AnasayfaBlogTuruncu Renk ve Anlamı
Nedir?

Turuncu Renk ve Anlamı

29 Kasım 2020
Bu görüntü, yaprakları hala bozulmamış bir grup olgun portakalın yakın çekimini tasvir etmektedir. Portakallar koyu turuncu renkte ve kabuklarında parlak bir parlaklık var. Bazılarından dilimler çıkarılmış bir portakal kümesi var. Portakallar doğal bir şekilde dizilmiş, bazıları üst üste binmiş ve diğerleri öne çıkmıştır. Portakalların yaprakları uzun ve yeşildir ve portakalların etrafında zarif bir şekilde kıvrılırlar. Portakallar neredeyse güneş ışığında parlıyormuş gibi görünüyor ve yapraklar görüntüye ekstra bir doku katmanı ekliyor. Genel olarak bu, yaprakları hala bozulmamış bir grup portakalın canlı ve güzel bir görüntüsüdür.
Turuncu Rengin ÖzelliğiTuruncu Rengin EtkisiTuruncu Rengin Kullanıldığı Alanlar
İç açıcı ve mutluluk vericiDinamik ve canlı hissettirirÇocuk odaları, mutfak ve yemek odaları
Enerjik ve dikkat çekiciMetabolizmayı hızlandırır, cesaret ve güven verirÇalışma odaları, okullar, kreşler, hastaneler
Sosyal ve dışa dönükİştah açıcı, pozitif düşünmeyi teşvik ederRestoranlar, yemek paketleri
Özgürlükçü ve yenilikçiYenilenme ve enerji hissi verirGençlik ve genç kitleye hitap eden ürünler
Risk alıcı ve rekabetçiMemnuniyeti ve enerjiklik hissini çoğaltırTicaret, Müşteri İlişkileri, Hemşirelik, Öğretmenlik, Reklamcılık ve Pazarlama alanlarında
Gösteriş ve şatafatın rengiDışa dönük olma ve sosyalleşmeyi teşvik ederEtkinlik ve parti organizasyonları, moda tasarımı
Dinamik ve canlıMotivasyonu artırırSpor salonları ve ekipmanları
Gençlik ve dinamizmin rengiGençleri cezbeder, enerji verirGençlik moda markaları, gençlik eğitim kurumları ve mekanları
Günbatımı ve gün doğuşunun rengiUmut ve pozitif enerji verirTerapi ve psikolojik danışma merkezleri
Özgüveni ve öz saygıyı simgelerBireyi kendine güvendirir, saygınlık ve düşünceli olmayı simgelerKişisel gelişim ve liderlik eğitimlerinde

Renklerin hayatımızdaki yeri, biz fark etmesek de oldukça büyüktür. Bunu genelde geri plana atarız, önemsemeyiz. Aslında psikolojimizin üstlerde ya da altlarda olmasının nedenlerinden biridir. Genellikle sevdiğimiz renkler psikolojimizi etkileyen ve bizi ele veren renklerdir. Dışarıdan bir kişi bizi tanımak için kişilik analizimizi, seçtiğimiz renklerden kolayca çıkarabilir. Giyimimizde, makyajımızda, odamızdaki seçtiğimiz renklerde ya da evimizin genelinde… Tabi ki her zaman renklerin anlamlarına göre giyinmeyiz, ev dekore etmeyiz ya da herhangi bir şeyde tercih etmeyiz. Ama yoğunlukla olan veya yaşanılan durumlar için bu tip psikolojik etkenlerden etkilenmek mümkündür. 

Daha önceki yazılarımda kırmızı renk ve anlamından bahsetmiştim. Üzerimizde ne gibi etkiler bırakıyor, nelere sebep oluyor, hangi alanlarda kullanımı tercih ediliyor gibi detayları birlikte inceledik. Bu günkü yazımızda da turuncu rengin üzerimizde bıraktığı etkilerle birlikte ne anlamlara geliyormuş, yine birlikte inceleyelim. Umarım sizlerde keyif alırsınız. 

turuncu renk, çok ama çok keyifli bir renktir. olumsuzluğa pek yer yoktur. dışa dönük olmayı ve dinamik olmayı sever. i̇ç açıcı bir renktir. mutluluk verir, heyecanlı ve dinamiktir. genelde çarpıcı olmayı sevenlerin ilk tercihidir. gösteriş ve şatafatın rengidir. tabi şimdi “gösterişin rengi kırmızıdır” diye geçebilir aklınızdan. evet, doğruluk payı var ama, turuncu rengi de kırmız rengin bir tonudur ve gösteriş konusunda kırmızı kadar rahatsız etmeden ortamda dikkatleri üzerine çekecek kadar kuvvetlidir.

