AnasayfaBlogTürkiye’nin En Zenginleri
Popüler Yazılar

Türkiye’nin En Zenginleri

09 Haziran 2021
Parlak mavi bir elbise giyen bir kadın çerçevenin ortasında duruyor. Yüzü bir gözlükle kısmen gizlenmiş ve hafif bir gülümsemesi var. Arka planda takım elbiseli bir adam duruyor ve havaya para atıyor. Ön planda bir kişinin gözlerinin yakın çekimi ve bir kadının göğsünün yakın çekimi var. Resmin sağ alt köşesinde siyah beyaz bir nesnenin bulanık bir görüntüsü var. Daha solda, bir kişi elinde bir dolar tutuyor ve bir adam gökyüzüne bakıyor. Son olarak, görüntünün sağ üst köşesinde bir banknotun yakın çekimi yer alıyor. Bu görüntü, mavi elbiseli bir kadının etrafı parayla çevriliyken yaşadığı sevinç anını, arka plandaki adamı ve sahnenin daha küçük ayrıntılarını yakalıyor.
İsimServet (Dolar)Dünya Sıralaması
Jeff Bezos200 milyar1
Murat Ülker6,3 milyar421
Erman Ilıcak4,4 milyar655
Ferit Şahenk2,90 milyar1008
Filiz Şahenk2,8 milyar1111
Sevim Arsel2,3 milyar1362
Rahmi Koç2,3 milyar1362
Sezai Bacaksız2,3 milyar1362
Nihat Özdemir2,3 milyar1362
Mustafa Küçük2,1 milyar1517

Dünyanın en zenginleri ve bağlantılı olarak Türkiye’nin en zenginleriyle ilgili verileri paylaşan kaynaklardan biri Forbes Dergisi. Forbes, milyarderlerle ilgili bilgileri düzenli olarak paylaşıyor. Son paylaşılan dünyanın en zenginleri listesine göre; dünyanın en zengin ismi Amazon’un patronu Jeff Bezos. Bezos’un serveti 200 milyar dolara yaklaşmış durumda. Hemen gelelim Türkiye’nin zirvesindeki milyarderlere. 

İşte Türkiye’nin En Zenginleri

Türkiye’nin en zenginleri zirvesindeki ilk 10 sırayı paylaşan ve ekonomiye milyarderin toplam serveti 29,8 milyar dolar. Dünyada olduğu gibi ülkemizdeki milyarderlerin sayısı da arttı. Dünyadaki en zengin 1000 isim arasına Türkiye’den sadece 2 iş insanı girdi. Peki; en zengin iş insanı kim? Türkiye’nin zirvesindeki isim Murat Ülker. Yıldız Holding’in sahibi Ülker’in 6,3 milyar dolar. Ülker, bu servetiyle dünyanın en zenginleri listesinde 421. sırada. Ülkemizin en zenginleriyle ilgili bilgileri yazının devamında birlikte öğrenelim. Zirvedeki isimle başlayalım. 

  • Murat Ülker

Türkiye’nin en zengin iş insanı Yıldız Holding’in patronu Murat Ülker. Ülker’in serveti 6,3 milyar dolar ve bu servetiyle dünya sıralamasında 421. sırada. Ülker, Türkiye’nin en zengini unvanını geçen yılki listede Erman Ilıcak’a kaptırmıştı ve bu yıl zirvedeki yerini geri aldı.

Murat Ülker, üniversite eğitimin ardından Yıldız Holding’te 1984 yılında işe başladı. İlk yaptığı iş ise kontrol koordinatörlüğüydü. Sonraki dönemlerde genel müdürlüğü kadar yükseldi. Ülker; holdingin veliahtıydı. Babası Sabri Ülker’in vefatının ardından yönetim kurulu başkanı oldu. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanlığına 2008 yılında geldi ve bu görevi 2020 yılına kadar devam ettirdi. Murat Ülker, Yıldız Holding'in yüzde 63'üne sahip. Yıldız Holding, 2007'de Belçikalı çikolatacı Godiva'yı satın almıştı.

  • Erman Ilıcak

Erman Ilıcak; Türkiye’nin en zengin ikinci iş insanı. 4,4 milyar dolarlık servetiyle dünyada 655 sırada. Erman ılıcak; iş hayatına başladığında daha öğrenciydi. Rönesans Holding’i ise 1993 yılında kurdu. Rönesans Holding; sağlık, enerji ve inşaat sektörlerinde yatırımcı ve müteahhit ve 28 ülkede faaliyet gösteriyor. 

  • Ferit Şahenk ve Filiz Şahenk



Türkiye’nin en zenginleri listesinde üçüncü ve dördüncü sırayı Şahenk kardeşler paylaştı. Ferit Şahenk; 2,90 milyar dolarlık servetiyle listenin 3.sırasında yer aldı. Doğuş Holging’in Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk, aynı zamanda Garanti Bankası’nın da yönetim kurulu başkanıdır. 

