AnasayfaBlogSosyal Destek Nedir?
Nedir?

Sosyal Destek Nedir?

07 Ocak 2021
Bir grup insan sevgi dolu bir şekilde kucaklaşıyor. Ortada ikisi birbirini kucaklayan altı kişi var. Kırmızı ve siyah ekose gömlekli bir kadın kollarını diğer kişiye sararken, sağ tarafta bir erkek ve kadın birbirlerine bakıyor. Sol tarafta bir kişi battaniye tutuyor. Hepsi gülümsüyor ve ortadaki ikisinin yüzleri birbirine yakın. Arka planda başka bir kişinin başının arkası görülüyor. Bu neşe ve birliktelik anında herkes mutlu ve memnun görünüyor.
Sosyal Destek Nedir?Sosyal Destek TürleriSosyal Desteğin Faydaları
Bireyin zor durumda olduğu veya başa çıkamadığı bir stres halinde çevresindeki insanların ona yardımcı olması anlamına gelir.Duygusal Destek, Bilgi Desteği ve Somut Destek olmak üzere üçe ayrılır.Bireye stresle baş etme, başa çıkma kaynağı sağlar. Yalnız olmadığını ve sevildiğini hissettirir.
Bireylerin zor zamanlarında ihtiyaç duydukları yardımın genel adıdır.Örneğin, ağlayan bir kişiye sarılmak duygusal destek olabilirken, bir kişiye tavsiye vermek bilgi desteği olabilir.Bireyin stresli durumları daha etkili bir şekilde yönetmesine yardımcı olur.
Bireyin hayatının zor aşamalarında ihtiyaç duyduğu yardım ve destektir.Para yardımı yapmak veya birini bir yerlere bırakmak somut destek vermek anlamına gelir.Fiziksel ve psikolojik sağlığı olumlu etkiler. Baş etme yeteneklerini artırır. Kendini sevilen ve değerli bir birey olarak hissetmesini sağlar.
Bireyin çevresi tarafından, yaşadığı zorluklar ve stresler karşısında destek ve yardım görmesi durumudur.Örneğin bir kişiye iş bulmak gibi somut yardımlar veya onu dinleyip anlamaya çalışmak duygusal destek olabilir.Bireyin stresle de daha kolay başa çıkmasını sağlar. Psikolojik durumunda olumlu etkiler yaratır.
Bireyin yaşadığı olumsuz durum ve zorluklar karşısında çevresinden aldığı yardım ve desteğe verilen isimdir.Duygusal, somut ve bilgi desteği var. Bireye verilen her tür yardım sosyal desteğin bir parçası olabilir. Bireyin yaşadığı stresin etkilerini hafifletir, psikolojik sağlığını iyileştirir.
Bireyin zor zamanlarında çevresinden gördüğü yardım ve desteğin genel adıdır.Bir kişiye maddi yardım sağlamak, onu bir yerlere götürmek, onu dinlemek ve tavsiye vermek, farklı türlerde sosyal destek olabilir.Bireyin daha güçlü, daha dirençli ve daha mutlu hissetmesini sağlar. Yalnız olmadığını hissettirir.
Bireyin stresle baş edebilmesi veya çözemeyeceği bir durumla başa çıkmak için başvurduğu yardım biçimi.Paraya ihtiyacı olan bir kişiye para vermek veya iş bulmaya yardım etmek somut destektir. Birine sarılmak duygusal destek olabilir.Bireyin başa çıkma yeteneklerini artırır ve yaşadığı olumsuz durumların etkisini hafifletir.
Bireyin karşılaştığı zorluklarla başa çıkmak için çevresinden alabileceği her türlü yardıma sosyal destek denir.Bir kişiye problemi hakkında tavsiye vermek bilgi desteği olabilir. Ona sarılmak veya bir onu dinlemek duygusal destek olabilir.Bireyin yaşadığı stresi hafifletir ve baş etme yeteneklerini geliştirir.
Bireyin hayatındaki stresli durumlarla baş edebilmesi için alacağı yardım ve desteklerin genel adı.Duygusal, somut ve bilgi desteği bireyin ihtiyaçlarını karşılar. Bireye sevildiğini, değer görüğünü ve yalnız olmadığını hissettirir. Kendisini daha güçlü ve dirençli hissetmesini sağlar.
Bireyin zorluklar karşısında başkalarından yardım veya destek alması.Bir kişiye iş bulmaya yardımcı olmak veya onu bir yerlere bırakmak somut destek olabilir. Birine tavsiye vermek bilgi desteği olabilir.Bireye psikolojik ve fiziksel sağlık faydaları sağlar ve stresli durumlarla daha iyi baş etmesine yardımcı olur.

