AnasayfaBlogTeknoloji Ve Çocuklar
Teknoloji

Teknoloji Ve Çocuklar

13 Haziran 2019
Sanal gerçeklik başlığı takan genç bir kız doğrudan kameraya bakmaktadır. Ellerini yüzünün iki yanına koymuş, kulaklık gözlerini kapatıyor. Saçları hafif dağınık ve yüz ifadesi merak ve huşu dolu. Arka planda ahşap bir masa ve arkasında beyaz bir duvar olan rahat bir ortamda görünüyor. Kendi dünyasında, sanal gerçekliğin harikalarını keşfediyor gibi görünüyor.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Teknoloji ve İnsan VücuduMcLuhan, teknolojik araçların insan vücudunun uzantıları olduğunu belirtmiştir.Bu durum insan vücudunun fiziksel sınırlarının teknoloji aracılığıyla genişlediği anlamına gelmektedir.
Teknoloji ve ToplumMcLuhan, her teknolojik gelişmenin başka bir teknolojinin körelmesine neden olduğunu ve bu durumun toplumun sosyal yapısını etkilediğini vurgulamıştır.Bu da toplumun sürekli bir değişim ve dönüşüm içinde olduğunu göstermektedir.
Teknoloji ve Küresel DünyaMcLuhan, teknolojik gelişmelerin küresel bir dünya sistemi oluşturma potansiyeli olduğunu belirtmiştir.Bunun sonucunda, dünya genelinde insanoğlu birbiriyle daha çok iletişim içerisine girebilecek kapasiteye ulaşmıştır.
EğitimEğitim, yeni kuşakların toplum yaşayışında yerlerini almak için yararlı bilgi, beceri ve anlayışlar edinmelerine yardımcı olmaktadır.Eğitim aynı zamanda bireyin kişiliğini ve toplumda yerini geliştirmesine katkı sağlar.
TeknolojiTeknoloji, bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri, bunların kullanım biçimlerini kapsamaktadır.Teknoloji, her şeyden önce, insanoğlunun ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilmiş bir uygulama bilgisidir.
Eğitim ve Teknolojinin BirleşimiEğitim ve teknoloji birleştiğinde, ciddi gelişimler mümkün olabilir.Eğitim teknolojileri, öğretim ve öğrenme sürecini daha etkili ve verimli hale getirebilir.
Teknolojinin Tüketim BoyutuAilelerin teknolojiye ilişkin tüketim çılgınlığı, bazen sorunlara yol açabilmektedir.Çocukların aşırı teknoloji tüketimi, hem sağlık hem de sosyal gelişim açısından olumsuz sonuçlara neden olabiliyor.
Yaşam Boyu Eğitimde TeknolojiTeknolojinin hayat boyu eğitimde kullanılması büyük önem taşır.Teknolojiye dayalı eğitimler, bireylerin yaşam boyu öğrenme sürecinde daha aktif ve etkili olmasını sağlar.
Teknoloji ve Nitelikli EğitimTeknoloji ve eğitim birleştiğinde nitelikli bir yapı oluşur.Eğitimde teknoloji kullanımı, öğrenme sürecini verimli, kolay ve zevkli hale getirme potansiyeline sahiptir.
Teknolojinin Gelişim RolüDoğru kullanıldığı takdirde teknoloji harika bir gelişim aracı olabilir.Eğitimde teknoloji kullanımı, bireylerin bilgiye erişim hızını ve kavrayışını artırma kapasitesine sahiptir.

1960’lı yıllarda McLuhan, teknolojik araçların bir nevi insan vücudunun uzantıları olduğunu ve yapılarının toplumun sosyal gelişmesini sağlayan temel faktör olduğunu belirtmektedir. Ayrıca McLuhan gelişen her teknolojinin başka bir teknolojinin körelmesine neden olarak yeni aracın karakteristik özelliklerinin toplumun sosyal yapısını etkileyecek en önemli olgu olduğunu belirtir. Bu gelişmeler giderek birbirinden uzaklaşan insanların yeniden bir araya geleceği küresel bir dünya sistemi oluşacağını ortaya çıkarır.

Eğitimde Teknoloji Kavramı

Eğitim, yeni kuşakların toplum yaşayışında yerlerini almak için hazırlanırken gerekli bilgi, beceri ve anlayışlar elde etmelerine ve kişiliklerini geliştirmelerine yardım etme etkinliğidir.

Teknoloji ise, bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri, bunların kullanım biçimlerini kapsayan bir uygulama bilgisi. 

Yaşam boyu eğitimde teknolojinin yeri ayrı ve doğru kullanılırsa harika bir gelişim aracı. Ailelerin birbirleri ile yarıştığı tüketim çılgınlığına dönüştüğünde ise, başladığımız noktaya dönüştüren bir şey. Eğitim ve teknoloji harmanlandığı sürece nitelikli olacaktır. 
Örneğin son dönemde online eğitimler ile teknolojik eğitim süreci desteklenmekte ve birçok çalışmalar yapılmaktadır.

