AnasayfaBlogSanat Yönetmeni Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Meslekler

Sanat Yönetmeni Hakkında Bilmeniz Gerekenler

20 Eylül 2021
Bir erkek ve kadın birbirine yakın durmakta ve el ele tutuşmaktadır. Adam sakallı, gözlüklü ve beyaz gömlekli. Kadın ise gözlük ve kolye takıyor. İkisi de doğrudan kameraya bakıyor ve gülümsüyor. Adamın sakalı yakın plandadır ve ayrıntılıdır, kadının gözleri yakın plandadır ve burnu ve gözlükleri görülebilir. Çiftin yüzleri parlak, güneşli bir arka planla çevrelenmiştir. Adamın kolu kadının beline dolanmış, elleri ise sıkıca birbirine dolanmış. Bir neşe ve bağlantı anı içinde görünüyorlar.
Sanat Yönetmenliği ÖzellikleriGerekli NiteliklerDikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kreatif departmanın en yetkili kişisiYaratıcılık, Geniş Sektör BilgisiDinamik ve geniş sorumluluklar barındıran bir meslek
Reklamcılık ve iletişim alanında deneyimTasarım ve Sanat Bilgisi, İleri Seviye İngilizceUluslararası koşullar altında da çalışabilecek nitelikler
Liderlik ve ekip yönetmeYöneticilik Deneyimi, Ekip İçi Çalışmaya AşinalıkEkip çalışmasının önemi ve ekibi yönlendirme yeteneği
Geleneksel ve dijital reklamcılık alanında işler yönetmekDijital Pazarlama ve Sosyal Medya Alanını Takip EtmekDijital reklamcılık trendlerini takip etmek ve bu alanda portfolyo sahibi olmak
Kurumsal kimlik çalışmalarıKurumsal Kimlik Çalışmaları Hakkında Bilgi Sahibi OlmakKurumsal kimlik ve marka bilincinin önemi
Adobe Programlarına AşinalıkPremier Pro, Photoshop, Illustrator programlarına hakim olmakTasarım programlarını iyi düzeyde kullanabilme yeteneği
Portfolyo oluşturmaÇeşitli ve kaliteli bir portfolyoReklam ajanslarına portfolyo sunumu
İletişim ve iletişim odaklı yetkinliklerİyi seviyede sözlü ve yazılı İletişim Becerileriİletişim becerilerinin önemi
Yaratıcı işlerde çalışmış olmakYaratıcılık yeteneği ve bu alanda deneyimYaratıcılığın ve yenilikçi düşüncenin önemi
Reklamcılık ve tasarım sektörünün takip edilmesiSektör Bilgisi ve Güncel Trendlere HakimiyetSektördeki gelişmeleri ve yenilikleri takip etmek

Sanat yönetmeni, art director ya da kreatif direktör... Reklamcılık sektörünün olmazsa olmaz pozisyonlarından biri olan sanat yönetmenliği, kreatif departmanın en yetkili kişisidir. Sanat yönetmenliği, reklamcılık alanının en çok hedeflenen iş pozisyonlarından biridir. Bunun yanında en çok çekinilen reklamcılık iş pozisyonlarından da biri.

Nedeni ise basit. Sanat yönetmenliği, geniş sorumluluklara sahip bir meslek. Ayrıca reklamcılık gibi oldukça dinamik de bir meslektir. Peki bütün bu durumlara rağmen reklamcılık alanında yükselmek isteyen yaratıcı beyinlere ne önerebiliriz? Yazı içeriğimizde, sanat yönetmenliği için hangi niteliklere ve eğitime ihtiyacınız olacağından bahsedeceğiz. 

Yaratıcılık Odaklı Meslek: Sanat Yönetmeni

Yaratıcılık, reklamcılık sektörünün en belirgin özelliklerden biridir. Az ya da çok reklamcılık alanında yaratıcı işlerin olması istenir. Reklamcılık tamamen bir ekip işi olduğu için ekibin yaratıcılık ile ilgili fikir ve bilgi sahibi olması önemsenir. Sanat yönetmenine gelecek olursak ekibi yaratıcılıkla ve ilgili alanla ilişkili yol gösterici bir pozisyonda yer alır.