İnsanın sosyal bir varlık olduğunu özellikle pandemi sürecinde hepimiz farkına vardık. Bir başkası olmadan yaşamanın, diğerleriyle etkileşim içinde olmamanın ne kadar zor olduğunu gördük. İşte bu durum aklımıza sosyal destek kavramını getiriyor. Tanımıyla ilgili birçok farklı görüş olsa da en genel anlamıyla; bireyin zor durumda olduğu veya başa çıkamadığı bir stres halinde çevresindeki insanların ona yardımcı olması diyebiliriz.

Sosyal Destek Türleri

Sosyal destek denilince zihnimizde genelde aile ve arkadaşlarımızın yanımızda olması canlanır. Peki yanımızda olmalarından kastımız nedir? Sosyal destek birçok farklı şekilde olabilir. Örneğin ağladığını gördüğünüz bir yakınınıza sarılmak, duygusal destek dediğimiz sosyal desteğin bir türüdür.

Kuzeninize ihtiyacı olduğu durumda para vermek, partnerinizi acil yetişmesi gereken bir toplantıya bırakmak ya da hafta sonu iş için yaşadığınız şehre gelen arkadaşınızı evinizde misafir etmek ise somut desteğe örnek verilebilir. Kafası karışık olan yakınınıza tavsiye vermek, kişisel geri bildirimlerde bulunmak da sosyal destek içerisinde yer alır ve bilgi desteği denilen türüne girer.

Her sosyal destek türü her olayda aynı şekilde etkili değildir. İşini kaybeden bir yakınınıza sarılmak yerine ona yeni iş bulması için yardımcı olmak daha iyi gelebilir. Ya da yaşadıklarını anlatmaya ihtiyaç duyan birine maddi yardımda bulunmaktansa, onu dinlemek ve anlamaya çalışmak daha iyi gelecektir. Bu yüzden asıl önemli olan nokta, bireyin o anda ihtiyaç duyduğu sosyal desteği verebilmektir. Eğer bireyin ihtiyacı olan destek yerine farklı bir destek sunulursa, bu iyi niyet ters teperek olumsuz sonuçlanabilir.

Sosyal Destek Ne İşe Yarar?

Aslında sosyal destek, bizler için bir başa çıkma kaynağıdır. Bize önemsendiğimizi, sevildiğimizi, saygı duyulduğumuzu ve diğerlerine bağlı olduğumuzu hissettirir. Bu hisler de bizim zorluklar karşısında ayakta kalmamıza yardımcı olur. Diğer insanların varlığı bile bize yalnız olmadığımızı düşündürerek psikolojik sağlığımızı olumlu etkiler.

Ayrıca birçok çalışma sosyal desteğin stresle de baş etmede oldukça ilişkili olduğunu gösteriyor. Daha açık bir şekilde ifade edecek olursak sosyal destek, başımıza gelen olası stres durumlarından daha az etkilenmemizi sağlar.

Sosyal Desteğin Biyolojik Yönü

Sosyal desteğin biyolojik yönünü bir örnekle açıklamamız daha anlaşılır olacaktır. Hamile bir kadın düşünelim. Kadın doğum sırasında acı çekerken eşinin elini tutması ona iyi gelir ve ağrıyı daha az hissetmesini sağlar. Çünkü temas etmek, beyindeki ağrıyla ilgili hormonları salgılayarak acı içindeki kişinin durumunu hafifletir. Temas etmenin en güzel hallerinden biri olan sarılmak da ağrıyı hafifletmenin yanı sıra stresi ve kaygıyı azaltarak bize yardımcı olur.

Sosyal Destekçilerimiz Kimlerdir?

Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişir. Çünkü herkesin çevresi farklıdır ve destek alacağı kişiler veya gruplar bireyden bireye değişim gösterir. Kimisi en büyük desteği ailesinden görürken, kimisi de arkadaşlarından görür. Bazen ikisi de olmaz ve ihtiyacını dini örgütlerden sağlar. Bir gruba ait hissetmek, insana yalnız olmadığını gösterir.

