AnasayfaBlogSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü (MYO)
Bölümler

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü (MYO)

04 Aralık 2020
Dünya gezegeninin bir karikatürü gösterilir ve etrafında beyaz ve siyah bir uçak uçmaktadır. Uçağın siyah metinli bir logosu vardır ve beyaz bulutlu yeşil bir arka plan üzerinde uçmaktadır. Gökyüzü, ilave bir beyaz bulutla birlikte parlak mavidir. Dünya, kıtaların mavinin çeşitli tonlarında gösterildiği küresel bir formda gösterilmiştir. Uçak uçuşun ortasında, hareket ve faaliyet hissi veriyor. Kanatları ve kuyruğu görünür durumdadır ve yan tarafındaki harfler beyaz ve siyahtır.
Bölüm/ProgramAçıklamaİş İmkânları
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü2 yıllık eğitim süresi ile TYT puanı ile öğrenci kabul eden bir programdır.Havayolu şirketlerinde, turizm ve kargo işletmelerinde çalışma imkânları sunar.
Havacılık YönetimiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır.Havayolu şirketlerinin yönetim ve organizasyon pozisyonlarında çalışma imkânı sunar.
Lojistik YönetimiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır.Lojistik ve tedarik zinciri yönetimine dayalı sektörlerde çalışma fırsatı sunar.
İşletmeSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır.Çeşitli sektörlerde orta ve üst düzey yöneticilik imkânları sunar.
Seyahat İşletmeciliğiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır.Turizm sektöründe iş imkânları sunar.
Seyahat İşletmeciliği ve Turizm RehberliğiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır.Turizm sektöründe iş imkânları sunar.
Teknoloji ve Bilgi YönetimiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır.Bilgi teknolojileri ve teknoloji yönetimi alanlarında çalışma fırsatı sunar.
Turizm İşletmeciliğiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır.Turizm sektöründe iş imkânları sunar.
Turizm RehberliğiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır.Turizm sektöründe rehberlik pozisyonlarında iş imkânı sunar.
Uluslararası İşletme YönetimiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır.Çok uluslu şirketlerde yöneticilik pozisyonlarında çalışma imkânı sunar.

sivil havacılık, ülkemizde gelişen ve kendini yenileyen sektörler arasında yer almaktadır. özellikle son yıllarda sivil havacılığa yönelik ilgi ve merak da artmış ve netice olarak sektörün gelişimine katkı sağlayan insan sayısı da çoğalmış durumdadır. sivil Havacılık Sektörü, tek bir alandan oluşmayan, geniş bir sektör dinamiğini harekete geçiren bir alanlar bütünüdür. söz konusu alanlar; yolcu hizmetleri, havacılık işletmeciliği, insan kaynakları yönetimi, uçuş teknolojisi ve bilgisayar-enformasyon teknolojileridir.

Bu alanlar, sektöre can veren niteliklere sahip olarak sivil hava işletmeciliğinin de göz bebeği durumundadırlar. Peki tüm bu alanlar ve havacılık sektörü, nitelikli bir hizmet vermek için nereden personel kabul etmektedir? Geniş bir sektör elbette ki pek çok farklı niteliklere sahip çalışan arayacaktır. Aynı zamanda, sektörü tanıyan ve alan içi hizmet verecek eğitimli çalışan ihtiyacı da doğacaktır. İşte bu ihtiyaca yanıt veren ve alana nitelikli eleman yetiştiren eğitim programlarından biri, sivil hava ulaştırma işletmeciliğidir. 

