler olduğunu anlatıyor. Hackerlar başta kartlı bilgisayarlara erişmek için numaralar yapan öğrencilerdi. Günümüz dijital dünyası üzerine parlak iz bırakan kişilere dönüştüler. Hackerlar kitabı 2014 yılında basılmıştır ve 560 sayfadır. 

Geleceğin Suçları - Marc Goodman

Dijital dünyanın karanlık yüzü. Dünyanın en iyi korunan nükleer tesisi nasıl sabote edilir? Milyon dolarlık şirketlerin en gizli kayıtları neden kağıtlarda? Dünya çapında işlem yapan borsalar hangi yazılımlarla manipüle ediliyor? İnternetin derinliklerinde neler gizli? Her gün kullandığınız internet hizmetleri neden bedava? Telefonunuza yeni indirdiğiniz oyun neden rehberinize erişmek istiyor? Sanal para ve online oyunlar para aklamada nasıl kullanılıyor? Gelecek, hackerların ve kötü amaçlı yazılımların çağı mı? Tüm bu soruların cevabı kitabın içinde.

Kitap, içinde bulunduğumuz çağda yeni suç türleri üzerinde duruyor. Siber saldırılar, bilgisayar virüsleri, hackerlar ve kötü amaçlı yazılımlar. Bugünün ve geleceğin en ilginç siber suçlarını anlatıyor. Bu suçların nasıl engelleneceğini ele alıyor. Teknolojinin karanlık yönünü keşfetmek ve anlamak isteyenlere göre. Teknoloji ile ilgili oldukça başarılı bir kitaptır. Geleceğin Suçları kitabı 2016 yılında basılmıştır ve 632 sayfadır. 

  • Google Nasıl Yönetiliyor - Erich Schmidt, Jonathan Rosenberg

Google, hepimizin bildiği o site. Dünya ekonomisinin belkemiği haline geldi. İnternet trafiğinin %82’sini yönetiyor. 2013 yılında 53 milyar dolar ciro yapmış bir şirket. Merkez kampüsünde bahçeyi düzenlemek için çim biçme makinesi almamış. Bunun yerine 200 keçiyi işe almış. Rengarenk ofisleri ile üretkenliği en tepeye çıkarıyor. Ayrıca robot teknolojisi ve mobil cihazlar üzerinden dünyayı değiştirmeye aday.

Google, dünyanın en hızlı büyüyen şirketi. Çok beğenilen ve çok konuşulan bu şirket nasıl yönetiliyor? İcra kurulu başkanı ve ürünlerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı. Bu kitabı yazan iki yazar. Google’ın oluşturduğu değerler ve şirket kültüründen bahsediyor. Nasıl dünya lideri bir kuruma dönüştüklerinin hikayesini anlatıyor. Google, yönetim ve pazarlama alanındaki son eğilimleri takip ediyor. Şirketi nasıl büyütebileceğini ve güçlendirebileceğini düşünüyor. Kendi işini kurmayı düşleyen ekip çalışanlarına inanıyor. Beraber gelişmek isteyen herkes için tam bir başucu kitabı. Google Nasıl Yönetiliyor kitabı 2015 yılında basılmıştır ve 320 sayfadır.

  • Hacker’ın Aklı - Tamer Şahin

Her şey küçük bir çocuğa taksitle bilgisayar alınmasıyla başladı. Taner Şahin, 1981 yılında doğdu. Henüz 18 yaşındayken ceza aldı. Türkiye’nin en büyük internet servis sağlayıcılarından birini düşünün. O internet sağlayıcısının bilgisayar sistemlerine girmekle suçlandı. 1 yıl 8 aylık cezası ertelendi. Yazar, hukuk kitaplarında yer aldı, derslerde işlendi. 20 yaşında tekrar yargılandı. Ülkenin en eski bankasının internet sitesine imza attığı nedeniyle. Kanıt yokluğundan beraat etti. Sonrasında Bill Gates ile e posta yazışmalarını internette yayınladı. Hakkında belgeseller yapıldı, dizilerde hacker karakteriyle yer aldı. Sektördeki öncü kuruluşlara bilgi güvenliği hakkında çözümler üretiyor. Kendisi Türkiye’nin ilk hackerı unvanına sahip. Bu kitap da onun hikayesini anlatıyor. Hacker’ın Aklı kitabı 2012 yılında basılmıştır ve 196 sayfadır. 

Bu kitap Milli Eğitim Bakanlığının müfredatına uygun olarak hazırlanmıştır. Daha çok ortaokul öğrencilerine yöneliktir. Bulut teknolojileri, online uygulamaları, blog yayıncılığı gibi konular içermektedir. Bu tarz konularla ilgilenenlere faydalı olacak bir içeriktir. İçerdiği bazı konu başlıkları şu şekildedir:

  • Dünden Bugüne Bilgisayarların Gelişimi

  • Günlük Yaşamımızda Bilgisayar Ve İnternet

  • Sosyal Ağlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Siber Zorbalıktan Korunma Yolları

  • Resimlerin Yazı İçine Gömülmesi

  • Slaytlardan Slaytlara Köprü Kurmak

  • Elektonik Atıklar

Bilişim Teknolojieri ve Yazılım kitabı 2018 yılında basılmıştır ve 244 sayfadır.