Yani reklamcılık sektöründe görev alan sanat yönetmeni, ekibe liderlik edecek bilgiye ve fikre sahiptir. Her ne kadar junior art direktör alımları olsa da reklamcılık veya iletişim alanında pişmek, sanat yönetmeninin en belirgin niteliklerinden biridir. Peki gözde bir meslek olarak görülen sanat yönetmenliği tam olarak nasıl tanımlayabiliriz?

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi

sanat yönetmeni, bilgisini fikre dönüştürür ve bilgisini fikre dönüştürmeye hazır olan bir kreatif ekibi yönetir. reklam tasarımından ve ajansın kreatif işlerinden sorumlu olarak ekibi tasarım konusunda yönlendirir. i̇şin içinde biri olarak reklamcılık ve tasarım alanının güncel bilgilerini takip eder, yaratıcı işler için gerekli olan beyin fırtınası yöntemini kullanarak ekibin potansiyeline uygun çalışma brieflerini oluşturur.

Sanat yönetmeni, geniş ve yeniliklere açık bakış açısıyla fikirler üretir ve ekibin çözüm odaklı çalışmalar üretmesine zemin hazırlar. 

Sanat yönetmeni hem geleneksel hem de dijital reklamcılık alanına işler yetiştirir. Sanat yönetmeni, genellikle grafik tasarım, halkla ilişkiler ve görsel tasarım alanında tecrübe edinerek sanat yönetmenliğine gelir. Art direktör yalnızca ulusal işlerle uğraşmayabilir. Uluslararası reklam ajanslarında çalışan art direktörler, ne kadar çok uluslararası iş yaparlarsa o kadar yurt dışında iş bulabilirler.

Aslında yurt dışından teklif almak için geniş bir iletişim ağı gereklidir ve iletişim ağı da yapacağınız işlerin çeşitliliğine bağlıdır. Kısacası sanat yönetmenliği; oldukça geniş alanlara temas eden ve kendinizi göstermenize bağlı olarak da yurt dışına açabileceğiniz bir meslektir. Bundan dolayı Görsel-Güzel Sanatlar ve İletişim Fakültelerinde okuyorsanız tasarım programlarıyla beraber İngilizce dil yetkinliğinizi de geliştirmeye çabalayın. 

Sanat Yönetmenliği İçin Gereken Nitelikler

Öncelikle iletişim sektöründe yer alan reklamcılık, pek tabii iletişim ve iletişim odaklı yetkinlikler ister. Özellikle sanat yönetmeni, işin iletişim ve kreatif boyutunu yönettiği için iletişim becerileri bu meslek için olmazsa olmaz diyebiliriz. Mesleğin önemli ve belirgin niteliklerinden biri ise sektör deneyimidir.

Bilindiği üzere reklamcılık sektöründe stajyer, junior ve senior iş pozisyonları vardır. Sanat yönetmeni görevine getirebilen birinin, daha önce senior olarak sektörde deneyim kazanması gerekir. Günümüzün reklamcılık anlayışında daha çok dijital çalışmalar ön plandadır ve sanat yönetmeninin de dijital reklamcılık alanında portfolyo sahibi olması önemsenir.

Aynı zamanda pek çok ulusal reklam ajansı, İngilizce şartını da önceden ilanda belirtir. Genel olarak ise bir sanat yönetmeninden istenen ve beklenen nitelikler şunlardır:

  • Adobe Programlarına Aşinalık (Özellikle Premier Pro, Photoshop, Illustrator)