Filiz Şahenk ise 2,8 milyar dolarlık servetiyle listenin dördüncü sırasında. Şahenk Doğuş Holding’in hissedarı olan Şahenk, modanın içinden bir isim. Doğuş Holding’de turizm, marka ve giyim işlerini yürütüyor. Bunun yanı sıra Emporio Armani, Gucci, Tod's ve Loro Piana gibi dünya markalarının da Türkiye temsilcisi. Ferit Şahenk dünya sıralamasında 1008. sırada, Filiz Şahenk ise 1111. 

Türkiye’deki liste dünya sıralamasından burada ayrılıyor. Dünyanin zirvesindeki 10 milyarder arasında kadın bulunmuyor. Filiz Şahenk, listedeki yeriyle Türkiye’nin en zengin kadını unvanının da sahibi oluyor.

Türkiye'nin Milyarderleri Listesinde Beşinci Sırada 4 İş İnsanı

Ülkemizdeki milyarderler listesinde 2,3 milyar dolarlık servetleriyle beşinci sırada dört farklı iş insanı bulunuyor: Sevim Arsel, Sezai Bacaksız, Rahmi Koç ve Nihat Özdemir. Bu iş insanlarının dünya sıralamaları 1362. 

İlk 10’da yer alan bir başka kadın Sevim Arsel. Koç Holding yönetim Kurulu üyesi 93 yaşındaki Sevim Arsel, Vehbi Koç’un kızı. Türkiye’deki listedeki en yaşlı iş insanı. Ünlü iş insanı Rahmi Koç; Vehbi Koç’un oğlu. 90 yaşındaki Rahmi Koç, Koç Holding’in Onursal başkanı. 

Sezai Bacaksız ve Nihat Özdemir ortak; Limak Holding’in kurucuları. Nihat Özdemir aynı zamanda Türkiye Futbol Federasyonu’nun başkanı.

  • Mustafa Küçük

Mustafa Küçük; 2,1 milyar dolarlık servetiyle listenin altıncı sırasında; dünya listesinde ise 1517. Giyim sektörünün perakende devi LC Waikiki'nin en büyük hissedarı ve CEO’su. LC Waikiki 1985 yılında Fransa’da kurulmuştu. Mustafa Küçük‘ün de aralarında bulunduğu ortaklar; 1997 yılında LCW(Waikiki)'yi satın aldı. Kısa sürede Türkiye’nin tekstil devi oldu. İlk uluslararası mağazasını 2009’da Romanya’da açtı. Günümüzde ise 47 ülkede 1000’den fazla mağazası bulunuyor.

  • İbrahim Erdemoğlu

İbrahim Erdemoğlu; 2 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengin yedinci iş insanı. Erdemoğlu Holding’in ortağı İbrahim Erdemoğlu; dünya sırlamasında ise 1580. sırada yer alıyor. Erdemoğlu Holding, dünyanın en büyük halı üreticilerinden biri. Bünyesinde Dinarsu ve Merinos markalarını bulunduruyor. 

Merinos’u 1970 yılında baba Mehmet Erdemoğlu, aile üyeleriyle birlikte kurdu. İlk kuruluşunda iki kilim dokuma tezgahı vardı. Günümüze gelindiğinde Erdemoğlu Holding, Türkiye’nin yanı sıra Rusya’da da üretim yapıyor, dünyanın en büyük halı üreticilerinden biri.

  • Bülent Eczacıbaşı ve İpek Kıraç

Türkiye listesinde sekizinci sırayı ise Bülent Eczacıbaşı ve İpek Kıraç paylaşıyor. Bülent Eczacıbaşı ve İpek Kıraç’ın serveti 1.9 milyar dolar değerinde ve dünya sıralamasında 1664. sırayı paylaşıyorlar. 

Bülent Eczacıbaşı; Eczacıbaşı Holding’in sahibi. Seramik, mutfak ve banyo armatürleri ve aksesuarları Eczacıbaşı Holding’in faaliyet gösterdiği sektörlerden ve holding bu sektörlerde ihracat yapıyor. Eczacıbaşı sanat ve spor alanındaki projeleriyle de dikkat çekiyor. İstanbul Film Festivali’ni düzenliyor. İnan ve Suna Kıraç'ın kızı İpek Kıraç ise, Türkiye'nin en büyük holdinglerinden Koç Holding'in varislerinden.

  • Hüsnü Özyeğin, Faruk Eczacıbaşı ve Ali Erdemoğlu 

Türkiye’nin en zenginleri listesinin dokuzuncu sırasını Hüsnü Özyeğin, Faruk Eczacıbaşı ve Ali Erdemoğlu paylaşıyor. Servetleri 1,8 milyar dolar değerinde ve dünya sıralamasında 1750. sırada yer alıyorlar. Faruk Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Holding; Ali Erdemoğlu da Erdemoğlu Holding ortaklarından.