2 yıllık eğitim veren bölüm, TYT puanı ile öğrenci almaktadır. Sivil hava ulaştırma işletmeciliği; işletmeden, ekonomiye geniş bir sektörel içeriğe sahip olarak eğitim sunmaktadır. Bölüm mezunları, sivil havacılık sektörünün ilgili birimlerinde çalışacak yetkinliğe ve bilgiye sahiplerdir. Kısacası havacılık programları arasında, tercih edilmeye uygun bölümlerden biri olan sivil hava ulaştırma işletmeciliği, farklı departmanlara açılan kapılarıyla, ilgili adayları sektöre kazandırmaktadır.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Sivil havacılık alanında çalışmak isteyenler için okunacak bölümlerden biri, sivil hava ulaştırma işletmeciliğidir. Sivil hava ulaştırma işletmeciliği, havacılığa dair farklı departmanlardan oluşan bir işletme bütünüdür. Aslında bölümü, işletmenin sivil havacılık sektörüne uyarlanmış hâli olarak düşünebiliriz. İşletme mantığına sahip havacılık şirketleri; yolcu, çalışan, tedarikçi, iş ortakları ve dağıtım olarak ayrılan kollara sahiptir. Her bir departmanın işlerlik kazanması için nitelikli ve uzman personellere ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaca yanıt verebilmek adına da sivil hava ulaştırma işletmeciliği bölüm mezunları yetiştirilmektedir. 

Bölüm, 2 yıllık eğitimde; ilgili havacılık işletmesinin yapması gereken yönetim işlevlerini öğretmektedir. Verilen eğitim neticesinde mezunlar; havayolu yönetimi, pazarlama ilkeleri, finansal yönetim, harekat-performans, lojistik yönetimi ve yolcu hizmetleri hakkında geniş bilgi ve uygulamalara vâkıf olurlar. 

Sivil hava ulaştırma işletmeciliği bölümü, ilgili bazı bölümlere de DGS ile geçiş hakkı sunmaktadır. Geçilebilen ilgili lisans bölümleri şunlardır:

Bölüm ve havacılık sektörü, uluslararası bir nitelik barındırdığı için mesleki yeterliliğinizi kanıtlamak adına İngilizce öğrenmeniz gerekir. Bölüm, popüler havacılık programlarından biri olmasına rağmen her meslekte olduğu gibi alanın zorlu tarafları da vardır. Uzun çalışma saatleri, verilen ücretin emeği karşılayamaması gibi sıkıntılar, bölümü tercih etmek isteyenleri düşündürebilir. Bununla birlikte, havacılık- ulaştırma sektörü geniş iş dağılımına sahip alanların da başında gelmektedir. 

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği İş İmkânları Nelerdir?

Sivil hava ulaştırma işletmeciliği bölüm mezunları, havayolu şirketlerinde istihdam edilirler. Bölüm mezunları, sivil havacılığa yönelik havayolu şirketlerinde, turizm ve kargo işletmelerinde çalışabilmektedirler. Mezunların başlıca çalışma alanları şunlardır: yolcu hizmetleri, havayolu kargo, ramp hizmetleri, insan kaynakları, kontuar birimi, (uçuş bilgi-kontrol birimi) ve hârekat departmanı. Çalışma alanlarında edinilen görevler neticesinde; operasyon şefi, memuru, kargo şefi, memuru, ramp şefi ve memuru unvanları kazanılmaktadır. 

Sivil hava ulaştırma işletmeciliği bölümü, host-hostes özellikli bir bölüm değildir. Yani, bölümü bitirerek host veya hostes olamazsınız. Kabinde görev almak ve bu mesleği yerine getirmek için sivil havacılık kabin hizmetleri bölümünü bitirmeniz gerekiyor.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Mezunu Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları, havayolu işletmesine işlerlik kazandıracak yönetim, organizasyon ve hizmet seçeneklerini harekete geçirirler. Yolcu, ramp ve kargo hizmetlerinde çalışan personeller, ilgili departman için gerekli görevleri yerine getirirler. Yolcu hizmetlerinde; uçuş kontrol işlemleri, yolcu ağırlama, bagaj ve taşıma işlemleri gibi görevler vardır. Kargo hizmetlerinde ise ilgili kargoların yüklemeleri, mali analiz ve sayım gibi işlemler vardır. 

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Dersleri Nelerdir?

Sivil hava ulaştırma işletmeciliği bölümü, havacılık işlemlerine yönelik teorik ve uygulamalı eğitim vermektedir. Bölüm dersleri; departmanların yaptığı işlem ve işlere yönelik uygulamalı içeriklere sahiptir. Ayrıca bölümde zorunlu staj dersi de vardır. Havayolu şirketlerinde staj imkânını yakalayan öğrenciler, ilgili departmanlar hakkında bilgi alır ve deneyim elde ederler. 

