AnasayfaBlogVerimli Ders Çalışma İçin Etkili Zaman Yönetimi
Zaman Yönetimi

Verimli Ders Çalışma İçin Etkili Zaman Yönetimi

01 Ekim 2021
Çok renkli bir arka plan üzerinde duran siyah bir çalar saat ve not defteri. Çalar saatin siyah bir ibresi, beyaz bir kadranı ve mavi ve sarı zemin üzerinde beyaz rakamları vardır. Saatin sağında çizgili sayfaları olan spiral bir not defteri yer alıyor. Saat resmin ortasına yerleştirilmişken, defter hafifçe merkezin dışındadır. Zile yakından bakıldığında kırmızı bir yüzey üzerinde beyaz bir nesne görülür. Çalar saat ve not defteri görüntünün ana odağını oluştururken, arka plandaki canlı renkler tamamlayıcı bir kontrast sağlıyor.
TaktikAçıklamaPotansiyel Fayda
Plan YapmakHafta içi yapılacakları planlayarak zamanınızı etkili bir şekilde yönetin.Ne yapmanız gerektiği hakkında bir fikir sahibi olursunuz ve hedeflerinize ulaşmada motive olursunuz.
ErtelemeErteleme alışkanlığınızdan kurtulun ve görevlerinize odaklanmaya çalışın.Daha yoğun ve verimli bir çalışma süreci sağlar.
Kısa Hedefler BelirlemekKüçük hedefler belirleyin ve bunları başarıyla tamamlandıkça kendinizi ödüllendirin.Başarı hissi, motivasyonu ve verimliliği artırır.
Sosyal Medyadan Uzak DurmakPlanlarınızı yerine getirirken sosyal medyadan uzak durun.Dikkat dağınıklığını azaltır ve odaklanmayı artırır.
Başladığınız İşi BitirmekBir işe başladığınızda onu tamamlamak için çaba gösterin.Bir görevi tamamlamanın tatmini, diğer görevlere yönelik motivasyonu artırır.
Stresle Başa ÇıkmakPlanladığınız şeyleri bitirirken kendinizi strese sokmayın. Zamanınızı doğru yönetmeyi öğrenin.Daha sağlıklı bir çalışma ortamı ve daha yüksek verimlilik sağlar.
Zaman Yönetimi Eğitimi AlmakZaman yönetim tekniklerini öğrenmek için eğitim almayı düşünün.Daha etkin bir zaman yönetimi ve yüksek verimlilik sağlar.
Online Eğitim DeneyimiZaman yönetimi becerilerinizi geliştirmek için online eğitimleri deneyin.Etkili öğrenme ve becerilerinizi geliştirme olanağı sunar.
Hatalardan ÖğrenmekHataları göz ardı etmeyin, bunlardan öğrenin ve sürekli gelişim yolunda ilerleyin.Sürekli gelişim ve kişisel başarıyı teşvik eder.
Pozitif TutumÇalışma sürecinde pozitif bir tutum sergileyin.Daha keyifli bir çalışma ortamı sağlar ve motivasyonunuzu yükseltir.

Nasıl daha iyi ders çalışmalıyım diye düşünüyor olabilirsiniz. En azından okul derslerinizin veya sınav planlarınızın çoğunu zamanında bitirme hedefiniz var. Gerçekten de zahmetli bir iş. Bu kadar yoğun çalışmanın arasında ihtiyacınız olan şey zamanı yavaşlatmak değil, zamanı etkili kullanmaktır. Ders çalışma alışkanlıklarınızı değiştirecek bir büyü yoktur ama zaman yönetimi vardır.

Şimdi size etkili bir zaman yönetimi taktikleriyle nasıl verimli çalışacağınıza dair birkaç öneride bulunacağım. Bunları deneyip günlük rutininizi oluşturursanız gerçekten de verimli bir şekilde çalışabilmeyi öğreneceksiniz.

Verimli Ders Çalışma İçin Zaman Yönetimi Teknikleri

1 - Bir planınız olsun

Hafta içi yapmanız gerekenlerin hepsinin bir planını yapın. Zamanı iyi kullanabilmek mümkün, bunun için yapacaklarınızı ayrıntılı bir şekilde yazın. Yapmak istediğiniz veya yapmanız gereken şeyleri eklemekten çekinmeyin. Yaptıklarınızı tamamladıkça planınızda bunları yaptığınıza dair işaretler koyun. Böylece her gün tam olarak ne yapmanız gerektiğini bilerek ve amaç duygusuyla çalışmış olacaksınız.

