AnasayfaBlogUluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü
Bölümler

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü

24 Ocak 2020
Bu görsel, beyaz bir arka planın önünde duran ve iki eliyle mavi bir küre tutan bir kişiyi tasvir etmektedir. Kişi beyaz bir gömlek giyiyor ve kısa kahverengi saçları var. Gözleri kapalı ve elindeki küreye konsantre olmuş gibi görünüyor. Küre, kıtaları görülebilen bir Dünya küresidir ve yüzeyi parlak bir cilaya sahiptir. Kişi rahat bir pozda, ayaklarını hafifçe açmış ve kollarını iki yana kaldırmış bir şekilde durmaktadır. Küre ellerinde güvenli bir şekilde tutuluyor ve sıkıca kavrıyor. Arka plan sade ve minimalisttir, odağın kişi ve küre üzerinde kalmasını sağlar.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik BölümüKüreselleşme, uluslararası ticaret ve sermaye hareketlerinin artması sonucunda ortaya çıkan disiplinlerarası bir araştırma alanı.Teknolojik yenilikler, küreselleşme süreci içerisinde önemli role sahip.
Bölümün Amacıİktisadi küreselleşme ve yeni küresel ekonomik düzenin nasıl işlediğini ve hangi sorunlarla karşılaştığını anlamak ve çözüm üretmek.Gelişen ülkenin küreselleşme sürecindeki rollerini belirlemeye yardımcı olacak yetkin personele ihtiyaç duyulmaktadır.
Bölümün EğitimiTemel disiplinler hakkında uluslararası uzmanlık sağlayabilecek bilgi ve beceriler kazandırma.Finans, pazarlama, operasyon ve muhasebe gibi kurumsal departmanların işleyişini ve uluslararası riskleri anlamayı hedefler.
Bölümün SüresiBölüm, üniversitelerde 4 yıllık lisans programı olarak sunulmaktadır.Eşit ağırlık puanı ile tercih edilebilir.
Bölümün Tercih Edilme ŞartlarıSayısal ağırlıklı bir bölüm olduğundan, matematik dersine ilgi duyma, analitik düşünebilme gibi özellikler aranır.Ayrıca kişinin gelişime açık olması, yenilikleri takip etme ve yabancı dili iyi bir şekilde kullanma yeteneği de beklenir.
İş İmkanlarıMezunlar genellikle ekonomi ve ticaret alanındaki şirketlerde, özellikle uluslararası firmalarda çalışma fırsatı bulur.Devlet kurumlarında işe girmek isteyenlerin KPSS sınavından belirli bir puan alması gerekmektedir.
Mezunların GörevleriUluslararası bağlantıların oluşturulması, yabancı dil kullanarak şirketler arasındaki iletişimi sağlama ve şirketin globalleşmesine yardımcı olma.Kendini iyi yetiştiren ve geleceğini doğru planlayan mezunların iş bulma konusunda daha şanslı olduğu belirtilmiştir.
Kariyer Olanaklarıİnsan kaynakları, pazarlama, dış ticaret, lojistik, tedarik zinciri gibi alanlarda iş imkanları vardır.Bu sayede uluslararası şirketlerde üst düzey yönetici pozisyonlarına ilerleyebilir.
DerslerBölümde teorik ve pratik derslerin yanı sıra staj süreleri de bulunmaktadır.Stajlar, öğrencinin bilgisini ve becerisini mesleki alanda da uygulama fırsatı sunar.

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, içinde bulunduğumuz küresel yaşamın, teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak her geçen gün gelişimini sürdüren çok disiplinli bir araştırma alanıdır. Alanın temel amacı iktisadi küreselleşmeyi ve bunun ortaya çıkardığı yeni küresel düzenin nasıl işlediğini ve hangi sorunlarla karşılaştığını anlamak ve çözüm üretmektir.