Turuncu renk metabolizmayı hızlandırır. Canlıdır, cesaret ve güven vericidir. Turuncu renkli ortamlarda kendimizi daha neşeli ve canlı hissederiz. Daha sohbete eğimli oluruz. Böylece zihnimiz harekete geçer ve turuncu rengin enerjisiyle daha motive işimize odaklanırız. Yani işin özü hayatımızın küçük bir yerinde bile olsa turuncu rengini kullanmak bize iyi gelecektir. Peki nasıl ortamlarda kullanılmalıdır? Bize ne gibi duygular hissettirir? Kısaca bahsettikten sonra, detaylı olarak bir inceleme yapalım.

Turuncu Rengin Anlamı

Turuncu rengi genellikle çocuk odalarında, mutfak ve yemek odalarında kullanıma uygun bir renktir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bizi daha mutlu ve canlı hissettirdiği için çalışma odalarında kullanılması, motivasyonu sağlamak adına doğru bir tercih olur. Okullarda, anaokulları ve kreşlerde, hastanelerin çocuk bölümlerinde genellikle turuncu renk kullanıldığını görürüz. 

Renkler, meslek seçimlerinde de etkilidir. Turuncu rengi seven kişiler genellikle daha dışa dönük, daha neşeli, daha pozitif düşünebilirler. Oldukça sosyal insanlardır. Güven vericidir. Sosyal yönlerinin kuvvetli olması ile birlikte, iş hayatlarında daha çok insanlarla alakalı meslekleri tercih edebilirler. Bazı durumlarda gösterişe yatkın oluşları, onları sürekli haklı olma ve üstün gelme isteğine maruz bırakabilir. Bu durumda daha dikkatli olmalı ve negatif bir olayı pozitife çevirmek, kişinin mutlak zekasına kalmış olacaktır. Turuncu renk seven kişiler risk almayı severler ve rekabetçidirler. Çoğunlukla ticaret, Müşteri İlişkileri, Müşteri Temsilcisi, Hemşire, Öğretmen, Reklamcı ya da pazarlamacı gibi insanlarla iletişimi yoğun olan meslekleri seçebilirler. 

Sağlık konusunda ise turuncu renk iştah açıcıdır. Ne de olsa kırmızı rengin bir tonudur. Ama, merak etmeyin! Kırmızı renk kadar yüksek dozda etkili değildir. Genellikle mutfaklarda ve yemek odalarında turuncu renk yoğun olarak kullanılabilir. Böylece keyif veren uzun sofra muhabbetlerinden kendinizi kolay alamayabilirsiniz. Yemek paketlerinde de yine aynı şekilde turuncu renk tercih edilir. Daha hafif, doyurucu, sindirimi daha kolay ve enerji dolu yiyecekler üzerinde, dikkat ettiyseniz, turuncu rengi kullanılır. Yine aynı mantıktaki restoranlar da turuncu rengini mekan tasarımlarında kullanırlar. Böylece hem iştah kabartıcı hem de uzun oturmayı sağlayan hoş sohbetlerle dolu bir ortam sağlanmış olunur. 

Turuncu Renk Neler Hissettirir?

Turuncu renk, kişilikler üzerinde de bir takım yansımalar oluşturur. Turuncu renk seven kişiler yeni fikirlere açık olmayı severler. Daha çok ruhu serbest bırakma taraftarıdırlar ve özgürlük düşkünüdürler. Kendilerine öz saygıları yüksektir. Bununla birlikte başkalarına da saygılı olmayı önemserler. 

Pazarlama ve iletişim anlamında turuncu renk gençlik demektir. 15-18 yaş aralığındaki hedef kitle için tanıtılacak ürünlerde yoğunlukla turuncu renk tercih edilir. Güven verici olması, çok fazla kişi tarafından kullanılmaması, turuncu rengin diğer renklerden daha farklı ve çekici olması gibi faktörler gençlerin bu rengi daha çok tercih etme sebebidir. Yani dostluk ve arkadaşlık turuncu rengin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu da gençlerin bu rengi sevmeleri için oldukça geçerli bir nedendir. 