Eğitim teknolojisi ürünlerinin her coğrafyadan, her bireye ulaştırılması hedeflenmektedir. Aslına bakarsak insan ve teknoloji arasındaki ilişki son çağların bir olayı değildir. Hayatımıza okul öncesi dönem ile başlayıp neredeyse 3-4 yaşlarında bir norm gibi dahil olan eğitim sistemi her zaman bizimle. 

1965’ler ile başlayan X kuşağı, Y,Z ve Alfa olarak almış başını gitmiş durumdadır. Z kuşağı Y kuşağındaki internet, akıllı telefonlar, sosyal medya yerini Z kuşağı ile 3D lere bırakırken koltuğu en son robotlar ve hologramları kapsayan Alfa kuşağı almış durumda.

Teknolojinin Hızlı Gelişimi Endişe Yaratır Mı?

Beni endişelendiriyor, peki ya sizleri? Teknoloji her an her saniye hızlıca gelişim göstermekte. Bu hıza erişebilmek gerçekten çok zor. Teknoloji ve eğitim birbirleri ile bağlı olgular. Okul döneminde başlayan eğitim sürecine dijitalleşmenin girmesini kendi adıma çok faydalı bulmuyorum. Somut verilerin çocukların kafasında daha kalıcılık yarattığı düşüncesindeyim. Peki somut motivasyon nerede kaldı? Teknoloji eğitimi bitirdi mi? Takdir duygusu ve onurlandırılma nerde?

Öğrencilere baktığımda kronikleşen bir mutsuzluk görmekteyim. Bas bas teknoloji diye bağrılıp okullardaki pasif geçen ders sistemleri gibi. Zaman doldurmaya yönelik bir yarış merkezi. Çocukların zamana karşı yarıştığı en önemlisi mutlu olamadığı ya da az keyıf aldığı bir sistem. Sizce kaç çocuk ödevlerini bitirdikten sonra okula dair bir şeyler çalışmakta? 

Burada dijitalleşen dünya ve devamlı tüketime iten faktörler maaleef başı çekmekte. Çünkü çocuklar yaşayarak öğrenmemeye başladı. Okula giden milyonlarca kitap, yapılan ödevler ve sonrası ailelerin ödüllendirme yöntemi online oyunlar. 

John Dewey Ve Eğitime Bakış

Eğitim sosyal bir süreç. Okul ise deneysel öğrenme için en uygun çevre. Diğer bir deyişle demokratik özgür bir toplum. Eğitimin öğrenciler ve öğretmenlerin araştırma özgürlüğünün olduğu demokratik bir ortamda daha etkili yapılacağı kesindir. John Dewey arzu ettiği demokratik ortamı oluşturmak için laboratuvar ve okula ihtiyaç olduğunu belirlemiş ve bu düşünce doğrultusunda toplum ve eğitim ile ilgili görüşlerini test etmek amacıyla bir laboratuvar okul kurmuştur. 

Dewey laboratuvar okullarının geleneksel amaç, program, yapı ve işleyiş süreçleri gibi boyutlar açısından farklı olduğunu vurgulamış ve okulun sosyal yaşamı sürdüren bir kurum olarak doğal ve sosyal çevrenin merkezinde olması gerektiğini savunmuştur.

Eğitim Toplumun Aynası

Bilinçli olmak, bilgiye teşvik etmek ve araştırmanın verdiği hazzı öğrenciye yaşatmak esastır. Burada görev başta aileler ve sonrasında eğitimcilere düşmektedir. Planlı bir eğitim sistemi olmakla birlikte nitelikli verilen kazandırılmalıdır. 

Teknolojinin mevcut sosyal ortamlardaki potansiyel kullanımını nasıl algıladığımız ve bize sunduğu yeni özellik ve olanaklar teknolojinin ne anlama geldiğini şekillendirmektedir. Bu ortak yapım süreci özellikle tüketici dijital teknolojilere baktığımızda görünür. Birçoğu kişiselleştirilmiş, özelleştirilmiş ve hayatımıza uygun hale gelecek şekilde tasarlanmıştır. Çocuklar yeteneklerine göre yönlendirilmelidir.

Gelecek teknolojiler ile genetik, kodlama, robotik gibi alanlarda adımlar atmalı ve öğrenciyi düşünmeye yönlendirmelidir. Yoksa alınan eğitimler ve not ortalaması ne olursa olsun duvara asılan diplomalar birer hikaye olarak kalacaktır!