  • Tasarım ve Sanat Bilgisi

  • Reklamcılık ve Tasarım Sektörünün Takip Etme

  • Sözlü ve Yazılı İletişim Becerileri

  • Ekip İçi Çalışmaya Aşinalık

  • Ekibi Yönetecek Yöneticilik Deneyimi

  • Yaratıcı İşlerde Çalışmış Olmak

  • Kurumsal Kimlik Çalışmaları Hakkında Bilgi Sahibi Olmak

  • Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Alanını Takip Etmek

  • İyi Seviyede İngilizce Bilmek

Sanat yönetmeni arayan bir ajansın ilk dikkatini çekecek CV'den önce portfolyodur. Geniş ve çeşitli portfolyo sunumu, reklam ajanslarının en çok istediği yetkinlik ölçütüdür. Bundan dolayı Junior ya da Senior iş ilanlarına başvurmadan önce profesyonel ve tasarımı dikkat çekici bir portfolyo hazırlamaya çalışın.

Ayrıca başvuracağınız ajansın reklam ve tasarım işlerine de bakarak ajans benden ne isteyebilir ve ajans hangi işlere yoğunlaşıyor sorusunu yanıt alabilirsiniz. Şunu da unutmayın ki en zaman öne çıkmanıza yardımcı olan yetkinlikler, tasarım programlarını iyi düzeyde kullanabilmeniz olacaktır. 

Sanat Yönetmenliği İçin Hangi Bölümler Okunabilir?

Sanat yönetmenliği için mutlaka üniversite düzeyinde eğitim almak gerekiyor. Reklamcılık, medya, iletişim ve tasarım bilgisini içeren bölümler, sanat yönetmenliğine adım atabilmek için gerekli olan temeli sağlar. Aşağıda belirteceğimiz bazı bölümlerin  4 yıllık eğitimi dışında 2 yıllık ön lisans karşılıkları da vardır. 

Açıkçası sanat yönetmenliğini baştan itibaren hedefleyenler oldukça nadirdir. Sanat yönetmenliği, reklamcılık sektöründe piştikçe "ben bu işi yapabilirim" denilen bir meslektir. Dolayısıyla sanat yönetmeni olma hedefi reklamcılık alanındaki iş tecrübesine ve iyi bir reklamcı gözüne sahip olmayı gerektirir diyebiliriz.

Fakat reklamcılık ve tasarım odaklı bölümler okumak, sanat yönetmenliğine giden yolu açar. Reklamcılık sektöründeki tecrübeleriniz ve gözlemleriniz sonucunda da ajansın yeni art direktörü olarak görev alabilirsiniz. Ancak gelin ilk önce sanat yönetmenliğine giden yolda, hangi bölümlerin size büyük katkı sunacağına bir göz atalım. 

Söz konusu bölümleri okumak elbette yeterli değildir. Reklamcılık sektör deneyimi, ekip yönetimi, iletişim becerileri ve sektörün beklentileri, sanat yönetmeni olmanızı büyük ölçüde belirleyecektir. 

Junior Sanat Yönetmeni Kimdir?

Junior, ustanın yanında öğrenmeye hazır çıraktır. Henüz tecrübesi olmasa da işin nasıl yapılacağını bilir ve işin gerekli eğitimini de almış bulunur. Junior sanat yönetmeni iş ilanları, karşınıza çok nadiren çıkar.

Yayımlanan iş ilanlarında ise Güzel Sanatlar veya İletişim Fakültesinden mezun olma şartı aranır. Yaratıcı tasarımlar hazırlamaya açık, ekip içi çalışmaya yatkın ve kurumsal kimlik çalışmalarında görev alabilecek Jr. sanat yönetmeni aranır. Eğer reklamcılık sektöründe çalışmaya hazır ve tasarıma da ilgiliyseniz junior iş ilanlarını kaçırmamanızı öneririz. 

Sanat Yönetmeninin 1 Günü

Reklamcılık sektörü, sektörü pek tanımayanlar için eğlenceli ve rahat bir ortam sunuyormuş gibi görünebilir. Fakat reklamcılığın bazı gerçekleri can sıkıcı olabiliyor. Reklamcılık alanı, yoğun emek gerektirebiliyor ve müşteri briefleri ile ilgilenmek başlı başına bir iş yaratabiliyor.