Ön lisans bir bölüm olarak sivil hava ulaştırma işletmeciliği bölümünü bitirmek için 120 AKTS değerine ulaşmak gerekir. Öğrenciler eğitim boyunca; pazarlama, insan kaynakları, muhasebe, ekonomi ve havacılık yönetimi gibi dersler alırlar. Bölümün genel olarak zorunlu ve seçmeli dersleri de aşağıdaki gibidir:

  • İşletmeye Giriş

  • Mikroekonomiye Giriş

  • Sivil Havacılığa Giriş

  • Lojistik ve Hava Kargo

  • Hukuk

  • Makroekonomiye Giriş

  • İngilizce

  • Emniyet Yönetim Sistemi

  • Havayolu Yönetimi

  • İnsan Kaynakları Yönetimi

  • Mesleki İngilizce

  • Meteoroloji

  • Mali Rapor Analizi

  • Havaalanı Faaliyetleri ve Donanımı

  • Hava Trafik Kuralları ve Yönetimi

  • Havacılık Hukuku

  • Yolcu Hizmetleri

  • Ramp Hizmetleri

  • Matematik

  • Pazarlama

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Taban Puanları ve Sıralama

Bölüm, yalnızca TYT ile öğrenci alımı yapmaktadır. Devlet ve özel üniversitelerde yer alan bölüm; burslu, yarı yarıya burs, ikinci öğretim ve açıköğretim seçenekleri ile karşımıza çıkmaktadır. Bölümün, ikinci öğretim seçeneği özel üniversitelerde de bulunmakta ve İÖ eğitimi daha yüksek sıralama ile öğrenci alabilmektedir. Bölümün en yüksek taban puanına ve sıralamasına sahip üniversitesi de ikinci öğretim eğitimi vermektedir. 

2019 yılında Sivil hava ulaştırma işletmeciliği bölümünün en yüksek taban puanı, 341,47210'dur. En yüksek taban puana sahip devlet üniversitesi ise Ege Üniversitesidir. (283,98705) Taban puan ve sıralama açısından en yüksek değerlere sahip ilk 5 üniversitesi ise şunlardır:

ÜniversiteBölümSıralama
İstanbul Aydın ÜniversitesiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (İÖ Burslu)216.754
Türk Hava Kurumu ÜniversitesiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Burslu)361.687
İstanbul Aydın ÜniversitesiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Burslu)364.643
İzmir Ekonomi ÜniversitesiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Burslu)366.179
Türk Hava Kurumu ÜniversitesiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (İÖ Burslu)390.055
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü, 2 yıllık eğitim süresi ile TYT puanı ile öğrenci kabul eden bir programdır, Havayolu şirketlerinde, turizm ve kargo işletmelerinde çalışma imkânları sunar, Havacılık Yönetimi, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır, Havayolu şirketlerinin yönetim ve organizasyon pozisyonlarında çalışma imkânı sunar, Lojistik Yönetimi, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır, Lojistik ve tedarik zinciri yönetimine dayalı sektörlerde çalışma fırsatı sunar, İşletme, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır, Çeşitli sektörlerde orta ve üst düzey yöneticilik imkânları sunar, Seyahat İşletmeciliği, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır, Turizm sektöründe iş imkânları sunar, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır, Turizm sektöründe iş imkânları sunar, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır, Bilgi teknolojileri ve teknoloji yönetimi alanlarında çalışma fırsatı sunar, Turizm İşletmeciliği, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır, Turizm sektöründe iş imkânları sunar, Turizm Rehberliği, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır, Turizm sektöründe rehberlik pozisyonlarında iş imkânı sunar, Uluslararası İşletme Yönetimi, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü'nden DGS ile geçiş yapılabilecek bir lisans programıdır, Çok uluslu şirketlerde yöneticilik pozisyonlarında çalışma imkânı sunar
 sivil hava ulaştırma işletmeciliği bölümü sivil hava ulaştırma işletmeciliği sivil hava ulaştırma işletmeciliği bölüm mezunları havacılık programları sivil havacılık 
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.