Teknoloji ve İnsan Vücudu, McLuhan, teknolojik araçların insan vücudunun uzantıları olduğunu belirtmiştir, Bu durum insan vücudunun fiziksel sınırlarının teknoloji aracılığıyla genişlediği anlamına gelmektedir, Teknoloji ve Toplum, McLuhan, her teknolojik gelişmenin başka bir teknolojinin körelmesine neden olduğunu ve bu durumun toplumun sosyal yapısını etkilediğini vurgulamıştır, Bu da toplumun sürekli bir değişim ve dönüşüm içinde olduğunu göstermektedir, Teknoloji ve Küresel Dünya, McLuhan, teknolojik gelişmelerin küresel bir dünya sistemi oluşturma potansiyeli olduğunu belirtmiştir, Bunun sonucunda, dünya genelinde insanoğlu birbiriyle daha çok iletişim içerisine girebilecek kapasiteye ulaşmıştır, Eğitim, Eğitim, yeni kuşakların toplum yaşayışında yerlerini almak için yararlı bilgi, beceri ve anlayışlar edinmelerine yardımcı olmaktadır, Eğitim aynı zamanda bireyin kişiliğini ve toplumda yerini geliştirmesine katkı sağlar, Teknoloji, Teknoloji, bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri, bunların kullanım biçimlerini kapsamaktadır, Teknoloji, her şeyden önce, insanoğlunun ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilmiş bir uygulama bilgisidir, Eğitim ve Teknolojinin Birleşimi, Eğitim ve teknoloji birleştiğinde, ciddi gelişimler mümkün olabilir, Eğitim teknolojileri, öğretim ve öğrenme sürecini daha etkili ve verimli hale getirebilir, Teknolojinin Tüketim Boyutu, Ailelerin teknolojiye ilişkin tüketim çılgınlığı, bazen sorunlara yol açabilmektedir, Çocukların aşırı teknoloji tüketimi, hem sağlık hem de sosyal gelişim açısından olumsuz sonuçlara neden olabiliyor, Yaşam Boyu Eğitimde Teknoloji, Teknolojinin hayat boyu eğitimde kullanılması büyük önem taşır, Teknolojiye dayalı eğitimler, bireylerin yaşam boyu öğrenme sürecinde daha aktif ve etkili olmasını sağlar, Teknoloji ve Nitelikli Eğitim, Teknoloji ve eğitim birleştiğinde nitelikli bir yapı oluşur, Eğitimde teknoloji kullanımı, öğrenme sürecini verimli, kolay ve zevkli hale getirme potansiyeline sahiptir, Teknolojinin Gelişim Rolü, Doğru kullanıldığı takdirde teknoloji harika bir gelişim aracı olabilir, Eğitimde teknoloji kullanımı, bireylerin bilgiye erişim hızını ve kavrayışını artırma kapasitesine sahiptir
teknoloji eğitim teknoloji ve eğitim online eğitimler çocuklar john dewey
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, merkezinde insanların bulunduğu labirent benzeri bir desende düzenlenmiş farklı logolardan oluşan bir kolajdır. Sağ üst köşede beyaz arka planlı mavi bir figür var. Sağ alt köşede, üzerinde mavi bir nesne bulunan bir kağıt parçası yer almaktadır. Kağıdın yanındaki beyaz yüzeyin üzerinde mavi bir silindir duruyor. Son olarak, sol üst köşede beyaz harflerle mavi ve beyaz bir işaret yer almaktadır. Tüm logolar ve nesneler parlak, canlı renklere sahip ve arka plan düz beyaz.
İş Bulmak

Popüler İş Bulma Siteleri

26 Şubat 2020
Parlak kırmızı ve beyaz çizgili bir baca mavi gökyüzüne karşı dimdik durmaktadır. Silindirik şekli, tepesinde beyaz bir kule bulunan alternatif çizgileriyle vurgulanmaktadır. Bacanın canlı renkleri, beyaz bulutlarla bezeli parlak mavi gökyüzünde göze çarpıyor. Güneş bacanın üzerinde parlayarak eşsiz desenini aydınlatıyor. Baca uzakta, görünürde başka hiçbir nesne olmadan duruyor. Kırmızı ve beyaz çizgileri, çevresindeki gökyüzüyle keskin bir kontrast oluşturuyor ve onu öne çıkarıyor.
Bölümler

Çevre Sağlığı Bölümü (MYO)

27 Kasım 2020
Bu görüntü, parlak, renkli bir dokunmatik ekrana sahip, belli bir açıyla tutulan modern, siyah bir cep telefonunu göstermektedir. Telefon bir elin avuç içinde tutulmakta ve aynı elin parmakları ekranın üzerinde durmaktadır. Ekranda bir web tarayıcısı, bir mesajlaşma uygulaması ve bir müzik akışı uygulaması dahil olmak üzere birkaç farklı uygulama gösterilmektedir. Ekranın sağ üst köşesinde bir telefon uygulamasına ait bir simge bulunmaktadır. Telefonun ekranının etrafında siyah bir kenarlık ve kenarlarında gümüş metal bir çerçeve var. Telefonun arka kısmı siyah ve parlaktır. Telefon, tutan elin parmakları hafif kavisli olacak şekilde doğal ve rahat bir pozisyonda tutulmaktadır.
Eğitim

Eğitimde Teknoloji Kullanımı

28 Kasım 2018