Bir yapılacaklar listesini ve planlayıcıyı hafife almayın. Gerçekten hayatınızın bir süre sonra düzene girdiğini göreceksiniz.

2 - Ertemeleyin

Kimsenin karşı çıkmak istemediği bir teknik olabilir. Ama hepimiz ertelememeyi istiyor olsak da bazen ödevleri, soruları çözerken tembellik ediyoruz. Yarına yapılması gereken bir şeymiş gibi erteler ve sürekli erteleyerek çözülemeyecek bir yığın haline getiririz. Bundan kaçınmak gerekiyor. 

Erteleme hastalığından kurtulmanın yollarını ararken aslında ne yapacağınıza konsantre olmak konusunda bir çaba içerisine girin. Konsantrasyon eğitimini alabilirsiniz. Gerçekten hedeflerinize ulaşmak için yardımcı olacak bir eğitim. Aynı zamanda sınavda soruları çözerken de işinize yarayacak.

3 - Kısa sürede yapılabilecek hedefler belirleyin

Diyelim ki deneme sınavı çözeceksiniz. Bunu 1 saat sonra yapacağım demek yerine 5 soru çözüp kontrol edeceğim gibi küçük bir hedef belirleyebilirsiniz. Bir şeyi yapmanın hazzına eriştikten sonra bu haz beyninizde sizi harekete geçirecek nöronları uyandırır. Sonuna kadar çaba göstermek için motivasyon kazanırsınız.

4 - Sosyal medyadan uzak durun

Bazen kendimizi bütün gün erteleme içerisinde bulduğumuzda ya Instagram’da ya YouTube’da bir yerlerde bir şeyler izlerken denk geliyoruz. Planlanmış bir şeyimiz yoksa bilinçaltımız da düşünmemek ve boş şeyler yapmaya vakit ayırmak için bir şeyler uydurur. O yüzden beyninizi kontrol altına almalısınız. 

Planlamalarınız doğrultusunda herhangi bir görevi yerine getirirken sosyal medyadan uzak durun ve bunun için harcadığınız vakti eğlenceli hale getirerek görevlerinize uygulayın. Görevleri eğlenceli hale getirmek konusunda yaratıcılık size kalmış. Mesela; en sevdiğiniz şarkıyı dinlerken ödevin ne kadarını bitirebileceksiniz? Bunu bilmek eğlenceli gelebilir. Bu tarz eğlenceli şeyler yapabilirsiniz.

5 -  Başladığınız işi bitirin

Bu teknik sadece ertelemekten vazgeçmekle ilgili değil ancak ertelememek bu konuda çok önemli bir nokta. Bazı insanlar bir şeyleri bitirmekten çok başlamaya eğilimlidir. Ama sizi tembel ya da sorumsuz gösterecek hatta başarısızlığa götürecek bir şey varsa o da başladığınız işi yarım bırakmak olacak. İster okul, ister ev işleri ister arkadaşlık ilişkileriniz olsun başladığınız işi tamamladığınızı bilmekten gurur duymalısınız. Çünkü bir şeyi bitirdikten sonra sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Yoksa olduğunuz yerde saymaya devam edersiniz.

6 - Kendinizi strese sokmayın

Stres inanılmaz derecede mantıksız şeyler yapmanıza sebep olur ve düşünmenizde çeşitli engelleri ortaya çıkarır. Zihinsel sağlığınızı yerine tutabilmek için zamanı doğru yönetmeyi öğrenmek ve stres olabileceğiniz unsurlar konusunda kendinizi zorlamamaktır. Planladığınız şeyleri bitirmek konusunda zorlanıyorsanız ama benim bunu bitirmem gerek diyerek kendinizi strese sokmayın. Bunun yerine zamanınızı doğru yönetmeyi öğrenin. Buna göre planlamalarınızı yapın. Elinizden gelenin en iyisini yapın. Göreceksiniz, çevrenizde daha iyi  biri olacaksınız!

Kendi başınıza bir şeyleri tamamlamak için yapmanız gereken zaman yönetimi. Neye ne zaman ve nerede dikkat etmeniz gerektiğini siz belirleyebilirsiniz. Şimdiye kadar bunu yapmanız gerekiyordu. Ama şimdiden sonrası da geç değil. Kendinizi nasıl alıştırırsanız bu şekilde devam edersiniz. Verimli bir ders çalışma planını yapmak için zaman yönetimi tekniklerini öğrenin.