İktisadi küreselleşme ise uluslararası ticaret ve sermaye hareketleri sonucunda ülkeler arasında oluşan ilişkilerdeki son kırk yıldaki artışı ifade eder. Meydana gelen bu artışın sebebindeki ana faktör teknolojide ortaya çıkan yeniliklerdir. Gelişimini hızla sürdüren ülkemizin de bu küreselleşme sürecinde önemli bir aktör olması için yakın ve uzak dönemli hedeflerini, ihtiyaçlarını belirleyecek donanımlı çalışanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Uluslararası ticaret ve işletmecilik eğitimi alan bireyler tüm bu ihtiyaçları yanıt vermek, yeniliklere ayak uydurmak ve inovatif fikirler üretmek üzere yetiştirilmektedir.

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Nedir?

Uluslararası ticaret ve işletmecilik eğitimi, alanla ilgili temel disiplinler hakkında uluslararası faktörlerde uzmanlık sağlar. İlk olarak bir kurumun finans, pazarlama, operasyon departmanı ve muhasebe gibi önemli bölümlerini anlamayı ve daha sonra bu alanların her birindeki uluslararası farklı yönleri ve riskleri anlamaya çabalayan akademik bir disiplindir.

Uluslararası ticarette uzmanlaşmış bölüm mezunları; para politikalarının çok uluslu bir kurumun dünya çapındaki üretim hareketleri üzerindeki etkilerini araştırabilme bilgisine sahiptir. Petrol fiyatlarının ithalat, ihracat açısından denge etkisini ve çok uluslu bir kurumun farklı bir pazarda yer almasını sağlayacak uluslararası faktörleri kabul etme becerisine sahip olacaktır.  Ayrıca uluslararası ticaret ve işletmecilik mezunu bilgi teknolojilerini kullanmak, uluslararası ticaret hareketlerinde gerekli çeşitli belgeleri hazırlamak, aynı zamanda yazılı hem olarak kurumsal amaçlar için doğru ve etkili iletişim becerilerini kazanır.

uluslararası ticaret ve işletmecilik bölümü üniversitelerde 4 yıllık lisans eğitimi olarak karşımıza çıkmaktadır. bölümü tercih edecek adayların eşit ağırlıklı puan türüne göre tercih yapmaları gerekir. bölümü tercih edecek adayların bazı özelliklere sahip olması beklenir. bunlar; sayısal ağırlıklı bir bölüm olma özelliği ile tercih edecek adayların öncelikle matematik dersine ilgi duyması, analitik düşünme becerisine sahip olması gerekir. aynı zamanda kişinin kendini geliştirmeye açık olması özellikle gelişmeleri yakından takip etmesi önemlidir. yenilikçi bir bakış açısına sahip olması, yabancı dil bilgisine sahip olması veya yabancı dil öğrenmeye açık olması önemli diğer özelliklerdendir.

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik İş İmkanları Nelerdir?

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümünden mezun olmuş olan bireyler; ekonomi ve ticaret alanında bulunan şirketlerde çalışma imkanı bulur. Bunların dışında söz konusu iş imkanlarından devlet kurumları arasında yer alan almak isteyen adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterli puan ile başvuru yapmaları gerekir. Başvurular sonucunda açık olan pozisyonlara yerleştirilir. Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümü mezunlarının çalıştığı kurumlar aşağıdaki gibidir.

  • Dışişleri Bakanlığı,

  • Dış Ticaret Müsteşarlığı,

  • Ticaret ve Sanayi Odaları,

  • Ticaret Borsaları,

  • Kalkınma Ajansları,

  • Uluslararası Firmalarda.

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Mezunları Ne İş Yapar?

Bir ülkenin dünyaya açılmasında, yabancı dil avantajlarını da kullanarak şirketler arasında uluslararası bağların oluşturulması adına görev alır. Uluslararası ticaret ve işletmecilik bölümü mezunları üniversite yaşamları boyunca kendilerini yetiştirmelerine ve geleceklerini iyi planlamalarına bağlı olarak iş bulma konusunda daha şanslı olurlar.