  • Sprint - John Zeratsky, Jake Knapp, Braden Kowitz

Sadece 5 günde büyük sorunları çözün ve yeni fikirleri test edin. Kitabın adının devamı bu şekildedir. Google Ventures’ın üç ortağından beş günlük süreç. Zorlu problemleri aşabilmek için. Yüzden fazla şirkette denenmiş ve başarılı olmuştur. Kitap, önemli iş yönetimi sorularına cevap bulabilmek için bir rehberdir. Küçük şirketlerden büyük şirketlere her seviyeye uygundur. İş dünyasındaki liderlere yardımcı olacaktır. Bu özgün süreci öğrendiğinizde her şey daha kolay olacak. Sprint kitabı 2016 yılında basılmıştır ve 332 sayfadır.

  • Algoritma - Kadir Çamoğlu

Bilgisayar programcılığı alanında ilerlemek isteyen herkesin uğrayacağı ilk durak. Algoritma ve analitik düşünme yeteneği başlarda kazanılmalı. öbür türlü ileride kodlama sıkıntıları yaşamanız kesindir. kitap, algoritmanın temel kavramlarından başlıyor. arama ve sıralama algoritmalarına kadar uygulamalı örnekler göreceksiniz. algoritma kodunun oluşturup programlanmasına kadar bütün detaylar kitapta var. her algoritma hem c# hem vb.net hem de JAVA ile gösterilmiş. Ayrıca sözde kodlara da yer verilmiş. Bu sayede diğer programlama dillerinde de kendinizi geliştirebilirsiniz. İçinde bulabileceğiniz bazı konular şunlardır: Yazılım geliştirme süreci, sözde kod yazımı, algoritmayı programa dönüştürmek, sonsuz döngülerle çalışmak. Algoritma kitabı 2011 yılında basılmıştır ve 392 sayfadır. 

Clean Code, Robert C Martin, Yazılımın nasıl düzenli ve anlaşılır olacağını anlatan bu kitap, yazılımcılar tarafından en çok tavsiye edilen kaynaklardan biridir, Code Complete, Steve McConnell, Yazılım geliştirme süreci boyunca dikkat edilmesi gereken hususları öğreten bu kitap, yazılım kalitesini artırmada önemli bir rehberdir, The Pragmatic Programmer, Andrew Hunt ve David Thomas, Bu kitapta pragmatik programlama yaklaşımı ve bu yaklaşımın yazılımı nasıl geliştirdiği üzerine derinlemesine bilgiler bulunur, Refactoring, Martin Fowler, Bir kodun daha temiz ve etkili hale getirilmesini sağlayan refactoring tekniklerini anlatan bir kitaptır, You Don't Know JS, Kyle Simpson, JavaScript'i ayrıntılı bir şekilde öğretir ve karmaşık konuları kolayca anlaşılabilir hale getirir, Introduction to the Theory of Computation, Michael Sipser, Bilgisayar bilimlerinin temellerini ve hesaplama teorisini ayrıntılı olarak anlatan bir kitap, Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software, Erich Gamma, Richard Helm, Ralph Johnson, John Vlissides, Nesneye dayalı yazılım tasarım kalıplarını anlatır ve her bir kalıbın ne zaman nasıl kullanılacağına dair örnekler verir, Head First Design Patterns, Eric Freeman, Bert Bates, Kathy Sierra, Elisabeth Robson, Tasarım kalıplarını anlamak ve bunları etkili bir şekilde kullanmak için visuel ve pratik bir rehber sunuyor, Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions, Brian Christian, Tom Griffiths, Bilgisayar bilimlerinin insan kararları üzerine nasıl uygulanabileceğine dair ilginç bir bakış açısı sunan bir kitap, The Art of Computer Programming, Donald E Knuth, Bilgisayar programlamasının hem sanatını hem de bilimini derinlemesine anlatan kapsamlı bir eser
Yazılımcıların Okuması Gereken 10 Kitap Yazılımcıların Okuması Gereken Kitaplar En Çok Önerilen 10 Yazılımcı Kitabı Hangisidir yazılımcılar için 10 kitap Hacking Interface Sızma Sanatı
Gül Yücel
Gül Yücel
Blog Yazarı

2000 yılında Almanya’da doğdu. Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencisi. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi AÖF Radyo ve Televizyon Programcılığı bitirdi. Daha 17’yim adında bir kitap yazdı ve kitabı 2019 yılında basıldı. Şimdi de İstanbul İşletme Enstitüsü’nde yazılar yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.