AnasayfaBlogSosyal Medya ve Güzellik Algısı
Sosyal Medya

Sosyal Medya ve Güzellik Algısı

28 Eylül 2021
Küçük mücevherler ve karmaşık tasarımlar da dahil olmak üzere karmaşık ayrıntılara sahip güzel bir taç giyen bir kadın. Saçları arkaya toplanmış ve yüzü kameraya doğru bakıyor. Güçlü bir çene hattına sahip ve gözleri kapalı. Ağzı hafifçe açık ve beyaz dişlerini ortaya çıkarıyor. Yakın çekimde boynu, köprücük kemiği ve yakası görülebiliyor. Ellerini yüzünün etrafına koymuş, parmakları nazikçe tenine dokunuyor. Kıyafeti uzun altın rengi bir elbise ve arkasında uzun bir tren var. Görkemli ve gururlu görünüyor, ifadesi sakin ve güçlü. Başındaki taç gücünün ve güzelliğinin bir sembolüdür ve duruşu güçlü bir güven hissi verir.
Konu BaşlığıAyrıntılarÖrnek veya Uygulama
Güzellik Nedir?Güzellik beğeni ile ilgilidir ve herkeste farklıdır. Felsefi bir tartışma konusu.Bazı kültürlerde şişman olan kişiler güzel sayılırken, bazı kültürlerde sıska olanlar güzel sayılır.
Sosyal Medya ve Güzellik AlgısıSosyal medya, insanlarda ortak bir güzellik algısı yaratmaktadır.2017'de Google sıralamalarında en çok aranan estetik işlemler burun estetiği ve botox işlemleri oldu.
Sosyal Medya ve EleştiriSosyal medya dayatılan güzellik kalıplarına uymayanları ağır eleştirilere maruz bırakır.Estetik yaptırmamış ve doğal görünümüyle paylaşım yapan kişilere 'çirkinsin, burnun yamuk' gibi eleştiriler yapılıyor.
Güzellik Algısına Karşı çıkanlarBazı kişiler ve organizasyonlar dayatılan güzellik algısına karşı çıkmaktadır.Makyaj kanalı olan Em Ford, güzellik algısına uymayan biri olarak dikkat çekiyor ve sosyal medyada bu konuda içerik üretiyor.
Kendini Kabul EtmekBaşkalarının eleştirilerine rağmen kendini olduğun gibi kabul etmek önemlidir.Em Ford, 'You Look Disgusting' videoları ve '#YOULOOKDISGUSTING' hashtagi ile bu mesajı vermektedir.
Sosyal Medya ve Estetik SektörüSosyal medyanın güzellik algısı estetik ve makyaj sektörünün gelişmesine yardımcı olmaktadır.Kişiler sosyal medyada gördükleri 'güzellik modellerini' benimseyerek kendilerini değiştirmek ve estetik işlemlere başvurmak istiyor.
Kültürel Güzellik AlgılarıGüzellik algısı kültürden kültüre değişir ve tarihsel olarak da evrilmiştir.Eskiden güzellik algısı farklıydı ve kişiye, kültüre göre değişiyordu.
Güzellik Algısının Dayanılmaz BaskısıSosyal medya, belirli bir görünüşte olmayanları 'kendinizi değiştirin' baskısı altında bırakır.Gucci markasının mankenleri sosyal medyanın güzellik algısına uygun olmayan bir görüntüye sahip.
İnsan Fiziksel Görünüşünün DeğiştirilmesiBirçok insan sosyal medyanın güzellik algısını kabul ederek fiziksel görünüşlerini değiştirmeyi seçiyor.Sosyal medyanın estetik ve makyaj yoluyla 'yeni bir ben' yaratma dürtüsü.
Güzellik Algısının DeğiştirilmesiBazı insanlar ve organizasyonlar sosyal medya üzerindeki güzellik algısını değiştirmeye çalışıyor.Em Ford, güzellik algısının nasıl değiştirilebileceğini göstermek için 'Redefine Pretty' videosunu çekti.

Kullanıcıların günden güne arttığı sosyal medya, insanların düşünce ve talep biçimlerini hatta güzellik algısı yaratarak görünüşlerini de benzer hale getirdi.

Güzellik Nedir?

Güzellik, herkesin ortak cevaba ulaştığı bir kavram değildir. Güzelliğin ne olduğuna dair yaklaşımlara bakılarak felsefi problem haline gelmiş, felsefenin değer alanı içinde incelenmesini sağlamıştır.

Güzellik, insanın beğenileriyle ilgilidir ve insandan insana birçok faktör beğeni unsurlarını değiştirmektedir. 

Eskiden güzellik algısı çok daha farklıydı. Herkesin beğenisi, kültürü ve bakış açısı farklı olduğundan dolayı güzellik denilen kavramı da kendinize göre yorumlayabilirdiniz. Kimi kültürlerde şu an şişman diye nitelendirilebilecek bir insan güzel sayılırdı. Kimi kültürlerde de şu an sıska denilecek bir insan güzel kavramına uygundu.  