Turuncu renk yenilenme hissi verir. Fiziksel enerji ile dengemizi tazeler. Günbatımı rengidir. Güneşin renklerindendir. Günün doğuşu ile canlanıp, günbatımı ile tazelenir insan. Bu vakitler arasında ise atmosferimizde turuncu renkleri bulunmaktadır. Yani yeniden doğuşun temsili rengidir. Turuncu rengi maneviyatı arttırır. Paranoya ve depresyon gibi hastalıkların da tedavilerinde kullanılmaktadır. Enerji ile ilgili bir çok materyal, dikkat ettiyseniz turuncu renklidir. Spor alanlarında da kullanılır. Yenilenmek ve ruhsal olarak arınmak için odanızda bir yerde turuncu renkli bir şey bulundurmanız, sizi daha da ısıtacaktır.

Turuncu Rengin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Turuncu rengin sağlık üzerindeki etkilerine gelelim biraz. Yazımızın başından bu yana hep neşeli ve canlandırıcı etkiye sahip olduğundan bahsettik. İşte bu özellik, turuncu renginin iyileştirici etkilerinden en önemlisi. Olumsuz ya da negatif düşüncelere yer vermeyen turuncu rengi, hasta insanları daha hızlı ve kolay iyileşmesine yardımcı olur. Tabi orantılı kullanmak her zaman en iyisi. Turuncu renk sağlığımızı düzeltmede neler mi yapar? 

  • Ciğerleri genişletir. Böylece solunumu arttırır.

  • Raşitizm ve kemik erimesini önler.

  • Tiroit bezlerinin düzenli çalışmasında etkilidir. Sağ ve sol bezlerde bulunan 4 paratiroit bezinin işlevselliğini önlemeye yardım eder. 

  • Şiddetli ve istemsiz sıkışmaları, spazmı önlemeye yardımcıdır. 

  • Kokulara karşı uyarıcıdır. 

  • Krampları rahatlatır. 

  • Kalsiyum emilimine yardımcı olur. 

  • Nabız hızlandırır. 

  • Ruhsal enerjiyi dengede tutmaya yardımcı olur. 

  • Stresi azaltır. Depresif, paranoya ve panik atak gibi hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılır.

Turuncu renginde marifetleri bu şekilde. Yaşam alanlarında bir miktarda olsa kullanılmasında faydası olan turuncu renk, genel olarak bu özelliklere sahip ve etkileri de bu şekilde. Renklerin gücüne, anlamına ve etkilerine inanmak, aslında bizi psikolojik olarak iyi hissettirecek, motivasyonumuzu yükseltecek şeylerdir. Hayatımızı olumlu yönde sürdürebilmek için gözle görülür ve direkt etkileri olmasa bile, renklerin hislerimizde ve beyin sağlığımızın düzenli işlemesinde olumlu etkiler sağlayacaktır. Kişisel gelişimimizi olumlu yönde geliştirmesi, bizleri daha başarılı ve daha kendimize güvenen bireyler olarak ayakta tutar. Sizde kendiniz için güçlü bir kişisel gelişim eğitimi programı arıyorsanız IIENSTITU web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. IIENSTITU, ücretsiz online eğitimler vermenin yanı sıra bu eğitimler sonunda, iş hayatınızda da size destek olacak sertifika da sunmaktadır. Ayrıca IIENSTITU Blog yazılarını okuyabilir, keyifli ve bilgi dolu anlar geçirebilirsiniz.

İç açıcı ve mutluluk verici, Dinamik ve canlı hissettirir, Çocuk odaları, mutfak ve yemek odaları, Enerjik ve dikkat çekici, Metabolizmayı hızlandırır, cesaret ve güven verir, Çalışma odaları, okullar, kreşler, hastaneler, Sosyal ve dışa dönük, İştah açıcı, pozitif düşünmeyi teşvik eder, Restoranlar, yemek paketleri, Özgürlükçü ve yenilikçi, Yenilenme ve enerji hissi verir, Gençlik ve genç kitleye hitap eden ürünler, Risk alıcı ve rekabetçi, Memnuniyeti ve enerjiklik hissini çoğaltır, Ticaret, Müşteri İlişkileri, Hemşirelik, Öğretmenlik, Reklamcılık ve Pazarlama alanlarında, Gösteriş ve şatafatın rengi, Dışa dönük olma ve sosyalleşmeyi teşvik eder, Etkinlik ve parti organizasyonları, moda tasarımı, Dinamik ve canlı, Motivasyonu artırır, Spor salonları ve ekipmanları, Gençlik ve dinamizmin rengi, Gençleri cezbeder, enerji verir, Gençlik moda markaları, gençlik eğitim kurumları ve mekanları, Günbatımı ve gün doğuşunun rengi, Umut ve pozitif enerji verir, Terapi ve psikolojik danışma merkezleri, Özgüveni ve öz saygıyı simgeler, Bireyi kendine güvendirir, saygınlık ve düşünceli olmayı simgeler, Kişisel gelişim ve liderlik eğitimlerinde
Turuncu renk ve anlamı turuncu turuncu rengin anlamı turuncu renk neler hissettirir
Gözlük takan ve genişçe gülümseyen genç bir kadın. Orta uzunlukta kahverengi saçları var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Gülümsemesi geniş ve doğrudan kameraya bakıyor. Pembe yanakları ve dostça bir ifadesi var. Gözlükleri kahverenginin açık bir tonunda ve yüzünde hafifçe orantısız duruyor. Üzerinde gri bir gömlek ve boynunda siyah bir eşarp var. Rahat ve mutlu görünüyor.
Dilara Şimşek Yılmaz
Blog Yazarı

Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım mezunudur. Yaklaşık on iki yıldır pazarlama, kurumsal iletişim ve perakende gibi büyük markaların direktörlüklerine bağlı olarak çalışmıştır. Yaklaşık üç sene öncesinde hobi olarak başladığı blog/içerik yazarlığının eğitimlerini almıştır. IIENSTITU başta olmak üzere, çeşitli blog sitelerinde karma ve mesleki konularda içerik yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir el, üzerinde çeşitli renkli şekiller ve desenler bulunan bir duvara dokunmaktadır. Ortada büyük pembe bir altıgen ve solunda daha küçük bir daire var. El altıgeni yerinde tutuyor ve parlak arka plana karşı vurgulanıyor. Ayrıca mavi ve sarı bir duvarın yanında sağa işaret eden sarı bir ok var. Görüntünün alt kısmında mavi ve pembe bir arka planla birlikte arka planda bir cep telefonu ekran görüntüsü görülebiliyor. Genel sahne renkli ve davetkârdır; şekil ve renklerin karışımı ilgi çekici bir görsel deneyim yaratmaktadır.
İş Hayatı

İş Dünyasında Renklerin Dili

24 Şubat 2021
Beyaz zemin üzerinde birkaç parlak sarı çiçeğin yakın çekimi. Çiçekler, taç yaprakları dışa doğru kıvrılan bir küme halinde düzenlenmiştir. Her çiçeğin küçük, sarı bir merkezi vardır ve etrafı birkaç kat daha büyük, sarı yapraklarla çevrilidir. Yapraklar ince ve narindir ve kenarları hafifçe yıpranmıştır. Arka planda beyaz yüzey hafif dokulu. Işıklandırma çiçeklerin güzelliğini vurgulayarak canlı ve büyüleyici bir görüntü yaratıyor.
Kişisel Gelişim

Sarı Renk ve Anlamı

10 Aralık 2020
Yandan beyaz dalgaların geldiği mavi bir su kütlesinin yakın plan çekimi. Güneş ışığı yüzeyden yansıyarak parıltılı bir etki yaratıyor. Ortada, mavi arka planda göze çarpan, üzerinde beyaz metin bulunan büyük bir tabela var. Metin kalın bir yazı tipiyle yazılmış ve harfler belirgin bir şekilde öne çıkıyor. Tabelanın her iki yanında sahneye hareket hissi katan ince beyaz çizgiler yer alıyor. Resmin alt kısmında mavi zemin üzerinde beyaz bir harf görülüyor. Harf ince beyaz bir kenarlıkla çevrelenerek öne çıkarılmış. Resmin sağ üst köşesinde, mavi bir su yüzeyinin yakın çekimi görülüyor ve yüzeyde beyaz dalgalanmalar var. Görselin tamamında mavi ve beyazın bir arada kullanılması sakin ve huzur verici bir atmosfer yaratıyor.
Kişisel Gelişim

Mavi Renk ve Anlamı Nedir?

10 Ekim 2020
Bu, yüzünde hoş bir ifade olan bir kadının fotoğrafı. Beyaz bir atlet giymiş ve saçları düzgünce arkaya toplanmış. Arka plan çoğunlukla iki parlak, zıt renkle dolu - mavi ve mor. Kadının göğsü resmin odak noktasıdır ve arka plandaki mavi ve mor harfler onun için bir fon oluşturuyor gibi görünmektedir. Kadının boynu da çerçevenin alt kısmında görülebiliyor. Kadın kameraya sıcak ve davetkâr bir ifadeyle gülümsüyor. Yüzü ve boynu hafifçe aydınlatılmış, bu da yüz hatlarını normalden daha da çarpıcı hale getiriyor. Genel olarak görüntü hoş ve davetkâr ve kadın izleyiciyi kendi dünyasına davet ediyor gibi görünüyor.
Nedir?