Kendini iyi yetiştiren mezunlar, kariyer konusunda da gelişmeleri yakından takip edebilirler. Birçok planlama yapan, amaçlarını ve hedeflerini doğru belirleyen uluslararası ticaret mezunu, özel sektörde çok sayıda kurumda farklı alanlarda iş imkanı yakalayabilir. Bunlar; insan kaynakları, pazarlama, dış ticaret, lojistik, tedarik zinciri gibi bölümlerdir. Bu sayede global şirketlere üst düzey yönetici olma yolunda emin adımlarla ilerleyebilir. Bulundukları bölümün tüm uluslararası bağlantılarını üstlenen mezunlar, görevlerini yerine getirirken edindikleri tüm teorik ve mesleki bilgileri kullanarak, gelişimini sürdürmeye devam eder.

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Dersleri Nelerdir?

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümünü tercih etmeyi düşünen adaylar, eğitim yaşamları boyunca karşılaşacakları dersleri merak eder. Eğitim yaşamları boyunca teorik ve mesleki olarak pek çok dersler karşılaşırlar. Aynı zamanda mesleki gelişimleri için ve teorik olan dersleri uygulamada görmeleri için zorunlu staj süreleri de bulunmaktadır. Stajlarını çalıştıkları kuruma onaylatan mezunların daha sonra üniversitenin uygun gördüğü tarihte staj komitesine sunması gerekir.

Tüm bu dersleri ve zorunlu stajını başarı ile tamamlayan ve bölümün beklentilerini yerine getiren öğrenciler uluslararası ticaret ve işletmecilik Lisans Diploması almaya hak kazanır. Lisans diplomasını elde eden mezunlar kariyerlerini oluşturmak için çalışma yaşamlarına başlayabilir. Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümü mezunları 4 yıllık lisans eğitimi boyunca alacakları temel dersler aşağıdaki gibidir.