Sosyal Medya ve Güzellik Algısı

Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle insanların beğeni ve düşünceleri aynı olmaya başladı. Yapılan paylaşımlar, güzellik yarışmaları gibi insanlara sunulan "güzel" ve "çirkin" örnekleriyle insanlar kendi beğeni ve görüşlerinden vazgeçerek belli algı dayatmalarıyla aynı düşünceleri benimsemeye başladılar. 

Sosyal medya, güzellik algısı için örnek gösterdiği güzel ve çirkin kavramlarını gittikçe popülerleştirdi ve günümüzde model olarak inanlara benimsetti. Bu durum makyaj, estetik cerrahi, moda gibi sektörlerin gelişmesini sağladı. Çünkü insanlar, sosyal medyanın yarattığı güzellik algısına kapıldı ve gösterilen modelleri benimseyince kendilerini değiştirmek istediler. 

2017 yılında Google tarafından derlenen sonuçlara göre, insanlar fiziksel görünüşlerini değiştirmek için ocak ayında en çok burun estetiği ve botox işlemlerini arattı. Bu da insanların yeni yılda "yeni bir ben" düşüncesi ile başlangıç yapma isteğinin bir belirtisi olarak algılanabilir.

Sosyal medya kurduğu bu güzellik algısıyla insanları değişime ve tekdüze bir görünüme iterken bir yandan da bu algıya karşı çıkanların oldukça ağır eleştirilmesini de sağladı. Estetik yaptırmamış, kendisini olduğu gibi beğenen insanların paylaşımlarına "çok iğrenç görünüyorsun", "çok çirkinsin", "burnun yamuk" gibi yorumlar gelmesine sebep oldu. 

Çünkü herkes sosyal medyada beğenilen paylaşımlar ve gösterilen ‘güzel’ kavramına uygun görünmeli ve görünmeyenler de eleştirilmeliydi. 

Gucci markasının güzellik algısını değiştirmek için seçtiği, mankenlere yapılan yorumlara bakın… 

Sosyal medyanın güzellik algısına göre sadece belli bir görünüşte olanlar beğeniliyor ve eğer buna uygun değilsen kendini değiştirmeli, makyaj ve estetik cerrahiye başvurmalısın aksi takdirde bu yorumlara maruz kalırsın baskısını uyguluyor.

Sen En Çok Senken Güzelsin

Fakat bu durumun yanında yaratılan bu güzellik algısına karşı çıkanlar da var. Tepkilerini ortaya koyup, insanların dayatılan güzellik ve estetik görünüşe artık dur demenin zamanı geldiği düşüncesindeler. Bu konu ile ilgili; YouTube'da makyaj kanalı olan Em Ford’un güzellik algısına uymayan biri olması ve bunu üstüne içerik üretmesi oldukça dikkat çekti. Instagram hesabında paylaştığı fotoğrafların altına gelen ağır ve dış görünüşüne ilişkin eleştiriler almış. YouTube kanalında makyaj yapıp sivilcelerini kapattığında ise ‘çirkinliğini kapatmamış’ gibi yorumlar yapılmış. 

Bu yorumların üstüne Em, You Look Disgusting -İĞRENÇ GÖRÜNÜYORSUN başlığıyla bir video çekerek insanlara sosyal medyada güzellik algısının nasıl dayatıldığını ve etkilerini gösterdi. İnsanlar bu videoya iyi ve olumlu yorumlar yaptı. Kendi gibi düşünen ve güzellik algısına katılmayan insanları görünce çalışmalarını devam ettirdi ve bu algıyı değiştirmeye yönelik videolar da çekti. REDEFINE PRETTY - GÜZELLİĞİ YENİDEN TANIMLA videosunu örnek verebilirim. Hâlen sosyal medyada yaratılan bu algıyı sorgulatacak nitelikte videolar yüklemeye devam ediyor.

Açtığı #YOULOOKDISGUSTING hashtagi ile sosyal medya platformlarında, dayatılan güzellik algısının kırılması yönünde insanlar birbirlerini destekleyici yazılar ve fotoğraflar paylaşabiliyorlar.

Em Ford, tüm bu modellerin, güzel-çirkin kavramlarının insanları yanlış yönlendirdiğine, nasıl görünürseniz görünün güzel olduğunuza dikkat çekiyor ve ekliyor; "Sen güzelsin. Kimsenin aksini söylemesine izin verme. Kendinin bile."