Önce reklamcılık işinin bir yanının mutlaka iletişimden geçtiğini unutmayın. İletişim ile ilgili yetkinlikleri geliştirmek ve müşteri yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak, art direktörün sahip olması gereken en önemli niteliklerdendir.

Sanat yönetmeni; reklam çalışmaları ve kampanyaları için ekibi toplar ve işlerin genel konseptini aktarır. Ajansın vizyonu, müşterinin beklentisi ve kendi bakış açısının genişliğiyle ekibin yaratıcılıklarını besler.

Sanat yönetmeni, müşteri portföyünü genişletecek işlerde de rol alır. Genel olarak reklam tasarımı alanındaki bilgi ve fikirlerinden ekibin yaratıcılığını etkileyecek imza işleri önayak olur. 

Kreatif departmanın en yetkili kişisi, Yaratıcılık, Geniş Sektör Bilgisi, Dinamik ve geniş sorumluluklar barındıran bir meslek, Reklamcılık ve iletişim alanında deneyim, Tasarım ve Sanat Bilgisi, İleri Seviye İngilizce, Uluslararası koşullar altında da çalışabilecek nitelikler, Liderlik ve ekip yönetme, Yöneticilik Deneyimi, Ekip İçi Çalışmaya Aşinalık, Ekip çalışmasının önemi ve ekibi yönlendirme yeteneği, Geleneksel ve dijital reklamcılık alanında işler yönetmek, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Alanını Takip Etmek, Dijital reklamcılık trendlerini takip etmek ve bu alanda portfolyo sahibi olmak, Kurumsal kimlik çalışmaları, Kurumsal Kimlik Çalışmaları Hakkında Bilgi Sahibi Olmak, Kurumsal kimlik ve marka bilincinin önemi, Adobe Programlarına Aşinalık, Premier Pro, Photoshop, Illustrator programlarına hakim olmak, Tasarım programlarını iyi düzeyde kullanabilme yeteneği, Portfolyo oluşturma, Çeşitli ve kaliteli bir portfolyo, Reklam ajanslarına portfolyo sunumu, İletişim ve iletişim odaklı yetkinlikler, İyi seviyede sözlü ve yazılı İletişim Becerileri, İletişim becerilerinin önemi, Yaratıcı işlerde çalışmış olmak, Yaratıcılık yeteneği ve bu alanda deneyim, Yaratıcılığın ve yenilikçi düşüncenin önemi, Reklamcılık ve tasarım sektörünün takip edilmesi, Sektör Bilgisi ve Güncel Trendlere Hakimiyet, Sektördeki gelişmeleri ve yenilikleri takip etmek
art directorkreatif direktör reklamcılık sektörüsanat yönetmeni sanat yönetmenliği
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Ucu aşağıya bakan siyah bir kalem tutan bir elin yakın plan görüntüsü. El soluk tenlidir ve beyaz bir yüzey üzerinde durmaktadır. Kalem başparmak ve orta parmak arasında tutulurken diğer üç parmak içe doğru kıvrılmış. Arka plan bulanık ve odak dışı. Görüntü çok ince grenli bir dokuya sahip, bu da ona eski bir his veriyor. Kalemin ucu çerçevenin ortasını gösterecek şekilde genel kompozisyon iyi dengelenmiş. Işık yumuşak ve eşit, görüntüye hoş ve sakinleştirici bir atmosfer veriyor.
Bölümler

İletişim Tasarımı ve Medya

29 Haziran 2020
Karanlık bir odada bir bilgisayar monitörü ve klavyesinin yakın çekimi gösterilmektedir. Monitörde siyah bir arka plan üzerinde metin görüntülenmektedir. Klavye beyaz gölgeli bir lamba ile aydınlatılmaktadır. Ekranın sağ üst köşesinde mor kenarlıklı bir logo vardır. Logonun ortasında mor bir P harfi vardır. Monitör ve klavye birlikte bir bilgisayar iş istasyonu için eksiksiz bir kurulum oluşturur.
Bölümler

Grafik Tasarım Bölümü

06 Ağustos 2020