Lider Nedir? Liderin Özellikleri Nelerdir?
Liderlik Tanımı | Liderlik Özellikleri | İyi Bir Liderin Sırları |
---|---|---|
Belli bir amaca sahip bir grupta, bu amacı gerçekleştirmek için grup içi etkinliklerini etkileme süreci | Etkin çözüm bulucu, Yaratıcı, Kamçılayıcı, Bireysel gelişime önem veren, Etkili iletişimci | Kendini tanımak, Bir konunun uzmanı olmak ve pratik olmak, Hızlı ve doğru kararlar almak |
Grubun amacını belirleyen ve amaca ulaşan yolda etkin kararlar veren ve yöneten kişi | Kararlı, Koşullara göre arka planda durabilen, Prensip sahibi, Sabırlı, Sonuç odaklı | Grup üyelerini tanımak ve onlara güvenmek, Amaç belirlemek, Sonucu denetlemek |
İnsan yönetiminde etkin ve motive edip, yön gösterebilme yetisine sahip kişi | Motive edici, Prensip sahibi, Sabırlı, Sonuç odaklı | Tarafsız ve demokratik olmak, Grup üyelerinin kararlarda etkinliği sağlamak, Üyeler ile etkileşim halinde olmak |
Bireyler arasında hedefleri saptayan, benimseten, iletişim köprüsü kuran, derleyici | Zıt görüşlere yer veren, Örnek olan, Hoşgörülü, İyi bir dinleyici | Takım çalışmalarına önem vermek, Gruba öncülük etmek, Yerine getirilebilir direktifler vermek |
Belli bir amaca sahip bir grupta, bu amacı gerçekleştirmek için grup içi etkinliklerini etkileme sürecine liderlik denir. Liderlik etkilemektir, lider ise etkileyici ana faktördür. Bu grubun amacını belirleyen ve amaca ulaşan yolda etkin kararlar veren ve yöneten kişidir. Grubun bireyleri arasında hedefleri saptayan, benimseten, iletişim köprüsü kuran, derleyici bir niteliğe sahiptir.
Lider Ne Değildir?
Liderlik hakkında öncelikle şu yanlış algıyı silmek gerekiyor. Ülkemizde lider denilince patron veya üst düzey yöneticiler yalnızca lider olabilir zannediliyor. Bir üst makamın olması neden lider olmaya engel olsun ki! İnsan yönetiminde etkin ve motive edip, yön gösterebilme yetisine sahip herkes liderlik yapabilir. Liderlik doğuştan gelen bir olgu değildir. Mizacı gereği bazı insanlar liderliğe hazırdırlar. Ancak liderlik sonradan da edinilebilir. Herkes bir liderlik özelliğine sahiptir ancak kimi bunu fark eder üstüne gider, kimi deneyimleyerek keşfeder kimi de bir başkasından öğrendiği şekilde uygular. Önemli olan gerekli olan çabayı göstermektir.
İş Hayatında Liderlik
Dünya teknoloji anlamında devasa oluşumlara ev sahipliği yapıyor. Gelişim kendini her platformda dijitalleşme ile gösterse de en değerli kaynak her zaman insandır. İş dünyasında doğru insanlar ve bu insanları verimli bir şekilde değerlendirenler başarılı olabilmektedir. Bunun için öncelikle sözü geçen doğru insanı bulabilmek ve yüksek performans sağlamak gerekir. İş hayatında liderlik ile yönetim bağdaşık iki olgudur.
Esas anlamda yönetim, bir organizasyon içerisindeki fertler üzerinde etkin otorite kurmuş bir liderlik çeşididir. Yani etkin otoriteyi sağlayabilme oranında yöneticiler liderlik özelliği kazanabilmekte. Dünya dinamik iş yaşantısına ayak uydurmak için artık yönetim becerileri yerine liderlik becerilerini göz önünde bulundurmaktadır. Kendi aralarında bir sinerji yakalayan iş takımları geleceğe yönelik sağlam projeler ortaya koymaktadırlar.
Klasik Yönetim İle Liderlik Arasındaki Fark Nedir?
Klasik Yönetim, yönlendirme, denetleme ve kontrol mekanizmalarını kullanırken liderlik, eğitmeye, yetkilendirmeye ve geliştirmeye odaklı güvene dayalı bir iş ilişkisi kurmayı amaçlar. Çalışma hayatı birçok farklı kuşağı bir arada tutuyor. Aynı iş hayatında farklı bakış açıları ve nesiller bulunurken bu büyük potansiyeli değerlendirmek gerekiyor. Bireyler artık yalnızca geçimlerini sağlamak istemiyor.
Aynı zamanda çalışacakları yerleri belirlerken değer gördükleri, mutlu oldukları ve daha sonra geçimlerini sağlayabilecekleri yerler arıyorlar. Yani ruhsal ve zihinsel doyumda artık iş edinme kriterleri arasında yer almıştır. Çalışanlarından gerekli ve uzun ömürlü verim almak isteyen firmalar yöneticilerinin liderlik özelliklerine sahip olmasını bekliyorlar. Bu sebeple liderlik eğitimleri iş dünyasının gelişime adapte sürecinin önemli bir yerini tutuyor.
Liderin Özellikleri
Etkin çözüm bulucudur.
Yaratıcı çözümler sunar.
Farklı bakış açıları ile durum değerlendirir.
Kamçılayıcıdır.
Bireysel gelişime önem verir.
Etkili iletişim sağlar.
Kararlı ve sorgulayıcıdır.
Koşullara göre arka planda durur.
Motive edicidir.
Prensip sahibidir.
Sabırlıdır.
Sonuç odaklıdır.
İyi Bir Lider Olmanın Sırları
Kendini tanımak
Bir konunun uzmanı olmak ve pratik olmak
Grup üyelerini tanımak ve onlara güvenmek
Amaç belirlemek
Hızlı ve doğru kararlar almak
Sonucu denetlemek
Tarafsız ve demokratik olmak
Grup üyelerinin kararlarda etkinliği sağlamak
Üyeler ile etkileşim halinde olmak
Zıt görüşlere yer vermek
Örnek olmak
Hoşgörülü olmak
İyi bir dinleyici olmak
Takım çalışmalarına önem vermek
Gruba öncülük etmek
Yerine getirilebilir direktifler vermek
İnisiyatif kullanmak
Güvenilir ve sağduyulu olmak
Liderlik tüm bu madde ve tanımlamalardan daha büyük bir değeri ifade etmektedir. Her yönetici bir lider olamayabilir ancak her lider bir yöneticidir. “Liderlik otorite kullanımı değildir. İnsanları güçlendirmektir.” der Becky Brodin. Lider ait olduğu ulusa veya kuruma hedefler koyarak onları bu doğrultuda yönlendiren ve arkasından sürükleyen kişidir.
İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.