Yazar: ÖZLEM ALPAGUT

Güzellik Nedir?, Güzellik beğeni ile ilgilidir ve herkeste farklıdır Felsefi bir tartışma konusu, Bazı kültürlerde şişman olan kişiler güzel sayılırken, bazı kültürlerde sıska olanlar güzel sayılır, Sosyal Medya ve Güzellik Algısı, Sosyal medya, insanlarda ortak bir güzellik algısı yaratmaktadır, 2017'de Google sıralamalarında en çok aranan estetik işlemler burun estetiği ve botox işlemleri oldu, Sosyal Medya ve Eleştiri, Sosyal medya dayatılan güzellik kalıplarına uymayanları ağır eleştirilere maruz bırakır, Estetik yaptırmamış ve doğal görünümüyle paylaşım yapan kişilere 'çirkinsin, burnun yamuk' gibi eleştiriler yapılıyor, Güzellik Algısına Karşı çıkanlar, Bazı kişiler ve organizasyonlar dayatılan güzellik algısına karşı çıkmaktadır, Makyaj kanalı olan Em Ford, güzellik algısına uymayan biri olarak dikkat çekiyor ve sosyal medyada bu konuda içerik üretiyor, Kendini Kabul Etmek, Başkalarının eleştirilerine rağmen kendini olduğun gibi kabul etmek önemlidir, Em Ford, 'You Look Disgusting' videoları ve '#YOULOOKDISGUSTING' hashtagi ile bu mesajı vermektedir, Sosyal Medya ve Estetik Sektörü, Sosyal medyanın güzellik algısı estetik ve makyaj sektörünün gelişmesine yardımcı olmaktadır, Kişiler sosyal medyada gördükleri 'güzellik modellerini' benimseyerek kendilerini değiştirmek ve estetik işlemlere başvurmak istiyor, Kültürel Güzellik Algıları, Güzellik algısı kültürden kültüre değişir ve tarihsel olarak da evrilmiştir, Eskiden güzellik algısı farklıydı ve kişiye, kültüre göre değişiyordu, Güzellik Algısının Dayanılmaz Baskısı, Sosyal medya, belirli bir görünüşte olmayanları 'kendinizi değiştirin' baskısı altında bırakır, Gucci markasının mankenleri sosyal medyanın güzellik algısına uygun olmayan bir görüntüye sahip, İnsan Fiziksel Görünüşünün Değiştirilmesi, Birçok insan sosyal medyanın güzellik algısını kabul ederek fiziksel görünüşlerini değiştirmeyi seçiyor, Sosyal medyanın estetik ve makyaj yoluyla 'yeni bir ben' yaratma dürtüsü, Güzellik Algısının Değiştirilmesi, Bazı insanlar ve organizasyonlar sosyal medya üzerindeki güzellik algısını değiştirmeye çalışıyor, Em Ford, güzellik algısının nasıl değiştirilebileceğini göstermek için 'Redefine Pretty' videosunu çekti
sosyal medya uzmanlığı sosyal medya facebook twitter Instagram
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kızıl saçlı, sakallı ve beyaz gömlekli bir adam başparmağını kaldırıyor. Yüzü görüntünün odak noktasıdır, arka planda bulanık bir bilezik vardır. Sağında beyaz zemin üzerinde siyah bir yazı ve üstünde içinde beyaz bir tik olan yeşil bir daire var. Adamın geniş bir gülümsemesi var ve yaptığı işten çok memnun görünüyor. Sanki neşesini vurgulamak istercesine etrafı güneşli bir atmosferle çevrili. Gözleri kapalı ve başparmağıyla onay ve pozitiflik ifade eden bir işaret yapıyor. Coşkusu bulaşıcı ve bu resme bakarken iyimserlik hissetmemek mümkün değil.
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
1287524
Bu görsel dijital pazarlama alanında bir online kursu tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir adam çerçevenin ortasında parmağıyla işaret ediyor. Beyaz gömleği ve sarı arka planı parlak ve canlı bir kontrast oluşturuyor. Arka planda ayrıca bir bileziğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebiliyoruz. Bu görsel, dijital pazarlama kursunun ideal bir temsili olup, ön planda materyalin önemini gösteren bir erkek yer almaktadır. Renklerin, nesnelerin ve yüz ifadelerinin birleşimi, görsele dijital pazarlama için bir coşku ve heyecan hissi veriyor. Bu görsel, dijital pazarlamanın getirebileceği bilgi ve heyecanın mükemmel bir temsili.
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
775519
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu görüntü, Facebook ve Instagram Reklamcılığının temellerini öğreten çevrimiçi bir kursa aittir. Etkili reklamlar ve hedefli kampanyalar oluşturma hakkında ayrıntılı bilgiler içeren slaytlar içeren bir bilgisayar ekranının yakın çekimidir. Kurs, kullanıcıların platformların nüanslarını anlamalarına ve erişimlerini en üst düzeye çıkarmak için stratejiler oluşturmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Reklam hesaplarının oluşturulması, kampanyaların oluşturulması ve sonuçların ölçülmesi gibi konular da ele alınıyor. Bu bilgilerle kullanıcılar daha etkili kampanyalar oluşturabilir ve istedikleri hedeflere ulaşabilirler. Eğitim, kullanıcıların sosyal medya reklamcılığı dünyasında başarılı olmalarına yardımcı olacak araçları ve bilgileri sağlamaktadır.
Kalın, koyu renk sakallı, orta yaşlı bir adam krem rengi bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve siyah bir gömlek giyiyor. Sakalları düzgünce kesilmiş ve göğsüne doğru uzanıyor. Gözleri doğrudan kameraya bakıyor ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Başı hafifçe yana eğiktir ve saçları düzgünce taranmıştır. Ellerini iki yanına koymuş bir şekilde ayakta durmaktadır.Burak Ertan
1245464