Bu yüzden çeşitli sosyal gruplardan dahi ihtiyacını giderebilir. Kimi zaman da belli bir ücret karşılığında olur. Psikoloğa gidip bireysel veya grup terapisi seanslarına katılmanın da birey için ne kadar etkili bir sosyal destek kaynağı olduğu birçok çalışmada kanıtlanmıştır.

Tüm bu bilgilerden yola çıkarak sosyal desteğin hem psikolojik hem de fiziksel sağlığımız için ciddi anlamda koruyucu bir etmen olduğunu söyleyebiliriz. O halde ihtiyaç duyduğunuzda size gelen destekleri geri çevirmeyin, destek alın ve verin!

Yazar: Miray Yılmaz

Bireyin zor durumda olduğu veya başa çıkamadığı bir stres halinde çevresindeki insanların ona yardımcı olması anlamına gelir, Duygusal Destek, Bilgi Desteği ve Somut Destek olmak üzere üçe ayrılır, Bireye stresle baş etme, başa çıkma kaynağı sağlar Yalnız olmadığını ve sevildiğini hissettirir, Bireylerin zor zamanlarında ihtiyaç duydukları yardımın genel adıdır, Örneğin, ağlayan bir kişiye sarılmak duygusal destek olabilirken, bir kişiye tavsiye vermek bilgi desteği olabilir, Bireyin stresli durumları daha etkili bir şekilde yönetmesine yardımcı olur, Bireyin hayatının zor aşamalarında ihtiyaç duyduğu yardım ve destektir, Para yardımı yapmak veya birini bir yerlere bırakmak somut destek vermek anlamına gelir, Fiziksel ve psikolojik sağlığı olumlu etkiler Baş etme yeteneklerini artırır Kendini sevilen ve değerli bir birey olarak hissetmesini sağlar, Bireyin çevresi tarafından, yaşadığı zorluklar ve stresler karşısında destek ve yardım görmesi durumudur, Örneğin bir kişiye iş bulmak gibi somut yardımlar veya onu dinleyip anlamaya çalışmak duygusal destek olabilir, Bireyin stresle de daha kolay başa çıkmasını sağlar Psikolojik durumunda olumlu etkiler yaratır, Bireyin yaşadığı olumsuz durum ve zorluklar karşısında çevresinden aldığı yardım ve desteğe verilen isimdir, Duygusal, somut ve bilgi desteği var Bireye verilen her tür yardım sosyal desteğin bir parçası olabilir , Bireyin yaşadığı stresin etkilerini hafifletir, psikolojik sağlığını iyileştirir, Bireyin zor zamanlarında çevresinden gördüğü yardım ve desteğin genel adıdır, Bir kişiye maddi yardım sağlamak, onu bir yerlere götürmek, onu dinlemek ve tavsiye vermek, farklı türlerde sosyal destek olabilir, Bireyin daha güçlü, daha dirençli ve daha mutlu hissetmesini sağlar Yalnız olmadığını hissettirir, Bireyin stresle baş edebilmesi veya çözemeyeceği bir durumla başa çıkmak için başvurduğu yardım biçimi, Paraya ihtiyacı olan bir kişiye para vermek veya iş bulmaya yardım etmek somut destektir Birine sarılmak duygusal destek olabilir, Bireyin başa çıkma yeteneklerini artırır ve yaşadığı olumsuz durumların etkisini hafifletir, Bireyin karşılaştığı zorluklarla başa çıkmak için çevresinden alabileceği her türlü yardıma sosyal destek denir, Bir kişiye problemi hakkında tavsiye vermek bilgi desteği olabilir Ona sarılmak veya bir onu dinlemek duygusal destek olabilir, Bireyin yaşadığı stresi hafifletir ve baş etme yeteneklerini geliştirir, Bireyin hayatındaki stresli durumlarla baş edebilmesi için alacağı yardım ve desteklerin genel adı, Duygusal, somut ve bilgi desteği bireyin ihtiyaçlarını karşılar , Bireye sevildiğini, değer görüğünü ve yalnız olmadığını hissettirir Kendisini daha güçlü ve dirençli hissetmesini sağlar, Bireyin zorluklar karşısında başkalarından yardım veya destek alması, Bir kişiye iş bulmaya yardımcı olmak veya onu bir yerlere bırakmak somut destek olabilir Birine tavsiye vermek bilgi desteği olabilir, Bireye psikolojik ve fiziksel sağlık faydaları sağlar ve stresli durumlarla daha iyi baş etmesine yardımcı olur
sosyal destek sosyal destek nedir sosyal destek neden önemlidir birey toplum
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.