  • İngilizcede İletişim,

  • İşletme ve Ekonomi için Matematik,

  • Küresel Siyaset,

  • Bilgi Teknolojileri,

  • İşletme Mikroekonomisi,

  • İşletmelerde İletişim,

  • Muhasebe İlkeleri,

  • İşletme Hukuku,

  • İşletme Finansmanı,

  • Yönetsel Karar Verme için Maliyet Muhasebesi,

  • Uluslararası Ticaret ve Ekonomi,

  • Kantitatif Analiz,

  • Para ve Bankacılık,

  • Uluslararası Pazarlama Stratejisi,

  • Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi,

  • Uygulamalı Araştırma Yöntemleri

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Taban Puan ve Sıralama

2020 YKS’ye katılan üniversite adayları aşağıda yer alan tablodan Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik 2020 taban puanları ve 2020 Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik başarı sıralamalar hakkında bilgi edinebilir. Aşağıda paylaştığımız sıralama ilk 4 eğitim kurumunu kapsamaktadır. Sayfamızda paylaştığımız puanlar bu sene yerleşen adayların puanları ve sıralamaları olup verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
Bahçeşehir ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve İşletmecilik (Fakülte) (İngilizce)(Burslu)409,6979118102
İstanbul Bilgi ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve İşletmecilik (Fakülte) (İngilizce)(Burslu)403,6260222712
Yeditepe ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve İşletmecilik (Fakülte) (İngilizce)(Burslu)386,0549240204
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü, Küreselleşme, uluslararası ticaret ve sermaye hareketlerinin artması sonucunda ortaya çıkan disiplinlerarası bir araştırma alanı, Teknolojik yenilikler, küreselleşme süreci içerisinde önemli role sahip, Bölümün Amacı, İktisadi küreselleşme ve yeni küresel ekonomik düzenin nasıl işlediğini ve hangi sorunlarla karşılaştığını anlamak ve çözüm üretmek, Gelişen ülkenin küreselleşme sürecindeki rollerini belirlemeye yardımcı olacak yetkin personele ihtiyaç duyulmaktadır, Bölümün Eğitimi, Temel disiplinler hakkında uluslararası uzmanlık sağlayabilecek bilgi ve beceriler kazandırma, Finans, pazarlama, operasyon ve muhasebe gibi kurumsal departmanların işleyişini ve uluslararası riskleri anlamayı hedefler, Bölümün Süresi, Bölüm, üniversitelerde 4 yıllık lisans programı olarak sunulmaktadır, Eşit ağırlık puanı ile tercih edilebilir, Bölümün Tercih Edilme Şartları, Sayısal ağırlıklı bir bölüm olduğundan, matematik dersine ilgi duyma, analitik düşünebilme gibi özellikler aranır, Ayrıca kişinin gelişime açık olması, yenilikleri takip etme ve yabancı dili iyi bir şekilde kullanma yeteneği de beklenir, İş İmkanları, Mezunlar genellikle ekonomi ve ticaret alanındaki şirketlerde, özellikle uluslararası firmalarda çalışma fırsatı bulur, Devlet kurumlarında işe girmek isteyenlerin KPSS sınavından belirli bir puan alması gerekmektedir, Mezunların Görevleri, Uluslararası bağlantıların oluşturulması, yabancı dil kullanarak şirketler arasındaki iletişimi sağlama ve şirketin globalleşmesine yardımcı olma, Kendini iyi yetiştiren ve geleceğini doğru planlayan mezunların iş bulma konusunda daha şanslı olduğu belirtilmiştir, Kariyer Olanakları, İnsan kaynakları, pazarlama, dış ticaret, lojistik, tedarik zinciri gibi alanlarda iş imkanları vardır, Bu sayede uluslararası şirketlerde üst düzey yönetici pozisyonlarına ilerleyebilir, Dersler, Bölümde teorik ve pratik derslerin yanı sıra staj süreleri de bulunmaktadır, Stajlar, öğrencinin bilgisini ve becerisini mesleki alanda da uygulama fırsatı sunar
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik teknoloji iktisadi küreselleşme yabancı dil KPSS
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu online kurs, öğrencileri dış ticaret alanında eğitmek için tasarlanmıştır. İthalat ve ihracat ilkelerinin yanı sıra ilgili yönetmelik ve prosedürlerin anlaşılmasını sağlamaya odaklanmaktadır. Kurs, küresel ekonomi ve uluslararası ticaret topluluğuna genel bir bakış sağlamakta ve uluslararası ticaretin zorluklarını ve fırsatlarını araştırmaktadır. Ayrıca tarifeler, vergiler ve ticaret anlaşmaları gibi konuların yanı sıra dış ticarette lojistiğin önemini de kapsamaktadır. Devlet destekli ticaret gibi çeşitli uluslararası ticaret türlerinin yanı sıra belgelerin, formların ve elektronik sistemlerin kullanımı hakkında derinlemesine bilgi sağlar. Ayrıca, öğrenciler dış ticaretin işletmeler, çevre ve toplum üzerindeki etkilerini anlayacaklardır. Son olarak, kurs öğrencileri dış ticaret sektöründe başarılı olmak için gereken becerilerle donatmaktadır.
4.7
(82)

Dış Ticaret Eğitimi

11 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
16611661
Bu görüntüde bir konteyner yığınının önünde gülümseyen bir kadın görülüyor. Bir depoda olduğu anlaşılan kadının geniş gülümsemesi halinden memnun ve mutlu olduğunu gösteriyor. Arka plandaki mavi ve turuncu tabela buranın bir işyeri olabileceğini gösteriyor. Kadının duruşu ve ifadesi coşku ve neşe yansıtıyor, bu da işine bağlı olduğunu ve yatırım yaptığını gösteriyor. Genel olarak, bu görüntü bir memnuniyet ve başarı hissi veriyor ve sıkı çalışma ve özveriyle elde edilebilecek başarının harika bir temsili.
Genç bir kadın beyaz bir duvarın önünde duruyor, üzerinde beyaz bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Saçları orta uzunlukta ve sarı, gözleri ise koyu mavi. Kendinden emin bir şekilde duruyor, gözleri görünmeyen bir şeye odaklanmış. Kolları iki yanında, elleri yumruk şeklinde sıkılmış. Dudakları hafifçe ayrılmış, ifadesi kararlı ve güçlü. Işığın içinde duruyor, figürü gölgelerle çerçevelenmiş ve gömleğinin beyazıyla vurgulanmış. Duruşu rahat ve bakışları kendinden emin. Hesaba katılması gereken bir güç, varlığı hem kendinden emin hem de güçlü.Gözde Engin
808464