Kırmızı Renk ve Anlamı

13 Kasım 2020
Bir kişi açık havada ayakta durmakta ve üzerinde beyaz bir harf bulunan mavi bir trafik levhası tutmaktadır. Tabela parlak elektrik mavisi renginde ve dikdörtgen şeklindedir. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir kot pantolon giymekte ve doğrudan tabelaya bakmaktadır. Tabela, üzerinde beyaz 'P' harfi bulunan bir dur levhası gibi görünmektedir. Kişi, arka planda bulut ya da bina görünmeyen masmavi bir gökyüzünün önünde durmaktadır.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
1008411
Bu görselde ileri Excel eğitimi için dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi yer almaktadır. Dizüstü bilgisayar açık ve kullanıcı klavyede yazıyor, bu da kursa aktif olarak katıldığını gösteriyor. Arka planda, öğrenme atmosferine katkıda bulunan siyah metinli bir tabela ve ahşap bir yüzey üzerinde bir tabak antep fıstığı görülebiliyor. Ayrıca, muhtemelen kurs sırasında içilen bir fincan kahvenin yakın çekimi ve rahatlatıcı ve konforlu bir ortam yaratan bir bitkinin yakın çekimi de bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayar ekranında, kullanıcının aktif olarak verileri analiz ettiğini gösteren bir grafik görülebiliyor. Tüm bunlar bir araya gelerek bu ileri düzey Excel eğitim kursu için ideal bir öğrenme ortamı oluşturuyor.
4.9
(302)

İleri Excel Eğitimi

25 Konu4 Saat
Bu görsel, fotoğrafçılıkla ilgili bir çevrimiçi kursu tasvir etmektedir. Siyah elbiseli bir kadın, siyah metinli beyaz bir tabelanın önünde durmaktadır. Sahne, öğrenme ve profesyonel eğitim duygusunu yansıtmaktadır. Bu kurs sayesinde öğrenciler, yetkin fotoğrafçılar olmak için gereken bilgi ve becerileri kazanabileceklerdir. Kompozisyon, ışıklandırma, pozlama ve daha fazlası gibi konularla fotoğrafçılığın temellerini öğretmek için tasarlanmıştır. Katılımcılar bu kursa katılarak fotoğrafçılığın yaratıcı potansiyelini keşfedebilir ve çarpıcı görüntüler üretme tekniklerini keşfedebilirler. Doğru rehberlik ve doğru araçlarla herkes fotoğrafçılık sanatını öğrenebilir ve bunu harika fotoğraflar çekmek için kullanabilir.
5
(114)

Fotoğrafçılık Eğitimi

10 Konu5 Saat
Bu, siyah, kolsuz bir elbise giyen genç bir kadının fotoğrafı. Kollarını iki yana açmış, ayakta duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Saçları kısa küt kesilmiş ve çenesinin hemen altına kadar uzanıyor. Yüzü oval şekilli, küçük bir burnu ve dolgun dudakları var. Gözleri koyu renk ve badem şeklindedir ve kendinden emin bir bakışa sahiptir. Cildi pürüzsüz ve hafif bronzlaşmış. Yüksek yakalı ve düz, dar kesim siyah bir elbise giymektedir. Elbise hafif bir kumaştan yapılmıştır ve belinde ince gümüş bir kemerle tamamlanmaktadır. Düşük topuklu ve ayak bileğinde küçük bir tokası olan siyah ayakkabılar giyiyor. Genel görünümü modern ve şık.Evren Yılbaşı
975411
Sıcak gülümsemeli bir kadın mağazada duruyor. Üzerinde ışıkta parlayan bir kolye ve şık bir bluz var. Gözleri güneş ışığında parlıyor ve ifadesinden neşe duygusu yayılıyor. Doğrudan elindeki tablete bakıyor ve dudakları neşeli bir gülümsemeyle kıvrılıyor. Saçları düz ve sırtından aşağı dökülüyor. Arka plan bulanık ve bir mağazanın önündeymiş gibi görünüyor. Duruşu ve kıyafeti, eğlenceli ve dışa dönük bir kişiliğe sahip, moda bilincine sahip bir birey olduğunu gösteriyor. Işıl ışıl görünüyor ve mutluluğu bulaşıcı.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1169520