Hüsnü Özyeğin; Fiba Holding’in onursal başkanı. Fiba Holding, finansal hizmetler sektöründe yatırım yapıyor. Ayrıca; perakende, gayrimenkul, sağlık, yenilenebilir enerji, liman ve otel sektörlerinde de yatırımları bulunuyor. Özyeğin, 2019 yılında Fiba Holding'in dizginlerini çocuklarına devretti ve grubun onursal başkanı oldu.

  • Deniz Şahenk

Deniz Şahenk; 1,4 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengin onuncu iş insanı. Bu servetiyle dünya sıralamasında ise 1931. sırada. Şahenk; Doğuş Holding kurucusu Ayhan Şahenk'in eşi. Aktif olarak iş hayatının içinde değil.

Türkiye’nin En Zenginleri ve Servetleri

Ülkemizde yüzbinlerce bireye istihdam sağlayan Türkiye’nin en zengin isimlerini servetlerini ve dünya sıralamalarını içeren bilgileri de tablo olarak paylaşalım ve yazıyı özetlemiş olalım.

İş İnsanı Serveti  Türkiye  Dünya Sıralaması

İş İnsanıServetiTürkiyeDünya Sıralaması
Murat Ülker6,3 milyar dolar1421
Erman Ilıcak4,4 milyar dolar2655
Ferit Şahenk2,90 milyar dolar31008
Filiz Şahenk2,8 milyar dolar41111
Sevim Arsel2,3 milyar dolar51462
Sezai Bacaksız2,3 milyar dolar51462
Rahmi Koç2,3 milyar dolar51462
Nihat Özdemir2,3 milyar dolar51462
Mustafa Küçük2,1 milyar dolar61517
İbrahim Erdemoğlu2 milyar dolar71580
Bülent Eczacıbaşı1.9 milyar dolar81664
İpek Kıraç1.9 milyar dolar81664
Hüsnü Özyeğin1.8 milyar dolar91750
Faruk Eczacıbaşı1.8 milyar dolar91750
Ali Erdemoğlu1.8 milyar dolar91750
Deniz Şahenk1.4 milyar dolar101931
Jeff Bezos, 200 milyar, 1, Murat Ülker, 6,3 milyar, 421, Erman Ilıcak, 4,4 milyar, 655, Ferit Şahenk, 2,90 milyar, 1008, Filiz Şahenk, 2,8 milyar, 1111, Sevim Arsel, 2,3 milyar, 1362, Rahmi Koç, 2,3 milyar, 1362, Sezai Bacaksız, 2,3 milyar, 1362, Nihat Özdemir, 2,3 milyar, 1362, Mustafa Küçük, 2,1 milyar, 1517
Türkiye’nin En Zenginleri Türkiyenin milyarderleri Forbes dergisi en zenginler en zengin iş insanları İşte Türkiye’nin En Zenginleri Türkiye’nin En Zenginleri ve Servetleri
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu fotoğrafta kameraya poz veren bir grup insan görülüyor. Ortada elleri cebinde bir adam ve yanında bir sandalyede oturan bir kadın var. Solda, ellerini birleştirmiş bir adam ve bacaklarını bir sandalyeye dayamış bir kadın var. Daha sağda, takım elbise giymiş ve kravat takmış bir adam, bir adamın boynunun yakın çekimi, kamera için toplanan bir grup insan ve kameraya gülümseyen takım elbiseli bir adam var. Fotoğraftaki herkes şık giyinmiş ve bir etkinliğe hazır görünüyor. Arka plan belirsiz ve odak insanlar üzerinde.
Haber

Dünyanın En Zenginleri

07 Haziran 2021
Bu, beyaz bir çan kulesi ve görüntünün ortasından geçen dolambaçlı bir nehri olan büyük bir bina. Gökyüzü masmavi ve bulutlarla kaplı; binanın bazıları açık olan çok sayıda penceresi var. Binanın yanına park edilmiş bir araba ve binanın üzerinde siyah bir çatı var. Nehrin kenarında küçük bir ağaç grubu ve binadan uzağa giden bir patika var. Arka planda ağaçlar ve bir bina ile nehrin manzarası çok güzel.
Nedir?

Dünyanın En Zengin Ülkesi

04 Haziran 2021
Bu resimde bir binanın tepesinde duran kanatlı taştan bir melek heykeli yer almaktadır. Melekler bir kalkan tutuyor ve üstlerindeki binada bir saat var. Meleklerden biri bir işaret, diğeri ise bir kalkan tutuyor gibi görünmektedir. Taşın üzerinde rakamlardan oluşan bir yazı ve binanın üzerinde de bir harfin yakın çekimi görülmektedir. Ayrıca kanatlı bir kadın heykeli ve peruk takan bir kişi de var. Görüntüdeki renkler ağırlıklı olarak gri ve kahverengidir, bej ve beyaz tonları da mevcuttur. Işık doğaldır ve açık bir gökyüzü vardır.
İktisat

Kapitalizm ve Liberalizm Farkı

24 Şubat 2020