Zaman yönetimi konusunda yardımcı olacak Zaman Yönetimi Eğitimi’ne katılın. Bunu yazıyı okuyorsanız kesinlikle verimli çalışmak konusunda kararlısınız ve bunu yapabilirsiniz demektir. Mümkün olduğunca en iyi performansı gösterebileceğinizden emin olun. Bunu yapabilirsiniz. Bir şeyleri nasıl yöneteceğinizi öğrenmenin en iyi yolu bir şekilde online eğitimle veya kendinizi geliştirerek pratik yapmak ve hataları göz ardı etmemektir.

Hem zamanınızı hem de çalışma verimliliğinizi yönetebilirsiniz. Bu sizi gelecekte olmak istediğiniz kişiye dönüştürecek. Umutlu olun ve geleceğin size ait olduğunu hatırlayın, zaman hızla tükeniyor olsa bile. Değişmek için asla geç değildir!

Plan Yapmak, Hafta içi yapılacakları planlayarak zamanınızı etkili bir şekilde yönetin, Ne yapmanız gerektiği hakkında bir fikir sahibi olursunuz ve hedeflerinize ulaşmada motive olursunuz, Erteleme, Erteleme alışkanlığınızdan kurtulun ve görevlerinize odaklanmaya çalışın, Daha yoğun ve verimli bir çalışma süreci sağlar, Kısa Hedefler Belirlemek, Küçük hedefler belirleyin ve bunları başarıyla tamamlandıkça kendinizi ödüllendirin, Başarı hissi, motivasyonu ve verimliliği artırır, Sosyal Medyadan Uzak Durmak, Planlarınızı yerine getirirken sosyal medyadan uzak durun, Dikkat dağınıklığını azaltır ve odaklanmayı artırır, Başladığınız İşi Bitirmek, Bir işe başladığınızda onu tamamlamak için çaba gösterin, Bir görevi tamamlamanın tatmini, diğer görevlere yönelik motivasyonu artırır, Stresle Başa Çıkmak, Planladığınız şeyleri bitirirken kendinizi strese sokmayın Zamanınızı doğru yönetmeyi öğrenin, Daha sağlıklı bir çalışma ortamı ve daha yüksek verimlilik sağlar, Zaman Yönetimi Eğitimi Almak, Zaman yönetim tekniklerini öğrenmek için eğitim almayı düşünün, Daha etkin bir zaman yönetimi ve yüksek verimlilik sağlar, Online Eğitim Deneyimi, Zaman yönetimi becerilerinizi geliştirmek için online eğitimleri deneyin, Etkili öğrenme ve becerilerinizi geliştirme olanağı sunar, Hatalardan Öğrenmek, Hataları göz ardı etmeyin, bunlardan öğrenin ve sürekli gelişim yolunda ilerleyin, Sürekli gelişim ve kişisel başarıyı teşvik eder, Pozitif Tutum, Çalışma sürecinde pozitif bir tutum sergileyin, Daha keyifli bir çalışma ortamı sağlar ve motivasyonunuzu yükseltir
zaman yönetimi eğitimi zamanı etkili kullanmak verimli ders çalışma için zamanı etkili kullanma
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Mavi gömleği pantolonunun grisini tamamlayan bir adam saatin yanında durmaktadır. Sağ elini saate doğru kaldırmış, sol elini ise cebine sokmuş. Saat, iki siyah ibresi olan beyaz bir yüz ve arkasında karmaşık bir dişliler ağından oluşuyor. Resmin sağ alt köşesinde bir kupanın yakın çekimi görülmektedir. Adamın yüzü kameraya dönüktür ve sadece başının arkası görünmektedir. Saat, adam ve kupa açık gri duvarlı bir odada durmaktadır.
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi İçin Planlama

03 Eylül 2019
Kısa siyah saçlı bir kadın beyaz bir duvarın önünde durmakta ve önünde büyük bir Kanada bayrağı basılı kırmızı bir gömlek giymektedir. Bayrak, beyaz zeminli kırmızı bir akçaağaç yaprağıdır. Kadının yüzünde küçük bir gülümseme var ve elleri önünde kenetlenmiş. Koyu mavi bir kot pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Göğsü hafifçe dışarıda, nötr bir duruşta durmaktadır. Gözleri doğrudan kameraya bakıyor, dudakları hafifçe ayrılmış ve başı hafifçe sola doğru eğilmiş. İfadesi güven ve gurur dolu.
Kişisel Gelişim

Erteleme Hastalığı Nedir?

19 Mayıs 2018